НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (30.11.2020)

НАД 90 ХИЛЯДИ СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС
739 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последното денонощие. За изминалите 24 часа са направени 1965 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 13; Бургас – 118; Варна – 90; Велико Търново – 18; Видин – 18; Враца – 4; Добрич – 23; Кърджали – 1; Кюстендил – 55; Ловеч – 29; Пазарджик – 39; Перник – 5; Плевен – 47; Пловдив – 20; Разград – 5; Русе – 1; Сливен – 42; София област – 15; София град – 129; Търговище – 6; Хасково – 5; Шумен – 17; Ямбол – 39.
142 486 са общо потвърдените случаи на новия коронавирус у нас. От тях 90 078 са активни. Излекуваните лица са 48 594, като 815 от тях са регистрирани през последното денонощие.
6869 са пациентите с доказан COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 430 от тях се намират в интензивни отделения или клиники.
Според Националната информационна система у нас при 5850 лица-медицински служители е потвърдена коронавирусна инфекция. 50 са новите случаи, регистрирани през изминалото денонощие. От тях 22 са установени при лекари, 20 – при медицински сестри, 5 – при санитари, 1 – при фелдшер и 2 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е бил констатиран COVID-19, са 3814. През последните 24 часа са регистрирани нови 65 случая.

ПЪРВИТЕ ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19 ЩЕ ПРИСТИГНАТ У НАС ОКОЛО НОВА ГОДИНА
Първите ваксини срещу COVID-19, които ще дойдат в България, ще бъдат на “Пфайзер/Бионтек”, а първите количества се очакват в края на 2020 година или в началото на следващата ваксина. Това стана ясно по време на днешното работно съвещание, свикано от премиера Бойко Борисов с членове на правителството, съобщи БНР.
През изминалата седмица над 12 000 души са излекувани от COVID-19.
София излиза от областите с най-висока заболеваемост с над 1000 на 100 хиляди души население, в тази категория остават Габрово и Кюстендил.
Рисковите групи ще са първите, които ще бъдат ваксинирани – освен медиците и полицаите, ще се добавят и други категории, обяви здравният министър Костадин Ангелов: „Възрастните хора от домовете, трябва да отдадем изключително важно значение на българските учители, които също са на първа линия. Вървим напред по отношение на създаването на логистика за пристигането на ваксината – по предварителни данни първата ваксина, която очакваме да дойде в България, това е ваксината на “Пфайзер”, вероятно преди Нова година или непосредствено в началото на следващата година. Създали сме необходимата логистика – първо в страната ще пристигнат от тази ваксина 125 000 дози.“
Премиерът смята, че трябва да има баланс между противоепидемичните мерки и подкрепата на икономиката: „Тази седмица е изключително важна, защото по нея ще видим платото, намалението дали върви. Втората седмица ще видим натиска върху болниците и какво е положението. И тогава вече може да помислите за яслите, детските градини – поели сме ангажимент на 21 декември да отворим.“
Кандидатстването за компенсиране на бизнесите, които затвориха, с процент от оборота ще бъде факт съвсем скоро. Ще се кандидатства по електронен път през системата ИСУН.
Министърът на икономиката Лъчезар Борисов посочи: „Очакваме процедурата да бъде изключително бърза, в рамките на седмица да се подават документите и в подобен срок да отговорим със средства от НАП, които в последствие да бъдат възстановени от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“.
„И се надявам парите да пристигнат при заявилите подкрепа в рамките на годината – тоест веднага след приключването на триседмичните ограничения“, допълни вицепремиерът Томислав Дончев.

