НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (29.10.2020)

ПОРЕДЕН АНТИРЕКОРД – 2760 НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИ С COVID-19
2760 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас за последното денонощие. PCR тестовете, направени през изминалото денонощие, са 9946. Това сочат данните в Националната информационна система, информираха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 160; Бургас – 87; Варна – 146; Велико Търново – 33; Видин – 18; Враца – 46; Габрово – 61; Добрич – 15; Кърджали – 37; Кюстендил – 43; Ловеч – 31; Монтана – 18; Пазарджик – 36; Перник – 66; Плевен – 55; Пловдив – 206; Разград – 26; Русе – 131; Силистра – 24; Сливен – 47; Смолян – 25; София област – 58; София град – 1075; Стара Загора – 100; Търговище – 54; Хасково – 33; Шумен – 100; Ямбол – 29.
Потвърдените случаи на новия коронавирус в България са 45 461. Активните случаи са 25 105. Излекуваните лица са 19 159, от които 216 са регистрирани през последното денонощие.
2316 са пациентите с доказан COVID-19, които са настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 162-ма от тях се намират в интензивни отделения или клиники.
Според Националната информационна система у нас коронавирусна инфекция е констатирана при 2087 лица-медицински служители. 67 нови случая са регистрирани през изминалото денонощие. От тях 27 са установени при лекари, 24 – при медицински сестри, 7 – при санитари, 2 – при фелдшери и 7 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е бил потвърден новият коронавирус, са 1197. Новите случаи от последните 24 часа са 36.

Зам.-министър д-р Бойко Пенков: НАБЛЮДАВА СЕ ТРЕВОЖНО ПОВИШАВАНЕ НА ЗАБОЛЕВАЕМОСТТА ОТ COVID-19 В СТРАНАТА
„Наблюдава се тревожно повишаване на заболеваемостта от COVID-19 в страната, като през последните две седмици тя надхвърля 120 души на 100 хил. население. В България вече няма области, които попадат в зелена зона“, съобщи заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков на брифинг в Министерския съвет, информираха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
В момента по показател заболеваемост България се намира на 21-ро място от 30 страни в Европейски съюз и Европейското икономическо пространство и на 2-ро на Балканския полуостров. За същия период по смъртност страната ни е на 10-то място сред държавите от ЕС и ЕИП, и на 4-то място на Балканския полуостров.
Зам.-министър Пенков отчете и сериозен ръст в броя на хоспитализираните пациенти с коронавирусна инфекция. Нараства и броят на нуждаещите се от интензивно лечение, като те представляват 7% от всички хоспитализирани с COVID-19.
От началото на пандемията медицинските служители с доказана коронавирусна инфекция са 2087, или близо 5 % от общия брой потвърдени случаи у нас. Най-много са засегнатите лекарите (37%), и медицинските сестри (33 %).
„Предвид усложняващата се епидемична обстановка в Европейския съюз държавите-членки преценяват и въвеждат допълнителни мерки, които да прекъснат веригата на разпространение на вируса. Същото правим и ние с разпореждането за нови противоепидемични мерки“, заяви зам.-министър Пенков.
В отговор на журналистически въпрос д-р Бойко Пенков съобщи, че ще бъдат закупени бързи антигенни тестове за екипите на спешна помощ. „Така реално диагнозата ще е ясна веднага и екипите на спешна помощ ще знаят дали болният е с COVID-19″.

