НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (31.07.2020)

ПОТВЪРДЕНИТЕ СЛУЧАИ НА КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ У НАС СТАНАХА 11 420
265 са новодиагностицираните с COVID-19 лица през последното денонощие. 6 639 са PCR тестовете, направени през изминалите 24 часа. Това показва Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 28; Бургас – 7; Варна – 46; Велико Търново – 2; Враца – 2; Габрово – 3; Добрич – 48; Кърджали – 1; Кюстендил – 7; Монтана – 3; Пазарджик – 6; Перник – 5; Плевен – 4; Пловдив – 13; Разград – 2; Русе – 12; Сливен – 3; Смолян – 2; София област – 5; София град – 51; Стара Загора – 7; Хасково – 4; Ямбол – 4.
Случаите на коронавирусна инфекция, потвърдени в България, към момента са 11 420. От тях 4873 са активни. 6 173 са излекуваните лица, от които 202 са регистрирани през последните 24 часа.
751 пациенти, при които е бил доказан COVID-19, са настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 34 от тях се намират в интензивни структури.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е констатиран при 673 лица-медицински служители. Девет нови случая са регистрирани през изминалото денонощие. 2 от тях са установени при лекари, 2 – при медицински сестри, 1 – при санитар, 1 – при фелдшер и 3 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусна инфекция, са 374. Шест от случаите са от последното денонощие.

ПАРЛАМЕНТЪТ РАТИФИЦИРА СПОРАЗУМЕНИЕТО С ЕС ЗА ЗАКУПУВАНЕТО НА ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19
Народното събрание ратифицира единодушно споразумението с ЕС, което дава възможност страната ни да участва в централизиран европейски търг за купуване на ваксини срещу COVID-19, информира Zdrave.net.
Това стана без дебат, само за около девет минути, необходими на председателката на здравната комисия д-р Даниела Дариткова да прочете два пъти законопроекта и на депутатите – да го гласуват на първо и второ четене. Документът бе приет с гласовете на 96 депутати.
„Смятам, че е изключително добър знак последното гласуване в тази пленарна зала да бъде абсолютно единодушно, консенсусно и в интерес на здравето и живота на българските граждани. Пожелавам в новата зала да постигаме същия максимален консенсус, защото това ще повиши авторитета на Народното събрание. Благодаря на всички за подкрепата“, каза на финала д-р Дариткова под бурни аплодисменти от полупразната зала, в която в този момент на практика бяха почти само депутати от ГЕРБ.
България е предвидила закупуването на ваксина срещу COVID-19 за 2 млн. души – толкова по разчети на МЗ са хората от рисковите групи – хора над 65-годишна възраст, хора с хронични заболявания и работещи на първа линия за борба с вируса. Поставянето на ваксината ще бъде доброволно, припомнят от здравния сайт.

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ЩЕ СУБСИДИРА БОЛНИЦИТЕ ЗА ЛЕЧЕНИЕТО НА ПАЦИЕНТИ С ИНФЕКЦИОЗНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
С 91 гласа „за“, нито един „против“ и нито един „въздържал се“ Народното събрание одобри възможността Министерството на здравеопазването да субсидира болниците за лечението на пациенти с инфекциозни заболявания, информира Zdrave.net.
Промените в Закона за лечебните заведения, предложени от депутати от ГЕРБ, бяха приети без дебат, последователно на първо и второ четене. С измененията се регламентира субсидия от МЗ за лечебните заведения, които имат инфекциозни звена.
Според приетите промени държавните и общински болници, както и тези с държавно и общинско участие в капитала си, ще получават постоянна субсидия от Здравното ведомство, за да поддържат готовност за епидемия. Частните лечебни заведения пък ще могат да получават субсидия само по време на извънредно положение или извънредна епидемична обстановка.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ 19 МЛН. ЛЕВА ЗА ОБЩИНСКИТЕ БОЛНИЦИ
Допълнително 19 млн. лева до края на годината ще получат общинските лечебни заведения. Това обяви по време на парламентарния контрол министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, информира БНР.
До момента задълженията са над 529 млн. лева, припомни министърът. От утре с 10% се увеличават и цените на клиничните пътеки.
Министър Ангелов допълни, че на среща с Националното сдружение на общините в България и представители на общинските лечебни заведения е намерена схема финансиране да получат най-нуждаещите се сектори.
“Тези 19 милиона, които до края на годината ще бъдат разпределени за общинските лечебни заведения. Алгоритъмът, по който това ще бъде направено ще бъде консенсусно решение, което те ще предложат“, изтъкна министър Ангелов.

