НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (29.09.2020)

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ОПРЕДЕЛИ НОВИ МЕСТА ЗА СПЕЦИАЛИЗАНТИ
Специализанти в лекарските специалности „Инфекциозни болести“ и „Интензивни грижи“ ще се обучават в старозагорската университетска болница „Проф. д-р Стоян Киркович“. Това става възможно с нова заповед на здравния министър.
За обучението на лекари в лечебното заведение са определени две места – по едно в двете специалности, информира Zdrave.net. Там освен това ще се обучават медицински сестри и акушерки в специалността „Анестезиология и интензивни грижи“, като за това министерството определя две места.
Местата за обучение на медицински сестри и акушерки в специалност „Операционна и превързочна техника“ в болницата пък се увеличават от две на три, гласи заповедта.
Нови две места за обучение на лекари в специалностите „Обща медицина“ и „Пневмология и фтизиатрия“ се разпределят съответно в лечебните заведения „Медик-28 Дружба-ООД АИГПМП“ в София и Специализираната болница за активно лечение за пневмо-фтизиатрични заболявания „Д-р Д. Граматиков“ в Русе.

СЗО ДАВА ВИСОКА ОЦЕНКА НА БЪЛГАРИЯ ЗА СПРАВЯНЕТО С ПАНДЕМИЯТА ОТ COVID-19
Световната здравна организация дава висока оценка на България за справянето с пандемията от COVID-19. Това посочи регионалният директор на СЗО за Европа д-р Ханс Клуге по време на видеоконферентна среща с министър Костадин Ангелов, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
По думите на д-р Клуге към момента България успешно преодолява предизвикателствата на COVID-19. Регионалният директор на СЗО за Европа подчерта, че СЗО подкрепят страната ни в усилията за ограничаване разпространението на коронавирусната инфекция и последствията от нея.
Министър Ангелов и д-р Клуге обсъдиха и Двугодишното споразумение за сътрудничество за периода 2020-2021 г. между Министерство на здравеопазването и Регионалния офис на СЗО за Европа. Общите усилия ще бъдат насочени към осигуряване на универсално здравно покритие и имунизационно покритие за населението на страната. България и Световната здравна организация ще си сътрудничат и за намаляване на рисковите фактори, водещи до висока заболеваемост от незаразни болести. Във фокуса на Двугодишното споразумение за сътрудничество е и развитието на интегрирана национална здравна информационна система.

Министър Костадин Ангелов: БЪЛГАРИЯ Е НА 26-О МЯСТО В ЕВРОПА ПО ЗАБОЛЕВАЕМОСТ ОТ COVID-19
Няма нужда от разширяване на мерките срещу COVID-19 в България. Това обяви пред bTV министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, информира БНР.
“Към настоящия момент ситуацията в България е под контрол и в момента няма здравна криза. От всички европейски страни България е на 26-о място от 29 страни в Европейския съюз и в Европейското икономическо пространство. Преди бяхме на 2-ро място по заболеваемост. В момента ситуацията в България е абсолютно контролирана и хората могат да бъдат спокойни”, увери министър Ангелов. Той посочи и че от месеци броят на пациентите с коронавирус, настанени в болници, е постоянен – около 750, от тях между 40 и 50 са в интензивно отделение.
В четвъртък започват отново седмичните брифинги, на които от Министерството на здравеопазването и Националният оперативен щаб ще дават актуалната информация за развитието на пандемията у нас.
Отменено е правителственото решение, с което на последното редовно заседание миналата сряда бе подкрепен инвестиционен проект за 20 милиона лева за продажба на лекарства от машини в населени места без аптеки. Становището на здравното ведомство по проекта е било отрицателно, фирмата „Пос Фарма“ АД вече е оттеглила инвестиционното си предложение, стана ясно от думите на министъра.

216 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ ЛИЦА С КОРОНАВИРУС ЗА EДНО ДЕНОНОЩИЕ
216 са новодиагностицираните с COVID-19 лица за изминалите 24 часа. През последното денонощие са направени 3 302 PCR теста. Това показва Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 8; Бургас – 64; Варна – 11; Велико Търново – 4; Видин – 1; Враца – 7; Добрич – 5; Кърджали – 6; Кюстендил – 1; Ловеч – 2; Монтана – 1; Пазарджик – 2; Пловдив – 22; Сливен – 9; Смолян – 3; София град – 30; Стара Загора – 15; Търговище – 8; Хасково – 2; Шумен – 3; Ямбол – 12.
20 271 са общо доказаните случаи на новия коронавирус у нас. 5 125 от тях са активни. 14 339 са излекуваните лица. От тях 163 са регистрирани през последните 24 часа.
С потвърдена коронавирусна инфекция в лечебни заведения за болнична помощ са настанени 780 пациенти, от които 42-ма се намират в интензивни отделения или клиники.
Според Националната информационна система медицинските служители, при които е доказан COVID-19 у нас, са общо 1132-ма. Новите случаи, регистрирани през изминалото денонощие, са 13. От тях 6 са установени при лекари, 3 – при медицински сестри, 3 – при санитари и 1 – при друг медицински персонал.
807 са починалите лица, при които е бил констатиран новият коронавирус. Новите случаи от последните 24 часа са 11.

