НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (31.03.2020)

ДОКАЗАНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС ВЕЧЕ СА 399
Потвърдените случаи на COVID-19 у нас вече са 399, сочат данните на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, оповестени от Министерството на здравеопазването.
Новите лабораторно доказани случаи са 20, като 19 от тях са в София, а един в Перник.
Хоспитализираните пациенти с коронавирусна инфекция са 146, като 14 от тях са интубирани. 227 от регистрираните у нас пациенти с коронавирус са мъже, 172 са жени. От общия брой на потвърдените случаи 20 души са медицински персонал.
По административни области, заразените с коронавируса са както следва: в Благоевград – 11; Бургас – 18; Варна – 20; Велико Търново – 2; Габрово – 2; Добрич – 6; Кърджали – 6; Кюстендил – 6; Ловеч – 1; Монтана – 17; Пазарджик – 7; Перник – 6; Плевен – 9; Пловдив – 24; Силистра – 2; Сливен – 4; Смолян – 7; София – 244; Стара Загора – 2; Хасково – 1; Шумен – 4.

МИНИСТЪР АНАНИЕВ ОТМЕНИ ЗАПОВЕДТА ЗА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ МАСКИ
Заради общественото недоволство здравният министър Кирил Ананиев отмени заповедта да се носи задължително защитна маска на обществени места. Решението е взето след разговор с премиера Бойко Борисов, информира Dariknews.bg.
„Искам да ви уверя, че мярката, която предприехме от вчера за задължително носене на маска, правителството силно я подкрепя. Тъй като обаче няма пълно обществено съгласие искам да ви уведомя, че подписах заповед, с която отменям точка 9 от вчерашната си заповед до постигане на консенсус в обществото”, каза здравният министър по време на извънреден брифинг в Министерския съвет. Ананиев обаче препоръча на хората все пак да носят предпазни маски.
Държавата ще закупи 1 милион маски, които ще бъдат раздадени чрез социалното министерство и регионалните му служби на социално слаби хора и на тези, които нямат възможност да си закупят. Маските ще са със степен на висока защита от типа ffp2 или ffp3 и ще са сертифицирани, съобщи още министър Ананиев.
Предвижда се и намаляване на глобите за някои нарушения, но за неспазване на карантината няма да има компромиси.

ГЛОБИХА 402-МА ДУШИ ЗА РАЗХОДКА В ПАРКОВЕ И ГРАДИНКИ
Министърът на вътрешните работи Младен Маринов информира, че 402-ма души са глобени за разходки в паркове и градинки, съобщи БНТ. Има и 400 досъдебни производства за нарушаване на карантината. Опити за контрабанда с маски няма, но Маринов коментира възможната спекула с цените на маските.
От вчера в България се доставя Хидроксихлорокин, който се изпозлва за лечението на коронавирус в болниците. Започва и производството на хлорикин. А преди отмяната на карантината в Банско е проведена акция за вземане на близо 50 проби. Изследвани са и всички контактни лица в града. Резултатите ще станат ясни най-късно утре.

МЕДИЦИНСКИЯТ ЕКСПЕРТЕН СЪВЕТ ЩЕ ПРЕДСТАВИ ДОКЛАД С УСПЕШНИТЕ СТРАТЕГИИ ЗА СПРАВЯНЕ С COVID-19
Медицинският експертен съвет е готов с доклад с успешните стратегии за справяне с COVID-19, в който екип от български лекари са събрали нашия и целия международен опит за пандемията, съобщи в ефира на “Хоризонт” на БНР координаторът на Съвета проф. Коста Костов.
Докладът от 200 страници на Медицинския експертен съвет утре ще бъде представен за одобрение в Министерство на здравеопазването, за да се насочи след това за ползване от всички лекари в страната.
“Повече от 15, 17 до 20 специалности, вероятно и малко повече, това са наша продукция, която не е непременно задължителна и законно установена за ползване. В този смисъл това са документи, които са препоръчителни. Ние предоставяме документи, които да са в помощ, да са принос към всички онова, което колегите имат”, заяви председателят на Медицинския експертен съвет проф. д-р Коста Костов.
Екипът е събрал цялата налична информация за COVID-19 и усложненията от него.
“Всичко, което ползваме, са референции от сериозни публикации на всички колеги от всички други страни, които преминаха през пандемията”, уточни проф. Костов.
Документът ще бъде качен са специален сайт и ще може да се допълва с нова информация.

