НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (29.03.2020)

ОБЩИЯТ БРОЙ НА ЗАРАЗЕНИТЕ С COVID-19 У НАС СТАНА 346
Към 17:00 часа днес новорегистрираните случаи с коронавирус в страната са 8. В столицата установените лица с COVID-19 са 214. Общият брой на заразените в страната е 346, като 125 са на болнично лечение, а 13 са в интензивното отделение. Това съобщи на редовния си брифинг началникът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, съобщи БНР.
Досега 8 души са починали вследствие на усложнения заради коронавируса като средната им възраст е паднала до 66 години. От болница са изписани трима души, с тях общият брой на изписаните от лечебно заведение стана 14.
Заразените медици са 17. Проф. Мутафчийски уточни: “В Александровска болница има един колега на 69 години, в “Света Анна“ – на 61 години, и шестима амбулаторни. От амбулаторните, единият мъж се е завърнал от Испания през Германия. В Германия е дал положителна проба и е получил телефонно обаждане, че има положителна проба, която е потвърдена в България. Той вече е със симптоматика. Починалата сутринта жена от Благоевград е само на 51 години. Имаме нови изписани с две положителни проби. От Александровска болница – един, от „Пирогов” – един и от Бургас – един. Броят на изписаните вече, които са с по две отрицателни проби, са 14. От Пещера има изписани двама за домашно лечение. Те още нямат отрицателни проби, но са с добри клинични показатели”.
Проф. Венцислав Мутафчийски подчерта, че общият брой на изследваните проби днес е 276. Още се работи по проби в Националната референтна лаборатория и в Стара Загора.
По повод информациите, че в Русия се използва друго антималарийно лекарство, Мутафчийски коментира, че няма проучвания за въздействието на медикамента върху инфектираните пациенти. “Всички лекарства, които се използват в момента, освен традиционните, нямат доказан ефект. В момента вървят около осем клинични проучвания според СЗО. Проучванията обаче продължават между 8 и 10 месеца”, уточни той.
Почти всеки интубиран пациент загива, каза проф. Мутафчийски и уточни, че това става не само в София, но и в Италия, и в Испания. Сред интубираните у нас има и 37-годишен мъж, настанен в болница “Света Анна”, подчерта Мутафчийски. По думите му въпрос на време е да бъде въведена и следваща мярка – придвижване с декларация в рамките на града. Положителните 346 проби са от общо над 7000 взети до този момент.
По данни от Китай, дори след изчистването на вируса пациентите продължават да проявяват симптоми като кашлица, болки в гърдите, общо неразположение и слабост, обясни проф. Мутафчийски. Още не са известни трайните последици от болестта.

Проф. Мутафчийски: ЩЕ НАПРАВИМ ТЕСТОВЕ ЗА КОРОНАВИРУС НА 1000 ПОЛИЦАИ
Вече e организирано тестването на 1000 души, които ще бъдат изследвани за коронавирус и върху чиито резултати ще се гради статистически модел за разпространението на COVID-19 у нас. “Предстои може би от понеделник да стартира”. Това обясни в интервю за bTV ръководителят на Националния оперативен ща проф. Венцислав Мутафчийски.
Изследването ще се проведе в МВР болница и е организирано от вътрешният министър, защото те са полицаи – на КПП-тата, “Гранична полиция”, от летищата, посочи Мутафчийски. Той уточни, че това е изследване на извадка, което е различно от търсенето на новозаболели и данните ще се използват за статистически модели:
“Там се търси, ако някой го е изкарал заболяването и не знае за това, а не търсим новозаболял. Тези тестове нямат това свойство – да търсят новозаболял”.
По данни на епидемиолозите у нас е отминала вълната на грип тип Б, но се задава вълната на коронавируса, уточни ръководителят на Щаба за COVID-19.
Според проф. д-р Тодор Кантарджиев, който също е част от Националния щаб за борба с коронавируса, според данните към момента пикът на болестта може да се очаква около Великденските празници. В интервю за Нова телевизия експертът коментира:
„От Оперативния щаб сме на едно мнение, че пекът ще бъде през третата третина на април – около и след Великден. Зависи от мерките и това как народът ги спазва“. По думите му хората в момента трябва да излизат само за храна и лекарства.
Проф. Кантарджиев също категорично подчерта колко важно е изискването диагностицираните с коронавирус да останат четири седмици вкъщи.
„Три са основните неща, които трябва да направим относно диагностиката. Първото е да не допуснем болен лекар да заразява пациентите. Медицинските кадри трябва да са здрави. Трябва да се ползват маските и облеклата. Всеки пациент, влизайки в приемното или спешното отделение, както и в линейката, трябва да си мисли, че потенциално е заразен с коронавирус“, каза Кантарджиев. Той отново подчерта, че всички хора с тежки бронхопневмонии трябва да бъдат изследвани за коронавируса.

