116 ПРОФЕСИОНАЛИСТИ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ ВЗЕХА УЧАСТИЕ БЕЗПЛАТНО ОНЛАЙН ОБУЧЕНИЕ НА ТЕМА „ГРИЖИ ЗА ОПТИМАЛНО РАЗВИТИЕ НА НЕДОНОСЕНИТЕ ДЕЦА“

116 професионалисти по здравни грижи взеха участие безплатно онлайн обучение

на тема „Грижи за оптимално развитие на недоносените деца“, организирано от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Обучението се проведе на 5 май 2023 г. през платформата GOOGLE Meet и бе посветено на Международния ден на акушерката и 20-годишнния юбилей на БАПЗГ.

Модератор на обучението беше Антоанета Димитрова, зам.-председател на УС на БАПЗГ, секция „Акушерки“. Тя поздрави акушерките с техния празник и представи лектора – доц. д-р Нели Жекова от Клиниката по неонатология на СБАЛАГ „Майчин дом“ – София, която е и преподавател в Медицински университет – София.

В началото на презентацията си доц. Жекова се спря на развитието на мозъка през различните гестационни седмици. През първия пренатален стадий се осъществява първична пролиферация на мозъчните неврони (от първата до 10 гестационни седмици). През втория пренатален стадий (10-20 г. с.) става миграция и невронална полиферация , а теглото на мозъка достига 50 грама. През третия пренатален стадий (20 г.-40  г. с.) теглото на мозъка достига 350 грама. През този период се осъществява миелинизация, селективно елиминиране на неврони, образуване на разклонения и синаптогенеза. При недоносените деца от 20-30 г. с. теглото на мозъка е 200 грама, обясни специалистката. Тя се спря на пластичността на мозъка и изтъкна колко важно е да се докосва нежно недоносеното бебе. Липсата на докосване може да доведе в бъдеще до проблеми в чувствителността. При прекалено често активиране на невронните връзки обаче може да се получи обратен ефект – повишена чувствителност, например лесна раздразнителност при минимално дразнене.

Доц. Жекова изтъкна, че при преждевременно родените бебета липсват нормалните, положителни стимули и те са претоварени с непознати, негативни стимули като болка, охлаждане и др. В резултат на това могат да настъпят късни проблеми в двигателното развитие на детето, а също поведенчески и когнитивни проблеми.

Лекторът направи сравнение на условията, при които се развиват доносените бебетата в утробата на майката и недоносените бебета, които са поставени в кувьоз. Доносените бебета имат сензорна стимулация ин утеро; те имат възможност за непрекъснат допир до стените на матката; при тях преобладава флексията на крайниците; те често заемат поза ръце-уста; живеят в тъмна среда; чуват предимно гласа на майка си; чуват шумове с ниска честота и живеят в тъмна среда. Предвидимата и очаквана околна среда ги кара да се чувстват сигурни и спокойни.

Недоносените бебета в Неонатологичното интензивно отделение (НИО) преживяват по-агресивна сензорна стимулация (разговори на медицинските лица, звън на телефони, силна светлина, аларми на монитори); докосват се предимно до памперс, тръби и сонди; чуват непознати гласове вместо гласа на майка си; преживяват резки двигателни промени заради манипулациите, на които са подложени. Медицинските процедури, през които преминават на денонощие, понякога достигат до 200. Неочакваната и непредвидима околна среда ги кара да усещат болка, стрес и дискомфорт. Затова е нужно медицинските лица да полагат максимално щадящи грижи за недоносените бебета като прилагат минимално инвазивни процедури в подходящо време. Важно е бебето да не се буди принудително; при възможност да му се осигури контакт с майката, която да полага кенгуру грижа; да се осъществява профилактика на болката; тоалетът и банята да се извършват максимално щадящо; звуковете и светлината да бъдат намалени до минимум  и т. н. Доказано е, че дори ниският праг на болка води до повишени нива на хормонални, сърдечно-съдови и метаболитни реакции. Доц. Жекова изтъкна, че дългосрочните последици от болката могат да доведат до нарушение на когнитивната функция и поведенческото развитие, посттравматичен стрес, намален праг на болка, повишена уязвимост и склонност към стресови разстройства. Специалистката посочи многобройните източници на болка при бебета, лекувани в НИО: ендотрахеална аспирация, назофарингеална аспирация, поставяне на венозни катетри, отстраняване на левкопласт, ендотрахиална интубация, поставяне на дренажи, поставяне на уринарен катетър, поставяне на стомашни сонди, убождане при вземане на кръвни проби, лумбална пункция, очен преглед, хирургически интервенции. Доц. Жекова се позова на изследване направено от д-р Портър през 1998 г., според което недоносеното бебе в 28-ма гестационна седмица е преминало 766 болезнени процедури по време на хоспитализацията.

Специалистката обърна внимание, че трябва да се правят максимални усилия болката при децата да се намалява без лекарства, тъй като аналгетиците имат негативен ефект върху развиващия се мозък. Аналгезията без мадикаменти може да се осъществява от акушерките/медицинските сестри без лекарско назначение – те могат да дават сладки разтвори (глюкоза) или биберон на бебето преди съответната процедура, което ще го успокои. Изследвания показват, че глюкозата е безопасна и ефективна за намаляване на болката при единични случаи. Положителният ефект, който се постига е доказан при 57 проучвания сред 4 730 бебета. Все още обаче няма окончателна препоръка за концентрацията и дозировката на глюкозния разтвор.

При извършване на медицински процедури е важно също бебето да се повие и позиционира в удобна поза, да се осигури флексия на неговите крайници и кенгуру грижа. Все повече клиники в страни от ЕС осигуряват условия майките на недоносените бебета да могат да бъдат по-често с малките си рожби и да полагат кенгуру грижа за тях.

Лекцията предизвика многобройни въпроси, които получиха своя отговор. Всички участници в курса ще придобият кредитни точки по Единната кредитна система на БАПЗГ за продължаващо обучение.

 


Доц. д-р Нели Жекова, д.м., е специалист по педиатрия и неонатология с над 30-годишен професионален опит. Понастоящем доц. Нели Жекова работи в Клиниката по неонатология на СБАЛАГ „Майчин дом“ – София.
Доц. Жекова работи в областта на ранната диагностика на неонаталния респираторен дистрес синдром и въвежда оригинален биофизичен метод за откриване на белодробната незрялост при недоносените новородени деца. Специализирала е неонатология и неонатална кардиология в Мюнхен и Париж. Работила е като консултант по детски болести и неонатология в Кувейт.
Доц. Жекова преподава на студенти по медицина и специализиращи лекари по неонатология, акушерство и обща медицина в Медицински университет – София. Член е на Изпълнителния комитет на Европейския съюз на неонатологичните и перинатологичните дружества и на Научния комитет на Световната асоциация по перинатология. Автор е на над 100 научни статии и една монография, съавтор е на учебник по неонатология.