Маг. Фармацевт Антон Вълев алармира: В АПТЕЧНАТА МРЕЖА ЛИПСВАТ МАСКИ ОТ ВИСОК КЛАС
Към момента в аптечната мрежа се намират обикновени маски с ниска степен на защита, макар и в ограничени количества, но такива от висок клас липсват. Това заяви пред bTV маг. фарм. Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара, информира Zdrave.net. По думите му всяка бариера има ефект и по тази причина носенето на маски е препоръчително, дори и ако не се използват маски от медицински клас, подходящи за лекари и медицински персонал, работещ в рискова среда. Дори и в момента фармацевтите не са осигурени с такива маски, а се предпазват с подръчни средства, каза той.
„Смисълът на носенето на маска е и да ограничи човек като не му позволява да докосва лицето си“, подчерта той. Предпазният ефект е налице и дори ако по този начин се намали с 15% броят на хората, на които ще се наложи да постъпят в болница, то това е доказателство, че полза от маските има, обясни Антон Вълев.
Дезинфектанти вече се появяват в аптечната мрежа, успокои той. „Много производители вече предлагат дезинфекциращи средства, ние също приготвяме такива на място, тук в аптеката“, каза фармацевтът, но отбеляза, че все още няма регулярни доставки на спирт. По думите му, важно е да се знае, че трябва да се дезинфекцират много места в един дом – всякакви повърхности, дръжки на врати и прозорци, ключове за лампи.

ПРОКУРАТУРАТА ПРИЗОВА СЪДИИ И ПРОКУРОРИ ДА ДАРЯВАТ КРЪВ И ДА ПОМАГАТ НА НУЖДАЕЩИТЕ СЕ
Ръководството на Прокуратурата на Република България се обърна с призив към всички прокурори, следователи и съдебни служители, да се включат в осигуряването на нужните количества кръв и кръвни съставки за лечебните заведения. За това информира Zdrave.net като се позова на съобщение в сайта на Прокуратурата.
От ежедневно преливане на кръв се нуждаят пациентите на клиниките по онкохематология, детска онкохематология, изгаряния, кардиохирургия, акушерство и гинекология, неврохирургия и други. Голяма част от спешните медицински интервенции също изискват преливане на кръв.
От центровете по трансфузионна хематология в страната алармираха за значителен спад на желаещите да дарят кръв, който се отчита от началото на месец март т.г.
Извършените в световен мащаб научни проучвания не съобщават за предаването на коронавируси (какъвто е и COVID-19) чрез трансфузия или трансплантация. Следователно желаещите могат да дарят кръв без да има какъвто и да е риск за здравето им. Освен това трансфузионните центрове в страната извършват рутинен скрининг на кандидат-кръводарителите и не допускат кръводаряване от лица с клинично проявени респираторни инфекции. Във всички центрове по трансфузионна хематология в страната е създадена стриктна организация, така че да се гарантира в максимална степен сигурността на всеки един кръводарител. Всички служители в кръвните бази са снабдени и оборудвани с необходимите предпазни средства.
Желаещите да дарят кръв магистрати и служители, които се намират на територията на столицата, ще могат да го направят във Военномедицинска академия и в УМБАЛ “Св. Анна”. Прокурорите, следователите и съдебните служители от страната могат да се включат в инициативата като се обърнат към здравните заведения, както и в Регионалните центрове за трансфузионна хематология в Плевен, Пловдив, Стара Загора и Варна.
Ръководството на Прокуратурата се обърна и към всички магистрати и съдебни служители, които в момента са в платен годишен отпуск, ако желаят да се присъединят към доброволците, ангажирани с осигуряването на подкрепа за нуждаещите се в условията на причинената от разпространението на коронавирус пандемия.

