НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (24.10.2020)

1 589 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С COVID-19 ЛИЦА У НАС ПРЕЗ ИЗМИНАЛИТЕ 24 ЧАСА
1 589 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалите 24 часа. PCR тестовете, направени през последното денонощие, са 9831. Това показва Националната информационна система, съобщиха от пресцентъра на министерството на здравеопазването.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 109; Бургас – 45; Варна – 68; Велико Търново – 28; Видин – 3; Враца – 16; Габрово – 15; Добрич – 12; Кърджали – 22; Кюстендил – 15; Ловеч – 16; Монтана – 23; Пазарджик – 30; Перник – 21; Плевен – 15; Пловдив – 147; Разград – 28; Русе – 53; Силистра – 6; Сливен – 25; Смолян – 12; София област – 35; София град – 594; Стара Загора – 95; Търговище – 38; Хасково – 25; Шумен – 76; Ямбол – 17.
Потвърдените случаи на новия коронавирус у нас са 36 519. От тях 17 340 са активни. 18 102 са излекуваните лица, от които 269 са регистрирани през последните 24 часа.
1 886 пациенти с доказана коронавирусна инфекция са настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 127 от тях се намират в интензивни структури.
Националната информационна система показва, че у нас COVID-19 е констатиран при 1 831 медицински служители. Новите случаи, регистрирани през изминалото денонощие, са 45. От тях 17 са установени при лекари, 14 – при медицински сестри, 4 – при санитари, 1 – при фелдшер и 9 – при друг медицински персонал.
1 077 са починалите лица, при които е бил потвърден новият коронавирус. 13 от случаите са от последното денонощие.

БЛС в своя позиция: МЯРКАТА ЗА ЗАТВАРЯНЕ НА ПЛАНОВИТЕ ОПЕРАЦИИ Е ПРИБЪРЗАНА, ДИСКОТЕКИТЕ И СТАДИОНИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ЗАТВОРЯТ
„БЛС е силно обезпокоен от стремглавия ръст на случаите на Ковид-19 у нас. Ситуацията в България вече не е спокойна! Всеки ден чуваме за поредната болница или населено място останали без медици. Лекарите и специалистите по здравни грижи са на ръба на психическото и физическото оцеляване. Бройката на заразените медици не спира да расте: 1831 са с потвърден коронавирус, а 21 загубиха битката с коварната болест.
На този фон докато продължава да се прави реверанс към футбола, към дискотеките и нощните заведения, излиза заповед, с която се преустановява плановият прием и плановата оперативна дейност в лечебните заведения в областите със заболеваемост над 120 души на 100 хил. население. Мярка, която е категорично прибързана, защото нарушаването на нормалната лечебна дейност трябва да е последното наложено ограничение“, написа в своя позиция Българският лекарски съюз.
В позицията се изтъква, че БЛС не иска икономиката да спира и държавата да бъде затворена. „Напротив – нормалният ритъм на живот трябва да бъде запазен доколкото това е възможно. Там, където могат да бъдат спазвани противоепидемичните мерки е от особена важност работният процес да продължи. Заведенията за хранене, ресторантите, кафетата при спазване на необходимото отстояние и при осъществяването на редовен контрол не е нужно да бъдат затваряни. За тези 8 месеца бизнесът свикна с “новата реалност”, пише в позиция на Българския лекарски съюз с днешна дата.
Съсловната организация настоява в най-кратки срокове да се пристъпи към
затваряне и спиране на посещенията в нощни заведения и дискотеки; колективни и индивидуални спортни мероприятия, по време на които не може да бъде осигурена необходимата дистанция и спазване на противоепидемичните мерки да се провеждат без публика.
„Времето на компромиси изтече! Наша, на лекарите и специалистите по здравни грижи е отговорността да се грижим за живота и здравето на хората, Ваша, на управляващите, е отговорността за вземането на тези решения. Решения, които да подпомогнат за съхраняване на здравето на медиците и на българските граждани“, се казва в края на позицията на БЛС.

Световната здравна организация: ДЪРЖАВНИТЕ ЛИДЕРИ ДА ПРЕДПРИЕМАТ НЕЗАБАВНИ СТЪПКИ ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА НАРАСТВАНЕТО НА БРОЯ НА СМЪРТНИТЕ СЛУЧАИ, СРЕЩУ КОЛАПСА НА ЗДРАВНИТЕ СИСТЕМИ И ЗА ЗАТВАРЯНЕТО НА УЧИЛИЩАТА
Следващите няколко месеца ще бъдат много трудни по отношение на борбата с коронавируса, заяви генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус, съобщи БНР като се позова на ТАСС.
Той отбеляза, че “прекалено много страни се сблъскаха с рязко нарастване на броя на случаите на COVID-19”, поради което болниците са близо до границата на възможностите си или вече са ги изчерпали, въпреки че “още е едва октомври”. Гебрейесус призова държавните лидери да предприемат незабавни стъпки за предотвратяване на нарастването на броя на смъртните случаи, срещу колапса на здравните системи и за затварянето на училищата.

НОЩНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ СЕ ЗАТВАРЯТ В СОФИЯ ЗА ДВЕ СЕДМИЦИ
Засилват се противоепидемичните мерки в столицата. Издадена е заповед за град София – от 06:00 ч. на 25 октомври до 00:00 часа на 08 ноември се забраняват посещенията в дискотеки, нощни заведения, като мерките могат да бъдат променяни в зависимост от развитието на епидемичната ситуация, съобщи БНР.
По-рано днес кметът Йорданка Фандъкова обяви, че за две седмици ще се затворят нощните заведения, препоръчва се на университетите да преминат трайно на онлайн обучение. Решението за това е взето от общинския кризисен щаб с директора на столичната здравна инспекция.
От общината отправиха препоръка към работодателите при възможност да освободят за онлайн-работа всички екипи, които имат възможност да работят от къщи.
Община Радомир също затваря временно дискотеки, нощни кубове и други нощни заведения за развлечения на открито и закрито заради коронавируса.

СПИРАТ ПЛАНОВИТЕ ОПЕРАЦИИ В ОБЛАСТ ЛОВЕЧ
Със заповед на директора на Регионалната здравна инспекция в Ловеч д-р Анета Винева от 25 октомври се спират плановите операции в болниците на територията на област Ловеч заради нарастващия брой заболели от коронавирус, а още четири лечебни заведения в областта трябва да имат готовност да приемат пациенти с COVID-19, съобщи БНР.
След регистрираните 18 нови случаи на заразени с коронавирус в област Ловеч за последното денонощие, заболеваемостта в региона за последните 14 дни вече е 117,5 на 100 000 души население. Директорът на Здравната инспекция д-р Анета Винева поясни, че двете болници в Ловеч и Троян, които в момента приемат пациенти с коронавирус, все още не са запълнили целия си капацитет.
“Като се изчерпи този капацитет, готовност трябва да имат всичките болници, защото в момента вълната е висока и има много хора, които се нуждаят от хоспитализация. Просто болниците трябва да имат тази готовност във всеки един момент”, изтъкна д-р Винева. Тя допълни, че при нарастване на заболеваемостта на над 120 на 100 000 души население ще бъде прекратен и плановият прием на пациенти в болниците в областта.

КАПАЦИТЕТЪТ НА БОЛНИЦИТЕ В ОБЛАСТ БЛАГОЕВГРАД Е ЗАПЪЛНЕН НАД 90%
От новорегистрираните 109 случая на коронавирус в област Благоевград около 6% са хоспитализирани в лечебни заведения. Капацитетът на болниците е запълнен над 90%. Това каза областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, съобщи БНР.
В многопрофилната болница в Благоевград в момента са настанени 42-ма пациенти, които се лекуват от коронавирус, каза директорът на лечебното заведение д-р Огнян Митев: “При нас в общи линии са запълнени леглата. Имаме може би по две легла в двете отделения. Процесът е динамичен, но темпът на новозаразените с проблеми е по-голям. Много тежки не, но има – пневмонии, дихателна недостатъчност, но интубирани мисля, че не”.
Във връзка с издадената нова заповед на министъра на здравеопазването за преустановяване на прием или на планови операции в лечебните заведения в областите, където има висок брой на заразени, д-р Огнян Митев каза, че този въпрос ще бъде дискутиран в благоевградската болница в понеделник.

РАЗРАСТВА СЕ ОГНИЩЕТО НА КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ В СЕЛО ЦЕРОВА КОРИЯ, ВЕЛИКОТЪРНОВСКО
Разраства се огнището на коронавирусна инфекция в двете социални институции за хора с умствена изостаналост във великотърновското село Церова кория. С положителни тестове са 19 от потребителите и персонала, информира БНР като се позова на съобщение от Регионалната здравна инспекция.
Преходното жилище и Домът за хора с умствена изостаналост в Церова кория са в една сграда, където за 57 домуващи се грижат 30 души персонал. Първият случай беше на потребител в преходното жилище. Той се лекува в Областната болница във Велико Търново. Направени са PCR тестове на 22-ма от контактните.
Положителни проби са дали 12 от домуващите и шестима от персонала. Здравната инспекция разпореди дезинфекция и всички заразени да бъдат настанени на един етаж от общата сграда на двете социални институции, както и да бъдат определени лица от персонала, които да се грижат само за тях.
В област Велико Търново активните случаи на заболяването са 198. На болнично лечение са 36 пациенти.

