НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (29.11.2020)

1792 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С COVID-19 ЛИЦА У НАС ЗА ЕДНО ДЕНОНОЩИЕ
1792 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последните 24 часа. 4928 са PCR тестовете, направени през изминалото денонощие. Това показва Националната информационна система, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 67; Бургас – 133; Варна – 209; Велико Търново – 26; Видин – 17; Враца – 21; Габрово – 31; Добрич – 68; Кърджали – 2; Кюстендил – 90; Ловеч – 39; Монтана – 46; Пазарджик – 78; Перник – 38; Плевен – 62; Пловдив – 129; Разград – 28; Русе – 48; Силистра – 22; Сливен – 74; Смолян – 19; София област – 65; София град – 375; Стара Загора – 50; Търговище – 10; Хасково – 21; Шумен – 5; Ямбол – 19.
Доказаните случаи на новия коронавирус в България са общо 141747, като 90219 от тях са активни. 47779 са излекуваните лица. 1039 от тях са регистрирани през изминалите 24 часа.
6830 пациенти с потвърдена коронавирусна инфекция са настанени в лечебни заведения за болнична помощ. От тях 431 се намират в интензивни структури.
Националната информационна система показва, че при 5800 лица-медицински служители у нас е констатиран COVID-19. Нови 105 случая са регистрирани през последното денонощие, 35 от които са установени при лекари, 33 – при медицински сестри, 13 – при санитари, 5 – при фелдшери и 19 – при друг медицински персонал.
3749 са починалите лица, при които е бил доказан новият коронавирус. Новите случаи, регистрирани през изминалото денонощие, са 69.

ЧЕТИРИМА МЕДИЦИ СА ДИАГНОСТИЦИРАНИ С КОРОНАВИРУС ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 24 ЧАСА В ЛОВЕШКА ОБЛАСТ
Четирима медици са диагностицирани с коронавирус през последното денонощие в Ловешка област. Така само за два дни случаите на заразен медицински персонал стават общо осем, информира БНР.
Новодиагностицирани с коронавирус са лекар от Ловеч, работещ в лечебно заведение в Плевен, лекар от Троян в извънболнична помощ, лекар и лаборант от ловешката болница.
Общо положителните проби за COVID-19 в областта през последното денонощие са 40, като най-много – 17, са в община Ловеч. Хоспитализирани са 15 от заболелите.
От началото на пандемията регистрираните случаи на коронавирус в област Ловеч са 1370, от които активни в момента са 612. Починали са 63-ма заразени.

Акад. Лъчезар Трайков: ПО-СТРОГИТЕ МЕРКИ СПАСЯВАТ, КОГАТО ВСЕ ОЩЕ НЯМА ВАКСИНА
“Категорично трябва да има противоепидемични мерки – това е медицинско, но и политическо решение”, каза пред БНР акад. д-р Лъчезар Трайков, невролог и ректор на Медицинския университет в София, който днес празнува 103 години от началото на висшето медицинско образование в България. Той подчерта, че е много тънък балансът между показанията за по-строги мерки и икономиката на страната. По думите му във всички държави, където мерките са били затегнати, те са дали резултат и броят на новозаразените е бил намален: “Ясно е, че по-строгите мерки спасяват, защото за момента разчитаме само на себе си и на здравната система, докато няма ваксина срещу Covid-19”, категоричен беше той и обясни, че с този вирус лекарите са далеч от алгоритъм за сигурно лечение и затова мерките са много важни.
“Тревожно е, че много се покачи смъртността в България”, подчерта акад. Трайков и добави, че може би малко по-рано е трябвало да се затегнат мерките у нас.
Акад. Трайков изтъкна проблема с липсата на кадри в здравната сфера и ниското заплащане на специалистите:”Лекари работят на две, на три места поради ниското заплащане и това изтощава системата. Младите лекари трудно специализират и поради това средната възраст на лекарите нараства. Те имат нужда от регламентиран ред и условия за провеждане на специализациите”.
Липсва система и алгоритъм за продължаващо обучение, което е задължително, подчерта той и посочи, че може би сме единствената страна в Европа, в която няма такъв алгоритъм.
По думите на академика трябва да има мораториум на тема здраве: “Да се разберем, че ще вярваме на експертите, които разбират и ще дадат едно нова предложение, което 10 години, независимо кой е на власт, няма да го пипа”.
Той беше категоричен, че трябва да бъде върнато доверието в здравеопазването в България.
Според акад. Трайков през годините се е загубил духът и ентусиазмът за промени и извеждане на българското здравеопазване на нивото на европейските примери:
“От един момент нататък хората спряха да очакват и свикнаха със сегашните условия и свалиха гарда, загуби се този дух. В момента има нужда от добра воля на управляващите, но има нужда и от ентусиазъм. Има нужда от един екип, който да е зареден с убедеността, желанието и капацитета да го направи. Има нужда от хора, които са запознати, но и от млади, свежи, желаещи и можещи”.
Ректорът на Медицинския университет в София посочи, че 56% от студентите са чужденци, но това не трябва да се възприема, че е за сметка на българските студенти.
“Университетите имаме готовност да подготвим достатъчно като бройка и на добро ниво необходимите кадри. Но колко, това трябва да е решение на Министерството на здравеопазването. Трябва да се знае по райони къде са диспропорциите”, уточни акад. Трайков.