СНАБДЯВАТ РЕГИОНАЛНИТЕ ЗДРАВНИ ИНСПЕКЦИИ С РЕМДЕСИВИР
2593 флакона от лекарствения продукт Veklury (ремдесивир) за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция в средно тежко и тежко състояние бяха доставени днес в България. Още тази вечер количества от медикамента ще получат всички регионални здравни инспекции, чийто ангажимент е в рамките на утрешния ден да снабдят лечебните заведения с разчетените количества. Медикаментът ще покрие лечението на 260 пациенти, хоспитализирани в интензивни структури. Това обясни заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков пред медии в БулБио – НЦЗПБ, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Това е първата доставка по договорите, сключени между МЗ и притежателя на разрешението за употреба на лекарството – Gilead Scinces.
За закупуването на доставените днес флакони Министерският съвет отпусна 2,1 млн. лв. Общо средствата, които страната ни ще задели за обезпечаване лечението на пациенти, показани за лечение с Ремдисивир до края на месец март, възлиза на над 26 млн. лева. До края на март 2021 г. в България поетапно ще бъдат доставени още 30 хил. флакона от медикамента.
„Лекарството пристигна днес по обед, веднага създадохме организация Ремдесивир да получат всички болници, които са го заявили. Започваме с раздаването на регионалните здравни инспекции в София-град, София област, Благоевград, Перник и Кюстендил, а до края на деня и на останалите 23 РЗИ. Столичната здравна инспекция тук, на място, отпуска количествата, заявени от Военномедицинска академия, „Александровска“ и „Пирогов”, за да осигурят своевременно лечението на своите пациенти“, посочи д-р Пенков.
„Експертният съвет по анестезиология и интензивно лечение изготви протокол за приложение на медикамента, на база който колегите извършват оценка и преценяват дали да назначат терапия с лекарството. Протоколът е на разположение на всички лечебни заведения в страната“, обясни още заместник-министърът.

УЧЕНИ ОТ БАН ПОДКРЕПИХА ПРЕПОРЪЧАНИТЕ ОТ МЗ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ
„Спазването на всички мерки, които досега активно се предлагат у нас, е единствената възможност за ограничаване на коронавирусната инфекция. Изразяваме нашата подкрепа на водената политика от страна на Министерство на здравеопазването и Националния оперативен щаб, която е научно обоснована и единствено правилната към настоящия момент”. Това заявяват в позиция учени от Отделението за медицински науки при БАН, което обединява едни от най-изтъкнатите наши специалисти в областта на медицината и здравеопазването, информира Zdrave.net.
В позицията си учените медици споделят, че са крайно разтревожени от застрашителното развитие на пандемията у нас и по света.
“Огромно е отрицателното въздействие на пандемията не само върху здравето на хората, но и върху социалния и икономически живот в страната. Специално трябва да се обърне внимание на ранните и късни последици от една коронавирусна инфекция, които могат да засегнат всички органи и системи на човешкия организъм“, казват те.
Медиците от БАН споделят тревогата си от факта, че, за съжаление, у нас все още има хора, които не разбират или отричат голямата сериозност на тази пандемия и създават много трудности в правилната, научно и практически обоснована борба с нея. Според учените това налага пълно обединение на усилията на цялото общество, на всички държавни, общински и други публични институции, на всеки трезво мислещ гражданин за борба с коронавирусната инфекция.
„Наше професионално и морално задължение е да допринесем с нашия богат опит и експертиза за разбирането и овладяването на тази пандемия с голямо здравно, икономическо и социално значение. Огромна е информацията, която всеки ден се появява и обновява в публичното пространство, относно механизма на възникване на инфекцията, нейната диагноза и лечение и особено профилактика, която ние много внимателно следим и анализираме“, отбелязват те и призовават хората да спазват разпоредените мерки и да бъдат отговорни, да проявят съзнание и дисциплина.
Учените медици дават висока оценка на активността на колегите си от другите звена на БАН, които с практическата си работа и компетентни изяви в медиите допринасят за правилното разбиране на коронавирусната инфекция и справянето с нея.

ОМБУДСМАНЪТ ИЗПРАТИ ПРЕПОРЪКА ДО МЗ И НЗОК ДА ИНФОРМИРАТ ПАЦИЕНТИТЕ, КОГАТО ТЕХНИЯТ ЛИЧЕН ЛЕКАР Е ПРЕКРАТИЛ ДОГОВОРА СИ СЪС ЗДРАВНАТА КАСА
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов и управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. д-р Петко Салчев, в която отново настоя гражданите да бъдат своевременно информирани, когато избраните от тях общопрактикуващи лекари прекратяват договорите си с НЗОК, информира Zdrave.net като се позова на пресслужбата на институцията на омбудсмана.
Това е втората такава препоръка, след като още през м. май т.г., малко след първата вълна на COVID-19, омбудсманът алармира отговорните институции за жалби, в които пациенти се оплакват, че са били поставени в ситуация, в която разбират, че личният им лекар е прекратил практиката си едва след като са го потърсили във връзка със здравословен проблем, издаване на болничен лист и др. Такава информация не им е била предоставена нито от джипито, нито от НЗОК или РЗОК.
Повод за изпратената днес препоръка до здравния министър и управителя на НЗОК са отново сигнали на разтревожени граждани до омбудсмана със същия проблем, чието решаване, в контекста на бушуващата пандемия, е все по-належащо.

