НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (29.07.2020)

НОВИ 20 СЛУЧАЯ НА COVID-19 СРЕД МЕДИЦИНСКИ ЛИЦА
250 са новодиагностицираните с COVID-19 лица през последното денонощие. PCR тестовете, направени през изминалите 24 часа, са 5303. Това сочат данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 22; Бургас – 8; Варна – 21; Велико Търново – 9; Габрово – 9; Добрич – 18; Кърджали – 1; Кюстендил – 9; Пазарджик – 9; Перник – 9; Плевен – 5; Пловдив – 24; Разград – 3; Русе – 5; Силистра – 5; Сливен – 5; Смолян – 3; София област – 13; София град – 55; Стара Загора – 11; Хасково – 3; Шумен – 1; Ямбол – 2.
Общо 10871 случая на новия коронавирус са потвърдени в България до момента. 4750 от тях са активни. 5766 са излекуваните лица. От тях 181 са регистрирани през изминалото денонощие.
С доказана коронавирусна инфекция в лечебни заведения за болнична помощ се намират 699 пациенти, от които 40 са настанени в интензивни структури.
Според Националната информационна система медицинските служители, при които е потвърден COVID-19, у нас са 638. Нови 20 случая са регистрирани през последните 24 часа. 9 от тях са установени при лекари, 9 – при медицински сестри и 2 – при санитари.
Починалите лица, при които е бил констатиран новият коронавирус, са 355. Осем от случаите са от последното денонощие.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ ПРИЕ РЕШЕНИЕ ЗА УДЪЛЖАВАНЕ СРОКА НА ОБЯВЕНАТА ИЗВЪНРЕДНА ЕПИДЕМИЧНА ОБСТАНОВКА ДО 31 АВГУСТ 2020 Г.
Министерският съвет прие решение за удължаване срока на обявената извънредна епидемична обстановка, считано от 1 август 2020 г. до 31 август 2020 г. , информира Zdrave.net като се позова на съобщение от пресцентъра на МС.
Пандемията от COVID-19 представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб. По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, към 26.07.2020 г. в света са регистрирани 16 018 105 заболели от COVID-19, включително 644 832 починали. От тях 1 670 732 случая, или 10,43% са заболелите на територията на Европейския съюз (ЕС)/Европейското икономическо пространство (ЕИП) и Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, с общ брой починали – 181 568 или 28,16% от всички докладвани смъртни случаи от новия коронавирус.
В България към 26.07.2020 г. са съобщени 10 312 заболели и 338 починали от COVID-19. От 09.06.2020 г. до момента се наблюдава значително завишаване на броя на дневно регистрираните случаи в страната, отчитат от МС.
Удължаването на извънредната епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 на територията на страната, ще даде възможност да се засили прилагането на временни противоепидемични мерки с цел ограничаване разпространението на заболяването и опазването на живота и здравето на гражданите, изтъкват от МС.

ДЕПУТАТИ ПРЕДЛАГАТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ДА СУБСИДИРА БОЛНИЦИТЕ С ИНФЕКЦИОЗНИ ОТДЕЛЕНИЯ
Министерството на здравеопазването да субсидира лечебните заведения за болнична помощ с инфекциозни отделения. Това предлагат единадесет депутати от ГЕРБ с промяна в Закона за лечебните заведения, внесена в Народното събрание, информира Zdrave.net.
Депутатите отбелязват, че предложението е в отговор на констатираната през последните месеци на пандемия от COVID-19 нужда от финансова подкрепа със средства от държавния бюджет на усилията на болниците да посрещнат потребностите на пациентите със заболяването.
„Предвид спецификите и неяснотите по отношение на заболеваемостта и разпространението на болестта сред населението се установи, че то не може да бъде прогнозирано с абсолютна точност и в този смисъл са възможни драстични помени в ситуацията в отделните периоди, което от своя страна наложи необходимостта от полагане на допълнителни усилия за създаване и поддържане на постоянна готовност на всички нива на здравната система. Въз основа на натрупания до момента практически опит може да се заключи, че създаването на условия за дейност едва в хода на съответното разпространение на заразна болест често води до допълнителни предизвикателства и затруднения, поради ненавременност на предприетите действия“, пишат депутатите в мотивите си.
Законопроектът предвижда разделение между видовете собственост на лечебните заведения. Така целогодишна субсидия ще получават всички държавни и общински лечебни заведения, както и тези с държавно и общинско участие. Тя ще се дава за поддържане готовността на тези болници за оказване на помощ при епидемично разпространение на заразна болест. Частните болници пък ще могат да получават финансова помощ само по време на извънредно положение или извънредна епидемична обстановка, предвижда предложението.

