НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (28.10.2020)

БАПЗГ призова: СПАЗВАЙТЕ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИТЕ МЕРКИ, ЗАЩИТЕТЕ МЕДИЦИТЕ!
Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи призова за спазването на противоепидемичните мерки всички, които отказват да ги спазват, информира Zdrave.net.
„Настоятелно призоваваме тези от Вас, които все още не спазвате обявените противоепидемични мерки да го направите, за да покажете отговорно гражданско поведение както към хората, с които се срещате, така и към медицинските специалисти у нас – те диагностицират, лекуват и се грижат за пациенти с COVID-19, а също така помагат и на хора с различни заболявания и на родилки“, пишат в обръщението си от БАПЗГ.
От Асоциацията цитират данните на Единния информационен портал, които показват, че заболеваемостта сред населението и медиците нараства с бързи темпове. „Само от началото на тази седмица у нас са регистрирани 4839 нови случая на COVID-19, а новозаразените медици в рамките на три дни са 148. Към днешна дата общият брой на медицинските лица в България, които се заразиха с опасния коронавирус от началото на пандемията е 2020 – от тях 743-ма лекари и 667 медицински сестри, фелдшери, акушерки и лаборанти. 19 медици загубиха битката с коварната болест“, пише в обръщението.
„Заболеваемостта сред медицинските специалисти води до претоварване на работещите в лечебните звена и обостря още повече проблема с недостига на медицински кадри. Секторите за пациенти с коронавирусна инфекция се увеличават, на помощ идват медицински специалисти от други лечебни звена, както и доброволци от университетите – бъдещи медицински сестри и бъдещи лекари от горните курсове“, допълват от Асоциацията.
„Нека помислим за всички тях! Нека бъдем съпричастни към техния пренатоварен и висококвалифициран труд, изпълнен с много рискове! Нека светлинките в ръцете на медиците, които излязоха пред спешните отделения на болниците ни накарат да спазваме посочените от експертите мерки! Да носим защитни маски! Да спазваме необходимата дистанция! Да не забравяме за редовната дезинфекция! Желязната дисциплина не е диктат, а пътят да се справим с бедствието! Като ограничим разпространението на болестта, ще защитим и хората, и Героите в бяло, които въпреки преумората денонощно са на своя пост! Нека бъдем отговорни! Само заедно ще успеем!“, завършва апела на БАПЗГ, подписан от председателя на съсловната организация Милка Василева.

РЕКОРДЕН БРОЙ МЕДИЦИ У НАС СА С ПОЛОЖИТЕЛНИ ПРОБИ ЗА COVID-19 В РАМКИТЕ НА ЕДНО ДЕНОНОЩИЕ
2569 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последното денонощие. 11 226 PCR теста са направени за изминалите 24 часа. Това показват данните в Националната информационна система, информираха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 91; Бургас – 101; Варна – 169; Велико Търново – 37; Видин – 13; Враца – 53; Габрово – 32; Добрич – 15; Кърджали – 54; Кюстендил – 35; Ловеч – 16; Монтана – 22; Пазарджик – 26; Перник – 25; Плевен – 63; Пловдив – 230; Разград – 31; Русе – 98; Силистра – 6; Сливен – 19; Смолян – 6; София област – 69; София град – 1085; Стара Загора – 81; Търговище – 39; Хасково – 32; Шумен – 95; Ямбол – 26.
Общо 42 701 случая на новия коронавирус са потвърдени у нас. От тях 22 597 са активни. 18 943 са излекуваните лица. 293 от тях са регистрирани през изминалото денонощие.
2217 пациенти с доказана коронавирусна инфекция се намират в лечебни заведения за болнична помощ. От тях 145 са настанени в интензивни структури.
Националната информационна система показва, че лицата-медицински служители, при които е потвърден COVID-19 у нас, са 2020. Нови 72 случая са регистрирани през последното денонощие. 33 от тях са установени при лекари, 20 – при медицински сестри, 12 – при санитари, 3 – при фелдшери и 4 – при друг медицински персонал.
1161 са починалите лица, при които е бил констатиран новият коронавирус. 25 са новите случаи от последните 24 часа.

