НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (31.12.2020)

НАЙ-СТАРАТА РАБОТЕЩА МЕДИЦИНСКА СЕСТРА У НАС ЦЕНКА ДОСЕВА БЕ ОТЛИЧЕНА СЪС ЗЛАТНИЯ ЗНАК НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО – I СТЕПЕН
С благодарност към най-възрастната работеща медицинска сестра в България – 82-годишната Ценка Досева от сунгурларското село Подвис, започна последният за 2020 г. брифинг на Националния оперативен щаб. Лично министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов ѝ връчи най-високото отличие на Министерството на здравеопазването: златен знак – Първа степен.
„2020 година беше обявена от СЗО за година на медицинската сестра и акушерката. Уважаеми медицински сестри, скъпи акушерки, професионалисти по здравни грижи, във ваше лице ние чувстваме подкрепа, чувстваме сила. За да благодаря на всички медицински сестри, съм поканил най-възрастната работеща медицинска сестра в България – г-жа Ценка Досева.“
Сестра Досева посочи, че животът ѝ е отдаден на това да помага на хората.
„Когато и да ме извикат, никога не жаля сили да отида и да окажа първа помощ. Вече годините не са ми малко на гърба, но още малко ще се постарая“, каза тя в краткото си изявление след като получи своята награда.

118 335 СА ИЗЛЕКУВАНИТЕ ОТ COVID-19 ЛИЦА У НАС ПРЕЗ 2020 ГОДИНА
1729 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последните 24 часа. От тях 1098 са установени с PCR, а 631 – с бързи антигенни тестове. През изминалото денонощие са направени общо 8475 теста, от които 4605 са PCR, а 3870 – антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система в последния ден на 2020 година.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 53; Бургас – 72; Варна – 143; Велико Търново – 47; Видин – 28; Враца – 47; Габрово – 19; Добрич – 42; Кърджали – 27; Кюстендил – 34; Ловеч – 36; Монтана – 45; Пазарджик – 57; Перник – 44; Плевен – 79; Пловдив – 139; Разград – 15; Русе – 47; Силистра – 35; Сливен – 64; Смолян – 18; София област – 54; София град – 314; Стара Загора – 113; Търговище – 19; Хасково – 48; Шумен – 60; Ямбол – 30.
Доказаните случаи на новия коронавирус у нас са общо 201 220. От тях активни са 75 370 случая. Излекувани са вече 118 335 лица. 2933 от тях са регистрирани през последното денонощие.
4831 са пациентите с потвърдена коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 467 от тях се намират в интензивни структури.
Общият брой на ваксинираните срещу COVID-19 лица до момента е 4608. От тях 714 са се ваксинирали през изминалото денонощие.
Националната информационна система показва, че у нас новият коронавирус е доказан при 8867 медицински служители. 64 са новите случаи, регистрирани през изминалите 24 часа. От тях 10 са установени при лекари, 29 – при медицински сестри, 7 – при санитари, 3 – при фелдшери и 15 – при друг медицински персонал.
7515 са починалите лица, при които е била констатирана коронавирусна инфекция. Нови 110 случая са регистрирани през изминалото денонощие.

НАБЛЮДАВА СЕ ТРАЙНА ТЕНДЕНЦИЯ ЗА ПО-ГОЛЯМ БРОЙ НА ИЗЛЕКУВАНИТЕ В СРАВНЕНИЕ С НОВОЗАРАЗЕНИТЕ
Здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов и главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев посочиха днес по време на традиционния брифинг на Националния оперативен щаб, че се наблюдава трайна тенденция за по-голям брой на излекуваните в сравнение с новозаразените, както и за намаляване на заболеваемостта и на смъртността, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
„Това, което искаме да направим, е да поддържаме тази тенденция трайна, стабилна, което ще даде възможност да се вземат евентуално и решения за промяна в мерките. Но това ще се случи, когато сме сигурни, че тази тенденция е устойчива. Това ще стане след изтичането на една пълна работна седмица след празниците“, посочи доц. Кунчев. Той представи данните за заболеваемостта за изтеклите 14 дни.
Страната ни се нарежда на 24-то място в ЕС и на 5-о на Балканския полуостров. По отношение на 14-дневната смъртност, която е 21 на 100 хиляди, България е на 3-то място в ЕС. Преди нас са Лихтенщайн и Хърватска.
С най-ниска заболeваемост у нас продължават да са областите Кърджали и Монтана, а в другия край са Варна и Сливен. По време на брифинга стана ясно още, че между 4 и 5 януари ще пристигнат около 25 000 дози от ваксината.
„В средата на месец януари предстои следваща доставка от около 35 000 дози и в същия обем в края на месец януари и началото на месец февруари се очаква становището на Европейската агенция по лекарствата по отношение на втората ваксина на „Модерна“ “, посочи директорът на Агенцията по лекарствата д-р Богдан Кирилов.
В отговор на журналистически въпрос министър Ангелов посочи, че налице са опити за заобикаляне на заповедта на здравния министър.
„Това, което видяхме вчера в Габрово изключително много ни озадачи – концерт в центъра на града. От РЗИ изпратиха няколко екипа, които следиха за това спазват ли се противоепидемичните мерки. Сигурно ще бъде наложена санкция на организаторите на събитието. Аз лично не мога да намеря логиката в организирането на това мероприятие“, изтъкна министър Ангелов.
„Ние ще водим битката за живота на всеки един български гражданин, каквото и да ни коства това, каквито сили и средства да са необходими, защото жертвите на COVID приближават 8000 души от началото на епидемията. В живота на един лекар, в неговата работа, в неговия труд – той почти не си спомня хората, на които е помогнал. Но цял живот живее с хората, които е загубил. Така че, това са важните неща за нас и няма да се колебаем изобщо да отстояваме тези лекарски принципи, каквото и да ни коства това“, заяви здравният министър.

