НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (29.04.2020)

155 СА МЕДИЦИНСКИТЕ СЛУЖИТЕЛИ У НАС, ПРИ КОИТО Е ПОТВЪРДЕНА КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ
1447 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб, съобщиха от МЗ. През днешния ден са доказани още 10 нови случая, като 4 са в област София, 3 в област Кюстендил, 2 в област Враца и 1 в област Русе. Лабораториите продължават да работят, съобщиха от Министерството на здравеопазването.
310 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. 38 са пациентите с COVID-19, които са в интензивни отделения и клиники. По отношение на общата картина към 29 април: 722 от регистрираните у нас случаи на COVID-19 са на мъже и 725 на жени. 155 са медицинските служители, при които е потвърдена коронавирусна инфекция.
Към 17:00 часа на 29 април регистрираните случаи по справка, предоставена от Националния оперативен щаб, са в областите както следва: Благоевград – 43; Бургас – 47; Варна – 26; Велико Търново – 22; Видин – 83; Враца – 7; Габрово – 5; Добрич – 13; Кърджали – 13; Кюстендил – 66; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 26; Перник – 11; Плевен – 133; Пловдив – 61; Русе – 13; Силистра – 5; Сливен – 45; Смолян – 33; София – 708; Стара Загора – 36; Хасково – 17; Шумен – 4, Ямбол – 10.
Починалите лица, при които е установен COVID-19, са 64.

Министър Ананиев: ГАРАНТИРАНИ СА ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯТА НА ВСИЧКИ МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ, НЕЗАВИСИМО ОТ ОГРАНИЧЕНАТА ДЕЙНОСТ ЗАРАДИ ЕПИДЕМИЧНАТА КРИЗА
Всички лечебни заведения за болнична помощ, включително и МБАЛ „Д-р Киро Попов”-Карлово, ще получат 85 на сто от очакваните месечни постъпления, независимо от отчетената дейност. Изпълнителите, които са изработили пълния или по-висок размер от тази база, ще получат изцяло плащания за извършената дейност. Това казва министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в отговор на въпрос на депутатите от БСП Веска Ненчева и д-р Десислав Тасков относно заплащането. Според народните представители обаче това нямало да е достатъчно, информира Zdrave.net.
Министър Ананиев уточнява, че при прием на пациенти с признаци на коронавирус в МБАЛ-Карлово, болницата ще има право на финансиране на допълнителни трудови възнаграждения на медицинския и немедицинския персонал, пряко зает с дейности по наблюдение, диагностика и лечение на пациенти с доказан коронавирус, настанени за болнично лечение.
„Допълнително Ви информирам, че със заповед на министъра на здравеопазването се предвижда поетапно да бъдат възобновени приемът и провеждането на плановата лечебна и оперативна дейност в лечебните заведения за болнична помощ, при спазване на определени в заповедта условия. Това ще даде възможност за увеличаване, на обема на извършваната от лечебното заведение дейност и съответно размера на получаваните за отчетената дейност средства от НЗОК“, пише в отговора си министърът. Той подчертава, че с приетата от НЗОК и съгласувана с БЛС и БЗС Методика за определяне на размера на сумите, заплащани от НЗОК при неблагоприятни условия, както и чрез промяната на НРД, се гарантира осигуряването на възнагражденията на всички медицински специалисти, независимо от ограничената дейност заради епидемичната криза.