ПРАВИТЕЛСТВОТО ОТПУСНА ДОПЪЛНИТЕЛНИ 24,6 МЛН. ЛЕВА ЗА УЧИЛИЩНОТО И ДЕТСКОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ, И ЗА СОЦИАЛНАТА СФЕРА
Министерският съвет одобри допълнителни трансфери в размер на 24,6 млн. лв. по бюджетите на общините за 2020 г. Средствата са предназначени за финансиране на приетите от правителството по-високи стандарти за делегираните от държавата дейности във функциите „Здравеопазване“ и „Социално осигуряване, подпомагане и грижи“, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от пресслужбата на Кабинета.
Изменението е обвързано с мярката за увеличение на стандартите за делегираните от държавата дейности, считано от 01.08.2020 г. за училищното и детското здравеопазване и здравните кабинети за достигане на размерите на възнагражденията до определените по Колективния трудов договор в отрасъл „Здравеопазване“, както и стандартите в социалната сфера (домове за възрастни хора, домове за хора с увреждания, домове за резидентни услуги, дневни центрове за деца, центрове за настаняване от семеен тип и др.) за увеличение на възнагражденията на заетите в този сектор.
Мярката е включена в пакета от нови социално-икономически мерки на правителството до края на 2020 г. Средствата се осигуряват чрез преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за 2020 г., уточняват от МС

ДЪРЖАВАТА ЩЕ ОСИГУРИ 2 МЛН. ВАКСИНИ ПРОТИВ COVID-19
Министерството на здравеопазването ще подготви доклад с необходимите мерки, които трябва да се предприемат при увеличаване на заболелите от коронавируса. Ресорният министър Костадин Ангелов каза в Сутрешния блок на БНТ, че страната ни ще участва в обща поръчка на Европейския съюз за ваксина, каквато се очаква в средата на август.
„В тази поръчка ние сме предвидили 2 милиона ваксини за българските граждани, като сме се ръководили от принципа на най-уязвимите групи“, обясни министър Ангелов. Той уточни, че става въпрос за хората над 65-годишна възраст, хората с хронични заболявания и всички служители и медицински лица, които работят на първа линия и са в пряк досег с пациенти с коронавирусна инфекция. Министърът уточни, че ваксинирането ще става на доброволен принцип.

ВЪРХОВНИЯТ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД ЗАЩИТИ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ ВАКСИНИ
ВАС отмени съдебното решение, което определя задължителните ваксини като дискриминационни. Заключението на висшите магистрати е окончателно, информира Clinica.bg.
В края на миналата година Административния съд в Сливен обяви като дискриминация изискването за задължителни имунизации при прием в детска градина. Това решение бе атакувано от РЗИ, Комисията за защита от дискриминация и здравния министър.
До намесата на магистратите по този казус се стигна след като РЗИ-Сливен отказа да допусне дете до посещение в детска градина без задължителни ваксини. Вследствие на това родителите подадоха жалба най-напред до КЗД, където не намериха дискриминация, а след това оспориха това решение в съда. Тогава магистратите от Сливен приеха, че има дискриминация. Сега обаче от ВАС заявиха, че „изискването за представяне на данни от личния лекар за имунизационния статус на детето като условие за прием в детска градина няма дискриминационен характер, защото не противопоставя едни групи деца на други”. Според висшите магистрати то е насочено към създаване на подходящи условия за осъществяване на задължителните планови
имунизации и реимунизации на деца, с оглед защита на тяхното здраве.
„Върховният административен съд приема, че предвидените в закона и в Наредбата задължителни имунизации се правят за предпазване на гражданите от заразни болести, които могат да прераснат в епидемии. Чрез тях държавата съхранява здравето и живота на всички български граждани, не само на тези, които подлежат на имунизации”, изтъкнаха още от ВАС.

