НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (30.07.2020)

26 МЕДИЦИНСКИ ЛИЦА СА СРЕД НОВОЗАРАЗЕНИТЕ С COVID-19
284 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица за изминалите 24 часа. 6 395 PCR теста са направени през последното денонощие. Това показват данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 38; Бургас – 7; Варна – 21; Велико Търново – 3; Видин – 3; Враца – 1; Габрово – 8; Добрич – 29; Кърджали – 7; Кюстендил – 13; Монтана – 1; Пазарджик – 2; Перник – 3; Пловдив – 24; Русе – 33; Сливен – 4; Смолян – 2; София област – 3; София град – 73; Стара Загора – 3; Търговище – 3; Хасково – 2; Шумен – 1.
У нас към момента са потвърдени 11 155 случая на новия коронавирус, от които 4 816 са активни. Излекуваните лица са вече 5 971, от тях 205 са регистрирани през изминалото денонощие.
Пациентите с доказан COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са 722. От тях 37 се намират в интензивни отделения и клиники.
Националната информационна система показва, че у нас коронавирусна инфекция е констатирана при 664 лица-медицински служители. Новите случаи, регистрирани през последните 24 часа, са 26. От тях 6 са установени при лекари, 11 – при медицински сестри, 3 – при санитари, 2 – при фелдшери и 4 – при друг медицински персонал.
368 са починалите лица, при които е бил потвърден новият коронавирус. 13 са случаите от изминалото денонощие.

195 СА ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ, КОИТО СА ОБЕЗПЕЧЕНИ ДА ПОСРЕЩНАТ ПАЦИЕНТИ С COVID-19
195 са лечебните заведения, които са обезпечени да посрещнат пациенти с COVID-19 у нас. Това стана ясно от отговора на здравния министър Костадин Ангелов на въпрос на червения депутат проф. Георги Михайлов днес по време на дискусията за антикризисните мерки, информира Zdrave.net.
В страната са доставени 1207 апарати за белодробни вентилация, а 317 за дихателна реанимация ще се получат от 48 болници. В момента имаме и достатъчно лаборатории, които могат да правят PCR тестове, отчете още Ангелов. Той добави, че ще се достави апаратура за PCR тестове в болниците в Габрово и Свиленград, тъй като клиниките са казали, че имат нужда с оглед на повечето заболели там.
Считам, че към настоящия момент епидемията е добре контролирана имаме само 40 души в интензивни отделения, заяви още Ангелов в отговор на въпрос на депутатите от БСП. Министърът заяви, че ще се въведат и улеснения за сключване на договори с НЗОК за лечение на COVID-19 за болници без инфекционисти, стига там да имат граждански договори с такива специалисти. Той добави, че системата има готовност да се командироват и лекари от една болница в друга, за да се компенсира липсата на кадри в случай на нужда.
“Всички лечебни заведения са направили и изолационни за пациенти с коронавирус още преди месеци, когато се готвехме за огромен натиск върху здравната система. За наша радост той не беше наличен”, добави министърът.
Министерствата на здравеопазването и образованието ще създадат междуведомствена работна група за това какво ще се случва с началото на учебната година. В нея ще решим какво се прави при ученик с коронавирус, какви мобилни лаборатории трябва да има, къде ще се пращат, обясни министър Ангелов. Той добави, че всички инструкции ще са налични до 15 септември. Засега нагласите на всички образователното министерство и висшите училища са годината да е присъствена.

ЗДРАВНАТА КОМИСИЯ ПОДКРЕПИ ЕВРОСПОРАЗУМЕНИЕТО ЗА КУПУВАНЕ НА ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19
Комисията по здравеопазването в парламента подкрепи ратификацията на споразумението между страни от ЕС за купуване на ваксини срещу COVID-19, информира Zdrave.net.
„Държавите членки ще придобият тези ваксини на базата на предварителни споразумения, а процедурата ще предполага провеждане на единен търг на централно европейско ниво, без да се налага всяка държава да прави търг“, коментира след извънредното заседание председателят на Комисията д-р Даниела Дариткова. Тя уточни, че сключването на споразумението не е свързано с предварителни финансови задължения.
„Това е изключително важна стъпка, за да можем да гарантираме на българските граждани, че при откриването на ефективна, ефикасна и безопасна ваксина те ще имат достъп до нея“, отбеляза още д-р Дариткова.
Здравната комисия прие и промените в Закона за лечебните заведения, с които се разширяват дейностите, субсидирани от МЗ.
Според проектопромените, държавните и общински болници, както и тези с държавно и общинско участие в капитала си, ще получават постоянна субсидия от МЗ, за да поддържат готовност за евентуална епидемия. Частните лечебни заведения пък ще могат да получават субсидия само по време на извънредно положение или извънредна епидемична обстановка. Предстои измененията да бъдат разгледани в парламента утре, 31-ви юли.

