НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (29.01.2020)

Д-р Ангел Кунчев: ТРИМА БЪЛГАРИ СА ПОД МЕДИЦИНСКО НАБЛЮДЕНИЕ ЗАРАДИ КОРОНАВИРУСА

Трима български граждани – две жени и един мъж са под медицинско наблюдение, поради факта, че се завръщат от региони с разпространение на коронавирус. Това съобщи на пресконференция в Министерството на здравеопазването главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, информира Zdrave.net.
Д-р Кунчев обясни, че едната жена е в София. При нея е доказан метапневмовирус и това обяснява състоянието ѝ, което не е тежко, но се характеризира със симптоми на инфекция и повишена температура. Другата жена се е завърнала от Тайланд, тя е от Добрич. Мъжът е под наблюдение във ВМА след завръщането си от Китай. “Нито един от тримата не е в състояние, което буди тревога”, категоричен беше доц. Кунчев.
България е предприела всички необходими превантивни мерки съгласно изискванията на СЗО е Европейската агенция за контрол на заболяванията в Стокхолм – ECDC, увери здравният министър Кирил Ананиев. Той информира, че са закупени три нови термокамери за входящ контрол и те ще бъдат монтирани на летищата в София, Варна и Бургас. Закупени са и допълнителни количества предпазни облекла, защитни маски и ръкавици за нуждите на медицинския персонал, ангажиран с превантивните мерки, допълни министър Ананиев. Всички лечебни заведения в страната, които имат инфекциозни отделения, са в готовност да реагират при необходимост, но място за паника няма, подчерта той. За децата от ансамбъла в Петрич, които се завърнаха спешно от Китай, също е осигурено специализирано наблюдение – обособен е отделен кабинет със специалист по инфекциозни болести.
Специално внимание се отделя на пристигащите морски екипажи. Представители на здравните власти ще влизат първи в морските съдове, акостиращи по нашите пристанища, за да се осъществи най-адекватен контролът на състоянието им, стана ясно още на пресконференцията.
Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев потвърди, че до края на седмицата се очаква да пристигнат вече поръчаните от здравното министерство китове за изследване на новия коронавирус. До две седмици се очаква и доставка на подобни консумативи от болницата „Шарите“ в Берлин, която е център за производството им в ЕС.
Българските граждани, които се намират на територията на Китай ще бъдат транспортирани при първа възможност до България. За целта нашите здравни власти поддържат връзка с ECDC и колегите си от европейските страни чрез Министерството на външните работи.

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ЗАПОЧНА ДА СЪБИРА ПРОГНОЗНИ ЗАЯВКИ ОТ ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ ЗА ЗАКУПУВАНЕ НА ЛЕКАРСТВА ЧРЕЗ ЕЛЕКТРОННАТА СИСТЕМА
На 27-ми януари тази година министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е подписал писмо-покана до ръководителите на лечебни заведения, които не са подали прогнозни заявки за закупуване на лекарствени продукти чрез Електронната система, съобщиха от пресцентъра на МЗ. Процедурата по събирането на заявките стартира днес, 29.01.2020 г., и ще приключи на 05.02.2020 г. В този период следва болниците да заявят необходимите им до 31.12.2021 г. прогнозни количества. Подаването на заявки обхваща единствено лекарствени продукти, включени в Приложение № 2 на Позитивния лекарствен списък към настоящия момент, уточняват от здравното ведомство.
В писмото на здравния министър се казва още:
„Съгласно чл. 3, ал. 1 от Закона за финансовото управление и контрол в публичния сектор, ръководителите на организации от публичния сектор отговарят за осъществяване на финансовото управление и контрол на лечебните заведения при спазване на принципите за законосъобразност, добро финансово управление и прозрачност.
Предвид горното, както и предвид обстоятелство, че съгласно Закона за обществените поръчки, представляващите лечебни заведения са самостоятелни публични възложители, които носят съответната предвидена в закона отговорност, Ви обръщаме внимание, че лечебните заведения при планиране и прогнозиране на необходимите количества лекарствени продукти до 31.12.2021 г. следва да спазват стриктно правилата на Закона за обществените поръчки. Отговорността за необосновано завишаване или занижаване на необходимите количества на лекарствените продукти е на ръководителя на лечебното заведение.“

ИЗПЪЛНИТЕЛНА АГЕНЦИЯ “МЕДИЦИНСКИ НАДЗОР” ПРОВЕРЯВА ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ, ЗАСТРАХОВАТЕЛНИ ДРУЖЕСТВА И РАЙОННИ ЗДРАВНИ КАСИ
16 лечебни заведения, Пет лицензирани застрахователни акционерни дружества и пет Районни здравноосигурителни каси проверява Изпълнителна агенция „Медицински надзор“. Това става ясно от графика с плановите проверки на агенцията за периода 1 януари – 30 юни 2020 г., информира Zdrave.net.
Проверките обхващат периода 1 юни- 31 декември 2019 г. и са насочени към спазването на медицинските стандарти, предоставените допълнителни услуги, ценоразписите на лечебните заведeния и спазването на финансовия стандарт, приет в Наредба №5 на МЗ от миналата година.