ОГРАНИЧЕНИЯТА ЗА ВЛИЗАНЕ И ПРЕСТОЙ НА ТЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ ОСТАВАТ СЪЩИТЕ
Във връзка с удължаването на извънредната епидемична обстановка до 31 януари 2021 г. и по предложение на главния държавен здравен инспектор, министърът на здравеопазването издаде Заповед № РД-01-680/27.11.2020 г., с която остават същите, както и до момента, ограничения за влизане и престой на територията на България. Заповедта влиза в сила от 01.12.2020 г. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
От заповедта става ясно, че няма ограничения за влизане и престой на територията на България за българските граждани, гражданите на държави-членки на Европейския съюз (ЕС), Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, на страни по Шенгенското споразумение (включително Република Сан Марино, Княжество Андора, Княжество Монако и Държавата град Ватикан) и членовете на техните семейства (включително лицата, които са във фактическо съжителство с тях); гражданите на Австралийски съюз, Канада, Грузия, Япония, Нова Зеландия, Република Руанда, Република Корея, Кралство Тайланд, Република Тунис, Източна Република Уругвай, Обединените арабски емирства, Украйна, Република Северна Македония, Република Сърбия, Република Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Република Молдова, Израел, Държавата Кувейт, Република Беларус и Република Турция; лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република България и членовете на техните семейства; лицата, притежатели на българска виза за дългосрочно пребиваване вид „D“, както и лицата, които имат разрешение за пребиваване в държава-членка на Европейския съюз, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, или в страна по Шенгенското споразумение (включително Република Сан Марино, Княжество Андора, Княжество Монако и Държавата град Ватикан) и членовете на техните семейства.
Цялата заповед може да се види в сайта на МЗ.

Зам.-министър Жени Начева: ВЕРОЯТНО АДМИНИСТРАТИВНА ГРЕШКА Е ЛИШИЛА МЕДИЦИТЕ ОТ МБАЛ-ПОМОРИЕ ОТ ДОПЪЛНИТЕЛНИТЕ 1000 ЛВ. ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ПАЦИЕНТИ С COVID-19
Вероятно административна грешка е лишила медиците от МБАЛ-Поморие от допълнителните 1000 лв. за лечение на пациенти с COVID-19. Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева след срещата си с тях вчера, цитирана от БНТ.
„Тъй като работата започна последната седмица на месец октомври с четирима пациенти, средствата за възнагражденията на персонала за лечение на болни с COVID ще бъдат наредени по сметките още в понеделник на лечебното заведение. Това са 61 000 лв. Ако е по административна грешка, ние поднасяме своите извинения на персонала на болницата“, каза зам.-министър Начева и заяви, че всички ще получат допълнителните средства.
Ден по-рано в социалните мрежи бяха публикувани фишове на последните заплати на няколко медицински сестри от болницата в града. От тях се вижда, че те получават ниско заплащане, а освен това не са получили и допълнително възнаграждение за работата си в COVID отделението, информира Zdrave.net.

В ПЛЕВЕН ПРИСТИГНАХА ДВА АПАРАТА ЗА ИЗВЛИЧАНЕ НА КРЪВНА ПЛАЗМА
В Плевен пристигнаха два апарата за извличане на кръвна плазма. Те са разположени в Кръвния център в града и приемът на донори се очаква да започне от следващия понеделник., съобщи БНР.
Кръвната плазма ще се използва за подпомагане на лечението на COVID болни от областите – Велико Търново, Габрово, Ловеч, Русе и Разград. Апаратурата, оборудването и консумативите са дарения от кампании, в които участват и в момента много граждани и представители на бизнеса в региона. В основата на кампаниите е „Ротари клуб Плевен – Центрум“.
Новият център разполага с два апарата за извличане на кръвна плазма, което повишава капацитета, казва д-р Анелия Цочева, директор на Центъра за трансфузионна хематология. „Досега не сме имали такава апаратура. Ще има време за обучение на персонала – това са млади и квалифицирани хора, бързо ще се научат… Вече имаме желаещи да дарят плазма, непрекъснато звънят, искат информация кога започваме. От началото на следващата седмица ще започне подборът на донорите. Човеколюбието се отключи и солидарността, желанието да помогнем“.

ВЕЧЕ И В СЛИВЕН МОЖЕ ДА СЕ ДАРЯВА КРЪВНА ПЛАЗМА
От 1 декември 2020 г. в Отделението по трансфузионна хематология (Кръвният център в ДКЦ-2) на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ – Сливен започва подбор на дарители на реконвалесцентна кръвна плазма, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от лечебното заведение.
Определен е график, по който ще се провежда даряването на кръвна плазма. От Отделението уточняват, че график с конкретни дати и часове за кръводаряване на ще бъде изготвян всеки месец и ще бъде публикуван в сайта на лечебното заведение. Хората, които отговорят на изискванията трябва да се записват на предварително обявения телефон към Отделението по трансфузционна хематология на Сливенската болница.