БЛС СТАРТИРА КАМПАНИЯ ЗА КООРДИНИРАНЕ НАБИРАНЕТО НА ДОБРОВОЛЦИ – СТУДЕНТИ ПО МЕДИЦИНА В ПОМОЩ НА ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ
Българският лекарски съюз стартира кампания за координиране набирането на доброволци – студенти по медицина, които да подпомогнат дейността на изпадналите в нужда лечебни заведения в страната, съобщи сайтът на БЛС.
В условията на втора, много по-силна вълна от COVID-19, лечебните заведения в страната са пред прага на кадрови колапс, алармират оттам. От БЛС посочват, че всеки ден в страната се заразяват все повече медицински специалисти, което изправя здравната система пред абсолютна невъзможност да предоставя навременна и пълноценна медицинска грижа, не само за пациентите с коронавирусна инфекция.
„В момента здравната система започва да дава първите симптоми на пълно и безвъзвратно изтощение“, заяви председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.
„Колегите ни в лечебните заведения са на ръба на психическо и физическо оцеляване поради голямото натоварване. В тази здравна криза ние разчитаме на помощ от младите ни колеги, студентите по медицина, на техните компетенции и здрав дух, така че заедно да се справим в този труден за всички ни момент“, допълни д-р Маджаров.
Много лечебни заведения в страната вече отправиха призив за набирането на доброволци, но целия този процес е изключително хаотичен и неурегулиран, смятат от съсловната организация.
„Именно това е причината да организираме кампания по координирано набиране на доброволци, където всяко лечебно заведение да обявява своите нужди в конкретика, а доброволците да взимат информирано решение за това къде и как могат да са полезни, в кои точно отделения и какви дейности ще им бъдат делегирани. Това ще помогне за правилното управление на очакванията и на двете страни, ще превантира разминаването в комуникацията между болниците и младите ни колеги, а процеса ще бъде много по-ефективен и в пъти по-бърз“, излага аргументите за организиране на кампанията председателят на съсловната организация.
От БЛС информират и за начините, по които желаещите могат да се включат в кампанията, както и стъпките, които трябва да предприемат лечебните заведения, за да заявят потребностите си.

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ПРЕДЛАГА БОРДОВЕТЕ НА ДИРЕКТОРИТЕ НА ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ ДА СЕ ИЗБИРАТ ПО ДОСЕГАШНИЯ РЕД
Бордовете на директорите на лечебните заведения да се избират по досегашния ред, независимо от изискванията на Закона за публичните предприятия (ЗПП), предлагат от Министерството на здравеопазването. Това става ясно от публикувания за обществено обсъждане проект на Постановление на Министерски съвет за допълнение на Правилника за прилагане на Закона за публичните предприятия, информира Zdrave.net.
От здравния сайт припомнят, че в гласуваните промени в Закона за лечебните заведения, които го синхронизираха със ЗПП, беше прието членовете на бордовете на директорите да се избират с конкурс само в 9 болници, тъй като само те отговарят на критериите за „големи предприятия“. За всички останали в сила да остане старият ред, според който членовете на бордовете ще бъдат назначавани.
От Министерството на здравеопазването обаче предлагат това разделяне да отпадне.
„При така установената правна рамка на реда за провеждане на конкурсите за избор на членове на органите за управление и контрол на публичните предприятия се създават условия за неравнопоставено третиране на държавните лечебни заведения. С предложеното изменение на Правилника за прилагане на Закона за публичните предприятия се цели унифицирането на реда за избор на управителните органи в държавните лечебни заведения, независимо от категоризирането им като „големи“ предприятия“, пишат в мотивите към предложението от Министерството.
Според МЗ по този начин ще се осигури формирането на професионални и независими органи на управление и контрол на държавни лечебни заведения при условията на равнопоставеност и еквивалентност в третирането и отношенията между министъра на здравеопазването, в качеството му на упражняващ правата на държавата, и държавните лечебни заведения – публични предприятия. Създаването на гаранции за професионално управление на лечебните заведения, базирано на общи принципи на конкурсно начало, съответствало на приоритетите и целите в приетите от правителството за прозрачно управление.
От Министерството допълват още, че държавните лечебни заведения са търговски дружества, но функциите, които осъществяват, са социално ориентирани, като основната им дейност е предоставяне на медицински услуги на населението, а не реализиране на най-изгоден за дружеството търговски резултат.
„С оглед на особения статут на държавните лечебни заведения, категоризирането им по Закона за счетоводството за целите на провеждането на конкурси за избор на органите им за управление и контрол е нецелесъобразно, което е и причина за разработването на настоящия проект“, казват от МЗ.

