НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (28.08.2020)

КАРДИОЛОГ ОТ БЛАГОЕВГРАД Е ДЕВЕТИЯТ МЕДИК, ПОЧИНАЛ ОТ COVID-19
Тази сутрин в УМБАЛСМ “Пирогов” е починал кардиологът от Благоевград д-р Емил Вакльов, чийто баща д-р Муса Вакльов, който е общопрактикуващ лекар, също си отиде от COVID-19 преди 2 дни. В реанимацията на спешната болница е трети член на сем. Вакльови – майката, която е медицинска сестра, съобщи БНР.
Д-р Емил Вакльов е деветият медик, починал след инфекция с коронавирус от началото на епидемията. Неговата майка продължава да се бори за живота си в реанимацията на “Пирогов”.
Цялото семейство Вакльови са посветени на медицината и са изпълнявали с достойнство професионалния си дълг на първа линия, се казва в съболезнователно писмо на БЛС до техните близките и колеги. От там напомнят, че кампанията за събиране на средства за подпомагане семействата на починалите от COVID-19 медици продължава да набира дарения.
“В моменти като този по-важно от всякога е да останем заедно и да си помагаме, да бъдем сплотени като съсловие и като общество и да не оставаме безучастни към болката на другите”, призовават от Лекарския съюз. Банковата сметка е публикувана на официалната страница на съсловната организация:
Банка: УниКредит Булбанк АД
IВАN: BG55UNCR70001523991300
BIC: UNCRBGSF
Основание: МЕДИЦИ COVID-19

ОЩЕ СЕДЕМ МЕДИЦИ СА С ПОЛОЖИТЕЛНИ ТЕСТОВЕ ЗА COVID-19
157 са новодиагностицираните с COVID-19 лица през изминалото денонощие. 7 639 са PCR тестовете, направени за последните 24 часа. Това показват данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 21; Бургас – 1; Варна – 17; Добрич – 14; Кърджали – 5; Кюстендил – 9; Пазарджик – 10; Перник – 1; Пловдив – 8; Русе – 4; Силистра – 7; Смолян – 3; София град – 33; Стара Загора – 11; Хасково – 7; Шумен – 4; Ямбол – 2.
Потвърдените у нас случаи на новия коронавирус към момента са общо 15 908. От тях 4 270 са активни. 11 044 са излекуваните лица, от които 294 са регистрирани през последното денонощие.
Пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са 726. От тях 65 се намират в интензивни отделения или клиники.
Според Националната информационна система у нас COVID-19 е констатиран при 866 лица-медицински служители. Нови 7 случая са регистрирани през изминалите 24 часа, като 2 от тях са установени при лекари, 3 – при медицински сестри, 1 – при санитар и 1 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е бил потвърден новият коронавирус, са 594. Осем от случаите са от последното денонощие.

ЗАБРАНЯВАТ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ПОВТОРНО ОБРАБОТЕНИ МЕДИЦИНСКИ ИЗДЕЛИЯ ЗА ЕДНОКРАТНА УПОТРЕБА
Изрично се забранява повторната обработка и употребата на повторно обработени изделия за еднократна употреба. Това става ясно от предложения от МЗ проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за медицинските изделия, с който се въвеждат двата регламента на ЕС 2017/745 и 2017/746, информира Zdrave.net.
Съгласно Регламент (ЕС) 2017/745 повторната обработка и последващата употреба на изделия за еднократна употреба може да се извършва, само когато това е разрешено от националното право. Малкото държави в световен мащаб, в които е разрешена повторната употреба на изделия за еднократна употреба, имат дългогодишен опит, разполагат с лицензирани доставчици на тази услуга и извършват процедурата при строго регламентирани национални правила или законодателството им предоставя тези функции на производител. В България обаче такава възможност не се предвижда, заради високия риск за общественото здраве (риск от инфекции, от интоксикация вследствие на остатъчни химически вещества след обработката и др.). „В допълнение, няма безспорни доказателства за икономическата ефективност от процедурата, като се вземат предвид разходите за извършване на обработката, за логистика и транспорт, и застрахователните разходи“, пише в мотивите към законопроекта.
В проекта е записано още, че лечебните заведения се задължават да съхраняват и поддържат чрез електронни (или други) средства уникалния идентификатор на изделията (UDI) за всяко изделие, което е доставено в лечебното заведение. Освен това са и длъжни да предоставят на пациент, на който е имплантирано медицинско изделие, тази информация по начин, който дава възможност за бърз достъп до нея, заедно с картата за импланта, на която са нанесени данни за неговата самоличност.
Търговците на едро с медицински изделия пък трябва да осигуряват и поддържат регистър на сигнали и доклади от медицински специалисти, пациенти и потребители относно предполагаеми инциденти във връзка с изделие. Търговците се задължават да съхраняват партидните сертификати на медицинските изделия и на медицински изделия за инвитро диагностика за срок 5 години и се предоставят при поискване на лицата по надзор на пазара.
С промените в законопроекта за първи път се създава възможност за лечебните заведения да произвеждат и използват за собствени нужди медицински изделия/медицински изделия за инвитро диагностика. Въвежда се задължение за регистрация на лечебните заведения, които произвеждат и използват в същите лечебни заведения медицински изделия/медицински изделия за инвитро диагностика.
Друга цел на предложените текстове е да се детайлизира редът, по който ще се разрешава провеждането на клинично изпитване на медицински изделия и изпитване на действието на изделия за инвитро диагностика.
Етичната комисия за клинични изпитвания (ЕККИ), създадена със Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, е определена като орган, който извършва оценката на етичните аспекти на клиничните изпитвания и изпитванията на действието на изделията за инвитро диагностика. Оценката на заявлението за провеждане на клинично изпитване/изпитване на действието и оценката на придружаващата го документация се извършва от експерти от ИАЛ. Определени са и лечебните заведения, в които могат да се провеждат клинични изпитвания на медицински изделия и изпитване на действието на изделия за инвитро диагностика, както и съществени промени в тях.
С измененията в закона се предоставят правомощия на министъра на здравеопазването за пускане на пазара или в действие на изделия по изключение без оценено съответствие. В тези случаи ИАЛ следва да информира Европейската комисия и другите държави членки за издадената заповед.

