НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (29.05.2020)

8 НОВИ СЛУЧАЯ НА COVID-19 У НАС
През последните 24 часа за коронавирусна инфекция са изследвани 1725 проби. От тях с положителен резултат са 8. Няма констатирани нови случаи при лицата-медицински персонал. Тези данни изнесоха тази сутрин от Националния оперативен щаб, информираха от Министерството на здравеопазването.
Потвърдените през изминалото денонощие случаи са разпределени по области, както следва: Видин – 1; Пазарджик – 2; София – 5.
Случаите на новия коронавирус, регистрирани в България, са 2485. Излекуваните лица са 1016. През изминалите 24 часа с доказан COVID-19 са починали две лица.

Министър Ананиев: 34 ДУШИ БЕЗ ПРИДРУЖАВАЩИ ЗАБОЛЯВАНИЯ СА ПОЧИНАЛИ ОТ COVID-19
Към 27-ми май 2020 г. броят на починалите лица от COVID-19 в страната е 133, разпределени по възрастови групи както следва: 30-39 г. – 5; 40-49 г. – 10; 50-59 г. – 14; 60-69 г. – 35; 70-79 г. – 38; 80-89 г. – 23 и над 90 г. – 8. Това казва министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в отговор на въпрос на депутата от БСП Стоян Мирчев относно починалите от вируса хора у нас. Данните са от Националната информационна система за борба с COVID-19, попълнена от лечебните заведения за болнична помощ в страната, определени за лечение на COVID-19 и от Регионалните здравни инспекции, на територията на които са регистрирани починалите лица.
Починалите без данни за придружаващи заболявания са 34. 30-39 години – 3, 40-49 години -3, 50-59 години – 7, 60-69 години – 9, 70-79 години – 8, 80-89 години – 3, над 90 години -1.
99 са починалите с придружаващи заболявания, като възрастовото разпределение при тях е следното: 30-39 години – 2, 40-49 години -7, 50-59 години – 7, 60-69 години – 26, 70-79 години – 30, 80-89 години – 20, над 90 години -7.
Най-честите придружаващи заболявания са хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), артериална хипертония, диабет, онкологични заболявания, казва министър Ананиев.

НЗОК ПЛАЩА НАД 1.2 МЛН. ЛВ. ЗА КАРАНТИНА И ЛЕЧЕНИЕ НА ПАЦИЕНТИ С COVID-19
НЗОК плаща над 1.2 млн. лв. за карантина и лечение на пациенти с COVID-19. Става дума за периода от март, когато заразата пламна у нас, до 24 май. Това става ясно от справката, която изпратиха от здравния фонд за заплатените суми по области. Тя показва разходите за хоспитализации, клинични процедури и за карантирани души. До момента обаче са изплатени средствата за март и април, а за май лечебните заведения ще получат средства през юни, информира Clinica.bg като се позова на здравния фонд.
Разходите за хоспитализации за трите месеца са 684 981.4 лв. за общо 1087 отчетени случая. Това на практика означава, че почти всеки втори пациент е бил хоспитализиран, защото към момента установените случаи в страната са общо 2485. Общо за страната разходите са били 27 000 лв., през април нарастват до 278 962 лв., а през май достигат 379 018 лв.
Отделно НЗОК се разплаща и за клинични процедури, по които са лекувани пациенти с усложнения. Имало е общо 613 такива случая, а разходите за тях възлизат на 345 832.8 лв. За 613 карантинирани пациенти пък разходите възлизат на 345 832 лв. На лечебните заведения са изплатени сумите за месеците март и април 2020 г.
След като бъдат обобщени данните и за май т.г., през юни ще се изплатят и средствата за тези дейности. Според изискванията на Националния рамков договор за медицинските дейности 2020-2022 г., НЗОК е възложила на Регионалните здравноосигурителни каси (РЗОК) да извършат проверка по документи за отчетените случаи