БРИФИНГИТЕ СА НАЦИОНАЛНИЯ ОПЕРАТИВЕН ЩАБ ЩЕ СЕ ПРОВЕЖДАТ РАНО СУТРИНТА
От утре, 30-и март, Националният оперативен щаб за борба с COVID-19 ще провежда ежедневните си брифинги в Министерския съвет в 8:00 часа сутринта, вместо в 17:00 часа, информира БНР като се позова на съобщение от правителствената пресслужба.
Промяната ще даде възможност да се предоставя информация на медиите в реално време още в ранните часове на деня, като се обобщава и динамиката на ситуацията от изминалото денонощие. Щабът ще се съобрази и с желанието на медиите да е на разположение за отговори на техните въпроси в началото на деня, изтъкван от МС.
За да продължат медиите да получават максимално актуална и пълна информация по отношение на коронавируса, Министерството на здравеопазването ще пуска всеки ден около 17:00 часа прессъобщение с данните от Щаба за резултатите от текущите проби за деня.

ПЛАТФОРМА ОБЕДИНЯВА РЕГИСТРИРАНИТЕ ДОБРОВОЛЦИ ЗА БОРБА С COVID-19
Специална информационна платформа, която ще поддържа база данни за регистрираните доброволци за борбата срещу разпространението на коронавируса, ще заработи до няколко дни, съобщи БНР. Целта е координация между централната и общинските власти, като доброволците ще бъдат насочвани към дейности в помощ на Оперативните щабове на местно ниво.
Системата ще включи всички регистрирани доброволци от БЧК и Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”, а сдружението на общините ще събира данните на желаещите да станат доброволци по места. Данните на доброволците ще бъдат проверявани от службите на МВР, за да се избегнат опитите за злоупотреба.
Чрез платформата доброволците ще бъдат насочвани към съдействие на институциите а общинските администрации за подкрепа на медицинските заведения, на социалните служби, РЗИ, службите на реда, както и на КПП-ата в областните градове.
На сайтовете на Националното сдружение на общините и на социалното министерство са достъпни телефони за заявка на храни и медикаменти от възрастни, самотно живеещи и трудно подвижни хора по съответните общини.

СТОЛИЧНИЯТ КМЕТ СЕ ПРИСЪЕДИНИ КЪМ ДОБРОВОЛОЦИТЕ, КОИТО ПРАВЯТ ДОСТАВКИ ПО ДОМОВЕТЕ ЗА ВЪЗРАСТНИ ХОРА
Кметът на София Йорданка Фандъкова се присъедини към доброволците, които правят доставки по домовете за възрастни хора. В профила си във Фейсбук тя съобщава, че тази седмица 165 възрастни хора в София са получили храна и лекарства, от които се нуждаят, информира БНР.
Столичният кмет посочва, че 40 души от дирекция „Аварийна помощ и превенция“, 18 служители на дирекция „Транспорт“, 28 доброволци от доброволното формирование на София, 27 доброволци от БЧК и граждани всеки ден отговарят на обажданията и носят храна до дома.
“Да си помагаме и ще се справим”, призова Йорданка Фандъкова

ИЗПИСВАТ ОТ МБАЛ-ЛОВЕЧ СКИ УЧИТЕЛ, КОЙТО СЕ Е ЗАРАЗИЛ С КОРОНАВИРУСА В БАНСКО
Отрицателна е и втората проба на 38-годишния мъж от Троян, който се лекуваше от коронавирус в инфекциозното отделение на болницата на МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов” в Ловеч. Днес той ще бъде изписан, информира БНР.
Директорът на болницата д-р Румяна Нановска съобщи, че излекуваният от заразното заболяване мъж ще бъде под 28-дневна домашна карантина, в рамките на която ще му бъдат направени и два контролни прегледа.
Ски учителят от Троян беше приет в Отделението по инфекциозни болести на Ловешката болница на 15.03.2020 г. след завръщане от Банско и със симптоми за коронавирус. Пробата му се оказа положителна и се наложи лечение в инфекциозното отделение. В момента мъжът се чувства добре и напълно здрав. Засега това е единственият случай на доказан заразен с коронавирус в област Ловеч.

ТРИ БОЛНИЦИ В ЯМБОЛ ЩЕ ЛЕКУВАТ ПАЦИЕНТИ С КОРОНАВИРУС
Три от общо четирите лечебни заведения на територията на Ямболска област са посочени в заповедта на здравния министър и в тях трябва да бъдат обособени помещения за настаняване на болни от COVID-19, съобщи БНР.
Една областна, една общинска и една частна болница са посочени в заповедта на министър Ананиев за настаняване на болни с коронавирус. Предвидено е в тях да бъдат разкрити общо 126 легла.
В Ямбол вече е подготвена отделна сграда с 32 легла, от които 6 ще са интензивни. В болницата в Елхово също е предвидено помещение с 10 легла, но там разполагат с един единствен респираторен апарат, липсва и медицински персонал. От лечебното заведение се обръщат към дарители, за да могат да се осигурят дезинфектанти и лични предпазни средства като маски, ръкавици и еднократни престилки.
Дарителска сметка откри и многопрофилната болница в Ямбол. В лечебното заведение очакват до средата на април да пристигнат респиратори, както и апарат за бързо тестване.