НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (05.05.2020)

БАПЗГ към акушерките: ВАШИЯТ БЛАГОРОДЕН И НЕУМОРЕН ТРУД НИ ДАВА НАДЕЖДА, ЧЕ БЪЛГАРИЯ ЩЕ ПРЕБЪДЕ!
„Вашият благороден и неуморен труд ни дава надежда и увереност, че животът е по-силен от всичко! Дава ни вяра, че новите хора, които се раждат днес, ще направят света по-добър и по-хармоничен! Дава ни надежда, че повече от днешните млади хора ще се присъединят към семейството на акушерките и няма да говорим за недостиг на добри орисници в модерните родилни зали!“ Това се казва в обръщение на БАПЗГ към акушерките, подписано от председателя на организацията Милка Василева, по повод Международния ден на акушерката, информира Zdrave.net.
Специализираният портал за новини в областта на здравеопазването е публикувал целия текст на поздравителния адрес:
„СКЪПИ АКУШЕРКИ, на 5-ти май целият свят ще отбележи Вашия празник – Денят на акушерката. Въпреки социалната изолация и извънредните мерки, Вие отново ще чуете думи на благодарност и признателност – от майките, от бащите, от дядовците и бабите, от някои Ваши вече пораснали бебета, от обществото. Световната здравна организация обяви 2020 година за Международна година на медицинската сестра и акушерката, за да акцентира върху Вашата огромна роля като медицински специалисти за осигуряването на здравни и акушерски грижи за всички, които имат нужда от тях. За да изтъкне необходимостта от инвестиции за развитието на Вашите професии и привличането на млади хора към тях.
Днес Вие работите в условията на пандемия и въпреки опасностите и трудностите продължавате с висок професионализъм, любов и всеотдайност да следвате своята мисия като посрещате новия живот и се грижите на здравето на жените и новородените. Вашият благороден и неуморен труд ни дава надежда и увереност, че животът е по-силен от всичко! Дава ни вяра, че новите хора, които се раждат днес, ще направят света по-добър и по-хармоничен! Дава ни надежда, че повече от днешните млади хора ще се присъединят към семейството на акушерките и няма да говорим за недостиг на добри орисници в модерните родилни зали! Дава ни силата да мечтаем, че човечеството ще се пребори с огромното предизвикателство и повече бебетата у нас и другаде ще прогласяват с първия си плач, че България ще пребъде, че светът ще пребъде!
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, СКЪПИ АКУШЕРКИ! БЪДЕТЕ ЗДРАВИ И БЛАГОСЛОВЕНИ!“

БЛС ПОЗДРАВИ АКУШЕРКИТЕ
„От името на Управителния съвет на БЛС и лично от свое име, поздравявам всички, които днес празнуват, всички колеги, работещи в областта на акушерството.
Вие, скъпи колеги, изпълнявате най-святата мисия, с неуморен труд и професионализъм се грижите за здравето и живота на майките и техните деца. Живота е вълшебство и той ще продължава. Тази Ваша самоотверженост заслужава уважение и най-искрена благодарност. Продължавайте да работите все толкова всеотдайно и отговорно в изпълнение на Вашето призвание“, се казва в поздравление на Българския лекарски съюз до акушерките, подписано от председателя на съсловната организация на лекарите д-р Иван Маджаров.
„Бъдете здрави, горди с професията си и всеотдайни, защото призванието Ви изисква много топлота и грижа, обич и себеотдаване!“, се казва още в поздравлението.

