НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (28.12.2020)

5571 ПАЦИЕНТИ У НАС С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ СЕ ЛЕКУВАТ В БОЛНИЧНИ УСЛОВИЯ
332 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалите 24 часа, като 191 от тях са установени с PCR тестове, а 141 с бързи антигенни тестове. 2810 са общо тестовете, направени през последното денонощие. От тях 1906 са PCR, а 904 – антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 1; Бургас – 14; Варна – 18; Велико Търново – 6; Видин – 2; Враца – 8; Добрич – 1; Кюстендил – 15; Ловеч – 9; Монтана – 15; Пазарджик – 5; Перник – 10; Плевен – 23; Пловдив – 27; Разград – 4; Русе – 17; Силистра – 2; Сливен – 8; Смолян – 11; София област – 13; София град – 109; Стара Загора – 4; Търговище – 6; Хасково – 3; Ямбол – 1.
Потвърдените у нас случаи на новия коронавирус към момента са общо 197 716. Активните случаи са 79 544. Излекувани са вече 11 1008 лица. 1266 от тях са регистрирани през изминалото денонощие.
С доказан COVID-19 в лечебни заведения за болнична помощ са настанени 5571 пациенти, от които 523-ма се намират в интензивни отделения или клиники.
Според Националната информационна система медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус у нас, са общо 8723-ма. Нови 29 случая са регистрирани през последните 24 часа. 13 от тях са установени при лекари, 5 – при медицински сестри, 4 – при санитари, 2 – при фелдшери и 5 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е бил потвърден COVID-19, са 7164. Новите случаи, регистрирани през последното денонощие, са 41.

Доц. д-р Ангел Кунчев: РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ИМУНИЗАЦИОННАТА КАМПАНИЯ ЩЕ ПОКАЖАТ КОЛКО Е ЗРЯЛО ОБЩЕСТВОТО
Процесът по ваксинация срещу COVID-19 е започнал според предварителните очаквания. Заради празничния период някои от болниците са предпочели по-голямата част от имунизациите да се случи, когато повече медици са на работа. Това обясни пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, според когото сме поставили „началото на края на тази пандемия“.
Наличието на съмнения и слухове влияе върху нагласите на желаещите да се ваксинират, смята Кунчев. Той припомни, че отделните пратки от ваксините са придружени от кратката характеристика на продукта и листовката за пациента.
Първите количества с ваксини са по-скоро символично начало. В началото на новата година ще говорим вече не за 5 хиляди, а за 50-60 хиляди дози, уточни доц. Кунчев в предаването „Преди всички“. Може би в началото не всички, които желаят, ще могат веднага да достигнат до ваксината, но до месец-два това ще се случи, увери главният държавен здравен инспектор.
Най-мотивирани са работещите в COVID отделенията, защото виждат колко коварен и опасен е този вирус, допълни той.
Според Ангел Кунчев ключово е доверието сред обществото, а резултатът от една такава кампания показва колко е зряло едно общество и колко вярва на експертите си.
„С тръгването на реалните количества през януари и включването на другите ваксини ще разполагаме с количества, които ще ни позволят да разгърнем кампанията не само в тази първа фаза – за здравните служители, а и във всички видове домове. Те са над 400, разпръснати са в цялата страна, ще трябва да работят мобилните екипи“, обясни Ангел Кунчев.
Създадена е стройна организация за проследяване както на нежеланите реакции, така и на ефективността на продукта.
Страната ни има система за съобщаване на нежеланите реакции – всеки може да съобщи за такава реакция. До момента от близо 700 имунизирани вчера лица няма съобщения за нежелани реакции, отбеляза доц. Кунчев. По думите му говорим за очаквани реакции, описани в листовката и знаем, че е възможно да се проявят, макар и рядко.
Запитан за тенденцията на намаляване на броя новорегистрирани случаи на инфектирани с коронавирус, доц. Ангел Кунчев изтъкна, че по модела и на предишни грипни епидемии по време на дългите коледно-новогодишни празници се отлага посещението при лекар, затова „официалната статистика почти се срива“. Пълна картина какво се случва ще имаме при изтичането на една пълна работна седмица след 4 януари. Ако тенденцията към намаляване се потвърди, ще има възможност да се обмисля и разхлабване на противоепидемичните мерките.