ДЕТСКИ ПСИХОЛОЗИ И АНИМАТОРИ ЩЕ ПОМАГАТ НА МАЛКИТЕ ПАЦИЕНТИ В ПЕДИАТРИЯТА
Екип от специалисти на фондация „За Нашите Деца” ще работи заедно с медиците от “Специализирана болница за активно лечение по детски болести – проф. д-р Иван Митев”. Аниматори и детски психолози ще са на разположение на малките пациенти и на техните родители, информира Clinica.bg.
Детските психолози и аниматори ще провеждат както индивидуални, така и групови занимания. За всеки малчуган, според състоянието му, е предвидено участие в музикотерапия, арт работилници или арт ателие. Целта на специалистите от ЦОП „Св. София” е да подобрят психо-емоционалното състояние на децата, както и да намалят ефекта от дългия болничен престой. Родителите ще имат възможност за индивидуални консултации с психолог, а при необходимост психологическа помощ ще получава цялото семейство. Фокусът на работа на екипа от ЦОП „Св. София” ще бъде върху децата с увреждания и тежки заболявания, чиито семейства се нуждаят от подкрепа, както и децата, настанени за лечение в болничното заведение, които нямат интензивен контакт с родителите си.

РОДИТЕЛИТЕ НА ПОЧИНАЛО БЕБЕ ВНЕСОХА СИГНАЛ В ПРОКУРАТУРАТА В МОНТАНА
Бебе на два дни е починало в болница в Монтана, съобщи bTV. Родителите са внесли сигнал до прокуратурата в града.
На 23 януари Изабела Петрова ражда момченце в многопрофилната болница в Монтана. Два дни всичко е наред, но през нощта срещу третия ден бебето се влошава и почива. Семейството е от Враца, но майката е решила да роди в Монтана заради добрите отзиви, които чула. Бременността е протекла нормално, а неѝн лекар е бил завеждащият отделението Захари Николов, уточнява семейството. Когато получава болки, Николов я изпраща в болница, където лекарите взимат решение за раждане със секцио.
Момченцето се ражда 3,500 кг. и 50 см. Според епикризата детето е родено без наличието на здравословни проблеми. След смъртта на детето лекарите са обяснили на семейството, че причината за внезапната смърт е сърдечна недостатъчност. От МБАЛ “Д-р Стамен Илиев” в Монтана обясниха, че е сформирана комисия, която ще провери случая. Чакат се и резултатите от хистологичната експертиза, които ще стане готови в рамките на три седмици. Ще се преценява има ли лекарска грешка и какво е довело до смъртта на бебето.

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – СОФИЯ ПОЛУЧИ НАЙ-ВИСОКАТА АКРЕДИТАЦИОННА ОЦЕНКА
Националната агенция за оценяване и акредитация официално обяви резултатите от проведената процедура за институционална акредитация на Медицински университет- София. По десетобалната система общата оценка по критериите, дадена на МУ-София за срок от 6 години е 9,56, съобщиха от МУ-София.
Капацитетът на висшето училище също е увеличен и в него вече могат да се обучават 10 850 студенти и докторанти. В официалния документ се посочва, че НАОА дава и положителна оценка на средата за дистанционно обучение. Това е поредно признание за качеството на обучение в най-старото висше медицинско училище в България, отбелязват от МУ-София.

МЕЖДУНАРОДЕН ФОРУМ, ПОСВЕТЕН НА ВРЪЗКАТА МЕЖДУ ХИПЕРТОНИЯТА И ДРУГИ ХРОНИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ, СЪБИРА МЕДИЦИНСКИ СВЕТИЛА В СОФИЯ
Връзката между артериалната хипертония и редица други хронични заболявания, като диабет, бъбречна недостатъчност, съдови и когнитивни нарушения, е темата на международния симпозиум „Arteriale 2020 – кръгът от таргетна органна увреда до клинично изявено събитие”. Събитието ще се проведе в София в периода 31 януари – 2 февруари 2020 г., информира Clinica.bg.
Форумът е организиран от Българската лига по хипертония. Той е част от научните събития за 2020 г., одобрени от European Society of Hypertension. В него ще участват известни български и чуждестранни лектори от различни специалности – неврология, кардиология, ендокринология, нефрология, пулмология. Сред тях са акад. д-р Лъчезар Трайков, проф. д-р Арман Постаджиян, проф. д-р Цветалина Танкова, проф. д-р Сабина Захариева, доц. д-р Васил Велчев, проф. д-р Борис Богов, проф. д-р Джузепе Манчиа, проф. д-р Ролан Ашмар, проф. д-р Драган Лович и др.
За първи път ще бъдат оповестени резултатите от Глобалната инициатива на Световната лига по хипертония за измерване на артериалното налягане през 2019 г. Изследването “May Measurement Month – MMM” беше проведено в 90 държави, а България за първи път се включи в него. Бяха изследвани близо 4000 българи в 23 общини в страната.