НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (30.04.2020)

СЪС СВОЯ ЗАПОВЕД МИНИСТЪР АНАНИЕВ ОПРЕДЕЛИ РЕДА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ ИМУНИЗАЦИИ И РЕИМУНИЗАЦИИ, ПРОФИЛАКТИЧНИТЕ ПРЕГЛЕДИ ПРИ ЛИЦА ДО 18 Г. И ПЛАНОВИЯ ПРИЕМ В ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ
Със своя заповед министърът на здравеопазването допълва Заповед № РД-01-225/20.04.2020 г., с която от 21-ви април бяха възобновени детските и женските консултации, задължителните имунизации и плановия прием в лечебните заведения, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
В заповедта е разписан редът, по който да се провеждат задължителните планови имунизации и реимунизации, препоръчителните имунизации по национални програми, както и профилактичните прегледи при лица до 18-годишна възраст при стриктно спазване на въведените противоепидемични мерки.
Със заповедта също така се определят редът и мерките, при които да се осъществява приемът и провеждането на планова лечебна и оперативна дейност.
С пълния текст на Заповед № РД-01-243/29.04.2020 г. можете да се запознаете в сайта на МЗ.

БЛС, МЗ И НЗОК ПОДПИСАХА СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО ЗА ПЕРИОДА НА ОБЯВЕНОТО ОТ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ ЗАРАДИ COVID-19
Българският лекарски съюз, Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса подписаха споразумение за сътрудничество за периода на обявеното от Народното събрание извънредно положение заради COVID-19, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от Лекарския съюз.
Целта му е да се фокусира върху дейността на всяка една от страните по него, за да се отговори на потребностите в областта на здравеопазването. Три са договорените общи приоритети: подобряване на извънболничното и болничното обслужване, подобряване на дейностите по изготвяне и предоставяне на здравната информация и необходимата медицинска документация; подобряване на организацията и готовността за провеждане на лабораторно изследване и потвърждение на COVID-19 между лечебните заведения, здравните заведения и регионалните здравни инспекции; подобряване на епидемичния надзор – подобрен ред и начин за надзор в съответствие с епидемичната ситуация и оценка на тежестта, свързана с COVID-19.
Министърът на здравеопазването се съгласява след оценка със своя заповед да прилага мерки на лечебните заведения за извършване на лабораторно изследване и потвърждение на COVID-19 (високоспециализирано медико- диагностично изследване (ВСМДИ) „Полимеразна верижна реакция за доказване на COVID-19“). В това число и за въвеждане на специален ред за назначаване на лабораторно изследване и за насочване на пациента за извършването му (вкл. и изисквания към лекарите, които ще имат право да го назначават и необходимата медицинска документация в тази връзка).
НЗОК и БЛС се съгласяват при предоговарянето чрез подписване на анекс към НРД да се съобразят с мерките на министъра при въвеждането на ред и условия за сключване на договори между НЗОК и лечебни заведения, които изпълняват ВСМДИ.

1506 СА ПОТВЪРДЕНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС
1506 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб, съобщи Министерството на здравеопазването.
През днешния ден са доказани още 18 нови случая, като 2 са в област София, 13 в област Видин и 3 в област Ямбол. Лабораториите продължават да работят.
317 са лицата с потвърден COVID-19, настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. 40 са пациентите с Covid-19 в интензивни отделения и клиники.
По отношение на общата картина – към 30 април: 751 от регистрираните у нас случаи на COVID-19 са на мъже и 755 на жени. 164 са медицинските служители, при които е потвърдена коронавирусна инфекция.
Към 17:00 часа на 30-ти април регистрираните случаи по справка, предоставена от Националния оперативен щаб, са в областите както следва: Благоевград – 43; Бургас – 47; Варна – 26; Велико Търново – 22; Видин – 103; Враца – 7; Габрово – 6; Добрич – 13; Кърджали – 13; Кюстендил – 67; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 26; Перник – 13; Плевен – 146; Пловдив –73; Русе – 13; Силистра – 5; Сливен – 45; Смолян – 34; София – 713; Стара Загора – 37; Хасково – 17; Шумен – 4, Ямбол – 13.
Починалите лица, при които е установен Covid-19, са 66.

ВЪВ ВМА Е НАПРАВЕНО ПЪРВОТО ВЛИВАНЕ НА КРЪВНА ПЛАЗМА С АНТИТЕЛА СРЕЩУ COVID-19
Вчера за първи път във Военномедицинска академия е направено набиране на плазма от доброволци с антитела срещу COVID-19 и вливане на първия болен в тежко състояние с такава плазма, съобщи началникът на ВМА и ръководител на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски на редовния сутрешен брифинг. За това информира БНР на 30.04.2020 г.
„Това е първото такова преливане на плазма, само центровете по кръвопреливане могат да правят тази сепарация на плазмата. ВМА е единственото лечебно заведение, което има собствена кръвна банка поради това, че е стратегически обект, а кръвната банка е много определяща за обема на дейност. Така че се възползвахме от това преимущество, за да може да удовлетворим искането на множество излекувани доброволци с доказани антитела, защото не всички имат антитела…Вчера бе прелята прясна плазма, не замразена, което според нас носи преимущества. Това е първото преливане и не може още да се съобщят резултати – пациентът е афебрилен – няма температура и се чувства добре. За по-далечни резултати ще можем да говорим през следващите дни“, уточни проф. Мутафчийски.

