НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (04.07.2020)

21 МЕДИЦИНСКИ ЛИЦА СА С ПОЛОЖИТЕЛЕН ТЕСТ ЗА COVID-19
182 са новодиагностицираните лица с корнавирусна инфекция през изминалите 24 часа. 2 538 PCR теста са направени през последното денонощие. Това показват данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 4; Бургас – 1; Варна – 11; Велико Търново – 10; Видин – 1; Враца – 4; Габрово – 1; Кърджали – 3; Кюстендил – 8; Пазарджик – 7; Плевен – 4; Пловдив – 22; Разград – 2; Сливен – 8; Смолян – 7; София област – 11; София град – 69; Стара Загора – 4; Търговище – 4; Ямбол – 1.
Доказаните у нас случаи на COVID-19 са общо 5 497. От тях 2 366 са активни. 2 892 са излекуваните лица, от които 90 са регистрирани през последните 24 часа.
Пациентите с потвърдена коронавирусна инфекция, които са настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са 450. В интензивни отделения и клиники се намират 29 от тях.
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус у нас, са 445. През изминалото денонощие са регистрирани 21 нови случая. 11 от тях са установени при лекари, 8 – при медицински сестри и 2 – при санитари.
239 са починалите лица, при които е бил доказан COVID-19. Седем са новите случаи с летален изход от последните 24 часа.

В АЕЦ „КОЗЛОДУЙ” СЕ ИЗПЪЛНЯВАТ ВСИЧКИ НЕОБХОДИМИ МЕРКИ, ЗА ДА НЕ СЕ ДОПУСНЕ РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА COVID-19
В АЕЦ „Козлодуй” се изпълняват всички необходими мерки, за да не се допусне разпространение на COVID-19. Продължават стриктно да се прилагат препоръките на здравните власти и мерките, въведени със заповедите на министъра на здравеопазването и на изпълнителния директор на дружеството. Целта е да се опази здравето на служителите и да се осигури надеждната работа на ядрените мощности, съобщи БГНЕС вчера, когато стана ясно, че един от служителите на атомната централа е с положителна проба на COVID-19. Той няма симптоми и се чувства добре, поставен е под карантина в София. Установени са неговите контактни лица сред работещите в атомната централа, от които са взети проби за изследване, като всички получени резултати са отрицателни.

Доц. д-р Ангел Кунчев: АКО ИМА ПРОДЪЛЖАВАЩО НАРАСТВАНЕ НА СЛУЧАИТЕ, ТРЯБВА ДА БЪДАТ ВЗЕТИ ДОПЪЛНИТЕЛНИ МЕРКИ
“В момента ситуацията не е същата нито в България, нито в света. Неминуемо обаче, ако има продължаващо нарастване на случаите, очевидно, че допълнителни мерки трябва да бъдат взети“. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в ефира на телевизия Bulgaria ON AIR вчера. Той обаче не се ангажира с прогноза, защото, по думите му “COVID-19 e доказал, че не подлежи на прогнозиране”.
По думите му не е задължително мерките да бъдат от същия характер като в началото, тъй като у нас има натрупан опит. “Самата болнична мрежа разви значително системата от отделения, които могат да работят с COVID-19. Можем да увеличим броя на леглата, ако е необходимо”, допълни доц. Кунчев.
“Хората не могат да си планират живота, почивката, а ефектът не е чак толкова голям. Установяваме, че там, където възникне огнище, е много по-добре там да се съсредоточим, да има по-силни мерки. Затваряме цели предприятия, изследваме цели колективи, търсим контактните лица и засега в рамките на няколко дни успяваме да санираме такива огнища и те вече да нямат нови случаи”. Така главният държавен здравен инспектор представи актуалната ситуация от гледна точка на усилията, които полагат здравните власти за ограничаване на разпространението на вируса. Доц. Кунчев допълни, че именно на базата на такива огнища започва по-активно пренасяне на вируса.
“Имаме вече и дифузно разпространение. В големите градове София, Пловдив възникват случаи, при които трудно се намира връзката един с друг. В ежедневието се срещаме с толкова много хора, че има възможност на различни места да получим вируса от някой носител”, обясни специалистът.
По отношение разпространението на вируса в бъдеще, доц. Кунчев коментира: “Нито има точните характеристики на другите респираторни вируси, за да кажем, че сезонът му е зимният. Сблъскваме се с прояви на вируса, които няма как да предвидим. Всички имаме опасения, че когато настъпи есенно-зимният период, това ще облекчи предаването на вируса. Хората започват да са на закрити помещения, контактите са още по-интензивни.”