ДВЕ СТОЛИЧНИ ДЕТСКИ ГРАДИНИ ПРИЕМАТ ДЕЦА НА МЕДИЦИ, КОИТО РАБОТЯТ НА „ПЪРВА ЛИНИЯ“
Две детски градини за децата на медиците, които лекуват болни от COVID-19, работят в София. Едната е 124-та в район „Красно село“, а втората – 177-а в район „Младост“. Според кмета Йорданка Фандъкова така се осигурява възможност за работа на лекарите, медицинските сестри и санитарите, които работят в COVID отделенията. Над 80 са децата на медиците, които работят в COVID отделенията.
Директорът на 124-та детска градина Теменужда Димитрова сподели : „Това е най-малкото, което можем да направим. Децата са приоритет, здравето е най-ценно. Децата са спокойни, чувстват се добре. Родителите също. Децата са от 3 до 7 години, разпределени са в две групи. Четири екипа в четири групи са в готовност да посрещнат деца на медици“.

43 ДЕЦА НА МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ ОТ БУРГАС ПОСЕЩАВАТ ДЕТСКА ГРАДИНА
43 деца на лекари и медицински лица от днес посещават три детски заведения на територията на Община Бургас. Градините са избрани в близост до големите болници и работят извънредно със заповед на кмета Димитър Николов, съобщи БНР-Бургас.
Медицинската сестра Мая Кънева работи в педиатрията на „УМБАЛ- Бургас“. Готова е да влезе и в COVID отделение, ако се наложи, но иска да е спокойна за детето си. Тя е сред тези, които са писали до кмета за решение на проблема: “Той веднага ми отговори и на следващия ден вече бяха организирали всичко това. Аз работя кажи речи по 24 часа в болницата, нямам неплатен отпуск, нямаме баби, сами сме с мъжа ми. Доволна и щастлива съм! Благодаря на кмета, че направи това за всички медици.”
19 деца прие днес детската градина “Зорница Звездица”, в чийто район има три болници. Директорът София Димитрова посочи: “На входовете има по едно лице от персонала, което насочва родителите, които за първи път идват тук. Медицинско лице прави филтър задължително.”
13 деца ще посещават детската градина “Морска звезда” в Меден рудник, която е в близост до МБАЛ “Бургасмед”. Градината във Ветрен ще поеме 11 деца на работещи в УМБАЛ “Дева Мария”. Заместник-кметът Йорданка Ананиева сподели: “Направи ми впечатление в заявките, които са подавали родителите, че явно те работят с по-дълги работни смени, защото заявеното желание за посещение е до 19:00-19:30 часа. Искам на медиците да кажа, че техните деца ще бъдат обгрижени, така че спокойно да си вършат работата.”
Градините поемат и грижата за ученици от първи, втори и трети клас. Те осигуряват условията децата да продължат онлайн обучението си със съответните педагози. Две са заявките от родители медици до момента. Засега няма желаещи за нощна група, каквото възможност една от градините може да осигури.

ЧЕТИРИ ДЕТСКИ ГРАДИНИ В ПЛОВДИВ ПРИЕМАТ ДЕЦА НА МЕДИЦИ
Четири детски градини – ДГ „Светла“ в район „Западен“, „Зора“ – в район „Централен“, „Албена“ в район Южен и „Захарно петле“ в район „Северен“ ще останат отворени за децата, чиито родители работят в болнични заведения, медицински центрове и ДКЦ на територията на Община Пловдив, съобщи Радио Пловдив.
Пловдивският зам.-кмет по образование Стефан Стоянов съобщи, че за посещение в детските заведения са постъпили заявления за 70 деца. Той уточни, че продължава приемът на заявки от лекари, фелдшери, медицински сестри, санитари и други медицински специалисти, които работят на първа линия и няма кой да гледа децата им.
При постъпване на детето родителят трябва да попълни декларация то образец, удостоверяваща, че поне един от родителите работи в здравно заведение на територията на Община Пловдив.