БУМ НА ЗАРАЗЕНИ В ШИВАШКИ ЦЕХ В АЙТОС
64 са новите случаи на заразени с коронавирус от последното денонощие в Бургаска област. Големият бум идва от шивашки цех в Айтос, потвърди директорът на РЗИ -Бургас д-р Георги Паздеров. След като са се разболели няколко от служителките са тествани всички 75 работещи в предприятието. 49 са положителните проби, съобщи БНР. Предприятието е затворено за дезинфекция. Контактните са поставени под карантина.
Още 8 нови случая има в Айтос. Сред тях и медик от местната болница. Общо четирима в здравното заведение са заразените. Междувременно стана ясно, че Вътрешното отделение на МБАЛ-Айтос се трансформира в COVID отделение, уточниха от РЗИ. То разполага с 25 легла.
7 нови случая има в Община Бургас, 2 – в Руенско, 1 – в Карнобат.

НАД 100 УЧЕНИЦИ ОТ ЯМБОЛ СЕ ОБУЧАВАТ ДИСТАНЦИОННО
Две паралелки от ямболската Природо-математическа гимназия “Атанас Радев” от днес са поставени под карантина заради ученици, дали положителни проби за коронавирус.
С тях общият брой на децата, които се обучават дистанционно в Ямбол стават над 100.
Заразените ученици са от VI и XII клас на гимназията и техните паралелки преминават към дистанционно обучение, информира БНР като се позова на съобщение от РЗИ.
Под карантина остават и две паралелки от ОУ “Петко Р. Славейков” и “Йордан Йовков”.
Общо 12 са положителните проби, отчетени за последното денонощие в Ямболска област и с тях общият брой достигна 444. Освен двамата ученици, инфектирани са и лекар от доболничната помощ от Ямбол, служител на администрацията в община „Тунджа“ и служител от персонала в Дом „Стари хора“.

ВИСОКОСПЕЦИАЛИЗИРАНИ АНЕСТЕЗИОЛОЗИ-РЕАНИМАТОРИ ОТ СОФИЯ ЩЕ РАБОТЯТ НА РОТАЦИОНЕН ПРИНЦИП В ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
Екип от високоспециализирани анестезиолози-реаниматори ще изпрати ръководството на УМБАЛ „Св. Екатерина“ в останалата без специалисти в тази област МБАЛ „Иван Скендеров“ – Гоце Делчев, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от лечебното заведение.
Добрите партньорски връзки между двете болници и общината датират повече от десетилетие. Столичната кардиологична болница редовно изпраща свои лекари за благотворителни прегледи в многопрофилната болница в Гоце Делчев и при нужда приема местните пациенти за лечение в своите съвременни и високотехнологични клиники, посочват от „Св. Екатерина“.
След смъртта на началника на Клиниката по реанимация и интензивно лечение д-р Милан Първанов МБАЛ „Иван Скендеров“ остана без щатен реаниматор.
След такива разговори между представители на общината, д-р Петър Филибев – директор на МБАЛ „Иван Скендеров“, директора на УМБАЛ „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев и с подкрепата на Министерството на здравеопазването е взето решение
столичната болница да изпрати в Гоце Делчев за постоянно д-р Неда Бакалова, д-р Ростислав Енев и още няколко свои реаниматори на ротационен принцип, уточняват от „Св. Екатерина“.

СДРУЖЕНИЕТО НА ОБЩОПРАКТИКУВАЩИТЕ ЛЕКАРИ НАСТОЯВА БЮДЖЕТЪТ ЗА ПИМП ПРЕЗ 2021 ДА СЕ УВЕЛИЧИ С 13%
Бюджетът за първична извънболнична медицинска помощ (ПИМП) през 2021 г. да се увеличи с 32,9 млн. лв., или 13% спрямо Бюджет 2020, когато той бе в размер на 250 млн. лв. Това предлагат от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България в писмо до здравните власти, финансовото ведомство и ръководството на БЛС, информира Zdrave.net.
Обемите за идната година пък да останат същите като заложените за тази, искат от сдружението. Също така от там предлагат цените за капитация и видове дейности по направления, приети с последния анекс към НРД, да останат валидни и през 2021 г.
Ефектът от тези стъпки ще се изразява в добра профилактика за ранно откриване на хронични заболявания, навременна диагностика на новопоявили се болести, ранно лечение и съответно намалени разходи за лечение на усложнения, смятат от сдружението. От там искат още заплащане за работа с пациенти с COVID-19 извън бюджета на НЗОК за водене на карантина въз основа на ежедневно попълване в е-системата и попълнен амбулаторен лист в края на периода на наблюдение. Общопрактикуващите лекари предлагат също така заплащането на имунизациите по национални програми да стане 7 лв.