Валери Апостолов, конфедерален секретар на КТ “Подкрепа”: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО Е НАЙ-ЗАСЕГНАТИЯТ СЕКТОР ОТ ПАНДЕМИЯТА
Най-засегнатият сектор от пандемията се оказа здравеопазването – не хотелиерството и ресторантьорството, както се смяташе доскоро. Има доста голям отлив на медицински специалисти от болниците в страната, който не може да бъде компенсиран с внос на медици отвън и това ще става все по-голям проблем. Това заяви във Варна Валери Апостолов, конфедерален секретар на КТ “Подкрепа”, който участва в обучителен курс, свързан по проекта “CAREurope”, свързан с командироването на специалисти в сферата на здравеопазването и грижите.
От “Подкрепа ” очакват от Министерството на здравеопазването и Инспекцията по труда да предоставят статистика за напусналите системата на здравеопазването медицински специалисти от началото на пандемията.
Апостолов коментира още, че в момента няма пречка да се командироват специалисти от ЕС в България, но те не биха проявили желание да дойдат заради ниското заплащане. В следващите години ще имаме сериозен удар върху здравната система. Трябва проблемът да се коментира и в системата на висшето образование – за защитени специалности, за преференции при записване, нещо, което в монета не е регулирано толкова добре, посочи още Апостолов.

Андрей Марков: МЕДИЦИНСКИТЕ КАДРИ У НАС ТРЯБВА ДА СЕ РЕОРГАНИЗИРАТ
Медицинските кадри у нас трябва да се реорганизират, за да покрият нуждите на населението от медицински специалисти в настоящата ситуация. Това мнение изрази пред БНР Андрей Марков, заместник-председател на Българската болнична асоциация и на Асоциацията на частните болници. Според него трябва да се реорганизират кадрите, тъй като проблемът не е толкова в апаратурата и оборудването.
„Ние сме в тежка ситуация, почти катастрофална за много региони. Можем да се справим само с мобилизация на цялото общество“, подчерта Марков в предаването „Преди всички”.
Според Марков здравните и местните власти трябва „да влязат в тази битка заедно“.
“В движение се учим как да действаме. Естествено, плащаме и една цена в онези случаи, в които не се стига до най-добрите резултати”, каза още Андрей Марков.
Относно съмненията в достоверността на тестовете и статистиката Андрей Марков заяви, че “нямаме друг избор и друг инструмент, с който да контролираме развитието на болестта”.
В коментара си по опцията полеви болници Марков посочи, че по тази тема е мислено отдавна и „вероятно готовност има“.

ЗАТВАРЯТ ВРЕМЕННО ДЕТСКОТО ОТДЕЛЕНИЕ В МБАЛ-СВИЩОВ
Детското отделение в общинската болница в Свищов спира работа за 10 дни заради заразени с COVID-19 и карантинирани медици, информира БНР като се позова на съобщение от лечебното заведение.
С доказана коронавирусна инфекция е началникът на свищовската педиатрия. Д-р Румяна Николаева е приета за лечение в специализираното COVID отделение на болницата в Свищов. Под карантина са три от медицинските сестри и педиатър от отделението.
„Няма кадри, с които детското отделение да продължи работа по време на карантината. Третият педиатър ще дава консултации за спешни случаи“, съобщи за БНР директорът на свищовската болница Илиян Венков. Пациентите ще се насочват към Плевен и Велико Търново.
В COVID отделението в Свищов се лекуват 9 пациенти, има 6 свободни легла. Търсят се медицински сестри.

