БАПЗГ в своя позиция: ПРИЗОВАВАМЕ ЗА АДЕКВАТНИ ЗАЩИТНИ МЕРКИ ЗА МЕДИЦИНСКИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ ОТ СПЕШНИТЕ ПРИЕМНИ ОТДЕЛЕНИЯ, ЦЕНТРОВЕТЕ И ФИЛИАЛИТЕ ЗА СПЕШНА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ

В своя позиция Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи остро осъди арогантността на млад мъж, който в нетрезво състояние е проявил вербална и физическа агресия срещу медицинска сестра от Спешното приемно отделение на МБАЛ “Рахила Ангелова” АД – Перник. Документът беше изпратен днес, 20 септември 2022 г., до директора на Пернишката болница д-р Анатоли Митов и до медиите.

В позицията, подписана от председателя на УС на БАПЗГ г-жа Милка Василева и председателя на УС на Регионална колегия на БАПЗГ – Перник г-жа Диана Кулаксъзова, се казва: За съжаление това е поредният случай на пострадал от агресия медицински специалист, докато изпълнява своя човешки и професионален дълг. Опитната медицинска сестра работи повече от 20 години в Спешното отделение на Пернишката болница. Колегите ѝ споделят, че тя е изключително етична, търпелива и много добра в своята професия. След побоя, който ѝ нанася пияният пациент, медицинската сестра е приета в Неврологичното отделение на болницата с множество травми по тялото и комоцио. Тя се намира и в емоционален шок.   

БАПЗГ настоява за бързо и справедливо наказание, според предвиденото в закона! Призоваваме за адекватни защитни мерки за медицинските специалисти от спешните приемни отделения, центровете и филиалите за спешна медицинска помощ.”  

В документа се изтъква: „Много наши колеги напуснаха системата след като станаха жертва на агресивни прояви от страна на пациенти и техни близки. БАПЗГ ще съдейства и помогне на пострадалата медицинска сестра. Надяваме се тя да успее да се възстанови физически и психически, да надмогне преживяната болка и обида. Но дали няма да бъде поредният медицински специалист, който ще напусне здравната система, защото е наказан, че помага и спасява?!!!“

Позицията на БАПЗГ можете да видите ТУК