БЧК ДОБАВИ НОВ ИНФОРМАЦИОНЕН КАНАЛ, ЧРЕЗ КОЙТО ЩЕ СПОДЕЛЯ АКТУАЛНА И ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ
Българският Червен кръст добави нов информационен канал, чрез който ще споделя актуална и полезна информация до всички граждани. Благодарение на партньорството си с едно от най-големите приложения за комуникация в света с над 1 млрд. потребители Rakuten Viber, организацията може да се похвали със своя Viber общност,
съобщиха от пресцентъра на БЧК.
Чрез безплатното приложение последователите на БЧК ще могат да се информират за дейностите в условията на извънредна епидемиологична обстановка, различните програми, активните кампании, работата на доброволците и услугите, от които гражданите могат да се възползват.
Важен елемент от партньорството със световно известната мобилна услуга е разработването на специален стикер пакет, който да направи комуникацията още по-приятна и забавна. Използваните стикери са предоставени от Хърватския Червен кръст и адаптирани специално за нуждите на БЧК. Те ще бъдат достъпни в Стикер-маркета на Viber в продължение на три месеца за всеки, който желае да ги свали и да стане един от супер героите на Червения кръст.
Общностите са един от най-разпространените продукти на Viber и представляват подобрен групов чат с неограничен брой потребители, обединени от своя интерес към съдържанието в общността. От БЧК отбелязват, че държат на директната комуникация и обратната връзка със своите последователи затова общността няма чат-бот, а на всички отправени запитвания ще отговаря член на екипа на организацията. Въпроси могат да се задават директно на суперадминистратора на общността.

БЛС И НСОПЛБ СЕ ОТТЕГЛЯТ ОТ ИНИЦИАТИВАТА „COVID АЛИАНС – ЗАЕДНО СРЕЩУ COVID-19“
Българският лекарски съюз и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари се оттеглят от инициативата на Националната пациентска организация „COVID алианс – заедно срещу COVID-19“. Двете организации се разграничаха от НПО след вчерашната пресконференция, на която бяха отчетени резултатите от инициативата, информира Zdrave.net.
От здравния сайт припомнят, че по време на пресконференцията секретарят на Дружеството по ендокринология проф. д-р Цветелина Танкова е каза, че за ендокринолозите е много важно да оценяват ефекта от терапията на пациентите си на всеки 6 месеца. „Можем да издаваме протоколи за една година, но на 6-я месец трябва да си направим изследванията и да можем да оценим ефекта от терапията, дори и по телефона. Предстоят ни срещи с НЗОК, на които да регламентираме това. Както и да не се налага за всяка промяна в терапията, пациентите да се срещат със специалист лице в лице, след като това може да се случи дистанционно“, каза още тя.
„По време на пресконференцията с изненада установихме, че се организират срещи с НЗОК и МЗ, на които са поканени представители на медицинските дружества и ще бъдат представени различни идеи за промени. Подобни идеи не само не са обсъждани с нас като партньор, но и представители на БЛС не са поканени на срещите. Бихме искали да Ви напомним, че осъществяването на медицинските дейности, предвидени в Закона за здравното осигуряване закон, се регламентират с Националните рамкови договори за медицинските дейности, сключени между НЗОК и Българският лекарски съюз. Всяка промяна в рамковия договор за медицинските дейности следва да бъде съгласувана и одобрена от Лекарския съюз“, се казва в писмото на председателя на БЛС д-р Иван Маджаров до председателя на НПО д-р Станимир Хасърджиев.
„След обсъждане в УС и НС, че НСОПЛБ изцяло подкрепя заявената от УС на БЛС позиция и нейните основания по повод изявления по време на проведения от Вас брифинг на 28 май и други предприети действия. Информираме Ви, че считано от днес 29.05.2020 г. НСОПЛБ също се оттегля от инициативата на Националната пациентска организация COVID алианс – заедно срещу COVID-19“, се казва и в писмо на председателя на НСОПЛБ доц. д-р Любомир Киров до д-р Хасърджиев.
И д-р Маджаров, и доц. д-р Киров твърдят, че продължават да подкрепят първоначалните цели, с които е бил създаден Алиансът.

