НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (28.07.2020)

230 ПАЦИЕНТИ, ЛЕКУВАНИ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ, СА ИЗПИСАНИ ОТ БОЛНИЦА В РАМКИТЕ НА ЕДНО ДЕНОНОЩИЕ
194 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени 3832 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 19; Бургас – 6; Варна – 25; Велико Търново – 3; Враца – 4; Габрово – 5; Добрич – 5; Кърджали – 2; Кюстендил – 5; Пазарджик – 7; Перник – 3; Плевен – 3; Пловдив – 16; Разград – 2; Русе – 3; Сливен – 7; Смолян – 1; София област – 7; София град – 60; Стара Загора – 3; Хасково – 5; Ямбол – 3.
10 621 са доказаните към момента случаи на COVID-19 у нас. От тях 4 689 са активни. Излекуваните лица са 5 585, 230 от които са регистрирани през последните 24 часа.
В лечебни заведения за болнична помощ се намират 686 пациенти с потвърдена коронавирусна инфекция. 39 от тях са настанени в интензивни отделения или клиники.
Националната информационна система показва, че у нас новият коронавирус е констатиран при 618 лица-медицински служители. Новите случаи, регистрирани за изминалите 24 часа, са 11. От тях 2 са установени при лекари, 1 – при медицинска сестра, 3 – при санитари и 5 – при друг медицински персонал.
347 са починалите лица, при които е бил доказан COVID-19. Седем са новите случаи от последното денонощие.