УВЕЛИЧАВАТ ЗАПЛАТИТЕ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ В НЗОК, РАБОТЕЩИ НА „ПЪРВА ЛИНИЯ“
Националната здравноосигурителна каса ще увеличи заплатите на служителите си, които са натоварени с дейности по овладяване на пандемията и последствията от COVID-19. Надзорният съвет на НЗОК е гласувал на вчерашното си заседание промени в бюджета за 2020 г., в който влиза допълнителен трансфер от 1 847 000 лв. от Министерски съвет. Средствата одобрени от правителството през септември и са осигурени за сметка на преструктуриране на разходите и трансферите по централния бюджет за 2020 г., информира Zdrave.net.
Надзорниците са приели и вътрешно-компенсаторни промени в средствата за плащания от трансфери от Министерство на здравеопазването в размер на 4 800 000 лв. От тях за ваксини и дейности по прилагането са определени 3 800 000 лв., а за дейности във връзка с лечение на лица до 18-годишна възраст – 1 000 000 лв.
Надзорният съвет на НЗОК е разрешил на КОЦ-Бургас да сключи договор с НЗОК за болнична медицинска помощ за изпълнение на еднофотонна емисионна компютърна томография с компютърна томография – SPECT/CT на хибриден скенер. Договорът ще бъде сключен по изключение, след представяне на разрешение за дейност, по медицинска целесъобразност и с оглед необходимостта от осигуряване на достъпна и своевременна болнична медицинска помощ за населението.

ЦСМП-СОФИЯ КАНИ СТУДЕНТИ ПО МЕДИЦИНА ЗА РАБОТА НА ТЕЛЕФОН
От столичния Център за спешна помощ търсят да наемат шестима студенти по медицина, които ще отговарят на сигналите по телефон.
Няма значение кой курс са, а трудът им ще бъде заплащан, поясни говорителят на Центъра Катя Сунгарска, информира Zdrave.net като се позова на bTV.
Набирането на нови кадри се налага заради увеличаващия се брой сигнали, свързани с коронавируса. Екипите не смогват на обема от работа, обясни Сунгарска.
Студентите ще бъдат обучени как да приемат сигналите и как да процедират в различните ситуации.

РАЗКРИВАТ ДОПЪЛНИТЕЛНИ COVID СЕКТОРИ В МБАЛ-ХАСКОВО
В МБАЛ-Хасково са настанени 49 болни от COVID-19 при капацитет 50 легла. Затова се прави организация за разкриването на допълнителни COVID сектори, обясни директорът на здравното заведение д-р Георги Гелов в ефира на БНР.
“Опитваме се да разкрием още около 12-15 евентуално легла. Подготвяме кислородни инсталации нови, монитори, с всичко да бъдат оборудвани, защото пациентите, които лежат при нас, са в средно към тежко състояние”, уточни д-р Гелов.
Засега има лекари и медицински сестри, които се грижат за болните, но те вече са на предела на силите си.
“Нарастването на броя на пациентите изисква нов персонал, хора, които да са много ангажирани, да бъдат много съвестни, защото никой не може да накарате насила да работи с такива пациенти и се разчита изцяло на отговорността на персонала”, отбеляза директорът на МБАЛ.-Хасково. На призива да се включат за помощ млади лекари и студенти засега се е отзовала само една лаборантка.

ПОЧТИ ИЗЧЕРПАН Е КАПАЦИТЕТЪТ ЗА ПРИЕМ НА ПАЦИЕНТИ В COVID ОТДЕЛЕНИЕТО В МБАЛ „РАХИЛА АНГЕЛОВА”
353 са активните случаи на COVID-19 към момента в област Перник, а хоспитализираните пациенти са 38, съобщиха от местната здравна инспекция. За изминалото денонощие новозаболелите са 66, съобщи БНР.
Заради две болни учителки две от групите в детската градина в пернишкия квартал „Църква” са под карантина, съобщиха от общината. Очаква се резултатът от теста на медицинската сестра в детското заведение.
На днешното заседание на Областния съвет в Перник началникът на преобразуваното в COVID Първо вътрешно отделение в МБАЛ „Рахила Ангелова” д-р Явор Рангелов, който е и общински съветник, заяви, че капацитетът на отделението е почти запълнен и следващият ход на болничната управа е преобразуването и на Второ вътрешно отделение, което ще затрудни лечението на останалите пациенти. Той настоява Община Перник да се включи с конкретни предложения за справяне с последиците от пандемията и да се засили контролът за спазването на противоепидемичните мерки в учебните заведения и на обществените места.