50% СПАД НА ЗАБОЛЕЛИТЕ ОТ КОРОНАВИРУС В ПЛОВДИВ И ОБЛАСТТА
50% спад на заболелите от коронавирус в Пловдив и областта отчитат от Кризисния щаб за втората половина на месец декември в сравнение с първите две седмици от последния месец от 2020 година, съобщи БНР.
В COVID отделенията на здравните заведения се e увеличил броят на свободните легла, което е доказателство, че противоепидемичните мерки дават резултат. През първата половина на декември те са били 177, а през втората са около 400. Същата е тенденцията и при интензивните легла.
И от Центъра за спешна помощ регистрират за този период наполовина по-малко повиквания от пациенти със симптоми на коронавирус, заяви областният управител Дани Каназирева. Тя изказа благодарност на болниците, които разкриха COVID отделения в Пловдивска област: “Искам специално да изкажа благодарност към всички 20 болници, които се включиха и разкриха COVID отделения на територията на нашата област. Благодаря и за това, че се взе важното решение, а именно – 99 легла ежедневно да се подържат само за спешна помощ, за да нямаме линейки, които обикалят от болница в болница”.
„Изпращаме трудна година и поглеждаме към новата с надежда, че наистина започва началото на края на тази тежка ситуация и че скоро ще се върнем към обичайния си живот”, подчерта още пловдивският областен управител.
“На всички желая здраве и наистина да бъдем по-единни, да бъдем по-отговорни като общество, за да преодолеем последиците, а и самата криза”, пожела Дани Каназирева.

СВЕЩЕНИЦИ ОТ СОФИЙСКА ЕПАРХИЯ ТРЪГВАТ ПО ДОМОВЕТЕ НА ОЗДРАВЕЛИ ОТ COID-19
Свещеници от Софийска епархия тръгват по домовете на оздравели от COID-19, за да ги помагат с осветен елей и да ги благословят. Желаещите да бъдат посетени ще дават имената си на енорийския духовник. Други пък, които вече са изкарали коронавирусната инфекция и имат изградени антитела, ще влязат при пациентите в инфекциозните отделения на болници в пет града, които попадат в диоцеза на епархията. Това съобщи за Clinica викарийният епископ в Софийска митрополия Поликарп и уточни, че става дума за лечебните заведения в Годеч, Самоков, Кюстендил, Дупница и Трън.
Това е втората мисионерска акция, тя ще бъде по Йордановден – на 5, 6 и 7 януари. Както и по време на първата, преди Рождество Христово, свещениците ще помазват болните с осветен елей, ще им подарят осветени икони и ще разговарят с тях по какви духовни въпроси, които ги вълнуват. Те ще благословят и медицинските екипи, които се грижат за болните в COVID отделенията. „Инициативата за мисионерските посещения на преболедувалите коронавирусна инфекция софийски духовници е на патриарх Неофит, който е и Софийски митрополит”, припомни епископ Поликарп.
Маслосвет за оздравяване на болните и запазване на здравето на медицинския персонал отслужиха свещеници на 20 декември, а в навечерието на Коледа посетиха и благословиха медицинските екипи и пациентите в COVID отделения в УМБАЛСМ „Т. И. Пирогов”, УМБАЛ „Александровска“, Военно-медицинска академия.