НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (30.08.2020)

11 253 СА ИЗЛЕКУВАНИТЕ ОТ COVID-19 У НАС
99 са новодиагностицираните с COVID-19 лица през последното денонощие. 4787 PCR теста са направени за изминалите 24 часа. Това показва Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 25; Бургас – 6; Варна – 8; Велико Търново – 2; Видин – 1; Добрич – 3; Кюстендил – 1; Монтана – 4; Пазарджик – 9; Пловдив – 5; Разград – 3; Силистра – 2; Смолян – 3; София област – 1; София град – 23; Търговище – 1; Шумен – 2.
Доказаните случаи на новия коронавирус в България са общо 16 164. От тях активни са 4 306. Излекувани са вече 11 253 лица, 22 от които са регистрирани през изминалото денонощие.
723-ма пациенти с потвърдена коронавирусна инфекция се намират в лечебни заведения за болнична помощ. 61 от тях са настанени в интензивни отделения или клиники.
Според Националната информационна система у нас COVID-19 е констатиран при 878 лица-медицински служители. Нови 7 случая са регистрирани през последните 24 часа, като 2 от тях са установени при лекари, 2 – при медицински сестри, 2 – при санитари и 1 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била доказана коронавирусна инфекция, са 605. Два от случаите са от изминалото денонощие.

ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ RACE FOR THE CURE – НАЙ-ГОЛЯМОТО БЛАГОТВОРИТЕЛНО СПОРТНО СЪБИТИЕ ЗА ПОДКРЕПА НА ЖЕНИ С РАК НА ГЪРДА В ЕВРОПА
За втора поредна година имаме удоволствието да бъдем участници в най-голямото благотворително спортно събитие за подкрепа на жени с рак на гърда в Европа – Race for the Cure. На 25, 26 и 27 септември ще празнуваме живота заедно с представители на повече от 20 европейски държави, сред които Италия, Гърция, Белгия, Румъния, информира Zdrave.net.
Race for the Cure приобщава своите герои с 5 км бягане, или 3 км ходене, като те избират къде да си подарят движение: в кварталната градинка, парк, на пътеката във фитнеса или в планината. Стартовата линия е обща за всички и е виртуална – регистрацията се случва в платформата raceforthecure.eu, където тази година ще се организират 30 маратона с 300 000 участници от 22 държави. В Европа Race for the Cure се организира от Think Pink Europe, а в България розовата кауза става реалност чрез екипа на CancerCare.bg, които са член на европейската организация.
„Кризата с COVID-19 ни вдъхнови с всички членове на THINK PINK EUROPE да обединим усилията си и да пренесем това събитие на следващо ниво. Пандемията промени оборотите на ежедневието ни и отмени близостта, с която бяхме свикнали, но доброто не търпи отлагане. То ни движи. Включете се в дигиталния Race for the Cure в подкрепа на пациенти с рак на гърда, здравни работници и болници, чрез осигуряване на средства и повишаване на информираността в обществото“, апелира д-р Полина Лъжанска, председател на CancerCare.bg.
През 2019 г. Race for the Cure събра над 2000 души в Южния парк в София.
Ежегодно в Европа 500 000 жени са диагностицирани, а други 125 000 умират в следствие на това заболяване, ето защо осигуряването на обществен отзвук, подкрепа и средства е от голямо значение.
Всяка година България повече от 4000 жени – нечии майки, сестри, дъщери, започват най-тежката борба – борбата за живот. В тази битка редом с тях се изправят и техните семейства, близки и приятели, неспирно променящи роля на опора, емоционален разведрител, гонител на страха и константна подкрепа.