ДО ТРИ МЕСЕЦА ЩЕ ЗАПОЧНЕ НАЦИОНАЛНО ПРОУЧВАНЕ ЗА ПРОСЛЕДЯВАНЕ НА ПРИДОБИТИЯ ИМУНИТЕТ СЛЕД ВАКСИНИРАНЕТО СРЕЩУ COVID-19
До три месеца ще започне национално проучване за проследяване на придобития имунитет след ваксинирането срещу COVID-19. Това обявиха в Пловдив главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев и ректорът на Медицинския университет в града проф. Марияна Мурджева , която е и член на Националния ваксинационен щаб, съобщи БНР.
Проучването ще обхване над 1000 имунизирани от различни възрастови групи.
Според доц. Кунчев проучването е важно, защото ще се установи каква е ефективността на ваксините: “Затова какъв имунитет изгражда, колко напрегнат е той и може ли да защитава хората, колко дълго ги защитава, еднакъв ли е при различните групи от хората – и по възрастов признак, и като пол, и евентуално като професионални ангажименти. Еднакво ли действа при хора здрави и хора с хронични заболявания”.
Участниците в проучването ще бъдат изследвани на два и шест месеца, след една година и след две години, поясни проф. Мурджева: “Изследването на имунния отговор след ваксинация всъщност означава да изследваме молекулите на имунната система, а това са антителата, и нейните специфични клетки, които могат да унищожат вируса”.

Д-р Станимир Хасърджиев: ВАКСИНАЦИОННАТА КАМПАНИЯ СРЕЩУ COVID-19 Е ДОБЪР ПОВОД ДА БЪДЕ ПИЛОТИРАН ФОНД ЗА ОБЕЗЩЕТЕНИЕ НА ПОСТРАДАЛИ ПАЦИЕНТИ
Ваксинационната кампания срещу COVID-19 е добър повод в българското здравеопазване да бъде пилотиран фонд за обезщетение на пострадали пациенти. Това заяви пред БНР д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация.
„Той всъщност е фонд, който пази най-вече медицинските лица. В цял свят се знае, че медицинските лица, колкото и да са добри, колкото и да са добре обучени – рано или късно допускат грешки. Докато по света на тези грешки се гледа с особено внимание, с цел да се вземат поуките и да си поправи системата, тук ги замитаме. Остават увредени български граждани, които не биват компенсирани и едно впечатление в обществото, че гарван гарвану око не вади“, коментира Хасърджиев в предаването „Преди всички“.
Категорично трябва да бъде предвидена такава възможност и не лекарите от страх да се опитват да прикриват грешки, които се случват, подчерта той.
„Целта на такъв фонд е той да обезщетява гражданите, грешката да бъде регистрирана, поуката да бъде извадена и да не бъдат преследвани лекарите, ако те са добросъвестни. Това само би могло да бъде от полза на всички нас. COVID ни дава поводи да сме иновативни и да прилагаме различни такива мерки. Дано някой чуе. За това са необходими законодателни промени. Необходима е и промяна в мисленето в България.“, изтъкна председателят на Националната пациентска организация.
С тревога следим факта, че хронично болните и възрастните хора са наредени в по-задни позиции в плана за ваксиниране. Това са хората, които дават най-голям брой жертви в битката с COVID инфекцията, отбеляза още д-р Станимир Хасърджиев по повод началото на имунизационната кампания срещу коронавирусна инфекция. При първа възможност трябва да се обхванат най-уязвимите групи, ако не се обхванат те, няма как да се намали смъртността в страната, изтъкна той.
„Ваксината е единственият шанс, който имаме, да се избавим от тази инфекция и въобще от тази пандемия“, убеден е д-р Хасърджиев, но уточни, че „дори всички да решат да се ваксинират, дори за всички да има ваксина, ще минат месеци преди да видим реалния ефект от всичко това“, а пандемията ще диктува дневния ред на обществото ни и догодина.
Отговорността на тези, които могат да се ваксинират, е изключително голяма, смята д-р Хасърджиев. По думите му в момента има добра обща информация за ваксината за здравите и млади хора. Какво става обаче ако имаш заболяване, все още в световен мащаб няма отговори и се търси решение.
„Да не знаеш какви ще са ефектите на тази ваксина върху твоето основно заболяване, е притеснително“, посочи д-р Хасърджиев, според когото тепърва предстои много работа за информирането на тази категория пациенти.
Относно подписването на информирано съгласие при поставяне на ваксината срещу COVID-19 д-р Хасърджиев уточни, че „няма нищо необичайно, и сега е задължително по закон и по нормативни документи“, но не се спазва стриктно.

