НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (29.12.2020)

337 НОВИ СЛУЧАЯ НА COVID-19 ЛИЦА У НАС
337 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последното денонощие, от които 189 са установени с PCR тестове, а 148 с бързи антигенни тестове. Направените тестове през изминалите 24 часа са общо 2369, като от тях 1012 са PCR, а 1357 – антигенни. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 10; Бургас – 6; Варна – 28; Велико Търново – 9; Видин – 3; Враца – 3; Габрово – 1; Добрич – 20; Кюстендил – 8; Ловеч – 3; Пазарджик – 21; Перник – 5; Плевен – 19; Пловдив – 23; Разград – 1; Русе – 22; Силистра – 3; Сливен – 9; Смолян – 2; София област – 9; София град – 72; Стара Загора – 15; Търговище – 5; Хасково – 6; Шумен – 24; Ямбол – 10.
Случаите на новия коронавирус, потвърдени в България, са общо 198 053. От тях 78 319 са активни. 112 483 са излекуваните лица, от които 1475 са регистрирани през изминалото денонощие.
Пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са 5511. В интензивни структури се намират 504 от тях.
Националната информационна система показва, че у нас COVID-19 е потвърден при 8746 лица-медицински служители. 23 са новите случаи, регистрирани през последното денонощие. 7 от тях са установени при лекари, 8 – при медицински сестри, 3 – при санитари и 5 – при друг медицински персонал.
7251 са починалите лица, при които е бил констатиран новият коронавирус. 87 нови случая са регистрирани през изминалото денонощие.

Министър Костадин Ангелов: ЗА ТЕЗИ МЕСЕЦИ НАТРУПАХ ПОВЕЧЕ ОПИТ И ПОВЕЧЕ ВЯРА В ЛЕКАРИТЕ, В СЕСТРИТЕ И В БЛИЗКИТЕ СИ ХОРА
Най-голямата новина е, че ваксините са в България и ние изпълнихме това, което обещахме – те стигнаха до всяка област в България. Това каза пред БНТ министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов. По думите му до момента са ваксинирани 1719 човека, информира Zdrave.net.
„Всеки желаещ ще бъде ваксиниран, започнахме с медиците в лечебните заведения. По-важното е друго. Когато подписахме договорите с фирмата производител, тя трябваше да достави ваксините до всички 28 точки в страната и по този начин щяхме да гарантираме достъпа едновременно на всички. В един момент разбрахме, че тази доставка ще бъде по-скоро символична, за да покаже силата на Европа едновременно, в един ден да започне битката срещу COVID-19. Затова ваксините дойдоха, но дойдоха само в София, ние трябваше много бързо да вземем решение ваксините да стигнат до останалите Районни здравни инспекции, както сме обещали, и го направихме. Това е новината“, подчерта министърът.
Със сигурност ще направим информационна кампания, още днес започвам обаждания към всички медии в цялата страна. Идеята е до Нова година да направим видеоконферентна среща, за да почерпим от техния опит как да стигнем до повече български граждани. Моята цел е българският гражданин да бъде най-информираният европейски гражданин, категоричен беше проф. Ангелов.
По думите му голямото разгръщане на процеса по ваксиниране ще започне не по-рано от средата на януари. Той уточни, че в момента се разработва ново приложение, в което идеята е информацията да стига първо до лекарите и след това те да могат да отговорят на всички въпроси на пациентите.
Министърът заяви, че се чувства отлично и няма оплаквания, освен неразположение на мястото на убождане, след като той стана първият ваксиниран българин на 27 декември.
„Все още няма категоричен отговор колко време продължава защитата на ваксината. Надеждата ни е в колективния имунитет, който ще се постигне, ако се ваксинират не по-малко от 60% от българските граждани. Неизвестните около вируса са все още много, по-важното е, че ваксината изгражда имунитет, и то още от момента на поставянето на ваксината, и достига стойности за предпазване от вируса около 20-ия ден след втората апликация“, каза министър Ангелов.
В отговор на въпрос дали ваксинираните ще могат да даряват кръвна плазма, министърът отговори, че надеждата за справяне с вируса е във ваксините, а не в плазмата.
По отношение на мерките министърът уточни, че тяхната роля е да помогнат на колкото се може повече български граждани да стигнат здрави до ваксината срещу COVID-19.
„Ще запомня 2020 година с всичко онова в болниците, което доказа и ни показа силата на Хипократовата клетва. Със сигурност и лекари, и сестри са уморени, но никой не се отказа. За тези месеци аз натрупах повече опит и повече вяра в лекарите, в сестрите и в близките си хора“, заяви още проф. Ангелов.