ДВЕТЕ ЛЕКАРКИ, ЗАГИНАЛИ В БОРБАТА С КОРОНАВИРУСА, СА УДОСТОЕНИ СА УДОСТОЕНИ ПОСМЪРТНО С ОТЛИЧИЕ ЗА ЧОВЕКОЛЮБИЕ И ВИСОК МОРАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“
Загиналите в борбата с коронавируса д-р Илияна Иванова от Инфекциозното отделение на МБАЛ “Д-р Иван Селимински” – Сливен и д-р Нели Пандова – Илиева от Центъра за спешна медицинска помощ – София са първите удостоени (посмъртно) с новоучреденото Отличие за човеколюбие и висок морал “Д-р Стефан Черкезов“, съобщи Zdrave.net.
Отличието е създадено от Български Червен кръст, Централната комисия по професионална етика при БЛС и в. “Български лекар“.
Наградата носи името на героя на лекарското съсловие д-р Стефан Черкезов, който на 15 август 1963 г. спасява 47 души от горящ автобус и умира от тежки изгаряния. В негова памет през 2005 г. денят на подвига му е обявен за Национален ден на Спасението, който е официализиран от Министерския съвет.
Издирени са имената на над 130 лекари и 15 медицински сестри, които са загубили живота си по време на работа – от преизтощение или след заразяване от своите пациенти. Такава е съдбата и на д-р Нено Планински, първия главен лекар на сливенската болница, който умира след заразяване от коремен тиф от свой пациент.

1269 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС
За последните 24 часа за COVID-19 са изследвани общо 1158 проби. 57 от тях са дали положителен резултат, като 20 бяха съобщени вчера (4-ти май, към 17:00 ч.), а към тази сутрин са потвърдени 37. Тези данни изнесе секретарят на Националния оперативен щаб доц. Димо Димов, съобщиха на 05.05.2020 г. от Министерството на здравеопазването.
Регистрираните случаи на коронавирусна инфекция у нас към момента са общо 1689. Активните случаи са 1269. 78 са починалите лица, а излекуваните са 342-ма.
Случаите на новия коронавирус, потвърдени през изминалото денонощие (общо 57), са разпределени по области, както следва: По два случая в Благоевград и Монтана; във Видин – 21; в Плевен – 7; в София – 6; в Хасково – 4; в Ямбол – 11, по 1 случай във Велико Търново, Гарово, Кюстендил, Сливен,
Пациентите с доказан COVID-19, които са настанени в лечебни заведения, са 316, от тях в интензивни структури се намират 37.
Пет от новите случаи са потвърдени при лица-медицински персонал, като в София и Сливен са установени по 1 случай, в Пазарджик – 3. С тях общият брой на медицинските служители, при които е доказана коронавирусна инфекция, става 182-ма души.

Премиерът Бойко Борисов към медиците от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“: БЛАГОДАРЯ ВИ ЗА ВСИЧКО, КОЕТО ПРАВИТЕ!
„Благодаря Ви за всичко, което правите! И се пазете, защото сте ни ценни! Много разчитаме на вас, тъй като медицината и науката трябва да ни водят в това какво правим срещу коронавируса“. С тези думи министър-председателят Бойко Борисов се обърна към лекарите, медицинските сестри, санитарите и доброволците по време на посещението си в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, където инспектира ремонтирани клиники. За това информира БНР като се позова на правителствената пресслужба.
Спешната болница вече разполага с модерен 48-канален ядрено-магнитен резонанс, с който могат да се извършват всякакви видове изследвания. Той е на стойност 2,5 милиона лева и е закупен със средства, отпуснати от правителството през декември 2019 г. Лекарите разказаха на премиера Борисов за уникалните специфики на ядрено-магнитния резонанс, който към настоящия момент е най-добре окомплектованият в България.
Министър-председателят Борисов инспектира също сградата на Клиниката по неврохирургия, в която е извършен ремонт на стойност 2 млн. лв., отпуснати от Фонд „Енергийна ефективност“. А с над 3 млн. лв. по линия на Фонд „Джесика“ е закупено оборудване като уникална за България невронавигация и нови операционни маси. Началникът на клиниката проф. д-р Николай Габровски отбеляза, че модерната апаратура е на най-високо ниво, дава изключителни възможности и голяма технологична обезпеченост.
Директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов посочи, че с 500 000 лева, отпуснати от Министерството на здравеопазването, е извършен ремонт в Лицево-челюстната хирургия. Това става възможно след като болницата по лицево-челюстна хирургия стана част от „Пирогов“ през ноември 2019 г.
„Аз не давам оценки, питах професорите, сестрите, докторите – прекрасно са се справили. Най-съвременната апаратурата, най-добрите скенери, а и така са конструирани, за да не се разкарват пациентите по различни отделения и болници“, заяви премиерът Борисов пред журналисти след огледа на извършените дейности в спешната болница.
Около 280 000 пациенти преминават годишно през Спешното отделение на „Пирогов“, а за лечение в болницата остават около 52 000 души.