Министър Костадин Ангелов: ЩЕ ПРОДЪЛЖИМ РАБОТАТА ПО ВЪВЕЖДАНЕТО НА ЕЛЕКТРОННОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ
Проблемът с електронното здравеопазване е изключително сериозен, но по него се работи. Това заяви пред БНТ новият здравен министър проф. Костадин Ангелов, информира Zdrave.net.
Министър Ангелов информира, че до края на тази или през следващата седмица предстои среща на ръководството на МЗ с „Информационно обслужване“, на която ще бъде направена подробна презентация на свършеното до момента по НЗИС. Той уточни, че ще бъде направен линеен график на дейностите с ясни индикатори за постигане на сроковете, за да не се изостава по отношение на резултатите в НЗИС. „Лично аз съм изключително мотивиран, защото знам, че когато имаме такава електронна здравна информационна система, ние ще получаваме достатъчен обем информация, за да можем да взимаме информирани решения в полза на хората“, коментира проф. Ангелов.
По отношение на психичните заболявания министърът изтъкна, че е необходимо да бъде направен много добре структуриран регистър, да се видят потребностите на държавата от психиатрични легла, да се намери възможност за финансирането и подобряването и на битовите условия, и на работещите в този сектор, които осигуряват грижата за тези пациенти. Запитан смята ли, че е нужна промяна във финансирането на лечебните заведения и преминаване към диагностично-свързани групи, проф. Ангелов заяви: „Този дебат в момента считам, че не е навременен, защото се намираме в световна пандемия от коронавирус. Първото предизвикателство, с което трябва да се справим, е да преведем България през тази коронакриза, за да можем да постигнем най-малко щети за българските граждани“. От думите му стана ясно, че във ведомството е подготвен материал, свързан с COVID-19, който ще бъде представен за обсъждане в Министерския съвет.

БЛС И НСОПЛБ ИЗЛЯЗОХА С ОБЩО СТАНОВИЩЕ ЗА ОТЧИТАНЕТО В РЕАЛНО ВРЕМЕ, ЗАЛЕГНАЛО В ПЛАНИРАНИЯ АНЕКС КЪМ РАМКОВИЯ ДОГОВОР
„Уважаеми дами и господа, с настоящото становище изразяваме положително отношение към необходимостта от въвеждане на електронно здравеопазване (ЕЗ), но сме против включването на § 9; 22 ал 2 §23 в планирания анекс към НРД. Предлагаме да бъде подписан съвместен Протокол за съгласие за подготовка и въвеждане в пилотно тестване на модули от ЕЗ“, пише в отворено писмо на БЛС и НСОПЛБ до управителя на НЗОК проф. Петко Салчев, публикувано в сайта на БЛС.
В писмото се посочват предимствата на електронното здравеопазване и се подчертава, че то е инструмент за подпомагане и оптимизиране работата на здравеопазната ни система. В същото време се изтъква, че изграждането на ЕЗ е сериозно предизвикателство в здравно-политически, организационен, технологичен и финансов аспект, което си заслужава предвид ползите от него, но изисква внимателен, задълбочен и постъпателен подход, а също и публично обсъждане на предвижданите стъпки, тъй като засяга всички български граждани.
„Всичко това налага задължително тестване на системата (поетапно и накрая цялостно) преди да бъде предложена за въвеждане в официална употреба в системата на здравеопазването. Самото тестване в реални условия може да стартира единствено и само след като бъдат определени дизайна на пилотното тестване (задание, участници, създадени са необходимите технически условия и др.) при пълно съгласие от страна на НЗОК и БЛС, НСОПЛБ като всеки тестван елемент/процес е подготвен за това от вход/начало през процес до изход“, се казва още във становището, към което се приложени и конкретни предложения.
„Ако бъдат приети нашите предложения и се подпише посоченият Протокол, изразяваме готовност за започване на работа по т.1 (първоначална подготовка) от 01. 09. 2020 г. С цел оптимизиране на работата, предлагаме НЗОК да предостави на БЛС/НСОПЛБ своето техническо задание по проекта за разработване и въвеждане на ЕЗ и анализа на данните и изискванията по проекта в най-кратък срок след подписване на Протокола“, се казва в края на становището.