ОТ ДНЕС ГРАЖДАНИТЕ НА УКРАЙНА И ЙОРДАНИЯ МОГАТ ДА ВЛИЗАТ В БЪЛГАРИЯ БЕЗ PCR ТЕСТ
От днес, 31-ви юли, гражданите на Украйна и Йордания могат да влизат в България без PCR тест, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. В България срещу отрицателен PCR тест, направен през последните 72 часа, могат да влизат гражданите на Северна Македония, Сърбия, Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Молдова, Израел и Кувейт. На българските гранични власти трябва да бъде представен документ, показващ отрицателен резултат, който да съдържа имената на лицето, съгласно документа за самоличност, с който пътува, данни за лабораторията, извършила изследването, дата, на която е направен PCR тестът, изписани на латиница метод (PCR) и отрицателен резултат (Negative).
PCR тест не се изисква за лица, пристигащи у нас от държави-членки на ЕС, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, страни по Шенгенското споразумение, както и от Австралия, Канада, Грузия, Япония, Мароко, Нова Зеландия, Руанда, Република Корея, Тайланд, Тунис, Източна република Уругвай. Те не подлежат и на 14-дневна карантина.
Това нареди министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов с издадената на 30-ти юли Заповед № РД-01-443/30.07.2020 г.

ОБМУДСМАНЪТ ИЗПРАТИ ДО НОВИЯ ЗДРАВЕН МИНИСТЪР СТАНОВИЩЕ И ПРЕПОРЪКА ЗА ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА ПРОБЛЕМИТЕ С МЕДИЦИНСКАТА ЕКПЕРТИЗА
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище и препоръка до новия министър на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов във връзка с проблемите на гражданите с медицинската експертиза. Омбудсманът акцентира върху факта, че общият брой на жалбите до институцията по тази тема през 2019 г. е с 81% повече спрямо сигналите от предходни години.
Становището на доц. Ковачева е във връзка с публикувания в Портала за обществени консултации Проект за допълнение на наредбата за медицинска експертиза. Повод за проекта е отмяната на Върховния административен съд на т. III от Методиката за прилагане на отправните точки на оценка на трайно намалената работоспособност (вида и степента на увреждането) в проценти от Приложение № 2 към чл. 63, ал. 3 от Наредбата за медицинската експертиза. Ковачева припомня, че нееднократно е препоръчвала да бъде преразгледана заложената в Проекта Методика за оценка на трайно намалена работоспособност в проценти и да бъдат предприети действия, с които да не се посяга върху правата на гражданите с множествени увреждания.
Общественият защитник акцентира още, че без пенсия за инвалидност остават както гражданите, на които е определен процент под 50, така и хората с увреждания с определен процент от 50 до 70, които нямат изискуемия действителен осигурителен стаж, необходим за отпускане на пенсия за инвалидност поради общо заболяване. Особено тревожна е ситуацията на семействата, в които има деца с увреждания, засегнати неблагоприятно от измененията, които са в сила от 3 август 2018 г.
Другият проблем, върху който омбудсманът написа препоръка до здравния министър, е да бъдат предприети действия за внедряване и стартиране на Информационната система за контрол на медицинската експертиза. Включително и да се популяризира нейната функционалност и възможности не само сред служителите в ТЕЛК/НЕЛК, медицинските специалисти, свързани с процеса на освидетелстване, но и сред гражданите. Повод за написване на препоръката е решение на Съвета за наблюдение, мониторингов орган, който следи изпълнението на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, създаден по силата на Закона за хората с увреждания, чиито председател е омбудсманът. Доц. Ковачева акцентира, че в условията на пандемията от коронавируса наличието на информационна система би улеснила много хората с увреждания, особено гражданите, които разполагат с техническа възможност да изпратят по електронен път документите си.
Общественият защитник подчертава, че особено проблемно се е оказало администрирането на документите от отговорните органи и спазването на сроковете, в рамките на които е трябвало да бъде извършен преглед и постановяване на експертните решения. Според омбудсмана това е затруднило голяма част от хората с увреждания за дълъг период от време да получават необходимата им подкрепа, включително за лечение и рехабилитация.

