НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (30.05.2020)

ШОФЬОР НА ЛИНЕЙКА ОТ ЦСМП – СОФИЯ Е С ПОЛОЖИТЕЛЕН ТЕСТ ЗА COVID-19
От изследваните за изминалото денонощие 1353 проби 14 са с положителен резултат. Това съобщиха от Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, информираха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Случаите, потвърдени през последните 24 часа са разпределени по области, както следва: Пазарджик – 1; Плевен – 1; Разград – 2; Сливен – 4; София – 5; Ямбол – 1.
2499 са общо случаите на COVID-19, регистрирани у нас. Излекувани са вече 1064 лица.
256 са медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус. Нов случай е установен при шофьор на линейка от ЦСМП – София.
През последното денонощие са починали трима души, при които е потвърдена коронавирусна инфекция.

ДВА НОВИ СЛУЧАЯ НА КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ В РАЗГРАДСКА ОБЛАСТ
За две нови положителни проби за COVID-19 в разградското село Ясеновец съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Ася Генева, информира БНР.
Заразените са жени. Едната от тях е на 77 години. Тя е приета в отделението по инфекциозни болести на Разградската болница вчера. Пациентката има придружаващи заболявания, включена е на кислородна терапия и е във увредено общо състояние.
Втората положителна проба е на жена на 57 години. Била е лекувана в отделението по пневмология и фтизиатрия, след като тестът й за Covid-19 се оказал положителен. Тя е преместена в инфекциозното отделение. Състоянието й е задоволително.
Четирима души са контактни на новозаразените. Направени са им тестове и имат предписания за спазване на 14-дневна карантина.
Взети са незабавни противоепидемични мерки, за да не се допусне разпространението на коронавирусната инфекция в отделението по пневмология и фтизиатрия на Разградската болница. На персонала и на лежащо болните са взети проби за изследване.
Общият брой на регистрираните заразени с COVID-19 в Разградска област е 18 души, 1 е излекуван.

Д-р Данчо Пенчев: НАБЛИЖАВА ВРЕМЕТО, КОГАТО ОБЩЕСТВОТО ЩЕ ВЛЕЗЕ В НОРМАЛНИЯ СИ РИТЪМ НА ЖИВОТ
„Наближава времето, когато обществото ще влезе в нормалния си ритъм на живот“. Това каза в интервю за БНТ директорът на Столичната здравна инспекция д-р Данчо Пенчев. Той изтъкна, че България е преминала дните на криза с много ниска заболеваемост и ниска смъртност. Според него това се дължи на своевременните и правилни политически решения, които бяха взети, на навременните рестриктивни мерки, които е въвело Министерството на здравеопазването, както и на постепенното либерализиране на мерките. „Няма как са пропуснем и обществената отговорност, която хората споделиха със специалистите и политиците като останаха по домовете си, спазваха карантината и рестриктивните мерки“, каза още д-р Пенчев.
Според него здравната система в България се е справила. Тенденцията за хоспитализиране на болни с коронавирусна инфекция намалява. Намаляват и усложнените случаи. „Леглата в София стигнаха и продължава да има резерв в тях. Безспорно здравната система не са само болниците, това са и хората – бърза помощ, това са служителите на регионалните здравни инспекции, които поеха много тежък удар за работата и за последствията, които тя има за своето развитие“, изтъкна д-р Пенчев. Той добави, че 2300 служители на регионалните здравни инспекции в страната повече от 3 месеца са 24 часа в седмицата на разположение като поемат всичко – от граничния контрол до излекуваните случаи. „Това включва епидемичните проучвания, пробонабиранията, анализите на ситуацията, всички дейности, свързани с набирането и подаването на информация“ , уточни директорът на СРЗИ.

ДЕПУТАТИТЕ ОТ КОМИСИЯТА ПО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ПРИЕХА НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ ИЗМЕНЕНИЯТА В ЗАКОНА ЗА ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ
Депутатите от Комисията по здравеопазването приеха на 28-ми май на второ четене измененията в Закона за лечебните заведения, с които се променят и Закона за кръвта, Закона за трансплантациите, Закона за приватизацията и следприватизационния контрол и в Закона за бюджета на НЗОК, информира Zdrave.net.
Народните представители бяха единодушни, че държавата и общините могат да отпускат целеви субсидии за текущ ремонт на дълготрайни материални активи на общинско лечебно заведение за извънболнична помощ или за болнична помощ. 20% от паричните постъпления от приватизацията на обособени части от лечебни заведения, в които държавата е едноличен собственик, ще се внасят в централния бюджет, както беше досега, а 80%, които остават собственост на лечебното заведение, ще могат да се ползват както за инвестиции, пряко свързани с предмета на дейност, така и за удовлетворяване интересите на кредиторите.
С измененията в закона към досегашните задължения на болниците се въвежда задължението ангажираните с проследяване на ефекта от терапията на лекарствени продукти ежедневно да предоставят информация на Националния съвет за цени и реимбурсиране на лекарствени продукти. В случай, че лечебно заведение не предостави или не предостави в срок тази информация ще се наказва с имуществена санкция от 500 до 1000 лв., а при повторно нарушение – от 1500 до 3000 лв.
На този, който не предостави или възпрепятства предоставянето на информация, ще бъде налагана глоба от 300 до 800 лв. Когато нарушението е извършено от едноличен търговец, ще се налага имуществена санкция в размер от 500 до 1000 лв. При повторно извършване на същото нарушение е предвидена имуществена санкция в размер от 1200 до 2500 лв. Когато е извършено от юридическо лице ще се налага имуществена санкция от 1000 до 2000 лв., а при повторно извършване на същото нарушение – с имуществена санкция в размер от 1500 до 3000 лв.
Ще се налагат глоби и на тези, които нарушават разпоредбите на този закон или на нормативен акт по прилагането му. Нарушителите ще плащат глоба от 300 до 1000 лв., а при повторно извършване на същото нарушение глобата ще бъде от 1500 до 3000 лв. Когато нарушението е извършено от едноличен търговец ще се налага имуществена санкция от 500 до 1000 лв., а при повторно нарушение – от 1500 до 3000 лв. Когато нарушението е извършено от юридическо лице имуществената санкция от 1500 до 3000 лв., а при повторно нарушение – от 3000 до 5000 лв.
Депутатите приеха рестриктивни мерки, свързани с нарушаването на медицинските стандарти, като при второ нарушение може да бъде отнета регистрацията на лечебното заведение. “Това се прави с цел да се защитят пациентите“, мотивира решението председателят на комисията д-р Даниела Дариткова.
Здравната карта става безсрочна, като ще бъде актуализирана до 1 август всяка година.
С промените в закона се разрешава трансплантацията на матка, но само след като донорът е осъществил раждане на живо дете и е в предменопаузална възраст. При кръстосано донорство вземането на органи ще се извършва при строго определени условия.
Разрешава се на физически и юридически лица да даряват средства за дейности по трансплантация чрез сключване на договор с лечебното заведение, който поражда действие след одобряване от Изпълнителната агенция “Медицински надзор” и вписване в регистъра й.
Предстои Законът за лечебните заведения да бъда гледан на второ четене в парламентарна зала.