ВОЕННА БОЛНИЦА – СЛИВЕН ТЪРСИ ДОБРОВОЛЦИ САНИТАРИ И МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ ЗА ПОМОЩ В COVID ОТДЕЛЕНИЕТО
Военна болница – Сливен, търси доброволци санитари и медицински сестри за помощ в COVID отделението, съобщи началникът на болницата д-р Илиян Комитов. Той призова личните лекари, техните медицински сестри и санитари да се включат в работата на отделението за по няколко часа на ден. Междувременно областният управител на Сливен Чавдар Божурски промени датата на влизане в сила на заповедта за забрана на работата на нощните заведения, сватби и кръщенета от 24 октомври, на 27 октомври.
Д-р Комитов съобщи, че в момента в отделението има няколко свободни легла, но и много тежко болни.
“Двата етажа – във Вътрешно отделение и в Инфекциозно, са запълнени почти на 100%. Имаме вече и обаждане от Координационен център – Бургас за насочване на болни и от там”.
Медицинските специалисти на първа линия в борбата с коронавируса получиха от граждани дарение от – минерална вода и храни с висока енергийна стойност.

Д-р Николай Шарков: СТОМАТОЛОГИЧНИТЕ КАБИНЕТИ СА ЕДНИ ОТ НАЙ-БЕЗОПАСНИТЕ МЕСТА ПО ОТНОШЕНИЕ КОРОНАВИРУСА
Стоматолозите работят при строго определени правила заради COVID-19, които са били разписани още през март от Българския зъболекарски съюз, каза в ефира на БНР председателят на БЗС д-р Николай Шарков. Той твърди, че стоматологичните кабинети са едни от най-безопасните места. Причината са високата хигиена и дезинфекция, които са се спазвали, много преди да се появи коронавирусът, в стоматологичните кабинети, заради ХИВ, СПИН, хепатити и други инфекции, уточни той:
Най-безопасното място, на което човек може да бъде, е зъболекарския кабинет. Там не само преди време на пандемията, а и преди нея, се вземаха всички мерки асептика и антисептика. Някак си забравихме другите вируси, които кръжат около нас.
С лични предпазни средства са както стоматолозите, така и останалия персонал. Ние работим чрез триаж, чрез система за отсяване на необходимостта от лечение. Първото е телефонното записване“ обясни д-р Шарков и допълни, че в страната само двама-трима са зъболекарите, заразени с коронавирус като заразяването е станало на обществени места.
Д-р Николай Шарков потвърди информация разпространяваща се в интернет, че водата за уста намалява риска от заразяване с COVID-19. Специалистът обясни, че след прекарано заболяване четката за зъби би трябвало да се хвърли защото върху пластмасата, особено, ако не е суха, вирусите и другите микроорганизми се задържат до 7 часа.

10 ЛЕКАРИ, 3 МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ И 2 САНИТАРИ ОТ АГ БОЛНИЦА “СВЕТА СОФИЯ” СА ДАЛИ ПОЛОЖИТЕЛНИ ПРОБИ ЗА COVID-19
10 лекари, 3 медицински сестри и 2 санитари от общинската АГ болница “Света София” в столицата са дали положителни проби за COVID-19. Те не са на работа, а в здравното заведение се изпълняват всички заповеди на министъра на здравеопазването и предписания на Регионалната здравна инспекция, съобщи БНР.
Директорът д-р Гергана Коларова е категорична, че противоепидемичните мерки не са отслабвали от началото на извънредната обстановка. На 4 часа се дезинфекцират всички помещения в болницата, а на персонала се правят периодично тестове за COVID-19, а пациентките постъпват в болницата, след като минават през триаж.

НЯМА СЕРИОЗНИ НАРУШЕНИЯ НА ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ В СТОЛИЧНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ
Няма сериозни нарушения на противоепидемични мерки в столичните заведения, показва последната проверка на РЗИ, полиция и на инспектората в София. В същото време екипите на МВР и общината продължават с проверките в градския транспорт за носенето на маски.
Общо шест са нощните заведения, които са проверени от полицията, РЗИ и екипите на Столична община за изминалата нощ. Повечето от тях са в Студентски град. За момента няма констатирани сериозни нарушения на дистанцията между хората или липсата на маски при влизане вътре.
Проверките са факт само ден, след като здравният министър Костадин Ангелов издаде заповед, в която се указва разстоянието между хората в заведенията. Освен за това, при акцията е проверено и дали е наличен дезинфектант в нощните заведения. За неспазване на мерките глобата за физически лица е до 300 лева, а за юридически – до 3000.
Продължават и проверките на полиция, РЗИ и Столична община по търговските обекти и центрове в София. Екипи на полицията и общината проверяват и носенето на маски в градския транспорт. На нарушителите се съставят или актове, или предупредителни протоколи.