РЕСТОРАНТ В ДОБРИЧ ЩЕ ПРЕДОСТАВЯ ТОПЪЛ ОБЯД ЗА МЕДИЦИНСКИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ В COVID ОТДЕЛЕНИЕТО НА МБАЛ – ДОБРИЧ
Ресторант в Добрич ще предоставя топъл обяд за всички медицински специалисти, работещи в COVID отделението на многопрофилната областна болница. Здравното заведение в Добрич е едно от двете в областта, заедно с болницата в Балчик, в които с решение на РЗИ се лекуват пациенти с COVID-19. Инициативата за безплатното изхранване на персонала започва от понеделник, 30 ноември, съобщи БНР.
Целта на инициативата е в трудното време на пандемия да покажем, че всички сме част от едно общество и трябва да се подкрепяме, заяви главният готвач на ресторанта Йордан Токушев.
Храната ще се приготвя в специални биоразградими опаковки, които запазват топлината и качествата на продуктите за дълго време.

БЕЗПЛАТЕН ОБЯД ЗА МЕДИЦИ НА ПЪРВА ЛИНИЯ В ТРОЯН
От началото на ноември собственикът на механа в троянското село Орешак Красимир Батолов и неговите съмишленици осигуряват безплатно храна за медиците на първа линия в Белодробната болница в Троян, които се грижат за пациенти с коронавирус, съобщи БНР.
“За медиците подготвяме храна безвъзмездно, защото те правят много за хората. Дали ще готвим за 10 или за 30 души, за нас това не е проблем, като намерихме съпричастни хора още двама-трима души, които помагат с хранителни продукти. Всеки ден ни спускат информацията за следващия ден, да знаем приблизително бройката за тези, които са на първа линия в отделенията. Трудно е, но тяхната е още по-трудна, защото те се борят за човешки животи, от тях зависим всички ние. Никой не знае дали в утрешния ден ние няма да отидем при тях. Тяхната е много по-трудна от нашата”, коментира Красимир Батолов. Той сподели, че в момента има сериозни трудности с работата в ресторанта заради намалелия поток от туристи. Въпреки трудностите в бизнеса Батолов смята, че ще се справи с доставката на безплатна храна за медиците.

БЧК – БУРГАС ПРЕДОСТАВЯ ХРАНИТЕЛНИ ПАКЕТИ ЗА ДЕЦА В НУЖДА
БЧК – Бургас предоставя 140 хранителни пакета за деца, посещаващи социални институции, от социално слаби семейства и деца в риск. Всеки пакет е на стойност 10 лв. и съдържа бисквити, конфитюр, лютеница, сладка царевица, детски пастет, грах и др., съобщи БНР
Помощта се предоставя в Центровете за обществена подкрепа в Бургас, за работа с деца на улицата, за специална образователна подкрепа, Дневен център за деца с увреждания „Св. Николай Чудотворец“, и др., съобщи Виолета Радева директор на БЧК Бургас:
„Освен здравословните храни децата от посочените по-горе институции получават и 110 броя комплекти за образователна и творческа дейност, раница, детска трислойна маска за лице, пъзел , книжка с български народни приказки, тетрадка и др. Те са осигурени по Програма „Дейности в отговор на COVID-19 в България“.
Радева съобщи още, че тази година, заради COVID-19 няма да се проведе фонодонабирателната кампания „Подари Коледа“. Заради затварянето на училищата няма как да се разпространява от доброволци картичката с усмихнатия снежен човек, от продажбата на която се събираха средства за закупуването на подаръци и организирането на тържества за деца в нужда.

МЛАДИ ХОРА ОТ РУСЕ ПРЕДОСТАВИХА СВОЯТА ПАРИЧНА НАГРАДА НА ЦЕНТРОВЕ ЗА ДЕЦА СЪС СПЕЦИАЛНИ НУЖДИ
Дарение за децата и младежите с умствена изостаналост в един от Центровете за настаняване от семеен тип в Русе направиха победители от европейски конкурс, съобщи БНР.
Победителите от конкурса по проект на Каритас “Приеми и промени” получиха награда от 900 евро. Това се случи през септември 2020 г. и се очакваше отборът на 12 „б“ клас на Професионалната гимназия по туризъм в Русе да отпразнува заедно победата. Само, че младежите решиха друго – да направят жест към тези, които наистина имат нужда от подкрепа. Дарението беше връчено в присъствието на мениджъра на проекта Ирина Стоянова.
“Учениците, които вече са студенти, тъй като те завършиха, бяха 12-и клас миналата година, решиха тяхната първа награда от 900 евро да разделят между две организации, предоставящи социални услуги за деца. Преди няколко дни те направиха първото дарение в Центъра за деца, който е към Българския червен кръст”, допълни Ирина Стоянова.
Представителят на класа победител е Петя Малакчиева, която учи в Русенския университет специалност социална педагогика. Тя връчи документите на уредите и разказа защо 19-годишните младежи са решили да помогнат.
“Всички решихме, че ние нямаме нужда от тези пари. Има деца, които имат по-голяма нужда от нас и решихме да ги дарим. Като цяло повечето от нас работят и могат да си ги изкарат”, допълни Петя Малакчиева.