Доц. Велизар Шиваров: СЛЕД ПОСТАВЯНЕ НА ВАКСИНА КАЧЕСТВОТО НА ИМУННИЯ ОТГОВОР Е ПО-ДОБЪР ОТКОЛКОТО СЛЕД ПРЕБОЛЕДУВАНЕ
“Очаквам съществен ефект от ваксинационната кампания едва през второто тримесечие на 2021 година”, каза пред БНР имунологът доц. Велизар Шиваров, началник на лабораторията по клинична имунологогия на болница „София Мед“, доцент в катедрата по генетика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.
Според специалиста, ако половината от населението на страната, което подлежи на ваксинация, се ваксинира – това ще бъде успех за кампанията. Той коментира, че 80% ваксинационно покритие не може да бъде постигнато, тъй като хората на възраст до 18 години не са предвидени за имунизация с ваксината против COVID-19.
“Не мога да си обясня настроенията в обществото срещу ваксината, но мага да кажа като лекар, който се занимава и с по-тежки заболявания, че при мен са идвали хора, които са готови на всичко, за да спечелят още няколко дни, месеци или година живот, готови да се подложат на всякакъв вид иновативна терапия. А нещо, което е доказано, че работи, преминало през много изпитания и се основава на повече от 150-годишен опит на човечеството, бива така отричано. Не го разбирам!”, коментира доц. Шиваров.
По думите му ваксините са върхът на превантивната медицина, за която толкова много се говори.
“Ако част от предразсъдъците се водят от политически пристрастия, ето една ситуация, в която виждаме, че всички велики сили разработват и прилагат ваксина срещу това заболяване. Така че и от тази гледна точка не мога да си го обясня”, добави той.
Имунологът подчерта, че и след боледуване от коронавирусна инфекция е добре да се постави ваксина, но от икономическа гледна точка е добре да се ползват ваксините за хора, които нямат защита, а ваксинирането на хора, изградили антитела след боледуването, да бъде, когато ваксините са по-широко достъпни: “След 3 или 4 месеца след прекарано заболяване е добре този човек да се ваксинира, защото титърът на антителата му ще спадне”.
Имунологът обясни, че отговорът след ваксина е по-различен от имунния отговор след преболедуване.

РАЗХОДИТЕ ЗА ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА ПАНДЕМИЯТА СА ВЪВ ФОКУСА НА СМЕТНАТА ПАЛАТА
Сметната палата ще извърши 342 одита по програмата си за 2021 г., като част от тях ще са свързани с проверки на изразходването на публични средства за преодоляване на последствията от пандемията COVID-19. Това става ясно от съобщение на палатата. Одитният орган е приел одитната си програма за 2021 г., която ще бъде внесена в Народното събрание, информира Zdrave.net.
Сред критериите за избор на одитни задачи са възможности за подобряване на управлението в публичния сектор в резултат на одита, индикации за проблеми с потенциално сериозно въздействие и негативни последствия за обществото, повишен обществен интерес и очаквания, размер на публичния ресурс, информация за несъответствие, сигнали от трети страни, резултати от предходни одити или последващ контрол, обхват на публичните услуги и др., поясняват от палатата.
Сметната палата ще осъществи 342 нови одитни задачи. Одитите на изпълнението са 6 и с тях ще бъде установено дали ефективно и ефикасно се управляват публичните средства и дейности. Сред тях са три одита на публични средства за преодоляване на последствията от пандемията COVID-19 и включват изпълнение на мерките в здравеопазването във връзка с вируса, ефективност на мерките в подкрепа на преодоляването на последиците от кризата, предизвикана от пандемията и подготовка за екологично, цифрово и устойчиво възстановяване на икономиката (REACT-EU), както и ефективност на мерките в подкрепа на туризма за преодоляване на последиците от кризата, предизвикана от пандемията.
Сметната палата в момента извършва други три одита, свързани с преодоляване на последствията от пандемията COVID-19, които ще приключат през 2021 г. При тях се одитират разходите за икономически мерки за микро, малки и средни предприятия, мерки за социална подкрепа и заетост и мерки за подпомагане на земеделски производители. Те се извършват в четири министерства – на икономиката, на труда и социалната политика, на земеделието, храните и горите, и на финансите, както и в агенциите по заетостта и социалното подпомагане и ДФ „Земеделие“.