НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (29.08.2020)

УВЕЛИЧАВАТ ДО 30% ЗАПЛАТИТЕ НА ЧАСТ ОТ СЛУЖИТЕЛИТЕ В ДЪРЖАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ, КОИТО РАБОТЯТ НА ПЪРВА ЛИНИЯ В БОРБАТА С COVID-19
Заплатите на част от служителите в държавната администрация, които работят на първа линия в борбата с коронавируса, ще бъдат увеличени с до 30% със задна дата от 1-ви август. Това ще стане въпреки, че на днешния извънреден тристранен съвет две от работодателските организации са били против. Ще бъдат актуализирани и бюджетите на Националната здравноосигурителна каса и на Държавното обществено осигуряване. С промените в бюджета на НОИ ще се увеличи минималното дневно обезщетение за безработица, ще се увеличи и срокът на изплащането му, заяви пред „Хоризонт“ на БНР социалният министър Деница Сачева.
“Минималният дневен размер на паричното обезщетение за безработица да се повиши от 9 на 12 лева от 1 октомври. Това увеличение ще засегне между 30 и 33 000 души за периода от 1 октомври до 31 декември. Затова, съответно, са необходими около 12 милиона лева или 4 милиона лева на месец. По отношение на срока за получаване на паричното обезщетение – при лице, което е придобило право на обезщетение в период по-малък от три години от предходното ползване – срокът да се повиши от 4 на 7 месеца. Отново говорим за периода от преди октомври до 31 декември. Промяната би засегнала между 13 и 15 000 души и общо би струвала, до края на годината, около 2 милиона лева. Ще се актуализира и бюджета на Здравната каса , за да се даде правна възможност при неусвояване на предвидените за тази година средства с тях да се разплаща надлимитна дейност за минали години“, обясни министър Сачева.
“Да бъдат насочени съответно към неразплатените средства по надлимитна дейност за клинични пътеки за минали години, и това, съответно, да даде възможност и на лечебните заведения да могат да функционират в по-нормална обстановка с повече средства, които могат да насочат, както за фонд “Работна заплата”, така и за останалите си оперативни разходи”, допълни министърът.
Увеличението на заплатите с до 30% на част от държавните служители ще струва допълнително 90 милиона лева до края на годината.
“Това се отнася до онези администрации, в които основните заплати на служителите са по-ниски в сравнение с други държавни институции и които в момента вследствие на кризата и на пандемията с COVID-19 имаха изключително нараснал обем от отговорности и работят в пряк риск за своето здраве. Говорим за приблизително около 30 000 служители“, изтъкна министър Сачева.

16 065 СА ДОКАЗАНИТЕ СЛУЧАИ НА НОВИЯ КОРОНАВИРУС В БЪЛГАРИЯ
157 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през последните 24 часа. Направените през изминалото денонощие PCR тестове са 6 337. Това сочат данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 19; Бургас – 3; Варна – 10; Велико Търново – 2; Добрич – 5; Кърджали – 3; Кюстендил – 1; Ловеч – 1; Монтана – 4; Пазарджик – 8; Перник – 2; Плевен – 4; Пловдив – 34; Русе – 4; Силистра – 1; Сливен – 2; Смолян – 7; София област – 1; София град – 26; Стара Загора – 7; Търговище – 2; Хасково – 10; Ямбол – 1.
Случаите на новия коронавирус, доказани в България, са общо 16 065. Активните случаи са 4 231. Излекуваните лица са 11 231, от тях 187 са регистрирани през последните 24 часа.
712 са пациентите с потвърден COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 59 от тях се намират в интензивни структури.
Националната информационна система показва, че у нас медицинските служители с доказана коронавирусна инфекция са 871. Пет нови случая са регистрирани през последното денонощие. От тях 3 са установени при лекари, 1 – при медицинска сестра и 1 – при друг медицински персонал.
603 са починалите лица, при които е бил констатиран новият коронавирус. Девет са новите случаи от изминалото денонощие.