ЕПИДЕМИЯТА ОТ COVID-19 В РОМСКИЯ КВАРТАЛ В КЮСТЕНДИЛ Е ОВЛАДЯНА
Епидемията от COVID-19 в ромския квартал “Изток” в Кюстендил е овладяна, карантината обаче остава до 8 юли, съобщи БНР.
По-предното денонощие в ромския квартал “Изток” не беше регистриран нито един случай на COVID-19, а за последното денонощие са само два при около 100 заразени за предходните дни, отбелязват от Областния кризисен щаб.
Д-р Матей Попниколов, зам.-областен управител и член на Областния кризисен щаб:
“Карантината си остава, докато сме я решили от щаба, ние не можем да я сменяме така в движение”.
За последното денонощие има регистрирани случаи на COVID-19 и в общините Дупница, Сапарева баня и Рила. Общо за областта новорегистрираните лица с коронавирусна инфекция са 9.

ШЕСТИМА ОТ СЛИВЕНСКА ОБЛАСТ СА НАСТАНЕНИ В БОЛНИЦИ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ
Осем са новите случаи на COVID-19 в Сливенска област към 4 юли, според националната информационна система, информира БНР като се позова на съобщение от Областния кризисен щаб.
Шестима от новорегистрираните заразени са настанени в болници, двама са на домашно лечение.
Положителни за коронавирусни инфекции са двама души от Сливен, които са се инфектирали като контактни лица. Лечението им се провежда в домашни условия.
По един нов случай има в сливенските села Самуилово, Чинтулово и Тополчане. И тримата са хоспитализирани.
Двама са пациентите от Нова Загора. Единият е заразен в семейна среда, а другият – като контактно лице. Хоспитализирани са в Сливен и Стара Загора.
Нов случай е установен в Твърдица. Болният е приет в лечебно заведение в Сливен.

420 ЛИЦА СА ПОД КАРАНТИНА В ОБЛАСТ РУСЕ
38-годишна жена, която работи като гладачка в шивашка фирма е поредният случай на коронавирус в Русе, съобщи БНТ като се позова на РЗИ-Русе. Тя е проявявала оплаквания за загуба на вкус и мирис още от 1-ви юли. Не е съобщено обаче за кашлица или повишена температура. Понастоящем жената е на домашно лечение.
16 са установените ѝ контактни лица, съответно 4 от семейството и 12 от цеха, в който работи. Към момента всички те са добре и без оплаквания, но се намират под 14-дневна карантина. Шивашката фирма, в която е работила жената, е затворена временно за дезинфекция със заповед на директора на Регионалната здравна инспекция.
Новоконстатираният случай се очаква да бъде обявен в Единния информационен портал най-вероятно в неделния ден. С него общият брой на диагностицираните с COVID-19 от региона става 35, като активните са 18 – 16 от град Русе и по един от Бяла и село Щръклево. От тях 4-ма са мъже, а 14 са жени.
Към момента поставените лица под карантина в област Русе са 420, а за други 5 803 карантинните мерки вече са изтекли.

ВЕЧЕ СМЕ ВЪВ ВТОРИЯ ПИК НА ПЪРВАТА ВЪЛНА НА КОРОНАВИРУСА
Във втория пик на първата вълна на коронавируса сме. Есента се очакват 10 000 регистрирани в България. Това прогнозира в предаването “Денят започва с Георги Любенов” по БНТ математикът проф. Николай Витанов от БАН, ръководител на екипа, който дава данни и изчислява анализи в помощ на Националния оперативен щаб.
“От известно време говоря, че ще стигнем петцифрено число през есента. Става дума за броя на регистрираните случаи, а общият брой случаи, който е по-голям, ще стане шестцифрен”, коментира той.
Според математика, стигне ли броят на заразените 300, ще се изпуснат нещата, защото здравната система ще се претовари.
Той обясни, че в момента за целия период, когато човек се зарази, разболее, оздравее, той ще зарази 1,3 или 100 ще заразят 130. “Това означава, че все още при нас епидемията се развива относително бавно. Нараствайки бавно, ние можем с по-голяма ефективност да хващаме клъстерите и да ограничаваме. Тя не тича много бързо, може да я хващаме и да я спираме”, каза още професорът.
„Ако хората спазваха мерките и с това по-ефективно хващане на клъстерите от организацията, създадена от щаба и правителството, броят щеше да се стабилизира и да намалее, само че за това е нужна малко кооперативност”, категоричен е проф. Витанов. Според него резултатът от футболния мач за Купата на България се очакват след една седмица, но на фона на случаите, които са в София и Пловдив, не се очакват кой знае какви грамадни скокове. Той коментира, че здравната система все още има капацитет да поеме болните, но не е ясно докога. Легла винаги ще се намерят според него, но проблемът е откъм специалисти, които да обгрижват болни.
Математикът беше категоричен, че мерките са изиграли своята роля в началото. Но с течение на времето правителството и да иска сега, няма да може да ги наложи отново.