ЗАПОВЕД НА МИНИСТЪР АНГЕЛОВ ВЪВЕЖДА ДОПЪЛНИТЕЛНИ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ
От 29 октомври до 12 ноември на територията на Република България се въвеждат допълнителни противоепидемични мерки за ограничаване разпространението на COVID-19. Мерките са залегнали в Заповед № РД-01-626/27.10.2020 г. на здравния министър, качена в сайта на Министерството на здравеопазването. Гражданите трябва да спазват и да се съобразяват със следните правила:
• Преустановяват се присъствените учебни занятия за учениците в гимназиален етап на образование;
• Преустановява се присъственият учебен процес във висшите учебни заведения;
• Преустановяват се груповите извънкласни дейности и занимания в присъствена среда, както и присъствените занятия в езикови центрове, образователни центрове, занимални и други, организирани от юридически и физически лица. Изключение се допуска за дейностите по интереси и занималните за ученици в начален и прогимназиален етап на образование;
• Преустановяват се присъствените занимания в центровете за подкрепа на личностното развитие;
• Провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма се допуска при участие на не повече от 30 души;
• Допуска се провеждането на културни и развлекателни мероприятия (театри, кина, сценични прояви, концерти, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство) при заетост на местата до 30 %;
• Колективните и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер на закрито и открито се провеждат без публика. Изключение се допуска за международния турнир по тенис Sofia Open 2020, като настаняването на зрителите е най-малко през две седалки;
• Преустановяват се посещенията в дискотеки, пиано-барове, нощен барове, клубове и др. подобни нощни заведения за развлечения на закрито.
• Заведенията за хранене и развлечения (ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници и барове, с изключение на нощните заведения) трябва да осигурят дистанция от 1,5 м. между облегалките на най-близко разположените столове от две съседни маси. Не се допускат повече от 6 души на маса.
• Собствениците и управители на обекти с обществено предназначение, търговски, административни и други обекти, предоставящи услуги на гражданите, трябва да създадат организация, така че да не се допускат повече от 1 човек на 3 кв. м. в съответния обект;
• Преустановява се организирането на екскурзии и групови посещения на туристически обекти;
• На всички пазари, тържища и базари на открито и закрито се създава организация за еднопосочно движение и осигуряване на дистанция от 1,5 м. между посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице;
• Със същата заповед се посочва, че преустановяването на плановия прием в областите в червената и оранжева зона не се отнася и за дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.

Доц. д-р Михаил Околийски: ПАНДЕМИЧНАТА УМОРА ВОДИ ДО НЕСПАЗВАНЕ НА МЕРКИТЕ
Броят на случаите на COVID-19 в света се е увеличил през миналата седмица с над 2,8 милиона души, което е най-големият ръст от началото на пандемията, показват данни на Световната здравна организация. 2569 нови случая на COVID-19 са регистрирани у нас през изминалото денонощие. Това е най-голямата бройка установени случаи на заболяването на всекидневна база от началото на пандемията. В предаването “Нашият ден” на БНР доц. д-р Михаил Околийски от офиса на СЗО за България направи преглед на тревожната статистика и представи изследване на поведенческите нагласи на хората в България във връзка с пандемията от COVID-19.
“Статистиката се влошава не само в България, а и в европейския регион на СЗО. Ежедневните случаи се увеличават с 1/3, а ежедневните смъртни случаи в някои страни се увеличават даже с 40% повече от предходната седмица, като се очаква нарастване. В други страни, като Франция, Испания, Обединеното кралство и Русия, се случват далеч по-сериозни новозаразявания, както и натоварването на здравните системи там е много сериозно. Това е в резултат на по-интензивния обмен между хората и до голяма степен неспазването на препоръките за протективно поведение”, изтъкна доц. Околийски. Той изтъкна още: “Смятам, че повечето препоръки са адекватни. Би трябвало хората да ги спазват, защото са обективни, рационални и не много сложни за практикуване. За съжаление хората подценяват опасността и не ги спазват в достатъчна степен. Контролът не е добър. Най-често в България, а и в други страни, малка група хора не спазва мерките, но тя е и по-видна, по-креслива. Хората приемат тези мерки като ограничаване на свободата им и не виждат важността на тези мерки.”
Специалистът изтъкна, че хората по-малко отпреди се вслушват в препоръките на управляващите.
“По-голям проблем, според мен, създават конспиративните теории и това разделение, особено в медицинското съсловие, което много малко, но създава впечатление, че има два лагера, които, едва ли не, са равнопоставени. А това не е така. Повечето колеги и хора базират посланията си на научни доказателства – на метаанализи, на изводи от научни изследвания”, изтъкна доц. Околийски и уточни, че той и колегите му работят върху изводите от втората вълна.
„Хората в България все още в голяма степен се придържат към препоръчаните модели на поведение, но се наблюдава отстъпление – въпреки че статистиката е много по-сериозна (на заболели и смъртни случаи). Част от хората казват, че са по-малко сигурни, че ще успеят да избегнат заразяване, което е свързано с т. нар. “пандемична умора”. Това е едно натрупване на психическа умора и тревожност поради дългата нужда да се спазва определен тип поведение, поради неудобствата, които създава вирусът в икономиката и в личния живот, а и поради недоверието, което се поражда от конспиративни теории. В крайна сметка, не можем да говорим за българите, че са безотговорни. Наблюдава се в целия европейски регион на СЗО. Пандемичната умора води до неспазване на мерките и до протести”, каза още доц. Михаил Околийски и подчерта, че според изследването доверието в медицинските работници е много високо, даже се е увеличило. „Те като че ли са единствените официални лица, на които хората имат доверие. Това трябва да се използва внимателно и по надежден, отговорен начин, защото посланията на медицинските работници дали да си сложим ваксина, например, ще бъдат спазвани.”

