НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (28.09.2020)

ПОТВЪРДЕНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 В БЪЛГАРИЯ НАДХВЪРЛИХА 20 ХИЛЯДИ
58 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица за последното денонощие. Направените през изминалите 24 часа PCR тестове са 1103. Това сочат данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 3; Бургас – 2; Габрово – 19; Монтана – 7; Пазарджик – 4; Смолян – 3; София област – 1; София град – 17; Стара Загора – 1; Търговище – 1.
Случаите на новия коронавирус, потвърдени в България към момента, са общо 20 055. От тях 5083 са активни. Излекуваните лица са 14176, от които 16 са регистрирани през изминалото денонощие.
794 пациенти с доказан COVID-19 са настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 41 от тях се намират в интензивни структури.
Националната информационна система показва, че у нас коронавирусна инфекция е констатирана при 1119 лица-медицински служители. През последните 24 часа са регистрирани два нови случая на лекар и медицинска сестра.
796 са починалите лица, при които е бил потвърден новият коронавирус. Новите случаи от изминалото денонощие са седем.

ЧЕТИРИМА АНЕСТЕЗИОЛОЗИ ЗАПОЧВАТ РАБОТА В МБАЛ „ИВАН СКЕНДЕРОВ“ – ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
Четирима лекари със специалност „Анестезиология и интензивно лечение“ имат готовност да започнат работа в многопрофилната болница „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев от 1 октомври, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
За това е бил информиран днес министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на среща с директора на лечебното заведение д-р Петър Филибев. До решението се е стигнало след проведени разговори на д-р Филибев с реаниматори от столични лечебни заведения.
От началото на пандемията до сега в общинската болница в Гоце Делчев с COVID-19 са хоспитализирани 396 пациенти. Към настоящия момент в Инфекциозното отделение на болницата са настанени 24-ма пациенти, а в структурата по вътрешни болести – 11. Няма пациенти, нуждаещи се от интензивни грижи. На хоспитализираните, при необходимост, е осигурена консултация с анестезиолог-реаниматор, който има сключен договор с болницата.

Министър Костадин Ангелов: В ДОБРИЧ СА ПРЕДПИЕТИ ВСИЧКИ МЕРКИ ЗА ОВЛАДЯВАНЕ НА COVID-ИНФЕКЦИЯТА
В края на юли директорът на РЗИ – Добрич е информирал Министерството на здравеопазването за отказ на ръководството на „МБАЛ – Добрич“ да изпълни разпоредените противоепидемични мерки и да реорганизира структурата и дейността на лечебното заведение така, че същата да бъде безопасна и за пациентите, и за персонала.
„В резултат на това заедно с главния държавен здравен инспектор посетих на 11 август лечебното заведение, запознах се на място със ситуацията и незабавно предприех спешни действия за овладяване на кризата в лечебното заведение, като се пристъпи и към промяна на ръководството на лечебното заведение“. Това казва здравният министър проф. Костадин Ангелов в писмен отговор на въпрос за ситуацията около епидемията от COVID-19 в Добрич.
Въпросът е зададен от депутата от „Воля“ Кръстина Таскова, която алармира, че град Добрич е „пред хуманитарна криза“ както заради затварянето на инфекциозното отделение в лечебното заведение, така и заради лошата организация там.
„В резултат от поредната извършена проверка на 11 август на организацията и дейността на „МБАЛ – Добрич“ в условията на повишена заболяемост от COVID-19 е разпоредено пребазиране на разположените на 8-ми етаж Хирургичен корпус на Първо вътрешно отделение, Кожното отделение и Отделението по УНГ болести. На освободения етаж се формира COVID-сектор – обособена самостоятелна структура на Второ вътрешно отделение с капацитет от 40 легла за лечение на пациенти, съмнителни и положителни за COVID-19, без усложнения. Така формираната структура ще разполага с всички условия за изолация на пациентите, със самостоятелен изолиран подход, и ще бъде обслужвана от отделен персонал. За лечение на пациенти в усложнено състояние ще продължава да функционира и обособеният на територията на Терапевтичен корпус реанимационен COVID-сектор към ОАИЛ с капацитет от шест легла“, отчита министърът в отговора си.
Той информира още, че осигуряването с медицински персонал ще се осъществява със специалисти по здравни грижи и санитари от персонала на Отделението по инфекциозни болести, на отделението с COVID-сектор и командировани медицински специалисти от други структури. Лекарският състав е сформиран от персонала на стационарното отделение с COVID-сектор и командировани лекари от други структури на лечебното заведение под ръководството на лекари специалисти по пневмология и фтизиатрия и консултанти интернисти, допълва проф. Ангелов.

