НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (30.03.2020)

РЕГИСТРИРАНИ СА 5 НОВИ СЛУЧАЯ НА COVID-19 У НАС
5 са новите случаи на COVID-19 по данни на Националния оперативен щаб за борба с коронавиреса. Така общо потвърдените у нас случаи на коноравирусна инфекция стават 359, съобщи БНТ.
Не са регистрирани нови административни области, на чиято територия да е регистриран случай на COVID-19. Новите случаи са разпределени както следва: два в София, един в Плевен, един в Монтана и един в Благоевград.
113 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия, като 13 от тях са интубирани.
По отношение на общата картина: 56% от регистрираните у нас случаи на COVID-19 са при мъже, респективно – 44% при жени. Средната възраст на лицата, дали положителна проба за новия коронавирус, е 45 години.
Регистрираните случаи по административни области са както следва: Благоевград – 11; Бургас – 14; Варна – 17; Велико Търново – 2; Габрово – 2; Добрич – 6; Кърджали – 5; Кюстендил – 2; Ловеч – 1; Монтана – 17; Пазарджик – 7; Перник – 5; Плевен – 9; Пловдив – 21; Сливен – 4; Смолян – 7; София – 223; Стара Загора – 2; Хасково – 1; Шумен – 3.
До този момент излекувани от коронавируса у нас са17души.

МИНИСТЪР АНАНИЕВ РАЗПОРЕДИ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА СЕ НОСИ ПРЕДПАЗНА МАСКА НА ОБЩЕСТВЕНИ МЕСТА
Всички лица са длъжни да носят защитна маска, когато се намират в закрити или на открити обществени места. Такова нареждане даде здравният министър със Заповед № РД-01-168 от днес, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Според китайски лекари причината за драстичното разпространение на заразата е точно неносенето на предпазни маски от всички. Според последните изследвания в държавите, в които се носят маски по принцип заради мръсния въздух, заразяването и смъртността са в пъти по-ниски в сравнение със страните, в които този навик отсъства.

НАЦИОНАЛНИЯТ ЩАБ ЗА БОРБА С КОРОНАВИРУСА ВЪВЕЖДА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ПРАВИЛА
С повишаване на температурите все повече хора решават, че ограниченията за социално общуване, въведени със заповед на здравния министър от 20-ти март заради разпространението на коронавируса, са по-скоро препоръчителни и масово не ги спазват. Националният оперативен щаб за борба с коронавируса въвежда няколко задължителни за спазване правила. При нарушение законът предвижда глоба от 5000 лева, съобщи БНТ.
• Напълно се забраняват разходките в паркове и градини. Изключение се допуска на хората с домашни любимци, които обаче могат да ги разхождат само на определени за това места.
• Не се допускат и посещения на открити и закрити спортни и детски площадки.
• Забранява се движението на лица между населените места в страната, освен при наложителни причини, като различно място на работа, различен от постоянния или по местоживеене адрес. Разрешава се и придвижване в случаите когато се налага грижа за хронично болен.
• За да се ограничат максимално контактите на възрастните с повече хора на едно място се забранява на лица до 60 години да пазаруват в магазините от 8:30 до 10:30 ч.

БЧК НАМАЛЯВА СТРЕСА У ПРИТЕСНЕНИ ХОРА С КОНФИДЕНЦИАЛНИ ЧАТ КОНСУЛТАЦИИ
За да отговори на нуждите на обществото в условията на извънредното положение в страната, породено от пандемията COVID-19 и повишеното ниво на стрес, Българският Червен кръст стартира нова услуга – национален онлайн чат, информира БНР.
На уебсайта на организацията, близо 30 специалисти по психосоциална подкрепа от цялата страна всеки ден от 10:00 до 12:00 ч. и от 15:00 до 17:00 ч., както и от 20:00 до 22:00 ч., предоставят безплатна и конфиденциална подкрепа на хората, които са вкъщи и изпитват затруднения при справянето с настоящата обстановка.
Всеки, който има нужда от подкрепа, може да пише в чата във всеки един момент, а екипът, предоставящ услугата, ще отговаря в рамките на посочените часове.
Професионалистите от БЧК ще предоставят и информация за дейностите на организацията, насочени към нуждаещите се граждани по време на извънредното положение, както и за мерките на правителството относно ограничаването на разпространението на коронавируса.
„Не сме работили в такава ситуация, но сме готови за всякакви въпроси. Най-важната цел е да намалим стреса у хората“, уточни пред Радио София – БНР директорът на Български младежки червен кръст Деница Баръмова.