МИНИСТЪР АНГЕЛОВ СМЕНИ ТРИМА РЕПУБЛИКАНСКИ КОНСУЛТАНТИ
Д-р Валентина Томова от СБАЛДБ „Проф. Ив. Митев“ отпада от списъка с републикански консултанти в област „Неонатология“ за София. Това става ясно от заповед на здравния министър проф. д-р Костадин Ангелов, информира Zdrave.net.
Така републиканските консултанти по неонатология в столицата остават двама – доц. д-р Ралица Георгиева и д-р Диана Дянкова.
Със същата заповед министърът прави още няколко промени, които засягат пловдивския регион. С тях д-р Георги Христов от УМБАЛ „Св. Георги“ заменя колегата си проф. д-р Мирослава Бошева като републикански консултант в областта на съдовата хирургия, а на мястото на проф. д-р Тоньо Шмилев за консултант в същата област е определен д-р Атанас Чолаков.
Още една смяна, отново за Пловдив, засяга ортопедията и травматологията. Така на мястото на доц. д-р Атанас Атанасов републикански консултант в тази област става доц. д-р Кети Токмакова.

НАЦИОНАЛНИЯТ СЪВЕТ ЗА ТРИСТРАННО СЪТРУДНИЧЕСТВО ОДОБРИ ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ЗА ПЛАЩАНЕ НА НАДЛИМИТНАТА ДЕЙНОСТ НА БОЛНИЦИТЕ
Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) проведе днес извънредно онлайн заседание, на което бяха обсъдени проектопромени в Закона за бюджета на НЗОК.С предложените промени се предвижда да се създаде основание при неусвояване на бюджетните средства за 2020 г., същите да бъдат използвани за плащания към изпълнители на болнична помощ за минал период, които НЗОК/РЗОК е установила по посочения ред, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от правителствената пресслужба.
Социалните партньори постигнаха единодушна подкрепа по Проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2020 г., става ясно от съобщението.

ОТЛАГАТ ВЪВЕЖДАНЕТО НА ЗЕЛЕНА РЕЦЕПТА ЗА ЛЕКАРСТВАТА С ТРАМАДОЛ
Въвеждането на зелена рецепта за лекарствата с трамадол до 50 мг да бъде отложено с една година. Това предвижда проект на Наредба за изменение на Наредба № 4 от 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, информира Zdrave.net.
Причината е, че притежателите на разрешение за употреба на такива продукти трябва да се приведат в съответствие с новия режим на предписване на разрешението и това трябва да се отрази в разрешението за употреба. В писмо до министъра на здравеопазването обаче от Българската генерична фармацевтична асоциация посочват, че срокът на влизане в сила на предложената промяна (1 януари 2021 г. ) ще създаде трудности от технологичен характер, свързани с промяна в кратката характеристика, листовката за пациента, както и преопаковането на посочените продукти.
„Целта на удължаването на влизане в сила на промяната в режима на предписване е осигуряване на достатъчен период от време, през който заинтересованите страни ще могат да извършат посочените промени, свързани с тези лекарствени продукти в съответствие с новия режим“, пише в мотивите към проекта.
Срокът на общественото обсъждане е 14 дни, за да се осигури правна сигурност и възможност на заинтересованите страни за по-плавно преминаване и привеждане на дейността им в съответствие със законовите промени, уточняват от МЗ.

ОКРЪЖНАТА ПРОКУРАТУРА В ПЛОВДИВ ЗАПОЧНА ПРОВЕРКА В ДОМА ЗА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ В СЕЛО ДЖУРКОВО
Окръжната прокуратура в Пловдив започна проверка в Дома за хора с увреждания в село Джурково заради установените там случаи на коронавирус. До момента 16 от живеещите в дома са с положителни проби за заболяването, както и петима от персонала на социалната институция. Проверката е по разпореждане на Главния прокурор, съобщи БНТ.
Проверката, която е разпоредена от главния прокурор, по която Окръжната прокуратура се самосезира, е във връзка с журналистически публикации за разрастване на огнище от заболели от COVID-19 в Дома за хора с умствено изоставане в село Джурково.
Първите три случая на коронавирусна инфекция са на жени от дома, които след установяване на положителни проби за COVID-19 бяха настанени в сряда в Инфекциозната клиника в Пловдив и са в задоволително общо състояние.
Останалите 18, сред които са потребители и хора от персонала на дома, в момента са изолирани там под карантина, без клинична симптоматика.
Проверката, разпоредена от прокуратурата, ще бъде извършена от Икономическа полиция и Регионалната здравна инспекция. В следващите дни ще се установява спазвани ли са били протовоепидемичните мерки в дома в Джурково, какъв е пропускателният режим в институцията и извършвани ли са проверки от здравните служби. Ще се изяснява и по какъв начин е било проведено епидемиологичното проучване в дома за хора с умствена изостаналост. Според директора на социалната институция са взети всички необходими предпазни мерки срещу разпространението на COVID-19.