БЛС НАСТОЯВА ДА БЪДАТ ИЗПЛАТЕНИ НА 100% МЕСЕЧНИТЕ БЮДЖЕТИ НА БОЛНИЦИТЕ
На всички лечебни заведения, независимо дали става дума за първична или специализирана дейност, лаборатории или болници, да бъдат изплатени всички средства, без да са обвързани с отчетена дейност за периода.Това настоява Български лекарски съюз в започналите преговори с НЗОК, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от съсловната организация.
„Настояваме всички да получат на 100% месечните си бюджети“, заяви председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.
Преговорите с НЗОК ще продължат и през следващите дни. Договореното между партньорите ще бъде записано в Анекса към НРД 2020-2022.

130 000 ЛЕВА СЪБРА НАЦИОНАЛНАТА КАМПАНИЯ „ЗА ГЕРОИТЕ В БЯЛО”
130 000 лева са набрани осем дни след старта на Националната кампания на Българския лекарски съюз „За героите в бяло” за осигуряване на предпазни средства и облекла за медиците, съобщи БНР.
Освен средствата, в централата на БЛС са получени и материални дарения – маски, очила, защитни облекла за еднократна употреба.
Пратките са изпратени до Регионалните лекарски колегии в Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник.
Дарение в размер на 300 000 лева под формата на лични предпазни средства, експресни тестове и финансова подкрепа в борбата срещу коронавирусната инфекция в национален мащаб предостави Фондация „Лъчезар Цоцорков“ със съдействието на болница „Уни Хоспитал“ – Панагюрище и подкрепата на Българския лекарски съюз.
5 000 експресни теста се даряват на Министерството на здравеопазване и на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, а други 5 000 теста – на болниците, които приемат най-голям брой пациенти с COVID-19.

ОБЩИНАТА В ДОБРИЧ ЩЕ ПОДПОМОГНЕ МНОГОПРОФИЛНАТА БОЛНИЦА С 50 000 ЛЕВА
Община Добрич ще подпомогне финансово Многопрофилната болница със сумата от 50 000 лева. Това реши днес Общинският съвет на редовното си заседание, съобщи БНР.
От здравното заведение се обърнаха с молба към общините, фирмите и гражданите за помощ, тъй като наличностите от дезинфектант ще свършат след два дни, а при увеличен прием на болни от коронавирусна инфекция личните предпазни средства няма да достигнат.
С дарените средства Многопрофилната болница в Добрич, която според заповедта на министър Ананиев трябва да поеме тежките случаи на заболели от COVID-19 в областта, ще закупи лични предпазни средства и допълнително оборудване, заяви общинският съветник д-р Ивайло Петев. Кметът на Добрич Йордан Йорданов изрази учудването си, че болницата не се е подсигурила с повече запаси въпреки извънредното положение в страната.

СТАРА ЗАГОРА С ВЕЧЕРЕН ЧАС
От полунощ в Стара Загора влизат в сила драконовски мерки, въвежда се вечерен час. Той ще бъде от 21 часа до 5 часа. Изключение ще се прави за гражданите, които са на работа, за спешни случаи и за хора със здравословни проблеми, информира Clinica.bg като се позова на bTV.
Дотук се стигна след като бяха установени масови нарушения на разпоредбите за намаляване на разпространението на заразата в региона и след като в ендокринологията пациент даде положителна проба за коронависус. Клиниката по ендокринология към УМБАЛ “Проф. д-р Стоян Киркович” остава под временна карантина до понеделник. Издирени са контактните лица, те са 8 и ще бъдат тествани. Освен това ще се вземат проби и на персонала на лечебното заведение. До излизане на резултатите от тестовете екипът, приел пациента остава на работа под карантина.
Предприети са мерки в квартала, където живее пациентът с положителната проба да бъде дезифектирано, каза кметът на града Живко Тодоров. Той подчерта, че повече от двама възрастни на едно място не бива да се събират. До момента са образувани 38 административно-наказателни производства. Ще бъде преустановена и практиката да се правят разходки, под претекст, че се разхода кучето.