ОБНАРОДВАХА АНЕКСА КЪМ НРД 2020 – 2022 ЗА ДИАГНОСТИКА И ЛЕЧЕНИЕ НА COVID-19
Анексът към Националния рамков договор 2020 – 2022, с който се регламентира заплащането на диагностиката и лечението на лица с коронавирус, е обнародван в днешния брой на „Държавен вестник“, информира на 05.05. 2020 г. Zdrave.net.
От него става ясно, че НЗОК ще сключва допълнителни споразумения с лечебните заведения, определени със заповед на министъра на здравеопазването, за изпълнение на високоспециализирано медико-диагностично изследване (ВСМДИ) „Полимеразна верижна реакция за доказване на COVID-19“.
PCR-тестовете ще бъдат заплащани по 60 лв. Изпълнителите им са длъжни да подават ежедневно в срок до 11:00 ч. файл по електронен път в утвърден от министъра на здравеопазването формат, съдържащ резултатите от извършените изследвания от предходния ден през Националната информационна система за борба с COVID-19. След окончателната обработка в информационната система на НЗОК на месечните електронни отчети Здравната каса ще извършва сравнение между постъпилите в Националната информационна система за борба с COVID-19 данни и данните от месечните електронни отчети. Плащането ще се извършва след установено съответствие при сравнението. Тази клауза е в сила за срока на действие на въведените от министъра на здравеопазването противоепидемични мерки на територията на България и са определени лечебните заведения във връзка с тяхното изпълнение.
При обявена епидемична обстановка със заповед на министъра на здравеопазването – диагностика и лечение на пациенти с грип и други типове и подтипове на грипни вируси, както и при U07.1 COVID-19 и U07.2 COVID-19 пациентите постъпват за болнично лечение при наличие поне на три от следните индикации – температура над 38,5 °С; симптоми на остра респираторна инфекция; пневмония; епидемиологични данни за възможен контакт, пише още в Анекса. В документа е уточнено още, че на основание само на епидемиологични данни, пациентите, подлежащи на карантинен режим, се карантинират у дома.

ВНЕСОХА В ПАРЛАМЕНТА ТЕКСТА, КОЙТО ЩЕ ЗАМЕНИ ЗАКОНА ЗА ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ
Законопроектът за мерките след извънредното положение е внесен в деловодството на Народното събрание, съобщи БНР. С него се променя Закона за здравето с възможност министърът на здравеопазването да налага чрез заповеди допълнителни противоепидемични мерки. Промените, внесени от Министерски съвет, предвиждат двумесечно действие на социалните и икономически мерки след 13-ти май, когато е краят на извънредното положение. Текстът беше представен на 4-ти май т. г. от министъра на финансите Владислав Горанов, припомнят от БНР.