НОВИ 20 ЛЕГЛА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА БОЛНИ С КОРОНАВИРУС СА ОТКРИТИ В ДВЕ БОЛНИЦИ В ПРОВАДИЯ
Нови 20 легла за лечение на болни с коронавирус са открити в болницата в Провадия и в частна болница, съобщи областният управител на Варна Стоян Пасев, информира БНР.
Засега да осигурени 120 легла при необходим капацитет от 300. Очаква се нови легла за лечение на пациенти с коронавирус да бъдат открити в Многопрофилната болница за активно лечение „Св. Анна“, както и във Болничната база за активно лечение към Военномедицинската академия.

УМБАЛ „ДЕВА МАРИЯ“ В БУРГАС РАЗКРИВА COVID ОТДЕЛЕНИЕ С 40 ЛЕГЛА
COVID отделение с 40 легла, а не само с 10, както е сега, ще разкрие УМБАЛ „Дева Мария“ в Бургас. То ще се намира на мястото на онкологичното отделение в бившата Военна болница, обясни собственикът на болницата Семир Абумелих. В него ще работят на ротационен принцип 23 медицински сестри и 18 лекари, съобщи БНР.
В момента няма свободни места за пациенти с коронавирусна инфекция. Хирургът д-р Стефан Касабов разказа, че вчера са се обадили четири линейки и нямало къде да се настанят болните.

ОБЩИНА ИВАЙЛОВГРАД ЩЕ ВЪЗСТАНОВЯВА 70% ОТ СТОЙНОСТТА НА PCR ТЕСТА
По преценка на личните лекари и само на жители на община Ивайловград, за които има съмнения, че са носители на вируса, общината ще възстановява 70% от сумата по стойността на PCR теста, направен в лицензирани лаборатории в областта. Това е предложила кметът на Ивайловград Диана Овчарова по време на заседанието на Общинския кризисен щаб вчера, информира Zdrave.net.
Предложението е направено след проведени разговори с общопрактикуващи лекари, общински съветници и ръководителя на Центъра за спешна медицинска помощ в Ивайловград, съобщи тя във фейсбук.
По думите на Овчарова мярката е наложителна, за да се увеличи броят на направените PCR тестове, което пък ще доведе до „по-реална и по-близка до действителната картина“.
„С тази стъпка правим пореден опит да вървим преди заразата, а не след нея. Да не чакаме тя да се разрасне, за да реагираме. Липсата на общинска болница или лаборатория, отдалечеността на повече от 60 км. от най-близкото болнично заведение, наличието на две огнища на коронавирус в съседните ни общини Свиленград и Крумовград и не на последно място – цената на теста, която трябва да се заплати, са все утежняващи фактори при разпространението на заразата“, написа Овчарова. Тя апелира за стриктно спазване на противоепидемичните мерки и призова: “Да бъдем отговорни!“

Акад. Иван Миланов: БЪЛГАРИНЪТ НЕГЛИЖИРА ПРОБЛЕМА С МОЗЪЧНО-СЪДОВИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ
“Много фактори са отговорни за инсулта. Ако ги класираме по тежест, най-опасно е високото кръвно налягане, ако не е лекувано правилно; мозъчната атеросклероза, чието развитие зависи донякъде от начина на хранене; от тютюнопушенето; от злоупотребата с алкохол, от физическата активност. Това са най-често срещаните, най-баналните фактори, наричани още променливи фактори, защото ние можем да въздействаме върху тях.” Това каза в ефира на БНР по повод Световния ден на инсулта акад. Иван Миланов, председател на Дружеството по неврология и директор на МБАЛ по неврология и психиатрия “Свети Наум” – София.
Специалистът бе категоричен, че българинът неглижира проблема. Мозъчно-съдовите заболявания са водеща причина за заболеваемост и смъртност по целия свят. България е на едно от първите места в това отношение. Инсултите са трета причина за смъртност в България. Смъртността от мозъчни инсулти е 270.1 за мъжете и 265.1 за жените на 100 000 души население. В България се регистрират годишно около 82 000 случая с мозъчносъдови заболявания от които 35 000 случая са с мозъчен инсулт.