НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (28.11.2020)

ПРОДЪЛЖАВА ВИСОКАТА ЗАБОЛЕВАЕМОСТ ОТ COVID-19 СРЕД МЕДИЦИНСКИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ И СЛУЖИТЕЛИ
Според Националната информационна система у нас коронавирусна инфекция е потвърдена при 5695 лица-медицински служители. 199 нови случая са регистрирани през последните 24 часа. 78 от тях са установени при лекари, 48 – при медицински сестри, 28 – при санитари, 1 – при фелдшер и 44 – при друг медицински персонал. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
3327 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последното денонощие. 9179 PCR теста са направени през изминалите 24 часа. Това показват данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 126; Бургас – 175; Варна – 266; Велико Търново – 93; Видин – 39; Враца – 82; Габрово – 93; Добрич – 49; Кърджали – 9; Кюстендил – 62; Ловеч – 53; Монтана – 30; Пазарджик – 75; Перник – 66; Плевен – 86; Пловдив – 322; Разград – 26; Русе – 126; Силистра – 36; Сливен – 121; Смолян – 26; София област – 84; София град – 754; Стара Загора – 248; Търговище – 17; Хасково – 94; Шумен – 58; Ямбол – 111.
Случаите на новия коронавирус, потвърдени у нас, са общо 139 955. От тях 89 535 са активни. Излекуваните лица са 46 740, от които 1865 са регистрирани през изминалото денонощие.
Пациентите с доказан COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са 6647. В интензивни отделения или клиники се намират 436 от тях.
Починалите лица, при които е бил констатиран новият коронавирус, са 3680. През последното денонощие са регистрирани 151 нови случая.

ПРОВЕДЕ СЕ ОНЛАЙН КОНФЕРЕНЦИЯ „ИНОВАЦИИ И ДОБРИ ПРАКТИКИ В ЗДРАВНИЯ СЕКТОР“
„Ние не коментираме мерките, а сме задължени да ги подсигуряваме финансово. Движението на леглата е между 30 и 45% заетост, така че натискът не ме притеснява. Той зависи от организационните мерки по места. Средствата са подсигурени. Осигурена е и възможността за PCR-тестовете. Няма да има лимити за направленията от личните лекари, лимитите остават само за РЗИ. Целта е да не затрупваме болничната помощ с пациенти, които биха могли да бъдат лекувани у дома, с допълнителни пациенти и повторни прегледи.“ Това каза управителят на НЗОК проф. Петко Салчев по време на онлайн конференцията „Иновации и добри практики в здравния сектор – I-ва част“, която се проведе в петък, 27.11.2020 г., информира Zdrave.net.
Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че епидемията е изиграла ролята на своеобразен стрес.-тест и ако политиците не го вземат това предвид, ни чакат още дълги времена на недоволни граждани и недоволна система.
Според зам.-председателя на БЛС д-р Николай Брънзалов проблемите в COVID-ситуацията никнат във всеки момент и не на всички въпроси има отговори.
„Като че ли в България има разнопосочни действия от различни групи от нашето общество. Още много време ще се лутаме, докато намерим правилната посока, но вярвам, че ще стане в крайна сметка“, каза зам.-председателят на УС на Българска болнична асоциация Андрей Марков.
„Ако се спазват мерките, съм сигурна, че ще има намаляване на заболеваемостта. Тежките мерки ще са толкова по-кратки, колкото по-дисциплинирани бъдем. Да вярваме малко повече и в никакъв случай да не смятаме, че заболяването просто може да ни подмине. Сега се направи нужното. Очакваме по-бързо намаляване на заболеваемостта“, изтъкна проф. Ивона Даскалова
Според проф. д-р Николай Габровски, зам.-председател на БЛС, сегашните мерки са се наложили, защото не се спазваха предишните мерки. „Най-важните думи са солидарност и разум, защото само по този начин можем да минем през това. Вероятно целия сезон ще бъде едно динамично затягане и отпускане на мерките“, коментира той.
„В тази ситуация тежестта пада върху лечебните заведения. Медиците работят в среда, в която COVID донесе нови юридически рискове. Те работят в изключително екстремни условия, в което се създават предпоставки пациентите да не бъдат удовлетворени в пълна степен. Юристите не трябва да нападат лекарите и системата първосигнално, защото това т.нар. лешоядска реакция, която не е от полза за никого. Напротив – ние трябва да сме солидарни и да сме наясно, че конфликтите между лекари и пациенти сега са породени в екстремна ситуация, която не можеше изцяло да бъде предвидена“ , каза адвокатът по медицинско право Мария Шаркова.