ТРИ РЕСПИРАТОРА ЩЕ БЪДАТ ЗАКУПЕНИ С ЧАСТ ОТ ДАРЕНИЯТА ПОСТЪПИЛИ ЧРЕЗ DMS SOLIDARNOST
За всяка от областните болници в Монтана, Силистра и Шумен ще бъде закупен по един респиратор, от какъвто лечебните заведения се нуждаят, за да осигурят в максимална степен адекватна медицинска помощ на пациенти с COVID-19. Средствата са осигурени от постъпилите до момента дарения чрез изпращане на SMS с текст DMS SOLIDARNOST на кратък номер 17 777 за трите мобилни оператора в България. Специализираната апаратура ще бъде доставена най-късно в началото на месец май, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
До момента събраната сума чрез DMS SOLIDARNOST възлиза на малко над 125 хил. лв. Със средствата, постъпили по тази сметка, се планира да бъдат закупени необходима на лекарите специализирана медицинска апаратура и техника, лични предпазни средства с най-висок защитен клас, както и всичко друго, от което спешно се нуждаят болниците в условията на разпространяващата се коронавирусна инфекция.
МЗ информира, че от днес, 30 март, на интернет страницата на Министерството на здравеопазването е публикувана справка за всички дарители и постъпили средства по дарителската сметка, която здравното министерство откри в подкрепа на лечебните заведения, обслужващи пациенти с COVID-19. От 17 март до 27 март т.г. набраната по тази сметка сума възлиза на 1 920 346 лева. Данните за постъпващите средства по сметката ще бъдат актуализирани периодично.

ДОПЪЛНИТЕЛНО 45 МЛН. ЛЕВА ОТДЕЛЯ СОЦИАЛНОТО МИНИСТЕРСТВО ЗА ПАТРОНАЖНА ГРИЖА ЗА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ И ВЪЗРАСТНИ
Министерството на труда и социалната политика отделя допълнително 45 млн. лева по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ ОПРЧР в подкрепа на самотно живеещи възрастни и хора с увреждания, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от ведомството.
Още от днес общините могат да кандидатстват, за да получат финансиране за патронажна грижа. По проектите ще може да се наема персонал за предоставяне на услуги по домовете за справяне с извънредната ситуация. Наетите служители ще доставят хранителни продукти, лекарства и продукти от първа необходимост на нуждаещите се, които са закупени със средства на ползвателите. Потребителите биха могли да получат съдействие и при заплащането на битовите им сметки или при заявяване и получаване на неотложни административни услуги. За общинския персонал ще бъдат осигурени лични предпазни средства и дезинфекциращи препарати.
Всичките 156 общини, които вече изпълняват проекти по „Патронажна грижа“ и предоставят интегрирани здравно-социални услуги в дома, трябва да подадат искане за допълнително споразумение за определената в Условията за кандидатстване сума и минимален брой потребители. Останалите общини, както и районите на Столична община ще могат да кандидатстват самостоятелно или в партньорство. Условията за кандидатстване ще бъдат публикувани на www.esf.bg и в ИСУН 2020.

В ПЛОВДИВ ИЗГРАЖДАТ ЛАБОРАТОРИЯ ЗА ПРОБИ ЗА КОРОНАВИРУСА
До 8-ми април в Пловдив ще бъде доставена апаратурата за специалната лаборатория за проби за коронавирус. Тя ще бъде разположена в специално изградена база при УМБАЛ „Свети Георги“, информира БНР.
В момента продължава строителството, обясни директорът на здравното заведение проф. Карен Джамбазов и допълни: „Подготвяме инфраструктурата, така че надявам се ако всичко е наред, максимум до 10-и април да започнем да работим. Това са оптимистичните прогнози“.
От началото на кризата в Пловдив са взети и транспортирани в лабораторията в Стара Загора 420 проби, като от тях 126 са били на контактен медицински персонал.
Според най-новите данни за Пловдив и областта, заразените с COVID-19 са 21. Пациентите, които са хоспитализирани, са 12, като един от тях е в тежко състояние. Останалите са на домашно лечение. В областта поставените под карантина са 2959.

