НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (30.01.2020)

ДЕПУТАТИТЕ ОТХВЪРЛИХА ДВА ЗАКОНОПРОЕКТА ЗА СЪЗДАВАНЕ НА НОВИ СЪСЛОВНИ ОРГАНИЗАЦИИ
Депутатите не приеха на първо четене законопроектите за създаване на самостоятелни съсловни организации на медицинските сестри, акушерките, фелдшерите/лекарските асистенти, рехабилитаторите и кинезитерапевтите, информира Clinica.bg.
Към момента в закона е регламентирано съществуването само на една съсловна организация на специалистите по здравни грижи и това е Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, която представлява интересите на медицинските сестри, акушерките, фелдшерите/лекарските асистенти, медицинските лаборанти, рентгеновите лаборанти и рехабилитаторите.
Първият отхвърлен законопроект бе внесен от Корнелия Нинова, а другият – от народния представител от „Обединени патриоти” Искрен Веселинов.

НЗОК УВЕЛИЧАВА ПАРИТЕ ЗА БОЛНИЦИТЕ ЗА МЕСЕЦ ЯНУАРИ ЗАРАДИ ГРИПА
Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е взел решение да се увеличат с 5% определените на РЗОК стойности за дейностите за м. януари 2020 г. за болнична медицинска помощ. Това става ясно от публикуваните решения на Надзора, взети на неприсъствено заседание на 29 януари т.г., информира Zdrave.net.
Увеличението ще бъде разпределено по лечебни заведения, които извършват дейности по овладяването на епидемичната обстановка, спешност, майчино и детско здравеопазване.
Към момента грипна епидемия е обявена в 19 области в страната, като средно за страната показателят на заболяемостта е близо до епидемичните нива с 227 заболели на 10 000.

ПРИСТИГНАХА КИТОВЕТЕ ЗА ДИАГНОСТИКА НА КРОНАВИРУСНИ ИНФЕКЦИИ
Днес се получиха реактивите за диагностика и доказване на новия корона вирус. Това каза за Clinica.bg директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев. Така България вече има лабораторна диагностика на коронавирусните инфекции от новия тип, уточни експертът.
Реактивите бях заявени преди 3 седмици и вече са налични. С тях ще бъдат изследвани само лежащо болни хора, със симптоми на заразата. Като е необходимо лекар да е подписал нуждата от провеждане на изследването, уточни проф. Кантарджиев.
Освен това става ясно, че при нито един от тримата приети за наблюдение българи не е доказано наличието на новия опасен вирус. „При пациентката, която е хоспитализирана в София за наблюдение Националната референтна лаборатория доказа метапневмовирус, който обяснява лекото протичане на сезонната вирусна инфекция при нея”, каза проф. Кантарджиев.

СТАРТИРА ИЗРАБОТВАНЕТО НА НОВА ПРОЦЕДУРА ЗА ИНФОРМИРАНО СЪГАЛАСИЕ
Работна група от специалисти по акушерство и гинекология и пациентски организации започват работа по изработването на нова процедура за информирано съгласие при медицински интервенции, съобщи БНР. Първата среща ще се състои на 3-ти февруари в офиса на Националната пациентска организация. Кръглата маса ще бъде посветена на пациентските права. В работната група участват специалисти по акушерство и гинекология, представители на Асоциацията на студентите медици в България, Националната пациентска организация, Българската асоциация за закрила на пациентите.
„Информираното съгласие реално е документ, който удостоверява, че пациентът разбира състоянието си и е съгласен да му бъдат извършени съответни процедури. Според законодателството и установените медицински практики всички имаме право на достъп до отворена информация, според която можем да решим дали да приемем предложеното ни лечение или не“, коментира Мария Георгиева, председател на Фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“.
По нейните думи процесът по обмен на информация между лекар и пациент не се случва или се случва рядко, а най-често практиката е съгласието да се подписва набързо преди операция, без всякакви разяснения за болния. Липсва превод на медицинските термини на разбираем език, както и осъзнаване за реалните последствия от лечението, каза още Георгиева. Според нея в 80% от случаите при жени, страдащи от ендометриоза се наблюдават съществени пропуски в процеса по информиран избор.

УМБАЛ “СВ. ИВАН РИЛСКИ” ПРЕДОСТАВЯ БЕЗПЛАТНИ КОНСУЛТАЦИИ ЗА ОНКЛОГИЧНО БОЛНИ
УМБАЛ „Св. Иван Рилски” се присъединява към световната инициатива за отбелязване на Деня на онкологичните заболявания (4-ти февруари). Лекари от Клиниката по хематология и онкология, която е една от водещите в страната, ще преглеждат безплатно за „второ мнение” пациенти с вече диагностицирани онкологични и хематологични заболявания, информира Clinica.bg като се позова на съобщение от лечебното заведение.
Тази година инициативата в световен мащаб ще премине под мотото “I am and I will” (“Аз съм и ще бъда”). През последните години броят на онкологичните заболявания се е удвоил, дори утроил, сочи световната статистика, припомниха от болницата. Най-разпространен е ракът на белия дроб, който представлява 11,6% от всички случаи на онкологични заболявания. На първо място е и като причина за смъртта на такива болни – 18%. Следващите най-смъртоносни са ракът на дебелото черво – 9,2%, ракът на стомаха – 8,2%, ракът на черния дроб – 8%, следван от рака на млечната жлеза – 6,6%.
Сред хематологичните заболявания на първо място се нареждат анемиите (35%), следвани от лимфомите и хроничните левкемии.