НАДЗОРНИЯТ СЪВЕТ НА НЗОК И УС НА БЪЛГАРСКИЯ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ ПОДПИСАХА АНЕКС КЪМ НРД 2020-2022
Практически тази година нямаше преговори в истинския смисъл на думата. Имаше съгласие и от двете страни за неща, които трябва да се случат през следващата година, защото са важни и фундаментални. Това съобщи председателят на БЛС д-р Иван Маджаров за Zdrave.net след подписването днес на Анекса към Националния рамков договор 2020-2022.
Като пример за нещата, които трябва да се случат през 2021 г., около които са се обединили БЛС, НЗОК и МЗ, председателят на БЛС даде поетапното въвеждане на електронизацията на здравеопазването. Затова в НРД е записано, че всеки един модул, който ще бъде въвеждан, ще има възможност да се тества до три месеца преди да влезе в сила. „За да не подписваме отделни текстове за всеки модул, в Рамковия договор беше уточнено, че се премахва задължителното изискване за продължителност на прегледа в извънболничната помощ, защото това щеше да доведе до проблеми и за гражданите, и за лекарите, и за НЗОК“, поясни д-р Маджаров.
„На второ място единодушно стигнахме до заключението, че вече твърде много време не се допуска в съществуващите заведения за болнична помощ да се осъществяват нови дейности. Миналата година беше отворена леко вратичката, но с решение на Надзорния съвет на НЗОК, което обаче остави неяснота по отношение на критериите. От тази година всеки, който желае и по реда на Закона за лечебните заведения е разкрил нова дейност, ще може да кандидатства за финансиране. Това беше важно, защото не можем да държим болниците в състоянието им отпреди 4-5 години и да твърдим, че здравеопазването ни се развива. Всъщност болничната ни система е застинала на нивото отпреди 10 години“, каза още председателят на БЛС.
Променено е и изискването болниците да работят с броя на леглата, които са разписани по правилник от 2018 г. „След като законът позволява болниците да променят структурата на леглата си всяка година от 1 до 31 януари, вече Касата ще сключва договори с болниците съгласно правилника от 2021 г. в рамките на съществуващия брой легла“, уточни д-р Маджаров.
Друга новост в НРД е, че НЗОК ще заплаща дейности с роботизирана хирургия не само в онкологичната гинекология, но при онкологични заболявания в общата хирургия, детската, гръдната и в урологията. „Всичко това е в рамките на бюджетите на лечебните заведения. Те няма да изискват нови средства или да напрегнат макрорамката на Касата, но ще дадат възможност и на пациентите да се възползват от това, а лекарите да се развиват в посока роботизирана хирургия“, каза д-р Маджаров.
Той допълни, че за първи път тази година е осигурена възможност всеки пациент, който е преминал през специализиран кабинет с направление, да има възможност на поне един контролен преглед, заплащан от НЗОК.
И в Рамковия договор, както е записано и в Закона за бюджета на НЗОК, се записва, че неусвоените средства до 30 септември ще бъдат използвани за заплащане на надлимитна дейност за 2017 и 2018 г., независимо от съдебните актове, постановени по съдебните спорове между страните.
„Беше изрично записано, тъй като имаше неяснота по въпроса, че неразплатената дейност включва не само клиничните пътеки и процедури, но и вложените в тях медицински изделия. Практически този въпрос е изяснен. Единственото, което остава да видим, е до каква степен ще има неусвоени средства и ще има ли изобщо неусвояемост през предстоящата 2021 г.“, уточни д-р Маджаров.
По отношение на финансовата част се запазват цените, които са договорени през август 2020 г. Запазва се и възможността лечебните заведения (болнична и извънболнична помощ) да получават минимум 85% от обичайната си месечна заработка за времето на обявена епидемична обстановка.
„Искам да уточня, че това е анекс към съществуващ договор, който практически не може да бъде основополагащ, а може само да осъвремени вече подписания НРД спрямо новите предизвикателства“, завърши д-р Маджаров.

ИМУНИЗИРАТ МЕДИЦИ В ГАБРОВО И СЕВЛИЕВО
Продължава кампанията по имунизирането срещу COVID-19 у нас. Тя започна в неделя в София, Пловдив и Бургас, а вчера и в други градове в страната. Днес от 10 часа предстои ваксиниране и в Габрово, съобщи БНР.
Получените 20 флакона от ваксината съдържат 100 дози. Половината от тях ще бъдат поставени на част от медиците и персонала в най-голямата болница в областта – МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, като с предимство са тези, които са в COVID-отделенията. Това съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Николай Пенчоков.
Двадесет дози от ваксината са предвидени за лекарите и персонала в Центъра за спешна помощ, и 30 за Севлиево – за лечебното заведение в града и за медиците в извънболничните COVID зони.
След днешното символично начало, имунизацията ще продължи след 20 януари, когато се очаква доставка на препарата, за да бъдат обхванати всички здравни структури.