Д-р Трифон Вълков: ИНФЕКЦИОЗНА БОЛНИЦА В СОФИЯ Е НА ПРЕДЕЛА НА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ СИ ДА ПРИЕМА ПАЦИЕНТИ
“Проблемът с леглата започва да става осезаем. Болницата ни е на предела на възможностите да приема пациенти”. Това каза пред БНР д-р Трифон Вълков от Инфекциозна болница в София. Той уточни, че в здравното заведение има единични свободни легла, които са освободени от пациенти, които ежедневно се изписват, но много бързо се запълват – дори в рамките на едно дежурство.
По думите на д-р Вълков със заповед на министъра на здравеопазването може да се увеличи легловата база, но кадровият проблем е факт в цялата страна “Доброволците са решение на проблема, макар и отчасти, защото умората в екипите е огромна. Проблемът с медицинските сестри е по-голям, отколкото с лекарите. Сестрите са на предела на възможностите си”.
В предаването “12+3” д-р Трифонов посъветва пациентите със симптоми да се свържат с личните си лекари и да се правят тестове само на тези, които имат разгърната клиника: “При положителен резултат и развити някакви симптоми да потърси медицинска помощ, независимо от стадия на заболяването”.
Според д-р Трифон Вълков предприетите противоепидемични мерки са достатъчни, ако се спазват стриктно: “Не виждам в обществото притеснение от нарастването на случите на заразени с коронавируса. Неизпълнението на мерките е проблем.“
Опитът в диагностиката и лечението на коронавирусната инфекция медикът определи като вероятна причина за успокоението сред обществото и подценяването на сериозността на заболяването.
Д-р Трифонов припомни, че в Инфекциозна болница е базиран и Координационният център за разпределение на пациенти с COVID и сподели, че поради това там могат да се видят пациенти във всеки стадии на болестта и с различно протичане на заболяването.

В ЯМБОЛ НЕ ДОСТИГАТ ЛЕГЛА ЗА ПАЦИЕНТИ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ
По-строги мерки заради повишения брой заразени с коронавирус, влизат в сила от днес в Ямболска област. Инфекциозното отделение на областната болница е почти пълно, а други лечебни заведения нямат разрешение да приемат болни с коронавирусна инфекция, съобщи БНР.
Всички читалища и пенсионерски клубове прекратяват дейността си за две седмици, обяви след заседанието на медицинския щаб областният управител Димитър Иванов.
“Със собствениците на тези заведения е предвидена среща със служители от Бюрото по труда, за да търсим вариант за тяхното подпомагане. Дали по мярката 60:40 или под някаква друга форма, тъй като самите те казаха: Ние сме готови да затворим, ако бъдем подпомогнати”, обясни Димитър Иванов.
До затягането на мерките се стигна след като бяха отчетени рекорден брой положителни проби за COVID-19.
В държавната болница в Ямбол свободни легла почти няма, а другите две болници на територията на областта не могат да приемат с болни с коронавирусна инфекция, уточни директорът на РЗИ-Ямбол д-р Лиляна Генчева.
“Единствено по клинична пътека 104 може да работи болницата в Ямбол “Св. Пантелеймон”, тъй като тя има и инфекционист. Това, което може да се приложи в създадената ситуация и строго прецизиране на хоспитализираните болни. Единственото, което можем да направим е само пациенти, които са в тежко състояние с двустранна бронхопневмония да бъдат хоспитализирани”, уточни Генчева. Разпространението на заразата в Ямболско в момента е изцяло дифузно и няма локални огнища.