НЗОК СЛУЖЕБНО УДЪЛЖАВА СРОКА НА ВАЛИДНОСТ НА ПРОТОКОЛИТЕ ЗА СКЪПОСТРУВАЩО ЛЕЧЕНИЕ НА ХРОНИЧНО БОЛНИ ПАЦИЕНТИ
НЗОК служебно удължава срока на валидност на протоколите за скъпоструващо лечение на хронично болни пациенти, във връзка с извънредното положение от 13-ТИ март 2020 г. Условията и реда са изготвени от НЗОК след консултации р Българския лекарски съюз и с Българския фармацевтичен съюз, достъпни са на официалната интернет страница на НЗОК (www.nhif.bg) и са сведени до знанието на всички изпълнители на медицинска помощ по договор с НЗОК, както и до всички търговци на дребно с лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели, които имат договор с НЗОК. Това казва министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в отговор на въпрос на депутата от БСП Теодора Халачева относно предприетите промени в реда за издаване и ползване на рецептурните книжки на пациентите в условията на наложена социална изолация, информира Zdrave.net.
Министър Ананиев уточнява реда на издаване и ползване на рецептурни книжки.
„В случай че към момента здравноосигуреното лице няма издадена валидна рецептурна бланка за тези продукти, достатъчно условие за получаването им е представянето на рецептурната книжка в аптеката, където последно са били отпуснати продуктите. По този начин се цели се свеждането до минимум на струпването на пациенти пред лекарските кабинети и избягването на напрежение сред тях“, казва още министърът на здравеопазването.

Д-р Десислава Кателиева: НУЖНО Е ВСИЧКИ МЕДИЦИ ДА ХОДЯТ НА АДРЕС СЪС ЗАЩИТНО ОБЛЕКЛО
Нарастващият брой на заразените с COVID-19 спешни медици продължава да буди тревога. Най-малко 15 са заразените лекари от Столичната спешна помощ. Центърът вече даде и първа жертва – д-р Нели Пандова. От вчера има и нов случай на заразен лекар, вече е изследван и екипът, работил с него, като шофьорът е с отрицателен резултат, обяви говорителят на ЦСМП-София Катя Сунгарска, информира Puls.bg.
Пред Bulgaria ON AIR председателят на Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ д-р Десислава Кателиева коментира, че спешните медици са незащитени при посещенията на адреси на пациенти.
„Два месеца никой от хората, които пишат заповедите не разбра, че пациент може да зарази спешен медик по всяко време. Най-често се установява диагнозата при анамнеза на място и преглед на пациента. Отдавна трябваше да има заповед всички спешни медици да ходят на адресите със защитно облекло и да третират всички пациенти като потенциално болни с коронавирус“, изтъкна д-р Кателиева. Тя е категорична, че спешните медици трябва да бъдат тествани ежеседмично и допълни, че не приема упреците, че не са знаели как да се обличат.

ПОСТАВИХА ПОД КАРАНТИНА 9 УЛИЦИ И ДВА ЖИЛИЩНИ БЛОКА В ЯМБОЛ
Девет улици и два жилищни блока в ромския квартал на Ямбол са поставени под карантина. До блокадата се стигна след два смъртни случая и 11 положителни проби за коронавирус в квартала, информира БНР.
Издирени са контактните лица на 11-те жители на квартала, които са с положителни проби за COVID-19. Жандармерия и полиция е обградила периметъра. На пропускателните пунктове не се допуска излизане, включително и за отиване на работа.
Областният управител Димитър Иванов уточни, че с голяма част от работодателите са проведени разговори.
На пропускателните пунктове няма напрежение, единични са тези, които искат да излязат от карантинирания район. Днес ще започне масово тестване на контактните лица на заразените с коронавирус. Блокадата в зоната ще продължи поне още седмица.

ЧЕТИРИ ПОЛОЖИТЕЛНИ ПРОБИ ЗА COVID-19 В ДОМА ЗА СТАРИ ХОРА В РАДОМИР
Четири жени, работещи в дома за стари хора в Радомир, са с положителни проби за коронавирус, потвърди кметът Пламен Алексиев. Те нямат изразени симптоми на заболяването и са под карантина в домовете си, информира БНР.
Положителни резултати са дали две санитарки, една медицинска сестра и жена, работеща в пералнята към дома.
Въпреки взетите мерки вътре в социалното заведение и в самия град, фактът е налице, коментира кметът. По думите му четирите жени живеят извън Радомир и пътуват до работното си място.
Изследван е целият персонал в дома. Проби са взети и от всички 150 възрастни хора настанени там. 57 от готовите РСR тестове са отрицателни. Очакват се резултатите от останалите тестове.