СДРУЖЕНИЕТО ДА ОБЩОПРАКТИКУВАЩИТЕ ЛЕКАРИ НАСТОЯВА ДА СЕ ПРАВЯТ ОЩЕ ИМУНИЗАЦИИ И РЕИМУНИЗАЦИИ
Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) настоява за допълнение на заповедта на министъра на здравеопазването, с която се възстановяват плановите операции и основните задължителни имунизации. Това става ясно от отворено писмо на Сдружението, изпратено до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, управителя на НЗОК проф. Петко Салчев, председателя на БЛС д-р Иван Маджаров и зам.-председателя на БЛС д-р Николай Брънзалов, информира Zdrave.net.
От НСОПЛБ настояват към възстановяването на плановите детски консултации, профилактичните прегледи на деца и задължителните имунизации и реимунизации, да се добавят и имунизациите по национални програми. Става въпрос за ваксината срещу ротавирусен гастроентерит (РГЕ), която поставена при новородени е необходимо да бъде довършена в срок до навършване на 6 месечна възраст с втори и трети (евентуално) прием.
По отношение на определените дни вторник и четвъртък за провеждане на плановите дейности, свързани с деца, от Сдружението настояват детските консултации, профилактични прегледи на деца, задължителните имунизации и реимунизации и имунизации по национални програми при необходимост да могат да се извършват и в други дни при осигурен зелен коридор. Причината е, че структурата на пациентските листи в лечебните заведения за първична извънболнична помощ е разнообразна е и необходима гъвкавост при организацията на работа.
При откриване на лице със съмнение за COVID-19 при провеждане на женски консултации, прием и планова оперативна дейност, тези лечебни заведения трябва незабавно предприемат необходимите действия по изолация и транспорт на заболелия до лечебно заведение и информират Регионалната здравна инспекция на територията на областта. Освен това трябва да има и алгоритъм на поведение при случай на пациент с изява на остра вирусна инфекция, смятат от Сдружението.

ДЪРЖАВАТА ЩЕ ФИНАНСИРА ТРИ ПРОЕКТА, СВЪРЗАНИ С БОРБАТА СРЕЩУ ИНФЕКЦИОЗНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ
На Националния център по заразни и паразитни болести са нужни 22-23 млн. лева допълнително за финансиране за развитието на три проекта. Това каза директорът Бул Био д-р Румен Кофинов по време на срещата с премиера Бойко Борисов в НЦЗПБ. На срещата присъстваха директорът на НЦЗПБ проф. Тодор Кантарджиев, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и министърът на финансите Владислав Горанов, информира Zdrave.net.
“В най-кратък срок, след като обсъдим предложението, ще финансираме три програми на “Бул био”, заяви след срещата премиерът Борисов.
„Разкрива се нова производствена линия за БЦЖ-ваксина. Досегашната произвеждала по 1,9 млн. ампули БЦЖ и 16 000 ампули Калгевакс – противораков медикамент на основата на ваксината, който подсилва имунитета за борба с рака. След една инвестиция от 10,8 млн. лв., новата производствена линия ще удвои капацитета си, а старата ще произвежда 3 пъти повече Калгевакс – към 60 000 ампули“, обясни д-р Кофинов.
По думите му 7.3 млн. лева са нужни за разширяване на производството на човешки белтък и 4.2 млн. за възстановяване на производството на хиперимунна животинска плазма от коне, която се използва за лечение на дифтерит, тетанус и змийско отравяне. Специалистът отбеляза, че огромен проблем е намирането на лицензирана конна база и на коне. При очаквана инвестиция от 4.2 млн. лв., производството може да се възобнови, включително и да се предлагат специфични продукти на световните пазари. Според д-р Кофинов инвестицията би се възвърнала за около 1 година.
Премиерът обеща съдействие за осигуряване на финансирането за проектите и подчерта, че точно затова е довел на проверката финансовия министър. Д-р Румен Кофинов увери, че дружеството е в стабилно финансово състояние. Фирмата е придобила лиценз, даващ възможност да започне процес на разработване на лекарство за борбата с COVID-19 на основата на хлорохинфосфат, добави той.