ДИРЕКТОРЪТ НА МБАЛ „СВЕТИ МИНА“ В ПЛОВДИВ СТАНА ДОБРОВОЛЕЦ В COVID ОТДЕЛЕНИЕТО
„Влязох като доброволец в отделението с болни с коронавирус не само заради кадровия дефицит, но и заради не дотам добрата координация между работещите в самото отделение“. Това разказа в предаването „Преди всички“ на БНР проф. д-р Петър Петров, директор на МБАЛ „Свети Мина“ в Пловдив. Професорът е гинеколог по специалност, но посочи, че преди специалността всички са лекари.
COVID отделението МБАЛ „Свети Мина“ е разкрито още от началото на юли, в момента в него има 12 пациенти.
„Разполагаме с най-много 30 легла за такива болни, но ако всички не са в най-тежка фаза“, посочи директорът-доброволец.
„Притиснати от кадровия дефицит, ние се принудихме да вземем колеги от други наши отделения. Така че, ако имахме постоянни екипи, щеше да е по-лесно и по-добре организирано. “
Д-р Петров заяви, че имат нужда от още трима лекари на пълен щат и шест медицински сестри. Санитари засега имат. Един медицински специалист е напуснал работа заради „прегаряне“ в COVID отделението.
„Силно се надявам доброволци сестри или медици да дойдат и да ни помогнат“, сподели проф. Петров и посочи, че болницата е определена да лекува леки и средно тежки пациенти.
„Възможност за интензивно лечение на апаратна вентилация на такива пациенти нямаме, препращаме ги към други лечебни заведения. Имаме само едни дарен респиратор. С оглед на новите изисквания на Щаба за интубация можем да изпращаме към други болници само пациенти с доказана необходимост за вентилация“, уточни директорът на МБАЛ „Св. Мина“.
Проф. Петър Петров обърна внимание, че самият процес на преместване на тежко болен пациент е доста труден, но имат добра комуникация с останалите болници.
„Пациенти с други заболявания не сме връщали, но пациентопотокът спадна с 20 на сто заради страха от зараза“, отбеляза специалистът.

Д-р Свилен Арнаудов, управител на КОЦ-Шумен: РАЗКРИВАМЕ COVID СЕКТОР В ПРОТИВОРЕЧИЕ СЪС ЗАКОНА
Със заповед на директора на РЗИ – Шумен се разкрива COVID сектор в Комплексния онкологичен център в града. Той ще бъде с 20 легла, в отделна сграда – за палиативни грижи. Това съобщи управителят на лечебното заведение д-р Свилен Арнаудов, информира БНР като се позова на БТА.
Пациентите от отделението по палиативни грижи ще бъдат преместени в отделението по гастроентерология. Петима лекари, осем медицински сестри и осем санитари ще се грижат за болните с коронавирусна инфекция през първия месец, отбеляза д-р Арнаудов.
“Разкриваме COVID сектора, защото се налага, но това противоречи на дейността на Комплексния онкологичен център и е в разрез със Закона за лечебните заведения. Нямаме специалисти по инфекциозни болести и има огромна опасност да се смесят потоците на пациентите с COVID-19 с болните от онкологични заболявания, които са със силно занижен имунитет”, коментира д-р Арнаудов. Той е изпратил докладна с аргументите си против разкриването на COVID сектора до РЗИ, до областния управител и кмета на Шумен, до председателя на Общинския съвет в града, до РЗОК и БЛС.