СОЦИАЛНОТО МИНИСТЕРСТВО ИМА ГОТОВНОСТ ДА КОМАНДИРОВА СЛУЖИТЕЛИ В ДОМА ЗА СТАРИ ХОРА В РУСЕ
Социалното министерство има готовност да командирова служители в дома за стари хора в Русе, където досега 51 възрастни и шестима души от персонала са с положителни тестове за COVID-19. 22-ма са настанени в лечебни заведения, двама са починали. Във ведомството е постъпила информация, че голяма част от персонала иска да напуснe, БНР.
Обмисля се при необходимост да бъде осигурена допълнителна сграда за настаняване на възрастните, съобщи пред журналисти в Народното събрание социалният министър Деница Сачева. Тя припомни, че за последните три месеца от тази година е предвидено с част от средствата по линия на Европейската комисия да се създаде т.нар. COVID стандарт за социални услуги, за да има допълнително средства, включително за дезинфекция и лични предпазни средства.

ТЕСТВАХА НАД 320 РАБОТНИЦИ ОТ ДОБРИЧ ЗА COVID-19
Над 320 работници в завод за гъвкави съединения за вода в Добрич са били тествани за коронавирусна инфекция, след като е установен случай на положително лице сред служителите, БНР.
Заради установени още положителни на COVID-19 случаи старият цех на фабриката е затворен, а всички служители, независимо дали са с положителен или отрицателен тест, са поставени под карантина.
Заради установени още положителни случаи на COVID-19 в предприятието за производство на меки връзки в Добрич, от 27 юли един от заводите е преустановил дейност, обясни управителят на фирмата Веселин Велев. Той допълни, че мерките в новата фабрика са изключително прецизни, осигурени са лични предпазни средства за работниците, дезинфектанти, както и отделни коридори за движение на хората.
Случаите на COVID-19 за последното денонощие в област Добрич са 48, което я подрежда на второ място след област София.

РАЗЯСНЯВАТ ПОЛЗИТЕ ОТ МАЙЧИНОТО МЛЯКО В ШЕСТ ГРАДА
Позите от кърменето, каква поза да избере майката, за да е удобно и на нея, и на бебето, може ли вместо с вода жаждата на детето да бъде утолявана с кърма. На тези и редица други въпроси ще отговарят лекари по време на Световната седмица на кърменето 2020, която е от 1 до 7 август.
Това съобщиха от Национална асоциация „Подкрепа за кърмене” (НАПК) традиционно организира срещи за настоящи и бъдещи майки в шест града на страната. Ще се правят и демонстрации по кърмене, информира Clinica.bg.
Те ще се състоят в Бургас, Варна, Велико Търново, Пловдив, София и Стара Загора.
„Събитията тази година са изцяло съобразени с мерките за предотвратяване на разпространението на COVID-19, като са планирани на открито и с възможност за поддържане на физическа дистанция”, уточниха организаторите. Те поясниха, че мотото на тазгодишната кампания е „Подкрепяме кърменето за по-здрава планета”. От НАПК уверяват, че то е оптимален начин за хранене на бебетата – здравословен, икономически изгоден, екологично чист и незамърсяващ околната среда.
„Във времена на нови предизвикателства, на климатични промени, на продължаващата пандемия COVID-19 кърменето може да допринесе за здравето, да бъде основа за добри бъдещи модели на хранене и за продоволствена сигурност при нормални и извънредни ситуации”, казаха още от асоциацията.

БАБХ АЛАРМИРА ЗА ХРАНИТЕЛНА ДОБАВКА ЗА ОТСЛАБВАНЕ, КОЯТО СЪДЪРЖА ОПАСНАТА СЪСТАВКА
Хранителна добавка за отслабване съдържа опасната съставка сибутрамин. Продуктът се нарича „Clinic K Clinical weight-loss formula” и се продава on line. За това алармира Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) и предупреди хората да не я купуват, информира Clinica.bg.
От БАБХ съветват да се гледа добре съдържанието върху опаковката. Хората, които са засекли опасното вещество в покупката, могат да се обадят на горещия телефон 0700 122 99 или да съобщят на електронната платформа на агенцията.
Европейската агенция по лекарствата забрани сибутрамина през 2010 година. В резултат беше спряно производството на търсени таблетки, които съдържаха опасното вещество и с които се сваляха килограми за броени дни. Причина беше, че това вещество потиска центъра на глада в главния мозък, но същевременно провокира тежки депресии и дори желание за самоубийства. Освен това, то може са причини сърдечен арест и дори инфаркт, тъй като променя ритъма на сърцето. Независимо от забраната въпросният сибутрамин периодично е засичан у нас в хранителни добавки, които се търгуват on line.