РАЗДАДОХА ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ НА МЕДИЦИ
101 пакета с хранителни продукти са били раздадени през уикенда на медици в Пазарджик, Велико Търново и Шумен, както и на поставените под карантина медици и техните близки от УМБАЛ „Александровска“ и Пета МБАЛ в София, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от БЛС. Днес кампанията продължава с медиците в Пещера и Пазарджик.
Хранителните продукти са осигурени чрез инициативата „Заедно ще се справим“, която е организирана от Български лекарски съюз, Българско дружество по офталмология и Организация на евреите в България „Шалом“. В инициативата се включиха и много доброволци, които лично ще доставят пакетите до адресите на поставените под карантина, които са затруднени сами да набавят най-необходимото.

РОДНИ IT СПЕЦИАЛИСТИ ЩЕ ИЗГРАДЯТ БЕЗВЪЗМЕЗДНО ЕЛЕКТРОННАТА ЗДРАВНА СИСТЕМА
Електронната здравна система с всички нейни модули и компоненти ще бъде изработена безвъзмездно от родните IT специалисти. Това обяви премиерът Бойко Борисов след правителственото заседание и срещата с борда на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии, информира Clinica.bg
15 000 човекочаса труд ще дарят експертите от български IT-компании, за да помогнат за изграждане на електронното здравеопазване у нас. Става въпрос за дълго очакваните е-рецепта, е-направление, системи за проследяване и анализ на лекарствата, следване на лицата под карантина и поддържането на различни регистри. Според здравния министър Кирил Ананиев целта е работата да приключи до края на ноември. По думите му електронното здравеопазване ще тръгне в началото на 2021 г.
„Това е доказателство, че кризата не е само премеждия, а ражда и възможности. Благодарение на тези 15 000 човекочасове дарен труд, най-спешното и важно, което можем да направим, е в срок от няколко месеца да изградим националната здравно-информационна система”, подчерта вицепремиерът Томислав Дончев. Той поясни, че има и други предложения към държавата за такава подкрепа, като предстои да бъде представен готов продукт.

РАЙОННАТА ПРОКУРАТУРА В ПЛОВДИВ ОБРАЗУВА ТРИ НОВИ ДОСЪДЕБНИ ПРОИЗВОДСТВА ЗА НАРУШАВАНЕ НА ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА КАРАНТИНА
Районната прокуратура в Пловдив е образувала три нови досъдебни производства за нарушаване на задължителната 14-дневна карантина. При два от случаите става дума за пловдивчани, завърнали се от Германия преди няколко дни, а при третия случай нарушител е английски гражданин, съобщи БНТ.
До момента под наблюдението на Районна прокуратура-Пловдив се водят седем досъдебни производства за нарушаване на задължителната карантина. След влезли в сила законодателни промени, наказанието за нарушаване на наредба, правила или мерки, издадени против разпространяването или появяването на заразителна болест по хората, по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, е до пет години “лишаване от свобода” и глоба в размер от 10 000 до 50 000 лева.

БОГОСЛУЖЕНИЯТА ЗА ВЕЛИКДЕН ЩЕ СЕ ИЗВЪРШВАТ ПРЕД ХРАМОВЕТЕ
Всички богослужения ще бъдат изнесени извън църквите заради разпространението на коронавируса, това е резултатът от днешната среща на вицепремиера Томислав Дончев и началника на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски със Светия Синод, съобщи БНТ.
Решението беше определено като добър компромис. Хора ще влизат в храмовете само, за да запалят свещ. Според Томислав Дончев на никого не му е хрумвало църквите да бъдат затваряни по празниците.
След срещата ген. Мутафчийски обясни, че Св. Синод вече е предприел мерки – храмовете са били дезинфекцирани, хората са спазвали дистанция помежду си, променени са били и някои от ритуалите, за да няма опасност от заразяване.
Предвижда се службите на големите празници да бъдат излъчвани на живо, за да не чувстват хората ощетени, че не са в храма. Свещениците ще призовават миряните да спазват разпорежданията, за да няма струпване на хора. Причастие ще се дава след специални инструкции.Светият Синод ще излезе със специално обръщение и разпределение кои служби как ще се проведат, каза още ген. Мутафчийски.

УТРЕ ВЕЧЕРТА ПАДА КАРАНТИНАТА ЗА БАНСКО
Утре вечерта пада карантината за Банско. Това, съобщи на брифинг в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов, информира БНР.
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е издал заповед, в която се посочва, че на 31 март, в 19:00 часа се отменя 14-дневната карантина в град Банско. Отменя се и забраната за влизане в и излизане от града.
В Банско ще продължат да се прилагат противоепидемичните мерки, които важат за цялата страна.