ВЪВ ВАРНА ОБЯВИХА ПРАВИЛАТА ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ И ЛЕЧЕНИЕ НА ПАЦИЕНТИ С COVID-19
С цел оптимизиране дейността на COVID-зоните в общинските лечебни заведения е необходимо спазване на алгоритъм за насочване на пациентите, съобразно правилата за работа в ДКЦ-ове, съобщи БНР като се позова на Дирекция „Здравеопазване“ към Община Варна. Важно е да се знае, че насочването към COVID-зоните става от личните лекари и тогава манипулациите се поемат от здравната каса. Ако посещението в кабинетите е по лично решение, пациентът заплаща извършените медицински дейности. Ето и обявените правила за пациенти с COVID-19, които се нуждаят от изследвания, лечение или са в карантина:
• Пациент в карантина, с доказан положителен PCR тест, или контактно лице се насочва от общопрактикуващия лекар за рентгеново изследване и/или лабораторни изследвания към координационния център, чрез обаждане на тел. 112 и транспортиране от екипите на Спешна медицинска помощ.
• При влошаване на състоянието (наличие на затруднено дишане) на пациенти с доказан COVID-19, проследявани от личен лекар, пациентите се насочват чрез Центровете за спешна медицинска помощ към болнично лечение.
• Пациенти с клинични симптоми подобни на COVID-инфекция се насочват към COVID-кабинетите по преценка от общопрактикуващия лекар с необходимите документи (зелен талон/амбулаторен лист/направление от НЗОК), след предварително записване по телефона на лечебното заведение.
• При представяне на зелен талон/амбулаторен лист/направление от НЗОК, пациентите заплащат само потребителска такса. При липса на изискуемите документи пациентът заплаща теста и дейностите по ценоразпис на лечебното заведение.
• За резултата от прегледа и/или извършените медико-диагностични изследвания, пациентът трябва да уведоми личния си лекар за предприемане на действия по компетентност.
• Пациентите с клинични симптоми на остра вирусна инфекция и направление по НЗОК за рентгеново изследване и/или клинична лаборатория, се обслужват само след предварително записване по телефона в определените дни и часове.
• С цел ограничаване на заболяването нарушили на карантината подлежат на глоба.

РЕСТОРАНТИ ЩЕ ПРЕДОСТАВЯТ ТОПЪЛ ОБЯД НА МЕДИЦИ ОТ КЮСТЕНДИЛ И ДУПНИЦА
От днес оĸoлo 10 от най-известните и посещавани pecтopaнти и зaвeдeния зa xpaнeнe в Kюcтeндил зaпoчвaт дa пpeдocтaвят тoпъл oбяд зa мeдицитe oт “МБАЛ-Кюстендил“, съобщи БНР.
Pecтopaнтьopитe щe гoтвят зa мeдицинcĸия пepcoнaл, ĸaтo вceĸи дeн щe ce peдyвaт пo гpaфиĸ. Хора от екипите и дoбpoвoлци щe пpaвят дocтaвĸaтa нa xpaнaтa в бoлничнoтo зaвeдeниe.
Toпъл oбяд и вeчepя щe имaт oт пoнeдeлниĸ и мeдицитe в COVID oтдeлeниятa нa общинcĸaтa бoлницa в Дyпницa. Eдин oт нaй-eлитнитe pecтopaнти в гpaдa обяви, че щe пoeмe гpижa зa пpeдocтaвянe нa вĸycнa и питaтeлнa xpaнa нa пepcoнaлa, зaeт в интeнзивния и peaнимaциoнния ceĸтop зa лeчeниe нa COVID бoлните. Paбoтeщитe нa „пъpвa линия” щe имaт възмoжнocттa дa избиpaт oт цялoтo мeню и дa пoлyчaвaт тoплa дocтaвĸa дo вpaтитe нa бoлницaтa.

В СОФИЯ-ОБЛАСТ 19 ОБЩИНИ РАЗПОЛАГАТ С ГОРЕЩИ ТЕЛЕФОНИ НА “ПАТРОНАЖНА ГРИЖА”
В София-област 19 общини разполагат с горещи телефони на “Патронажна грижа”, на които може да бъде заявена доставка на храни, лекарства и продукти от първа необходимост по време на пандемията, съобщават от социалното министерство.
Екипите на “Патронажна грижа” могат да съдействат и за заплащането на битови сметки, както и за неотложни административни услуги, съобщи БНР.
От услугите могат да се възползват възрастни хора над 65 г. в невъзможност за самообслужване, хора с увреждания или хора, поставени под задължителна карантина. Помощ могат да потърсят и самотни родители на деца до 12-годишна възраст, които не могат да ги оставят сами.
Към момента общо 1151 нуждаещи се разчитат на услугите на “Патронажна грижа”. Те се предоставят по проекти на общините на обща стойност около 1,9 млн. лв., финансирани със средства от Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”. “Патронажна грижа” не се предоставя в общините Божурище, Златица и Ихтиман, тъй като те не са кандидатствали по тази мярка.