ДЕЗИНФЕКЦИРАХА ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ В ПЛОВДИВ С НАНОПРЕПАРАТ
По време на дистанционното обучение община Пловдив извърши дезинфекция на помещенията на всички 52 детски градини. Дезинфекцията е направена по технологията „Ликуид гард“, която осигурява трайна антимикробна защита за повече от една година, като унищожава до 99% от всички вируси и бактерии, съобщи БНР.
Основният компонент е нанопокритието от минерални иглички, които улавят и ликвидират вирусите дори от 8 метра. В рамките на 6 часа се образуват малки невидими за човешкото око кристалчета от течността.
Иновативната формула въздейства много успешно срещу всякакви вируси и бактерии, в това число и срещу COVID-19, а нанотехнологичната течност създава защитен слой за минимум една година.
Дезинфекцията с тази технология е безопасна и е съобразена с изискванията на Министерството на здравеопазването и Министерство на земеделието, храните и горите, посочват от общината.
В рамките на месец са дезинфекцирани активните повърхности в сградите на всички 52 общински детски градини /общи части, входна врата и фоайе, парапети на стълби и места за сядане, общи части и канцеларии/ чрез тази нанотехнология.
Очаква се на 4 януари 2021 г. всички детски градини да започнат нормална работа, допълват от община Пловдив.

ЗАПОЧНА ВАКСИНАЦИЯ СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА НА МЕДИЦИ В ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО
В област Велико Търново започна ваксинацията срещу COVID-19 на 200 медици от болниците и спешните центрове, информира БНР.
В областната болница „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново пожелали да си поставят ваксината срещу коронавируса са 180 медици. На първата фаза започна ваксинирането на 55 лекари и сестри от лечебното заведение и на 20 спешните медици от Велико Търново и Полски Тръмбеш.
„Това са хората, които фактически най-често имат досег до пациенти със съмнително състояние за боледуване с коронавирусна инфекция“, поясни болничният управител д-р Стефан Филев, който първи се ваксинира:
„Това е вътрешна моя мотивация. Има два начина да се излезе от кризата – единият е да се преболедува успешно, а другият е чрез ваксинацията“.
За последния месец болните с коронавирус във великотърновската болница са намалели три пъти и сега на лечение са 42 пациенти в COVID отделенията и четирима в реанимация.

740 МЕДИЦИ И ДРУГ МЕДИЦИНСКИ ПЕРСОНАЛ ЩЕ СЕ ВАКСИНИРАТ В ПЪРВАТА ФАЗА НА ВАКСИНАЦИЯТА СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА
В Ловешка област 740 души медицински и немедицински персонал от болничната и извънболниичната помощ, които попадат в първата фаза на ваксинацията, са заявили желание да се имунизират срещу COVID-19, съобщи БНР.
Днес в областта бяха поставени първите ваксини, на медици подложени на най-голям риск, като за два дни ще бъдат имунизирани 100 души от COVID структурите и Спешна помощ.
Първите ваксинирани в Ловеч бяха медицинската сестра от Интензивното отделение на местната болница Цветомира Шонова, управителят на медицинския център д-р Илияна Казакова и д-р Иван Тодоров.
Очаква се до края на януари да бъдат имунизирани и останалите желаещи, които попадат в първата фаза на ваксинацията.
За ваксинирането са обособени 5 имунизационни кабинета в областта.

ЗАПОЧНА ВАКСИНАЦИЯТА СРЕЩУ COVID-19 И ВЪВ ВИДИН
Започна ваксинацията срещу COVID-19 и във Видин. 50 са първите дози, разпределени за региона, съобщи БНР.
“Те са предимно за колегите от COVID отделенията, бързата помощ, спешно приемно отделение. Освен от нашата болница, ще бъдат ваксинирани и колегите от белоградчишката болница. Там също е разкрито COVID отделение”- каза директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Венцислав Владински.
Първата ваксина беше за директора на Многопрофилната болница за активно лечение “Св. Петка” д-р Ивета Найденова:
“Всеки от нас има вкъщи възрастни хора. Месеци наред идвам всеки ден на работа и съм силно притеснена, когато трябва да се прибера при баща ми, който е на 80 години. Затова изявих желание да се ваксинирам и се надявам силно, че ще се създаде имунитет, за да ни предпази от заболяването”, сподели д-р Найденова.
Въпреки ваксината, трябва да продължим да спазваме и всички наложени мерки срещу коронавируса, призова д-р Борислав Милчев, който е сред работещите в COVID сектора.
“Тук нашата цел е да създадем имунитет и да потисне инфекцията. Доста колеги прекараха. За съжаление, загубихме много ценни хора”, каза специалистът.
Болницата във Видин беше сред първите, където се появи огнище на коронавирус в страната. Следващите дози ваксина ще пристигнат във Видин през януари.