ГЛОБИХА МЛАД МЪЖ С 1800 ЛЕВА ЗА НАПАДЕНИЕ НАД ЛЕКАР
1800 лева глоба е наложил Районен съд-Пазарджик на 35-годишния Стефан Стоянов от Пазарджик за нападение над лекар от Спешно отделение на МБАЛ-Пазарджик, информира Zdrave.net като се позова на Агенция „Фокус“. Лекото наказание е резултат от направените самопризнания на мъжа, а делото е гледано по съкратената процедура. Нападателят ще плати и разноските по процеса, но е освободен от наказателна отговорност.
Стоянов е признат за виновен за това, че на 5 февруари 2020 г. в сградата на Спешно отделение е причинил лека телесна повреда – травматичен оток и болезненост в областта на лявата предмишница, на медицински специалист – д-р Николай Недялков, при осъществяване на функцията му като дежурен лекар в Спешно отделение при МБАЛ-Пазарджик.
„Озадачен съм от малката присъда. Според мен трябва да има ефективни наказания за такива посегателства над медици”, коментира решението пострадалият лекар д-р Недялков. Той обяви, че ще предяви в съда граждански иск срещу своя нападател за причинените му неимуществени вреди.
Решението на съдия Стела Михайлова може да се обжалва в 15-дневен срок пред Окръжен съд-Пазарджик.

ЖЕНА С РЯДКА МАЛФОРМАЦИЯ РОДИ ЗДРАВО БЕБЕ
Днес в Университетската АГ болница “Майчин дом” беше разрешен успешно изключително рядък и сложен медицински казус – 26-годишна жена роди чрез цезарово сечение първото си дете, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от лечебното заведение.
Младата жена е с рядка анатомична малформация – има две матки, две маточни шийки, две влагалища и липсващ бъбрек. Случаят е уникален за медицинската практика не само у нас, но и в света.
През 2018 г. жената е диагностицирана с инвазивен карцином на едната маточна шийка. Още тогава лечението ѝ е поето от високоспециализиран екип в „Майчин дом“. На пациентката е направена ексклузивна операция за радикално отстраняване на маточните шийки, лимфна дисекция и поставяне на абдоминален серклаж, като същевременно е съхранена детеродната функция. Лечението преминава успешно и в началото на тази година младата жена забременява. Когато пациентката навлиза в 33-та гестационна седмица, екипът, който се е грижил за нея вече две години, извършва цезарово сечение и на бял свят се появява здраво момиченце. Майката и бебето се чувстват добре.

ЯМБОЛ ОТБЕЛЯЗА ДЕНЯ НА СЪРЦЕТО С ИНФОРМАЦИОННА КАМПАНИЯ И КРОС
В Световния ден на сърцето в Ямбол се провежда кампанията “Обичай сърцето!”, организиран от болницата по кардиология в града, БЧК и общината, съобщи БНР.
В центъра на града лекари от болницата по кардиология измерват артериалното налягане на граждани и индекса на телесната маса. Доброволци от Български червен кръст предоставят на гражданите информационни материали по темата и дават съвети за здравословен начин на живот. Кампанията приключи с крос за здраве, в който участие взе световноизвестният цирков акробат и еквилибрист Енчо Керязов, в момента зам.-кмет на Ямбол.
Тази година Световният ден на сърцето е посветен на сърдечната недостатъчност и минава под мотото “Използвай сърцето си, за да победиш сърдечно-съдовите заболявания”. Над 64 милиона души в света страдат от сърдечна недостатъчност и броят им расте, сочи статистиката. У нас пациентите с тази диагноза са около 170 хиляди. Те са и сред най-рисковите групи при евентуална инфекция с коронавирус.
България е сред страните с най-бърз пряк достъп на пациентите до съвременно лечение на сърдечно-съдови болести. Профилактиката е най-доброто лечение на сърдечната недостатъчност, изтъкна в ефира на БНР председателят на Дружеството на кардиолозите у нас, доц. Мария Токмакова.