Евгения Александрова: БОЛНИЦИТЕ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ПАЦИЕНТИ С ОНКОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ НЕ ТРЯБВА ДА РАЗКРИВАТ COVID ОТДЕЛЕНИЯ
„Тревожно е да се мисли, че в специализираните болници за онкологични заболявания може да се разкриват COVID отделения“. Това каза в предаването „Хоризонт до обед“ на БНР Евгения Александрова, председател е на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания.
„Като се има предвид тежестта на злокачествените заболявания и нарушения имунитет на тези пациенти, това са много уязвими пациенти, това са рискова група хора. Разбрах впоследствие, че част от онкоболниците са успели да мотивират своя отказ да разкриват отделения за коронавирус и се надявам това да бъде взето предвид“.
По думите на Александрова, „ако един такъв пациент с коронавирус се докара за лечение в онокологична болница, всички останали ще напуснат болницата, така че това предложение е нонсенс“.
„Дори и онкоболни с COVID-19 не могат да се лекуват в онкологични лечебни заведения. За такива болни са необходими специализирани екипи“, каза още Евгения Александрова. Според нея трябва да се разкрият отделни болници за пациентите с коронавирус.

РОДИЛНОТО ОТДЕЛЕНИЕ КЪМ МБАЛ-ХАСКОВО Е ПОДГОТВЕНО ДА ПРИЕМА РОДИЛКИ С COVID-19
Родилното отделение към МБАЛ-Хасково е подготвено да приема родилки с COVID-19, дори и когато се налага да се направи секцио. Това съобщи директорът на здравното заведение д-р Георги Гелов, информира БНР.
Там вече се извърши първото раждане на майка, която е с коронавирус. Бащата, който също е бил на лечение в болницата, е загубил битката с болестта само 10 дни преди да се роди момиченцето. Бебето е добре и е с отрицателен PCT тест.
Бащата на бебето е поискал преди седмица новороденото момиченце да се казва Жулиета. Майката на бебето, 31-годишна жена, също е с COVID-19. Тя и бебето ѝ са изолирани от останалите родилки.
“Нормално протича следродилният период. Бебето също е добре. Вчерашният PCR-тест даде отрицателен резултат. Най-вероятно ще се извършат консултации с РЗИ и Инфекциозно отделение, които трябва да кажат къде ще се настанят майката и детето – при домашни условия, ще бъдат ли разделени, тя трябва ли да го кърми или не”, каза още д-р Гелов.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ ОДОБРИ ПРОЕКТОБЮДЖЕТА НА НЗОК ЗА 2020 Г.
На днешното си заседание Министерският съвет прие Решение за одобряване на проект на Закон за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2021 г., съобщи Zdrave.net.
В законопроекта са предвидени 5 084 871,3 хил. лв. приходи и трансфери. Здравноосигурителните приходи са в размер на 4 980 973,5 хил. лв., от които 3 200 862,5 хил. лв. са от здравноосигурителни вноски и 1 780 111,0 хил. лв. са трансфери за здравно осигуряване. Трансферите за здравно осигуряване за 2021 г. са разчетени с ръст от 246 511,5 хил. лв. спрямо 2020 г.
Средствата за здравноосигурителни плащания са в размер на 4 770 351,0 хил. лв., което представлява увеличение с 316 374,2 хил. лв. спрямо 2020 г. Разпределението на средствата за здравноосигурителни плащания е:
– за първична извънболнична медицинска помощ – 266 710,9 хил. лв.;
– за специализирана извънболнична медицинска помощ – 283 229,0 хил. лв.;
– за дентална помощ – 197 386,0 хил. лв.;
– за медико-диагностична дейност – 100 901,0 хил. лв.;
– за лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели, за лекарствени продукти за злокачествени заболявания и за животозастрашаващи кръвоизливи и спешни оперативни и инвазивни интервенции при пациенти с вродени коагулопатии – общо 1 332 000,0 хил. лв.;
– за медицински изделия, прилагани в болничната медицинска помощ – 115 982 хил. лв.;
– за болнична медицинска помощ – 2 389 142,1 хил. лв.;
– за здравноосигурителни плащания за медицинска помощ, оказана по правилата за координация на системите за социална сигурност – 85 000 хил. лв.
През 2021 г. се предвижда МЗ ежемесечно да предоставя трансфер към НЗОК в общ годишен размер 83 400 хил. лв., за дейности извън задължителното здравно осигуряване.
Проектът на бюджет на НЗОК за 2021 г. създава стабилна финансова рамка за функционирането на системата в условията на епидемична обстановка, смятат от правителството.