ИА „Медицински надзор“: НЯМАМЕ СИГНАЛИ ЗА НАРУШЕНИЯ ОТ ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ В КУРОРТИТЕ
До момента в Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ няма сигнали от български или чуждестранни граждани за извършени нарушения от лечебни заведения за болнична и извънболнична медицинска помощ в морски и планински курорти. Това съобщиха за Zdrave.net от агенцията в отговор на въпрос за контролната дейност на институцията през летния сезон.
„Настоящата година в много отношения е различна от предходните поради обявената от СЗО пандемия COVID-19. Това доведе до пренареждане в приоритетите както на хората, така и на институциите. По тази причина ИА „Медицински надзор“ също подходи гъвкаво към обстановката и ги съобразява със ситуацията. Тази година туристическият сезон е в пъти по слаб спрямо предходните и голяма част от обектите доскоро бяха напълно затворени. Това предопредели и дейността на медицинските центрове по курортите. Следим отблизо ситуацията с лечебните заведения в туристическите зони и при старта на тяхната работа имаме готовност за насочим екипи, които да проверяват за спазването на изискванията на Закона за лечебните заведения в морските и планинските курорти“, посочват от ИАМН. Оттам припомнят, че Агенцията има правомощия да проверява регистрираните по ЗЛЗ болнични и извънболнични лечебни заведения, както и дейността на всички физически и юридически лица, за които има данни, че осъществяват дейност в нарушение на Закона за лечебните заведения, Закона за здравето и Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки.

Д-Р ДИЛЯН ПЕТРОВ Е НОВИЯТ ДИРЕКТОР НА МБАЛ „СВ. ИВАН РИЛСКИ“ В КОЗЛОДУЙ
Д-р Дилян Петров е новият директор на болницата в Козлодуй, информира Zdrave.net като се позова на съобщение на регионалната информационна агенция BulNews.
Общо трима кандидати са се явили на конкурса за управител на Многопрофилната болница за активно лечение „Св. Иван Рилски“ в Козлодуй. Конкурсът беше обявен от Общинския съвет след напускането на д-р Олга Николова. За мястото ѝ документи са подали Ангел Ангелов, Дилян Петров и Йордан Иванчев. След прегледа на документацията комисията е отстранила единия кандидат – Йордан Иванчев, който не е представил свидетелство за съдимост. При оценката на писмените разработки и събеседването Дилян Петров е получил по-голяма оценка и комисията го е класирала на първо място. На редовното заседание на ОбС на 30 юли съветниците трябва да утвърдят работата на конкурсната комисия и след това да продължи процедурата с подписването на договор с новоизбрания шеф на болницата.

ТЕСТВАХА ЗА КОРОНАВИРУС 10% ОТ ПЕРСОНАЛА ВЪВ ВСИЧКИ ДЕТСКИ ГРАДИНИ В СОФИЯ
В съвместна инициатива на Столичната районна здравна инспекция и Столична община се извършиха два вида тестове за коронавирус на педагогическия и непедадогическия персонал във всички детски градини в София, информира БНР.
PCR тестове са направени на 653 души, от които положителен резултат е имало при един човек, а кръвни проби за антитела са направени на 648 души, като положителен резултат са показали изследванията на двама души.
Направеният скрининг обхваща 10% от персонала на столичните детски градини.
Тестовете са направени в Първа МБАЛ, Четвърта МБАЛ, Пета МБАЛ и 12-ти ДКЦ.