НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (31.10.2020)

НОВИ 2891 СЛУЧАЯ НА COVID-19 У НАС ЗА ЕДНО ДЕНОНОЩИЕ
2891 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас за изминалото денонощие. Направените PCR тестове през последните 24 часа са 12634. Това показват данните в Националната информационна система, информираха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 149; Бургас – 73; Варна – 158; Велико Търново – 54; Видин – 13; Враца – 63; Габрово – 68; Добрич – 16; Кърджали – 68; Кюстендил – 25; Ловеч – 56; Монтана – 38; Пазарджик – 59; Перник – 54; Плевен – 98; Пловдив – 204; Разград – 39; Русе – 132; Силистра – 17; Сливен – 50; Смолян – 17; София област – 63; София град – 1059; Стара Загора – 121; Търговище – 58; Хасково – 46; Шумен – 60; Ямбол – 33.
51 041 са общо доказаните случаи на новия коронавирус в България, 29 910 от които са активни. Излекуваните лица са 19 877. От тях 182 са регистрирани през последното денонощие.
В лечебни заведения за болнична помощ се намират 2447 пациенти с потвърдена коронавирусна инфекция. В интензивни отделения или клиники са настанени 165 от тях.Според Националната информационна система у нас COVID-19 е констатиран при 2268 лица-медицински служители. 99 са новите случаи, регистрирани през изминалото денонощие. 30 от тях са установени при лекари, 32 – при медицински сестри, 14 – при санитари, 2 – при фелдшери и 21 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е бил доказан новият коронавирус, са 1254. Новите случаи от последните 24 часа са 29.

МИНИСТЪР АНГЕЛОВ ПОИСКА ОСТАВКАТА НА ДИРЕКТОРА НА ЧЕТВЪРТА ГРАДСКА БОЛНИЦА В СОФИЯ
Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов настоя столичния кмет Йорданка Фандъкова да поиска оставката на директора на Четвърта градска болница д-р Аркади Иванов, съобщи БНР.
В официалната си страница във “Фейсбук”, провокиран от репортаж по БНТ, посветен на работата в COVID отделение, министър Ангелов обяснява искането си с отказа на директора на лечебното заведение да разкрие легла за пациенти с коронавирусна инфекция. Здравният министър дори прави заявка да внесе законодателни промени в Народното събрание, на чиито основания такива болници да не бъдат финансирани със средства от Националната здравноосигурителна каса.

ШЕСТ БОЛНИЦИ ЗАЯВИХА, ЧЕ СЕ НУЖДАЯТ ОТ СТУДЕНТИ ПО МЕДИЦИНА
По-малко от 24 часа след като Лекарският съюз обяви кампания за координиране на набирането на доброволци, шест болници заявиха своята необходимост от студенти по медицина, информира БНР.
Шестте болници, които първи попълниха формуляра на БЛС за координирано набиране на студенти по медицина и заявиха своята необходимост от доброволци Монтана, Сливен, Ловеч, Крумовград и две лечебни заведения от Пловдив.
Всички актуални обяви за публикувани в платформата за работа, както и на интернет-страницата на съсловната организация.
Там доброволците-студенти по медицина имат възможност да кандидатстват за болниците, които са заявили необходимост от тях. Кандидатурите по отделните обяви ще се получават директно на предоставения от лечебното заведение електронен адрес.
Всяка болница сама ще осъществява подбора и връзката с кандидатите.

ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО МИНА В ЧЕРВЕНАТА ЗОНА НА ЗАБОЛЕВАЕМОСТ ОТ COVID-19
Област Велико Търново мина в червената зона на заболеваемост от COVID-19 с ниво от 134 на 100 хиляди души население, съобщи БНР като се позова на Регионалната здравна инспекция във Велико Търново.
За последното денонощие в областта са регистрирани 54 нови лабораторно потвърдени случаи, което е най-високото ниво за региона от началото на пандемията, посочиха от РЗИ-Велико Търново.
87% от новите случаи нямат връзка помежду си и са от 7 от общо 10 общини в областта. На болнично лечение са 45-ма пациенти, а на домашно – 277.
11 лечебни заведения в региона разкриха COVID сектори, включително частната кардиологична болница, болниците за рехабилитация, онкологията и психиатричната болница.