УВЕЛИЧАВАТ ПАРИТЕ ЗА МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ В ДЕТСКИТЕ ЯСЛИ И ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ, ЗДРАВНИТЕ МЕДИАТОРИ И СОЦИАЛНИТЕ АСИСТЕНТИ
Повече пари ще има догодина за здравните медиатори, социалните асистенти и медицинските сестри в детските ясли и детските градини. Това предвиждат стандартите за делегираните от държавата дейности за 2021 г., които бяха одобрени от Министерския съвет, информира Clinica.bg.
Стандартите за медицинско обслужване в здравен кабинет в училище са завишени спрямо тази година средно с 20%, а тези за яслена група и детска ясла – с 22 %. Парите за здравни медиатори са повече с 15.6%, а за общинските съвети по наркотичните вещества – с 13.4%. Въвежда се и нов допълващ стандарт за психосоциална рехабилитация.
При социалните услуги стандартите за центровете за настаняване от семеен тип и защитените жилища за хора с увреждания са завишени с 25% спрямо 2020 г. При всички останали социални услуги стандартите са завишени с 15%.
Догодина социалната услуга „асистентска подкрепа” ще се финансира като делегирана от държавата дейност.

Проф. д-р Иван Гаврилов: ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 30 ГОДИНИ ЗАБОЛЕВАЕМОСТТА ОТ РАК У НАС И В ЕВРОПА СЕ УДВОИ
„Малко над 4000 са новодиагностицираните жени с рак на гърдата у нас през 2020 година. Това сочат данните на Европейската информационна система за борба с рака“, каза в ефира на БНР проф. д-р Иван Гаврилов, началник на Клиниката по гръдна хирургия в Университетската болница по онкология в София.
18,6% е смъртността от рак на гърдата у нас от всички злокачествени заболявания, за Европа този процент е 16,6% . Специалистът подчерта, че през последните 30 години заболеваемостта от рак у нас и по света се е удвоила.
„Нещо повече, започна да се подмладява, тоест, тя се открива вече при жени под 40-50-годишна възраст“.
26 000 са жените с рак на гърдата в България. Расте и броят на починалите.
„Причините за това са две – липса на здравна култура и липса на адекватна скринингова програма. Другата причина е, че всеки започна да лекува рак у нас – защото след промените Здравната каса заплаща за лечението на пациенти с онкологични заболявания без да се интересува дали тези специалисти и лечебни заведения отговарят на международния стандарт – лекарят да прави над 100 операции годишно, болницата да прави статистика и тя да се изпраща в Националния раков регистър, един от най-старите ракови регистри в Европа.
Най-важното в т.нар. „първична профилактика за рак на гърдата“ е ранно раждане на деца – до 26 години, раждането на повече деца – над три, и колкото по-дълго се кърми, това ще предпазва жената от заболяването.”
„Важно е и да не се допускат аборти, травми и злоупотреба с хормони. И тогава рискът от появата рак на гърдата след 35 години е малък. Казвам 35 години, защото над 80 на сто от новопоявилите се случаи са на жени след тази възраст“, изтъкна проф. Гаврилов. Той допълни, че 35 на сто от всички пациенти са късно диагностицирани.
До 30 октомври във връзка с традиционната информационна и профилактична кампания за борба с рака на гърдата в Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология се провеждат безплатни прегледи за рак на гърдата. Прегледите се осъществяват от специалисти след 12:30 часа от понеделник до четвъртък в 127 кабинет.

МБАЛ-ДОБРИЧ Е С НОВО РЪКОВОДСТВО
Многопрофилната болница в Добрич от днес е с ново ръководство. Досегашният прокурист на здравното заведение д-р Георги Желязков беше избран за директор, сменени са и членовете на Съвета на директорите. До смяната се стигна, след като министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов констатира множество нарушения в лечебното заведение, съобщи БНР.
Смесване на потоците от положителни, отрицателни и съмнителни за COVID-19 пациенти, свободен достъп на външни лица до отделенията в болницатa, липса на дезинфекция и контрол по спазването на носенето на лични предпазни средства. Това бяхa по-драстичните нарушения в болницата в Добрич, констатирани от здравния министър преди повече от месец.
В новия Съвет на директорите на МБАЛ-Добрич влизат началникът на Педиатричното отделение д-р Йовчо Йовев и Лъчезар Карадимов от Министерството на здравеопазването. Мандатът на новоизбраното ръководство е до назначаването на конкурс.