С 30% СЕ УВЕЛИЧАВАТ ЗАПЛАТИТЕ НА ОГРОМНА ЧАСТ ОТ РАБОТЕЩИТЕ В СИСТЕМАТА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
С 30% се увеличават заплатите на огромна част от работещите в системата на здравеопазването. Това стана ясно от думите на новия здравен министър проф. Костадин Ангелов на пресконференция днес, информира Zdrave.net.
Допълнителни 12,4 млн. лв. ще бъдат насочени към над 6000 души от здравната система, като този разход е устойчив и се запазва и през 2021 г., инфомира министърът.
Става въпрос за 2468 души, работещи в РЗИ, 203-ма служители от Националния център по заразни и паразитни болести, 87 служители от Националния център по радиобиология и радиационна защита, 170 работещи в Националния център по обществено здраве и анализи, 175 – от Изпълнителната агенция по лекарствата, 99 – от Изпълнителната агенция „Медицински надзор“, 1440 от психиатричните болници, 511 от центровете за трансфузионна хематология, 73 от НЕЛК и 821 от системата на НЗОК, командировани за подсилване на усилията в здравните инспекции.
Увеличават се също така средствата по Наредба 3. За целта е отделен
допълнителен финансов ресурс от 11,3 млн. лв. От тях 9,5 млн. лв. ще бъдат допълнително отпуснати на 44 лечебни заведения, които са свързани с поддържането на структури, в които се лекуват пациенти с инфекциозни заболявания, в това число и коронавирус. 2 млн. лв. се разпределят между лечебни заведения, в които се лекуват специфични и неспецифични белодробни болести, 12 центъра за психично здраве, 22 психиатрични болници.
„Сериозен проблем има и в общинските болници. Затова за оставащите пет месеца до края на годината се отпускат 19 млн. лв. в над 70 общински болници с оглед на достигане на минималните прагове, заложени в браншовото споразумение в сектор „Здравеопазване“ и увеличаване на заплатите на работещите там“, каза проф. Ангелов.
В НЗОК до края на годината ще бъдат отпуснати допълнително 126 млн. лв., с които ще се увеличат клиничните пътеки средно с 10%. „Има много недофинансирани клинични пътеки, там процентът ще бъде по-висок, а където са добре финансирани, процентът ще бъде по-нисък“, уточни министърът и допълни: „Този ефект ще доведе до увеличаване на приходите в над 350 лечебни заведения в България, от които 130 общински болници, 28 областни, 62 държавни, в това число и университетски болници. Това ще допринесе за възможността за увеличаване на заплатите на над 17 000 лекари от болничната помощ, над 44 000 професионалисти по здравни грижи в болничната помощ и над 10 000 души немедицински персонал“. Той подчерта още, че в Анекса, който ще направи законово възможно увеличаването на цените на пътеките, ще бъде изрично записано, че средствата са само за възнаграждения на работещите в лечебните заведения. Същото важи и за 19-те милиона лева, които се отпускат за общинските болници. Остава и вече записаното в още неподписания Анекс увеличение на всички клинични пътеки с 20 лв., които се предполага да компенсират частично лечебните заведения при тестване на пациенти за COVID-19.
Проф. Ангелов каза още, че предстоят срещи и с договорните партньори – БЛС и БЗС, с които ще бъдат обсъдени възможностите за повишаване приходите в извънболничната помощ – на над 4500 общопрактикуващи лекари, над 4000 специалисти от СИМП, над 4500 дентални лекари и над 300 лаборатории.
Министърът се спря и на осигурените допълнителни възнаграждения от по 1000 лв. за работещите на първия линия при борбата с COVID-19. „Тези 1000 лв. чисто са гарантирани до края на тази година, сумата до края на годината е 107 млн. лв., които гарантират получаването на средствата от всички – над 4500 медици в лечебните заведения, над 800 служители в РЗИ, над 2400 медици в ЦСМП, над 160 медиатори в 70 общини, над 1500 служители в РЗОК, командировани в РЗИ“, посочи той. Проф. Ангелов припомни и туристическите ваучери за 210 лв., осигурени за всички работещи на първа линия, като уточни, че общата сума по това перо възлиза на 15 млн. лв.
Министър Костадин Ангелов отчете и осигуряването на системата с апаратура и лични предпазни средства и дезинфектанти. По думите му, до момента от МЗ са закупени 317 апарата за дихателна реанимация, разпределени и предстоящи за разпределяне в университетските и държавните болници. Предстои закупуването на 133 апарата за белодробна вентилация, които ще бъдат разпределени в общински болници.
„В момента в „Бул Био“ има налични 29 760 PCR теста. Допълнително са закупени 83 000 PCR теста, които предстои да бъдат предоставени в лабораториите, които имат отношение към изследването на пациенти за коронавирус“, отбеляза още той и уточни, че лични предпазни средства и дезинфектанти са осигурени за няколко месеца напред.
„Предстои ми среща с голяма част от областните медицински щабове, голяма част от лечебните заведения в страната, за да можем лично, на място да се уверим в тяхната готовност и там, където има необходимост от доставяне на медицинска апаратура, дезинфектанти или лични предпазни средства, да реагираме адекватно, като използваме наличностите в склада в Лозен, където са разположени нашите наличности като възможност на държавата“, каза още министърът. В заключение той обобщи, че до края на годината в сектора ще влезе финансов ресурс от над четвърт милиард лева.

Зам.-министър Жени Начева: ДО КРАЯ НА НОЕМВРИ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ПРЕЗЕНТИРАНИ ВСИЧКИ ФУНКЦИОНАЛНОСТИ НА НАЦИОНАЛНАТА ЗДРАВНО-ИНФОРМАЦИОННА СИСТЕМА
Механизмът „85%“ за подкрепа на болниците ще бъде удължен с 3 месеца след прекратяване на извънредното положение, което значи до края на годината. Целта е да бъде осигурено спокойствие на болничната система. Това заяви на пресконференция в Министерството на здравеопазването зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева, информира Zdrave.net.
До края на ноември трябва да бъдат презентирани всички функционалности на националната здравно-информационна система, както и взаимосвързаността им с други системи, посочи Начева. По думите ѝ системата ще включва всички дейности, осъществявани в системата на здравеопазването, в това число от МЗ, НЗОК ЦСМП, ТЕЛК и т.н.
Що се отнася до системата COVID, тя също ще бъде интегрирана към всички останали системи. Така информационната осигуреност ще бъде цялостна и ще предоставя пълна база данни за функционирането на здравеопазването, обясни зам.-министърът.