Д-р Ирина Гайтаневска: ЛИНЕЙКИ ТРЯБВА ДА ОТКАРВАТ ПАЦИЕНТИ СЪС СЪМНЕНИЕ ЗА КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ ДО КООРДИНАЦИОННИЯ ЦЕНТЪР ЗА ТРИАЖ В СТОЛИЧНАТА ИНФЕКЦИОЗНА БОЛНИЦА
Вече работи Координационният център за триаж на пациенти със съмнение за COVID-19 в Инфекциозната болница в София.
„За да постъпят в COVID-секторите на болниците, пациентите със съмнения за COVID-19“ трябва първо да бъдат прегледани от екип на Спешна помощ“, каза в предаването „Преди всички“ на БНР началникът на отдел „Епидемиология и контрол на заразните болести“ в СРЗИ д-р Ирина Гайтаневска.
„Когато човек се почувства зле, знае че е бил контактен на положителен за коронавирус, трябва да се свърже първо с личния си лекар. След това се вика екип на Спешна помощ, който преглежда пациента, ако той е съмнителен за епидемията се откарва в Координационния център, там му се прави обстоен преглед, преценява се дали има нужда от изследване и към кое лечебно заведение да бъде насочен“, допълни Гайтаневска.
В Координационния център всекидневно постъпва информация за свободните легла в COVID-секторите на лечебните заведения. От разговора стана ясно, че не е препоръчително пациентите да се самонасочват към центъра, който работи 24 часа с екип, в който влизат лекар, медицинска сестра, санитар и двама служители от РЗИ.
„Още не съм насочвала никого към Координационния център. Не е добре да се смесват потоците от болни в поликлиниките“, коментира в „Преди всички“ личният лекар д-р Гергана Николова.

Проф. Радостина Александрова: МАСКИТЕ ПРЕДПАЗВАТ
„Нормално е да очакваме по-голям процент инфектирани с коронавируса хора заради сезона и заради по-честото престояване на закрито. Вирусът продължава да бъде тук. Трябва да се сме готови да реагираме гъвкаво на ситуацията“. Това каза пред БНР проф. д-р Радостина Александрова, вирусолог от БАН.
Според нея всеки показател е от значение за определяне на цялостната картина:
„Ситуацията е динамична и трябва да бъдем готови тя да се променя… Маските предпазват. Много е важно, ако са за еднократна употреба, наистина да са за еднократна… Необходимостта от носене на предпазни маски се налага от факта, че вирусът се предава предимно по въздушно-капков път и зоната до 1 метър е най-рискова. Физическа дистанция невинаги може да се запази, затова са важни маските. Инфектирането става при по-продължителен контакт“.
В предаването „Нещо повече“ проф. Александрова допълни: „Знаем, че има значение възрастта на пациентите, имунната система си казва думата, с възрастта отслабва силата ѝ. Мъжкият пол има различие в сравнение с женския по отношение на имунния отговор. Въпреки че има идентифицирани хиляди мутации, няма доказателства да съществува връзка между конкретна мутация и това тя да предизвиква по-тежка или по-лека клинична картина. Идентифицирани са гени, които имат отношение също“.
Според вирусолога всеки сам трябва да реши за себе си дали да се ваксинира за сезонния грип.
„Трябва да се научим да живеем с този вирус, нямаме друг изход. Можем да живеем абсолютно пълноценно в негово присъствие, това, което се иска от нас, не е много. В началото в много страни бяха взети строги мерки, за да спечелим време и да можем реагираме адекватно“, обясни още проф. Александрова.

