ICN И СЗО ЕМИТИРАТ ВЪЗПОМЕНАТЕЛНА МОНЕТА И СЕРТИФИКАТ ЗА БЛАГОДАРНОСТ КЪМ МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ

На 1 юли 2021 г.  Международният съвет на медицинските сестри (ICN) и Световната здравна организация (СЗО) издадоха възпоменателна монета и сертификат за националните асоциации на медицинските сестри и членовете на ICN, за да им благодарят за службата им по време на Международната година на медицинската сестра и акушерка и пандемията от COVID-19. Монетите и сертификатите са проектирани от бившия член на борда на ICN, Kallooa Bagooaduth. Подписани от д-р Тедрос  Гебрейесус, генерален директор на СЗО, и Анет Кенеди, президент на ICN, възпоменателните монети и сертификати отбелязват също 200-годишнината от рождението на Флорънс Найтингейл. Те са изпратени до борда на ICN и членовете на националните сестрински асоциации  в чест на Деня на основателите на ICN на 1 юли.

Д-р Тедрос Гебрейесус заяви: „2020 година беше година за празнуване и почитане на медицинските сестри. Гръбнакът на всяка здравна система, медицинските сестри, осигуряват грижи и лечение през целия живот, във всяка част на света, във всяка обстановка, достигайки до най-уязвимите и нуждаещите се хора. През 2020 г. медицинските сестри показаха своята сила и всеотдайност, докато се биеха на фронтовете на пандемията COVID-19. Отдавам почит на всички онези медицински сестри, които загубиха живота си, докато изпълняваха задълженията си! Благодаря на всички медицински сестри, които продължават да работят за здравето на всички!”

Анет Кенеди изтъкна: „2020 беше изключителна година за всички нас и невероятната работа на медицинските сестри по целия свят беше извършена по начини, които никога не бихме могли да си представим. За съжаление загубихме много от колегите си заради тази пандемия и те никога не трябва да бъдат забравени. Надявам се, че този малък знак от тази специална година ще ви напомня не само за тези жертви, но и за силата, решителността и всеотдайността на всички медицински сестри! ”

2020 г. беше определена за Международна година на медицинската сестра и акушерката от Световната здравна асамблея (WHA), органът за вземане на решения на СЗО. Празненствата на медицинските сестри и акушерките бяха засенчени от пандемията COVID-19, която насочи здравните професии в светлината на прожекторите по неочаквани начини. Медицинските сестри по целия свят се бориха с пандемията с невероятна сила и решителност и се грижеха за пациентите през най-лошите времена, като често бяха единствените хора до тях в последните им моменти. Медицинските сестри се сражаваха на фронтовете на пандемията често без или с недостатъчна защита, с недостатъчен персонал, недостатъчно ресурси и недостатъчно заплащане. По време на Световната здравна асамблея през май тази година д-р Тедрос Гебрейесус обяви, че COVID-19 е отнел живота на най-малко 115 000 здравни работници.

ICN, която представлява глобалния глас на 27-те милиона медицински сестри по целия свят, призовава правителствата да защитават и инвестират в работната сила за професията „Медицинска сестра“. Международният съвет на медицинските сестри е писал до представителите на Г-7, Г-20 и ООН с апел да лобират за Декларация за пандемията и готовност за създаване на надправителствен орган, който да наблюдава глобалните реакции при международните спешни здравни ситуации. ICN  призова световните лидери да се споразумеят за глобален пандемичен договор, който ще подготви и укрепи по-добре здравните системи и ще постави защитата и безопасността на медицинските сестри и здравните работници като основна позиция.

 

Когато президентът на САЩ Джо Байдън и руският президент Владимир Путин се срещнаха в Женева през юни 2021 г., ICN се присъедини към Швейцарската асоциация на медицинските сестри, за да призове за незабавни действия по глобалното въвеждане на ваксинации, за да се гарантира, че медицинските сестри и другите здравни и медицински работници имат приоритет и ваксините достигат до най-бедните страни в света.

Идеята за Международен съвет на медицинските сестри е предложена за първи път от Етел Гордън Фенуик на 1 юли 1899 г. на годишната конференция на Съвета на Главните сестри на Великобритания и Ирландия. Идеята е приета и на следващия ден е сформиран временен комитет, включващ представители на медицинските сестри от Австралия, Канада, Дания, Холандия, Нова Зеландия, Южна Африка (Cape Colony), Обединеното кралство и САЩ. През 1901 г. ICN провежда първия си международен конгрес в Бъфало, Ню Йорк, САЩ.

На 2-4 ноември 2021 г., 120 години след първия си конгрес, ICN ще проведе своя 28-и конгрес чрез виртуална платформа.

Международният съвет на медицинските сестри (ICN) е федерация от над 130 национални асоциации на медицинските сестри, представляващи милионите медицински сестри по целия свят. Управляван от водещи медицински сестри в международен план, ICN работи за осигуряване на качествени грижи за всички и стабилни здравни политики в световен мащаб.