ЗАТВОРИХА ВРЕМЕННО НЕВРОЛОГИЧНОТО ОТДЕЛЕНИЕ В МБАЛ „ПРОФ. Д-Р ПАРАСКЕВ СТОЯНОВ“ В ЛОВЕЧ
Първи случаи на заразени с коронавирус медици са регистрирани и в общинската болница в Троян. С положителни проби са двама лекари. Зарази липсата на персонал е затворено Неврологичното отделение в МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ в Ловеч, след като още един лекар и една медицинска сестра е с положителна проба, а преди три дни сред заразените бяха и трима лекари от отделението. Пациенти с неврологични проблеми ще бъдат насочвани към МБАЛ – Троян, съобщи БНР.
Броят на заразените в Ловеч и Троян продължава да се увеличава с бързи темпове. За последното денонощие от новорегистрираните 54 случая на заразени с коронавирус в областта 34 са в Ловешко и 14 в Троянско.
Продължава да расте броят на заболелите и в ловешкото село Малиново, където с положителни проби са още четирима местни жители.
В болници са приети за лечение 12 души.

ОТКРИВАТ ТРИАЖЕН КАБИНЕТ В ДУПНИЦА
Триажен кабинет се открива следващата седмица в Дупница, който ще улесни максимално работата на свръхнатоварените лекарски екипи от общинската болница и в „Спешна помощ“ в условията на пандемията от COVID-19. За това информира БНР като се позова на информация от кметската администрация.
Кабинетът няма да има функции на лекарски дежурен кабинет, който да диагностицира всякакви заболявания, а ще бъде с насочващи функции при грипоподобни симптоми.
Избрана е сградата в двора на бившия дом за деца без родители „Олга Стоянова“, която се ремонтира и преустройва. Изборът не е случаен – в непосредствена близост е до Спешното отделение, до общинската болница и офиса на РЗИ в Дупница.
Обзавеждането също е осигурено, средствата за ремонт и медицинския персонал се поемат изцяло от Общината.
Изготвен е точен бюджет за месец ноември, планират се и за следващите 3 месеца, в които кабинетът ще работи. Ако се наложи, кабинетът ще функционира и след посочения период.

„МБАЛ-ХАСКОВО“ НАБИРА СРЕДСТВА ЗА ДВА МОБИЛНИ РЕНТГЕНОВИ АПАРАТА
„МБАЛ-Хасково“ има спешна нужда от 2 мобилни рентгенови апарата. Затова от лечебното заведение се обръщат с призив за помощ от гражданите. В болницата в момента се лекуват над 60 пациенти с коронавирусна инфекция с тежки двустранни пневмонии, настанени в три различни отдалечени отделения, съобщи БНР.
За да успеят да се справят със ситуацията, лекарите трябва да правят рентгенографии на бял дроб с мобилни рентгенови апарати. В интернет страницата на лечебното заведение е публикувана банковата сметка за набиране на средства.

АГЕНЦИЯТА ПО ХРАНИТЕ ИЗТЕГЛЯ ОТ ПАЗАРА ОПАСНИ НА ЗДРАВЕТО КОЗЕ СИРЕНЕ И СУСАМОВ ТАХАН
Агенцията по храните изтегля от пазара козе сирене,заразено с листерия, и био-тахан с пестициди, съобщи БНР.
Козето сирене е с нидерландски производител и в България са внесени близо 4 тона от него, като 740 кг от тях вече са спрени от БАБХ. От пазара се изтегля и сусамов тахан, за който има съмнения, че е заразен с пестициди. Той е произведен в България от нидерландска суровина. Суровината е преработена от българската фирма „Рад-Мар” и над сто кг от нея са достигнали до щандовете в разфасовки от 250 грама и 1 кг.
И двата продукта не трябва да се консумират, защото са опасни и могат да бъдат върнати в магазините, от които са купени.