МБАЛ “СВЕТА ПЕТКА” ВЪВ ВИДИН Е С НОВ ДИРЕКТОР
Многопрофилната болница за активно лечение „Св. Петка“ във Видин от вчера има нов изпълнителен директор. Макар и с временен статут, до провеждането на конкурс, на „горещия“ стол седна д-р Ивета Найденова, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от регионалното издание „Конкурент“.
Доскоро д-р Найденова беше прокурист на лечебното заведение. Тя смени на поста подалия оставка преди половин година д-р Цветан Василев. Борислав Милчев остава заместник-директор. Очаква се на следващото Общо събрание на болницата да бъде избран титуляр на поста. Форум може да бъде свикан най-рано през октомври.
МБАЛ „Св. Петка“ стана първата областна болница, в която пламна инфекция от коронавирус, а здравните власти я даваха като нарицателен пример за това как не бива да се действа.

ПОЛИЦАИ ВЛЯЗОХА В МБАЛ “СВ. НИКОЛАЙ ЧУДОТВОРЕЦ” – ЛОМ
Вчера, 27 август, след получени сигнали за „източване“ на средства от НЗОК, е проведена специализирана полицейска операция по противодействие на престъпления в сферата на здравеопазването на територията на МБАЛ “Св. Николай Чудотворец” ЕООД – гр. Лом, съобщи БНР като се позова на съобщение от полицията.
„Източването“ ставало чрез отчитане на фиктивни дейности по клинични пътеки.
При извършеното претърсване от служители на секторите „Противодействие на икономическа престъпност“, „Противодействие на криминалната престъпност“ и разследващ полицай от ОДМВР Монтана в отделението по хемодиализа, в картонена кутия върху гардероб в стаята на медицинските сестри са намерени и иззети 31 ламинирани копия на лични карти на лица, досиета на пациенти и диализен журнал за 2018 г. и 2019 г., информират от полицията. По случая е образувано досъдебно производство в ОДМВР Монтана.

ОБСЪЖДАТ УЧРЕДЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ ПО ЛАБОРАТОРНА МЕДИЦИНА
Различните видове клинично-диагностични лаборатории са на път да се интегрират в обща асоциация, за да се приложат единните европейски критерии за управление на качеството и гарантиране на надеждността. Идеята е това да се случи до края на годината, каза за Сlinica.bg акад. Добрин Свинаров, председател на Българското дружество по клинична лаборатория.
В момента у нас има близо десет сдружения, в които са обединени различните видове лаборатории – по микробиология, генетика, имунология, вирусология, клинични лаборатории, патология, паразитология, трансфузионна хематология и микология. Идеята е те да се интегрират в Българска асоциация по лабораторна медицина (БАЛМ). По този начин всички ще имат единна рамка от правила, на които да отговарят.
“Тук не става въпрос една от посочените специалности да доминира над останалите – регулирането на високоспециализираните изследвания ще си остане приоритет на всяко отделно дружество, но е нужно да се създадат общи правила на управление, на качество и контрол”, обясни акад. Свинаров. По този начин ще се повиши надеждността на всички видове лабораторни изследвания, независимо от техния характер – хематологични, биохимични, генетични, микробиологични и т.н. Подобно изискване има и ЕС в своя директива. Към момента тя е имплементирана в 18 държави, а в още 8 се работи по внедряването й, само ние правим изключение, каза акад. Свинаров. Със създаването на новата асоциация обаче ще се направи първата крачка в тази посока.