НАЛАГАТ ГЛОБИ НА НАРУШИТЕЛИ НА ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИТЕ МЕРКИ
На организаторите на 50-тия конгрес на БСП (НДК, 26 и 27 септември), организаторите на учредяването на ПП „Републиканци за България“ (Интер Експо Център, 27 септември), организаторите на посещението на министър-председателя в Катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий“ в Ловеч (28 септември) ще бъдат връчени актове за административно нарушение на въведените в страната противоепидемични мерки. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Когато нарушението е извършено от юридическо лице санкцията е от 500 лв. до 2000 лв., а при повторно нарушение – от 2000 лв. до 5000 лв. (съгласно чл. 209а, ал. 2 от Закона за здравето).
Актовете ще бъдат връчени от съответните регионални здравни инспекции, на чиято територия са проведени събитията.

ЧЕТИРИ НА 1000 ПАРАЛЕЛКИ У НАС СА КАРАНТИНИРАНИ ОТ НАЧАЛОТО НА УЧЕБНАТА ГОДИНА
Четири на 1000 паралелки у нас са карантинирани от началото на учебната година. Заразените са съответно 0,01% от учениците и 0,09% от учителите, без да се смятат 16-те учители в Габрово, които са първия клъстер в учебно заведение на заразата. Това съобщи във Варна министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.
Той коментира, че присъственото обучение ще остане, а електронно ще се обучават само контактните на заразените паралелки и ученици, информира БНР.
„Не предвиждаме цялостно преминаване на системата към обучение в електронна среда. Това, което обсъдихме и избрахме през лятото, впрочем във всички страни се случва, е превключване. Превключване за отделни паралелки, надявам се няма да е за цели училища, цели общини и цели области. Ако се запазят среднодневните стойности на заболеваемостта очакваме заболеваемостта в училищата да се покачи максимум до един процент. Да се надяваме, че няма да имаме значително увеличаване на общия брой на заразените. Министерството на здравеопазването каза, че ще има прагови стойности, при които ще се дават предписания за преминаване към обучение на електронна среда, но те ще бъдат значително по-високи от сегашните“, коментира министър Вълчев.
Просветният министър присъства на официалната церемония по повод приключването на строителните дейности на ремонта на Варненската търговска гимназия „Г. С. Раковски”, предвидено е и да се срещне с ректорите на висшите учебни заведения.
Министърът на образованието заяви още, че установените 16 учители с коронавирус в училище „Райчо Каролев“ в Габрово, са първият клъстер на заразата в учебно заведение у нас. От днес там присъствено учат само децата от 1-ви до 3-ти клас, а към дистанционна форма на обучение преминаха учениците от 4-ти до 12-ти клас.
Очакват се резултатите от тестовете на непедагогическия персонал в училището, включително и на шофьорите на училищните автобуси. Превозът е спрян, а децата от близките села засега остават по домовете си.

УВЕЛИЧАВАТ РАЗРЕШЕНИТЕ ОТСЪСТВИЯ В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ
Обсъжда се увеличаване на отсъствията в детските градини по уважителни причини – от 10 до 20 дни. Това предвиждат промени в изготвен проект на Наредба №5 за предучилищното образование, обясниха за Сlinica. bg от дирекция „Образование” към Столична община.
Причина за предложената, но все още неприета промяна, е пандемията от COVID-19. Увеличените допустими отсъствия до 20 дни засягат децата в задължителна предучилищна възраст – 5-6 годишните или трета и четвърта група в градините.
Според нормативната база, при отсъствия над допустимото или без медицинска причина, се спират детските помощи.
Детските градини първи отвориха врати по време на пандемията, още през май и тогава препоръката беше при възможност децата да останат вкъщи. Хлапетата между 5-6 години обаче попадат в системата за задължителното предучилищно образование. Според Насоките за работа в детските градини през учебната 2020-2021 година, и те могат да изберат самостоятелна форма, в случай че самите те имат заболявания или пък близките им са в рискова група. В първия случай е необходимо в учебното заведение да се представи етапна епикриза от проследяващия лекар-специалист за доказване на заболяването. Детето може да бъде освободено от присъствени занятия и ако има родител или настойник с риск от тежко протичане на COVID-19 като захарен диабет, артериална хипертония, хронично белодробно заболяване, онкологични заболявания и др. – и в този случай е необходима препоръка от лекар.