Д-р Иван Маджаров: ТРЯБВА ДА СЕ ПРОМЕНИ АЛГОРИТЪМЪТ, ПО КОЙТО СЕ ПЛАЩАТ ДОПЪЛНИТЕЛНИТЕ 1000 ЛЕВА ЗА МЕДИЦИТЕ
Увеличението от 30% на заплатите на заетите в държавните контролни органи беше очаквано от години. То трябваше да се случи много по-рано, защото там работят хора на мизерни заплати, и ние го приветстваме. Това заяви в предаването „Тази сутрин“ по bTV председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. По думите му, това са хората, които практически отговарят за това системата да контролира по стандартите, да спазва стандартите, докато НЗОК проверява финансово и има и други алгоритми на проверка, РЗИ са тези, които дават старт на всяко лечебно заведение, регистрират, разрешават и т.н., информира Zdrave.net.
Според председателя на БЛС продължаването на мерките с 1000 лв. също е хубаво, но трябва да има промяна в начина на отпускането им и вероятно новият здравен министър проф. Ангелов ще се постарае да го промени. „Защото той идва от болница и знае за какво става въпрос, ще направи стъпки за промяна. Ако остане по същия начин, това практически не е добра мярка. Защото има места, в които дори в Спешна помощ екипи, които работят в един и същи център, едните получават, другите не получават“, каза д-р Маджаров и добави, че в момента има напрежение между медиците. По думите му не е логично да има някакви критерии, които практически да разделят хората от т.нар. първа линия и той самият многократно е алармирал по този въпрос.
„Аз дори не знам точно какви са критериите. Защото в спешната помощ и в болниците са различни. Болниците са в зависимост от това колко пациенти има в момента от COVID, получаваш една сума, надвишиш ли ги – друга и т.н. Като че ли стремежът е да докажем, че имаме повече пациенти. И един пациент е достатъчно тежък за екипите … Аз водих разговор още в началото на COVID-кризата с представителя на китайското посолство, на медицинския колега. И той каза, че в Китай в най-тежката криза екипите са се сменяли на 4 часа. Ясно е, че няма как да искаме 12-часово екипи да бъдат в кондиция, да не бъдат изтощени и да плащаме по този начин изброени и изчислени парите на първа линия“, посочи д-р Маджаров.

БОЛНИЦАТА В РАЗЛОГ Е ПРЕПЪЛНЕНА СЪС ЗАРАЗЕНИ С КОРОНАВИРУС
Болницата в Разлог е препълнена със заразени с коронавирус. Заради забавяне на резултатите от тестовете, има опасност от вътреболнична инфекция, предупреди кметът на общината Красимир Герчев и спешно разпореди проучване на възможността за разкриване на PCR- лаборатория, информира БНР.
Само за последното денонощие потвърдените случаи на заразени от четирите общини, които обслужва болницата в Разлог , са 11. Здравната система е на ръба. Легловата база е запълнена, лекари и медицински сестри са на границата на силите си, заяви кметът на Разлог: „Хората са изключително изморени, изтощени, от март месец са под стрес и напрежение. В момента инфекциозното отделение е пълно. Вътрешно отделение в по-голямата си част също е пълно. Очакваме тестове, които идват през ден-два. Хората с пневмонии в момента бяха 22 във Вътрешно отделение и чакаме какво ще излезе“.
Според Красимир Герчев скоро ще се наложи всяка болница в страната да разполага с лаборатория, в която се правят PCR тестове. До една седмица кметът на Разлог очаква от специалистите да подготвят доклад за разкриване на такава лаборатория в общинската болница.
„Искаме да направим нещата така, че да отговарят на всички изисквания на РЗИ да има отделно помещение, трябва да направим ремонт“, обясни Герчев.
„Рязкото влошаване на ситуацията с коронавируса у нас налага на национално ниво мерките да бъдат преосмислени, защото местните власти нямат ефективни лостове за извънредни решения“, подчерта кметът на Разлог.

СПЕШНИ МЕРКИ ВЪВ ВАРНЕНСКИТЕ БОЛНИЦИ ЗАРАДИ ОГНИЩЕ НА COVID-19 В СТАРЧЕСКИ ДОМ
Огнище на COVID-19 в старчески дом във Варна. До момента 9 от 10 проби на настанени в хосписа възрастни хора са положителни. Заразени са и двама души от персонала, съобщи БНТ.
Пробите са взети, след като възрастните хора са вдигнали температура. Единият от служителите на дома, който също е заразен с коронавирус, е в болница, а другият е на домашно лечение. В старческия дом има 262 души и някои от тях са трудно подвижни. Днес екип на здравната инспекция е взел проби на 1/3 от възрастните хора. Резултатите от тестовете ще са готови утре. Хората в дома са в изолация от 16 април, оттогава не са излизали, а вирусът е бил внесен отвън.
Заразата от COVID-19 в хосписа е тръгнала от лекар, който идвал да преглежда старите хора, но не е знаел че е заразен. Медикът в момента е в болница в тежко състояние. От персонала в старческия дом изразиха притеснение, че тъй като са частна структура се налага сами да поемат грижите за болните. От здравната инспекция са поискали заразените да бъдат изолирани в отделна сграда.
Заради огнището в старческия дом Областния кризисен щаб разкрива спешно допълнителни отделения в Транспортна болница, “Света Марина”, “Света Анна” и Военна болница. От Щаба във Варна съобщиха за “По света и у нас”, че на този етап няма да се затягат мерките на територията на областта и призоваха варненци и гостите на града стриктно да спазват мерките за безопасност, да използват предпазни средства и да спазват социална дистанция.