ГРАЖДАНИТЕ НА 10 СТРАНИ МОГАТ ДА ВЛИЗАТ КАТО ТУРИСТИ В БЪЛГАРИЯ СЛЕД ПРЕДСТАВЯНЕ НА ОТРИЦАТЕЛЕН PCR ТЕСТ ЗА COVID-19
От днес, 28 юли, в България срещу отрицателен PCR тест за COVID-19, направен през последните 72 часа, могат да влизат с цел туризъм гражданите на Северна Македония, Сърбия, Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Молдова, Израел и Кувейт. За гражданите на Украйна изискването за представяне на отрицателен PCR тест важи от 30 юли, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
С отрицателен PCR тест в България могат да пристигат чужди граждани, пътуващи по съществени причини от останалите трети страни. Като съществени причини в заповедта на здравния министър са посочени: дейността на сезонни земеделски работници и работници в областта на туризма; на лица, пътуващи с цел обучение; пътуващите по хуманитарни причини и представителите на търговско-икономически и инвестиционни дейности.
PCR тест не се изисква за лица, пристигащи у нас от държави-членки на ЕС, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, страни по Шенгенското споразумение, както и от Алжир, Австралия, Канада, Грузия, Япония, Мароко, Нова Зеландия, Руанда, Република Корея, Тайланд, Тунис, Източна република Уругвай. Те не подлежат и на 14-дневна карантина.
Това нарежда министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов с издадената на 27-ми юли Заповед № РД-01-438/27.07.2020 г.

БЪЛГАРСКИТЕ ЛЕКАРИ ПОДКРЕПЯТ ПРИЗИВА НА КОЛЕГИТЕ СИ ОТ ЕВРОПА ЗА ПОВЕЧЕ СРЕДСТВА ЗА ЗДРАВЕ В МНОГОГОДИШНАТА ФИНАНСОВА РАМКА ЗА СТРАНИТЕ ОТ ЕС
„Българският лекарски съюз категорично подкрепя изявлението на президентa на Постоянния комитет на европейските лекари (CPME) проф. д-р Франк Улрих Монтгомъри по повод решенията на Европейския съвет 17-21 юли 2020 г. Призивът на Европейските лекари отправен към Европейския парламент трябва да бъде чут и ние от БЛС очакваме бързата намеса и отстояване на общата ни кауза – здравето“, гласи позиция на БЛС, публикувана на сайта на съсловната организация.
В позицията на БЛС се казва: „Намаляването на средствата за здравна структура и медицински персонал от “Многoгодишната финансова рамка” и от фонда за възстановяване след коронавируса “Следващато поколение на ЕС” не отразяват научените уроци от кризата с COVID-19, нещо повече – отново пренебрегват необходимостта от стратегически решения и финансова подкрепа за научните изследвания и здравеопазване на европейско ниво. Затова БЛС приветства решението на Европейския парламент да не подкрепи предложенията на ЕС.
Един от основните уроци на пандемията е че трябва като хора, здравни системи, държави и международни организации да очакваме неочакваното и да имаме готовност да посрещнем кризи, които за кратко време преобръщат нашия живот. Здравето на населението е незаменимо богатство, но е и основен елемент в икономическото развитие и националната сигурност на страната. Трябва да се има предвид, че подготовката на медицински кадри – лекари, професионалисти по здравни грижи и други необходими специалисти за ефективната работа на здравната система – отнема години обучение и специализация. Медицинските кадри, които са жизнено важни днес, са взели решението да се посветят на най-хуманната професия преди десетилетия.
Безспорно е, че стойността на една система се изразява чрез човешкия й капитал, който я преобразува в необходимите за обществото грижи и услуги. Съвсем логично е тогава и ние да попитаме ЕС как ще се подобри здравната сигурност и как ще се подготвят бъдещи евентуални здравни кризи с толкова намален бюджет?
Геройство е ежедневното спасяване на човешки животи, но вероятността това да се случва с риск за собственото ни здраве, заради провали в системата, преминава извън дълга на професията!“