Раждането във вода –

 нов аспект на съвременното раждане

             

      А.Димитрова   Е.Симеонова

ПСАГБАЛ”Света София”-гр.София

 

          Раждането във вода не е нова практика. Още в Древен Египет потапяли във вода жените на които предстояло тежко раждане, но това било само привилегия за жреците и фараоните. Първото научно съобщение датира от 1805г. от Ембри Монпелие. Този въпрос за дълго време е останал извън акушерското внимание и през 1870г.във Франция, в обикновена болница в близост до родилната зала бил направен малък непретенциозен басейн с обикновена чешмяна вода. Идеите за раждане във вода синтезират Лебуае и Мишел Оден, които разрешеват на раждащата по време на контракция да се потопи във вода. През 1990г. раждането във вода е вече обичайна практика. Открива се акушерски сектор в Калифорния, където във всяко родилно отделение имало частен сектор с вана за раждане. На 20.11.2006г. в ПСАГБАЛ “Св.София”е поставено началото на този авангарден метод.

  Датската вана за раждане е със специална анатомична форма с допълнителни възглавнички, което предлага на раждащата да заема удобна поза(вертикална странична по гръб).Размерите и са 220/80см, вместимостта е 500л,а водата трябва да покрива раждащата-60-70см. Температурата на водата е 370 и е с непрекъсната циркулация,с допълнително затопляна по желание на раждащата.

   Ваната за раждане е предназначена за нормално раждане с правилно предлежание на плода, активна род.дейност,разширение на маточната шийка 5см и гестационна възраст след 37г.с.

    Предназначението на този метод е:

Ø Водата оказва релаксиращ ефект – отпуска мускулите и отговаря на философският принцип:което е добро за майката,е добро и за детето. Благодарение на закона на Архимед, съгласно който тялото потопено във вода има противодействаща сила,пропорционална на обема на водата в тялото. Когато раждащата се потопи във ваната,тя почти не чувства своето тяло,тъй като водата отпуска мускулите. Кръстът, коремът и родовите пътища също се отпускат, което впоследствие намалява разкъсванията на мекия родов канал. Вътрешното напрежение намалява и това освобождава енергията за матката.

Ø  Водата има хидромасажиращо действие , стимулира кожните рецептори и по този начин прекратява пътя на болковия сигнал- създава нужния комфорт.

Ø  Съдоразширяващият ефект  на топлата вода влияе вурху понижаване на кръвното налягане и подобрява съдовата циркулация. Това води до подобряване на вътреутробното кръвообръщение,подобрява микроциркулацията и намалява последствията от хипоксия на плода.

Ø Разширението на маточната шийка и раждането на плода е два пъти по-бързо от традиционното раждане, защото усещането за безтегловност и липса на страх,води до намаляване на отделяне количество адреналин,а намаляването на адреналина позволява да се увеличат нивата на окситоцин и ендорфин, което стимулира раждането и спомага за по-бързото разкритие на цервикса, а от друга страна намалява различните медицински вмешателства и интервенции.

Ø  Смисълът на раждането във вода се състои в доближаване на вътреутробните с новите условия за съществуване на новороденото и по този начин се понижава родовия стрес. Незабавно  се осъществява връзката между майката и новороденото.

Методът за раждане във вода в нашата болница изискваше специално обучение на акушерския персонал, работещ в родилна зала. Ролята на акушерката при този вид раждане се състои в: посрещането на мотивираната раждаща,пояснение на акушерката за предстоящото въздействие на водата,проследяване психоемоционалното състояние на раждащата, проследяване на времетраенето, продължителността и силата на маточните контракции, електромониторинг на плода и следене на ДСТ с фетоскоп. През вторият период на раждане – контрол за правилно напъване ,поддържане на перинеума. След раждането на плода акушерката подава новороденото в ръцете на майката и прерязва пъпната връв. Извежда родилката от водата ,загръща я с хавлия   придружава я и настанява на родилното легло за раждането на плацентата, защото във водата съществува риск от водна емболия и кървене.

  Раждането във вода добива все по-голяма популярноств цял свят, а в някои страни в Европа той е предпочетен от 20-25% от раждащите и всички те завършват безпроблемно.Предимствата на водното раждане водят до следните резултати:

v понижаване на мускулните спазми

v релаксация на мускулите на кожата

v повишаване на локалния кръвоток

v повишаване прага на възприемане на болката-обезболяващ ефект

v благоприятно въздействие върху плода

v не причинява повече бактериални следродови усложнения

v бързовъзстановителен пуерперален период

v нисък родов травматизъм

v икономичен начин да се намали употребата на лекарства

          В нашата болница до този момент във вода изплакаха 22 бебета с добър адаптационен период, а през пуерпералният период майките се възстановиха много бързо.

       В подкрепа на всичко това изложено дотук, ще цитирам думите на наша пациентка, първораждаща,която описа състоянието си при водното  раждане и роди своята 4кг дъщеря: “ Стъпих във ваната с единия си крак и усетих приятна топлина, потопих се цялата итогава усетих силата на водата- за миг тялото ми се отпусна, всяко мускулче, всяка фибра бяха блажено замрели, а от доскорошната напрегнатост не бе останал и спомен даже. Затворих очи и се отпуснах, наслаждавайки се на приятното чувство, което изцери страданието ми. Тялото ми беше релаксирано и спокойно, а болката прокудена. Това беше Тя- създателката на всички живи твари-Водата и разположена в топлата и нежна и мака постеля, се чух да казвам: Животът е хубав!”

     Раждането във вода е един възхитителен и комфортен начин на раждане , алтернатива на съвременното раждане- да изпитваш болка и страх и да имаш възможност за концентрация върху чудото,което се случва.