ДЕТСКА ГРАДИНА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЩЕ ПРИЕМА ДЕЦА НА МЕДИЦИ, ПОЛИЦАИ, ФАРМАЦЕВТИ И СОЦИАЛНИ РАБОТНИЦИ
Установеният случай на коронавирусна инфекция при възпитател в детската градина „Райна Княгиня“ във Велико Търново няма да попречи от понеделник тя да приеме децата на медиците и останалите служители, които са на първа линия в борбата с COVID-19, увериха от Общината.
Детската градина е дезинфекцирана, взети са всички противоепидемични мерки и има готовност да приеме 101-о деца на хората, работещи на първа линия. За понеделник са записани 27 деца, заяви за БНР Пенка Игнатова, директор на общинската образователна дирекция във Велико Търново:
„Създали сме организация, ще работим със завишен брой персонал. Групата ще работи с три учителки, а не с две, помощник-възпитател, медицинските лица“.
В детска градина „Райна Княгиня“ е отделена една група за ученици от първи до четвърти клас на медици, полицаи, фармацевти и социални работници, посочи Пенка Игнатова:
„За понеделник имаме записани 7 такива деца, да има къде да учат. Ще има учителки, които ще ги обгрижват, ще им помогнат за устройствата“.
За хората на първа линия ще работи и детска ясла „Пролет“ във Велико Търново.

ГРЪЦКИТЕ ВЛАСТИ ВРЕМЕННО СПИРАТ ПРОВЕРКИТЕ НА ВОДАЧИ С БЪРЗИ ТЕСТОВЕ
На пункта „Промахон“ гръцките власти временно спират проверките с бързи тестове за COVID-19 на влизащите в Гърция водачи на товарни автомобили, информира БНР като се позова на съобщение от МВР.
През ГКПП „Маказа“ и в двете посоки денонощно ще могат да преминават само товарни автомобили, извършващи международен превоз на стоки, с един водач с QR код, получен не по-късно от 24 часа.
През ГКПП „Илинден“ – „Ексохи“ се пропускат само товарни автомобили с един водач след представяне на QR код.
През граничния пункт „Капитан Петко войвода“- „Орменион“ се пропускат само товарни автомобили.

РЗИ-СМОЛЯН ОРГАНИЗИРА УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС НА ТЕМА „ЗДРАВОСЛОВНИЯТ НАЧИН НА ЖИВОТ – ЗАЩИТА СРЕЩУ ИНФЕКЦИИ КАТО COVID-19“
Нов ученически конкурс на тема „Здравословният начин на живот – защита срещу инфекции като COVID-19“ е организиран онлайн от Регионалната здравна инспекция в Смолян, съобщи БНР.
Конкурсът предлага възможност за изява чрез творби на тема „Здравето е нашата защита“ в две категории. В първата участниците могат да се представят с рисунка или фотография, а във втората – с разказ, стихотворение или есе. Целта е по атрактивен начин учениците да насърчат приятелите си в социалната мрежа Фейсбук и извън нея към избор на здравословно поведение с неговите многобройни ползи, например добър имунитет срещу инфекциите като COVID-19.
Желанието на организаторите е да се повлияят по-дълбоко нагласите на младежите – те да осъзнаят, че здравето не е даденост и е необходимо целенасочено позитивно и здравословно отношение към собственото тяло и психика.
Събирането на предложенията за конкурса продължава до края на годината.