Изследване на “Галъп Интернешънъл” сочи: НОВИТЕ МЕРКИ СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА ПО-СКОРО СЕ ПРИЕМАТ ДОБРЕ
Новите мерки срещу коронавируса по-скоро се приемат добре и може би ще подействат за намаляване на страховете, обществото обаче продължава да изглежда объркано – това са някои от изводите от актуалното проучване на “Галъп интернешънъл” по казуса „COVID-19“. Проучването е проведено между 27 и 29 ноември 2020 г. чрез телефонен сондаж с 800 интервюта. Данните сочат, че не е малка популярността и на т.нар. алтернативни прочити на ситуацията, съобщи БНР.
Неяснотата за перспективите води и до сериозни дялове на свидетелства за психични проблеми и травми, коментират анализаторите. Не е ясна и картината на настроенията по отношение на ваксините, но сега измерените над две пети готовност са всъщност сериозен дял, отбелязват още социолозите.
56 % от запитаните подкрепят предприетите мерки, 42% – не ги подкрепят, а има и малко колебаещи се.
Очевидно мерките са в състояние да донесат известно успокояване, смятат от “Галъп интернешънъл”, като допълват, че от гледна точка на общественото мнение мерките явно идват навреме, защото обществото в последните месеци като че ли и самостоятелно е достигнало до идеята за нови, по-строги мерки. Изследователите припомнят, че през лятото над 60 на сто от хората са били против втвърдяването на мерките, въпреки нарастващите и тогава случаи.
Според данните близо две трети от запитаните се съгласяват, че кризата с COVID-19 на практика е объркала живота им. 42 на сто не смятат така, а има и малко, които се затрудняват да определят.
21% от запитаните казват, че имат познати или близки, които в резултат на кризата с COVID-19 имат психически проблеми. Тези дялове не са малки и свидетелстват ясно какви щети може да нанесе нагнетяването на допълнителна паника в такива моменти, посочват анализаторите. Според тях тя произтича и от неяснотата кога да се очаква краят на кризата. При въпрос за очакванията в тази посока, най-голям дял (32%) избират опцията “повече от една година”. Надеждата на 25% е, че кризата ще отшуми до пролетта, 16% посочват “до лятото”, 3% – „през есента“, а 9% – в края на 2021 г. Останалите признават, че не могат да определят. Това е сериозна промяна спрямо началото на лятото, когато около 60% от запитаните вярваха, че ще има нормализация до края на годината, припомнят от “Галъп”. С ръста на случаите по-късно през лятото, този дял спадна до около една трета още през юли.
На въпрос “Бихте ли се ваксинирали срещу COVID-19, когато има одобрена ваксина?”, с “да” отговарят 43 на сто, а 48% са дали отговор “не”. Останалите се колебаят.

ЗДРАВНООСИГУРЕНИ ПАЦИЕНТИ С ОНКОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ ВЕЧЕ ЩЕ ИМАТ ДОСТЪП ДО ВИСОКОТЕХНОЛОГИЧНО ЛЕЧЕНИЕ С РОБОТ-АСИСТИРАНА ХИРУРГИЯ
Здравноосигурени пациенти вече ще имат достъп до високотехнологично лечение с робот-асистирана хирургия при злокачествени заболявания на стомаха и червата, на черния дроб, панкреаса, белия дроб и простатната жлеза. Това предвижда проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 9 от 2019 г. за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК, публикуван на електронната страница на Здравното министерство за обществено обсъждане, информира Zdrave.net.
Проектът предлага разширяване обхвата на клинична пътека № 168 с промяна на текстове за провеждане на асистирани с робот хирургични интервенции при различни заболявания и различни оперативни процедури, провеждани от специалисти по хирургия, детска хирургия, гръдна хирургия и урология, се посочва в мотивите на вносителите.
„Очакваният резултат от въвеждането на наредбата е да се осигури възможност в рамките на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК, провеждането на асистирано с робот хирургично лечение при злокачествени заболявания с различни локализации от областта на посочените по-горе медицински специалности. С това ще се даде възможност за по-голям брой пациенти да се възползват от преимуществата на този вид лечение – постигане на по-голяма радикалност и контрол при оперативното лечение на злокачествени заболявания, по-бързо следоперативно възстановяване и по-малко усложнения, по-малка кръвозагуба при операцията, намалена болкова симптоматика при пациентите, подложени на оперативно лечение, скъсен болничен престой след оперативната интервенция“, подчертават още вносителите.
Лечебните заведения, които искат да работят по клинична пътека №168, но не разполагат с необходимата високоспециализирана апаратура, ще трябва да си я осигурят за собствена сметка, става ясно от проекта на наредбата. Очакваните финансови разходи за това по данни, налични в Министерството на здравеопазването, са в размер на около 6 млн. лева за закупуване на апаратурата.
Проектът е отворен за обществено обсъждане до 27 декември т. г.