ОНЛАЙН УЧИЛИЩЕ ЗА НЕПУШАЧИ
За вредата от тютюнопушенето едва ли някой вече се съмнява. И въпреки това милиони продължават да пушат. Едни омаловажават последиците, други се оправдават, че ако спрат цигарите, ще си докарат стрес, който смятат за по-вреден от пушенето. Повечето го приемат за вреден навик, който обаче им доставя удоволствие. Хиляди хора мислят, че контролират желанието си за пушене. И рано или късно изпускат контрола.
От няколко години Светла Александрова помага на пушачи да се откажат от вредния си навик в Училище за НЕпушачи. Самата тя никога не е пушила. А мотивът и да работи по проблема е нейната майка, която искала да откаже цигарите. Така започнала да чете, да търси информация от различни източници и да изгражда своя методика за отказване от тютюнопушенето. Казва, че в България има много работа по този проблем.
Освен знания как да спрете цигарите в Училището за НЕпушачи ще научите как да постигате успех в живота или в професията си, каза пред БНР Светла Александрова.
Училището вече е онлайн и в интернет, а съвсем скоро се очаква и първият учебник за отказване на цигарите.

СТАРТИРА ПРОГРАМАТА НА НОИ ЗА РЕХАБИЛИТАЦИЯ И ПРОФИЛАКТИКА
Програмата на НОИ за рехабилитация и профилактика за осигурените хора започва от понеделник, 1 юни. Заделени са 20 милиона и 103 000 лева, за да могат около 45 000 души да ползват възстановителни процедури при установено заболяване, информира БНР.
Достъп до програмата имат хората, които са осигурявани 6 месеца последователно, преди да ползват програмата на НОИ. Получават парична помощ, която покрива нощувките за 10 дни, по 7 лева за храна на ден и по 4 терапевтични процедури дневно.
Вече са подписани договорите с общо 49 бази, в които ще се изпълнява програмата през тази година. Условието е заболяването да е диагностично установено от лекуващия лекар, както и да има необходимост от провеждане на рехабилитация към периода на ползване. От програмата могат да се възползват и хора, които получават лична пенсия за инвалидност, не са навършили възрастта за пенсиониране и имат валидно ТЕЛК решение.
Информация за условията и необходимите документи могат да се намерят на интернет страницата на НОИ в менюто “Обезщетения”.

ВСЕКИ ДЕСЕТИ У НАС Е СЪС ЗАБОЛЯВАНЕ НА ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА
Над 300 милиона хора в света са засегнати от заболявания на щитовидната жлеза. Счита се, че около 1,6 милиарда са в риск, като голяма част от тях не подозират това. Причината е, че много често симптомите не са видими, затова и около 60% от страдащи от заболявания на щитовидната жлеза са недиагностицирани. В нашата страна е засегнат всеки десети българин, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от Сдружението на засегнатите от заболявания на щитовидната жлеза в България (ВИОМ) по повод Международната тиреоидна седмица, която отбелязваме от 25 до 31 май 2020 г. Тази година мотото на кампанията е „Майката и детето“. Целта е да акцентира върху важността на щитовидната жлеза за протичането на всички жизнени процеси в организма. Организатор на инициативата за пета поредна година е ВИОМ.
Международната тиреоидна седмица се провежда за 12 поредна година и се отбелязва едновременно в над 40 държави по света със скринингови прегледи, информационни кампании, обучителни лекции, пресконференции, публикации в медиите. Тя е създадена през 2008 г. по инициатива на Международната тиреоидна федерация (Thyroid Federation International). От 2011 г. и България се включва в отбелязването й.