БЪЛГАРСКОТО ДРУЖЕСТВО ПО ОФТАЛМОЛОГИЯ ДАРИ 5000 ЛЕВА ЗА ПОДПОМАГАНЕ НА СЕМЕЙСТВАТА НА ПОЧИНАЛИ МЕДИЦИ
С финансова подкрепа от 5000 лв. Българското дружество по офталмология се включи в инициативата на БЛС за подпомагане на семействата и близките на починалите от COVID-19 медици, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от съсловната организация.
По волята на дарителя 3500 лв. от средствата ще отидат за подпомагане на детето на д-р Емил Вакльов от село Белица. „Искаме да му помогнем, защото той в ранна възраст загуби баща си и дядо си“, заяви председателят на БДО проф. Ива Петкова.
Семейството медици Вакльови си отиде от коронавирус в рамките на няколко дни, като първо почина общопрактикуващият лекар д-р Муса Вакльов, след него си отиде синът му – кардиологът от благоевградската болница д-р Емил Вакльов, а по-късно битката с вируса загуби и съпругата на д-р Муса Вакльов и майка на д-р Емил Вакльов, медсестрата Ава Вакльова.
Останалата част от дарената сума в размер на 1500 лв. ще бъде насочена към семейството на д-р Милан Първанов от град Гоце Делчев. „Д-р Първанов е незаменим колега, който неслучайно всички с любов наричаха човекът-болница“, допълни проф. Петкова.

ЗАДЪРЖАХА ДВАМА МЪЖЕ СЛЕД ОПИТ ЗА САМОРАЗПРАВА С МЕДИЦИ ОТ СПЕШНОТО ОТДЕЛЕНИЕ НА „МБАЛ- ШУМЕН“
Двама млади мъже са били задържани в полицейския арест след грубо нарушаване на обществения ред, отправяне на обидни думи и опити за саморазправа с медицинския персонал в Спешно отделение на „МБАЛ-Шумен“. За това информира Zdrave.net като се позова на съобщение от полицията в града.
След като двама мъже са влезли в отделението са започнали да блъскат по вратата на Противошоковата зала, където медиците преглеждали техен познат. Те били предупредени, че нямат право да влизат вътре. Около 04:00 часа на 26-ти септември охранителят е потърсил съдействие от полицията, след като придружителите отказали да напуснат залата и отправили обиди към дежурните медици. Пристигналият на място полицейски екип е установил самоличността на нарушителите на реда – 29-годишен от село Хърсово и 31-годишен от село Златна нива. Те са задържани са за срок до 24 часа в полицейското управление в Шумен, съставени са им актове по Указа за борба с дребното хулиганство.

ОТБЕЛЯЗВАМЕ СВЕТОВНИЯ ДЕН НА РЕТИНАТА
Болестите на ретината са водещата причина за загуба на зрение в развития свят. На всеки пет секунди в света ослепява по един възрастен човек, а на всяка минута – едно дете. Това показват данни на Световната здравна организация, която е определила 28 септември за Световен ден на ретината, информира Clinica.bg.
По данни на организацията 37 милиони са слепи, други 161 милиона души са с влошено зрение в резултат на заболявания на ретината. Броят на засегнатите от диабетна ретинопатия и свързаната с възрастта дегенерация на макулата в България непрекъснато се увеличава.
По инициатива на Портал на пациента през изминалата година стартира Информационна кампания „Зрението е всичко. Прегледай се!”, посветена на влажната възрастово обусловена дегенерация на макулата и диабетен макулен едем. Мисията на продължаващата кампанията е предотвратяване на слепотата чрез информираност на пациентите и навременни прегледи. Тя е насочена към хората около и над 50-годишна възраст, тъй като те попадат в рисковата група за развитие на двете заболявания. През последните няколко месеца бяха проведени безплатни прегледи в 11 клиники за очно здраве в страната. Бяха прегледани над 600 души на средна възраст около 50 години. Благодарение на ранната и навременна диагностика днес е възможно да започне лечение в началните етапи на заболяванията.