ДВАМА ОТ ТРИМА МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ ПОЛУЧАВАТ РЕАКЦИЯ НА КОЖАТА ОТ ЛИЧНИ ПРЕДПАЗНИ СРЕДСТВА
Медицинските специалисти са най-често засегнатата професионална група, които получават нежелани реакции на кожата в резултат от употребата на лични предпазни средства (ЛПС) по време на пандемията COVID-19. По този причина 12-то издание на Националната кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания тази година ще бъде насочено към професионалните кожни странични реакции при медицински специалисти, работещи с COVID-19 инфекцията, съобщиха от Българското дерматологично дружество.
Установено е, че двама от трима медицински специалисти получават реакция на кожата от лични предпазни средства, посочват оттам.
„Професионалните кожни заболявания по време на пандемията COVID-19 могат да бъдат класифицирани в четири подгрупи: механично увреждане на кожата, увреждане на кожата, свързано с влага, контактни реакции и обостряне на вече съществуващи дерматози. Клиничният модел е многостранен и най-засегнатите кожни участъци са тези, които са в контакт със защитното оборудване и дезинфектантите“, допълват от дружеството на дерматолозите.
Кампанията се организира под егидата на Българското дерматологично дружество и Европейската асоциация за професионални заболявания и ще протече през целия месец декември 2020 г. ще бъдат проведени разнообразни активности като безплатни консултации, профилактични мерки и алергологични тестувания за медицинските специалисти, ангажирани в борбата с COVID-19 специално при кожни промени от носене на маски, ръкавици, костюми и употребата на дезинфектанти. Специалисти дермотолози ще дават съвети за превенция и терапия на кожата на всички пациенти, които се преглеждат през този период в центровете на кампанията по повод екзема на ръцете, вследствие на мерките срещу коронавирусната инфекция, а така също и по повод носенето на маска (маскакне, розацея, периорален дерматит, контактен дерматит, себореен дерматит, импетиго). Ще бъдат консултирани и пациенти с обостряне на други дерматологични заболявания вследствие на стреса (псориазис, дефлувиум, уртикария, атопичен дерматит).
По традиция, кампанията е част от паневропейска инциатива на Европейската академия по дерматология и венерология и ще обхване 9 Дермато-венерологични центъра в: УМБАЛ “Александровска”, „Аджибадем СитиКлиник Токуда Болница“, Дерматолична клиника „ЕвроДерма“ – София, университетските кожни клиники в Стара Загора и Плевен, Медицински център „Кордис“ – Плевен, АСИМП – Русе, Център по алергология и дерматология в ДКЦ и УМБАЛ “Пълмед”- Пловдив, Дерматологична клиника „Медидерма“ – Пловдив.
По време на кампанията медиците ще бъдат консултирани и преглеждани безплатно, като при нужда ще бъдат провеждани и необходимите кожно-алергологични тестувания, отново без заплащане, подчертават от Българското дерматологично дружество. Желаещите да бъдат тестувани медици трябва да имат предварително записан час по телефона в някоя от участващите клиники.