ИЗДИРВАТ СЕ ПЪТНИЦИТЕ ОТ ПОЛЕТ АМСТЕРДАМ-СОФИЯ
Издирват се пътниците от полет Амстердам-София, пристигнал на 26 април. Това каза главният здравен държавен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, информира Zdrave.net.
Той обяви, че един от пътниците от полета, е дал положителна проба за коронавирус, като в последствие са установени още две лица с COVID-19. На борда на самолета са били 95 души. Направен е точен списък на пътниците и Регионалните здравни инспекции вече ги издирват, уточни доц. Кунчев. Въпреки това, той помоли хората сами да се свържат с РЗИ, за да се спести време. Доц. Кунчев помоли със здравните инспекции да се свържат и таксиметровите шофьори, превозили част от пътниците, за да бъдат открити бързо всичко контактни на заразените лица.

ЗАПОЧНА МАСОВОТО ТЕСТВАНЕ ЗА COVID-19 НА СЛУЖИТЕЛИТЕ НА СОЦИАЛНИТЕ И СТАРЧЕСКИТЕ ДОМОВЕ В ОБЛАСТ СОФИЯ
От днес започна масовото тестване за Covid-19 на служителите на социалните и старческите домове в област София. Служителите дават кръвни тестове в сградата на столичната Регионална здравна инспекция. Руслана Петрова от РЗИ-София обясни за започналата проверка: “Направена е организация и се вземат проби на място. Идват списъците в момента. Когато имаме обобщените данни колко са служителите, ще можем да ви кажем, но списъците към този етап продължават да пристигат.
Ще се извърши вземане на проба на всички служители – на принципа на всички останали тестувания – вземане на проба, PCR-тестове. Това е част от таргетното пробонабиране. Не можем да се ангажираме със срок – колкото е необходимо, за да бъдат обхванати всички”.

НАСТАНЯВАТ В БОЛНИЦИ ВЪЗРАСТНИТЕ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ ОТ СОЦИАЛНИЯ ДОМ В ГАРА ОРЕШЕЦ
Извеждат заразените с коронавирус възрастни хора от дома във видинското село Гара Орешец. 7 души ще бъдат настанени в болницата във Враца, а един – в лечебно заведение в София, съобщи БНР.
Двама от заразените с COVID-19 от социалният дом в Гара Орешец вече са откарани с линейка в болницата във Враца. Осигурен е транспорт и за останалите, каза кметът на Димово Светослав Славчев: “Какво става? Става това, че излязохме прави за това, на което държахме и което искахме. Въпреки нападките, които от сутринта получавам от Националния щаб, това е де факто. Ние друго не сме искали. Нашата молба беше да изведем тези хора и да ограничим това, което имаше опасност да се случи в дома“.
На място в дома за възрастни хора в село Гара Орешец очакват и екип на социалното министерство.

ЗАТВОРИХА РОМСКИЯ КВАРТАЛ В СЕЛО БРЕСТОВИЦА
Движението в ромската махала на село Брестовица беше ограничено след като там беше установено ново огнище на заразата. Мярката е заради потвърдените 13 случаи на COVID-19. В района има засилено полицейско присъствие, а органите на реда следят дали се спазват наложените мерки за ограничаване на заразата, съобщи БНР.
“Решението за затваряне на ромския квартал в селото, където живеят фамилиите с регистрираните 13 болни, е взето след разговор с директора на ОДМВР – Пловдив, старши комисар Йордан Рогачев”, съобщи областният управител Дани Каназирева.
Това ще е така, докато не излязат резултатите на всички изследвани от семейния кръг и не стане ясно, че вирусът е ограничен.
Става въпрос за две семейства. Член на едно от тях се е завърнал от Германия.
И двете семейства са с добър социален статус и спазват разпоредените противоепидемични мерки от РЗИ.
9 от съобщените от Националния оперативен щаб тази сутрин нови 11 случая на COVID-19 в област Пловдив, са в село Брестовица, община Родопи. Сред тях е и дете на 9 години – без симптоми.
“Всичките са контактни на обявените вчера положителни лица от селото”, съобщи областният управител Дани Каназирева. 13 души от Брестовица, са хоспитализирани. Останалите са под карантина, в добро състояние са и нямат симптоми.