МЗ УДЪЛЖИ СРОКА ЗА ОТЧИТАНЕ НА ПРОЕКТИТЕ В НАЦИОНАЛНИЯ УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС „ПОСЛАНИЦИ НА ЗДРАВЕТО“
Министерството на здравеопазването удължава срока за отчитане на проектите, участващи в Националния ученически конкурс „Посланици на здравето” 2019-2020 г. Новият срок за отчитане е 30 септември 2020 г. Тази промяна в регламента на конкурса е във връзка с обявеното извънредно положение и въведените противоепидемични мерки на територията на страната, съобщиха от пресцентъра на здравното ведомство.
Ученическият конкурс „Посланици на здравето” се провежда в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г. и е в подкрепа на здравословния начин на живот на младите хора. Целта му е превенцията на поведенческите и рискови за здравето фактори, свързани с нeздравословното хранене, ниската физическа активност, злоупотребата с алкохол и тютюнопушенето.
Инициативата е на Министерството на здравеопазването в партньорство с Министерството на образованието и науката, Министерството на културата, Министерството на младежта и спорта, Министерството на околната среда и водите, Световната здравна организация за България, Българския Младежки Червен кръст и Представителството на Европейската комисия в България (ПЕКБ).
Официалното награждаване на финалистите в тазгодишното издание на конкурса ще се проведе през месец октомври тази година.

ПРАВИТЕЛСТВОТО ОДОБРИ ДОСТАВКАТА НА ЗАЩИТНИ МАСКИ И ТЕХНИКА ОТ ЮЖНА КОРЕЯ
Министерството на здравеопазването ще купи 6 машини за автоматична екстракция Exiprep 16 Dx, включително услуги за инсталиране и тяхната техническа поддръжка, и 320 комплекта тестове за екстракция на нуклеинова киселина (всеки комплект, съдържащ по 96 теста) за COVID-19. Това стана възможно след решение заседание на правителството от 29.04.2020 г., информира Clinica.bg.
Споразумението с южнокорейската компания Bioneer Corporation не е с фиксирани крайни количества и по него могат да се правят и допълнителни заявки при необходимост. Доставката на посочените продукти ще позволи да бъде повишен капацитетът на Националната референтна лаборатория към Националния център по заразни и паразитни болести да изследва КОВИД-19, а останалите бройки могат да бъдат предоставени на други лаборатории в страната.

От Сдружението на общопрактикуващите лекари: НЯМА ДА ИСКАМЕ ОСТАВКАТА НА МИНИСТЪР АНАНИЕВ, ТОЙ Е БИЛ ПОДВЕДЕН
“Писмото от министъра не е написано от него, а от човек, който дори не е в министерството. Убеден съм, че той е подписал на доверие нещо, което дори не е погледнал. Ако някой е очаквал да предизвика от наша страна действия, с които да искаме оставката на министъра, не е познал!“. Това каза председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари доц. д-р Любомир Киров, информира Zdrave.net като се позова на интервю с д-р Киров в ефира на Нова телевизия по повод писмото на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, в което личните лекари са обвинени, че не изпълняват прегледи и оценка на здравословното състояние на съмнителни за COVID-19 пациенти, както и пробонабиране.
„Гневът е лош съветник и ние не сме раздразнени, а разглеждаме обективно фактите. Наистина това да преглеждаме очи в очи пациенти с оплаквания, които са подозрителни за COVID-19, както и да взимаме проби, е забранено със заповед на МЗ. Нашите пациенти трябва да знаят, че това не е липса на желание на ги преглеждаме, а е една сериозна мярка за ограничаване на инфекцията, която е въведена в много държави. Ние няма как да правим нещо, което е срещу заповедта”, допълни доц. Киров.
Тезата му беше подкрепена и от зам.-председателя на БЛС д-р Николай Брънзалов пред БНТ. „Нашите отношения с Министерство на здравеопазването винаги са били и то от доста отдавна време, почивали на една коректност, диалогичност, почтеност. Във въпросното писмо има текстове, които определено са странни, аз предполагам, че министърът по някакъв начин е бил подведен, защото има несъответствие в нормативната база и в това, което е изложено в писмото. Имам предвид негова собствена предходна заповед от 28 февруари тази година във връзка с епидемията, както и със Закона за извънредното положение“, изтъкна д-р Брънзалов.

Д-р Цвета Найденова: КРИЗАТА ЗА МЕДИЦИ ВЪВ ВИДИНСКАТА БОЛНИЦА Е МНОГО СЕРИОЗНА
Кризата за медици във Видинската болница е много сериозна. Най-сериозно засегнати са отделенията по неврология и кардиология, където е по-голямата група от персонала, заразен с COVID-19, както отделението по хирургия, в което има заразени санитари и медицински сестри. Това съобщи пред БНТ прокуристът на болницата д-р Ивета Найденова, информира Zdrave.net.
До момента 38 са заразените медици от болницата, което прави почти 10% от персонала, уточни по-рано днес министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. С писмо до РЗИ в страната той моли за съдействие от други болници, които да командироват нужните екипи във Видин.
„Писмото на министър Ананиев е отпреди два дни. За жалост до снощи нямаме никакъв отговор и желание поне на колегите от област Видин да ни помогнат“, каза д-р Найденова.
Обсъжда се вариант за подпомагане на Спешната помощ във Видин с линейки и екипи. Ако лекари не се отзоват в спешен порядък, се разглежда вариант пациентите да бъдат транспортирани в други болници.