ОТБЕЛЯЗАХА С ТЪРЖЕСТВО 103 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – СОФИЯ
„В тези трудни времена сме длъжни да запазим морала и духа си висок и да развеем гордо знамето на Медицинския университет в София!“. С тези думи ректорът на най-старото висше медицинско училище у нас акад. Лъчезар Трайков откри тържеството, посветено на 103-тата годишнина от откриването на висшето учебно заведение, информира Zdrave.net.
В словото си акад. Трайков постави акцент върху традициите на университета като академично средище, формирало десетки учени, лекари и общественици, и посочи, че софийската медицинска Алма Матер винаги е била горда със своите възпитаници, които работят с талант, отдаденост и себеотрицание лекарската си професия.
„Призвани сме да бъдем отговорни, почтени и достойни в днешните трудни времена“, каза акад. Трайков и определи колегите си, обединени от каузата на МУ – София, като “хвърчащите хора” – смели и мечтаещи, със сърце по-кристално от звук и способни да се издигнат над калта и сгурията на двора“, по думите на великия поет Валери Петров, също завършил медицинското си образование в този университет.
„Да бъдем добри лекари, водещи учени и ярки личности“, призова акад. Трайков.
На тържеството бяха връчени и годишните награди на университета.

НЗОК ЩЕ СЕ СДОБИЕ СЪС СОБСТВЕНА СГРАДА В КЪРДЖАЛИ
С нова сграда ще се сдобие НЗОК, става ясно от решенията на Надзорния съвет на Касата, взети на подпис в четвъртък. Отделените средства за придобиване й са 1 885 455 лв., а парите ще дойдат от вътрешно компенсирани промени в бюджетните пера за придобиване на нефинансови активи за 2020 г. “Сградата всъщност не е нова, а тази, в която се помещава РЗОК-Кърджали. Тя ни беше предоставена безвъзмездно от общината за 10 години, но тъй като този срок изтече, ни предложиха или да се преместим, или да я купим”, уточни пред Zdrave.net управителят на Здравната каса проф. Петко Салчев.
От Здравната каса са търсили дълго начин за преместването на районното управление, но се е оказало, че това ще окаже реално влияние на работата и в период от два месеца РЗОК няма да може да плаща нищо. “Освен това ремонтът, преместването и изтеглянето на оптичен кабел към нова сграда, ще струва около 4-5 млн. лв. Затова предложихме на общината да ни даде цена, на която да купим сградата”, допълни проф. Салчев.
В бюджета на НЗОК за тази година за придобиване на нови сгради бяха определени 90 000 лв. За да се допълни нужната сума са намалени драстично средствата, определени за компютри и хардуер – от 2 370 000 лв. на 1 146 246 лева. Намалени са и средствата за ремонт на дълготрайни материални активи – от 284 680 лв. на 89 351 лв., за придобиване на дълготрайни материални активи – от 3 640 320 лв. на 3 128 508 лв., за придобиване на оборудване, машини и съоръжения – от 496 320 лв. на 76 631 лв.
Орязани са и парите за нови коли, от което става ясно, че тази година НЗОК ще се лиши от такива придобивки. От определените 680 000 лв. по това перо в бюджета остават едва 15 519 лв.
Освен за нова сграда Здравната каса е отделила повече средства и за придобиване на програмни продукти и лицензи, където увеличението е от 1 075 000 лв. на 1 782 141 лв.

БЕЗПЛАТНИ ТЕСТОВЕ ЗА ХИВ В СОФИЯ
На 1 декември в София ще се извърши безплатно тестване за ХИВ и хепатит В и С. Повод е Световният ден за борба със СПИН, съобщи Clinica.bg.
Тестовете ще се проведат в CheckPoint София от 10:00 до 18:00 ч. Изследванията се извършват с капка кръв от пръста, а резултатите са готови до 15 минути, като няма значение приемът на храна и напитки за достоверността на резултатите. За гарантиране на анонимността всеки изследван се регистрира с код.
ХИВ е човешкия имунодефицитен вирус, който при навременно откриване, може да бъде ефективно контролиран. Неовладяната инфекция с ХИВ може да доведе до развитие на заболяване (СПИН). У нас терапията за контрол на ХИВ, както и лечението, са абсолютно безплатни, затова е важно навременното и достъпно изследване за вируса.
Научно е потвърдено, че пациенти с ХИВ, които приемат своята антиретровирусна терапия редовно, потискат вируса и той достига до неоткриваеми нива. По този начин ХИВ не се предава на сексуалните партньори и живеещите с ХИВ могат да имат напълно здрави деца, както и да живеят дълго.