НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (28.05.2020)

198 ПАЦИЕНТИ У НАС СЕ ЛЕКУВАТ ОТ COVID-19 В БОЛНИЦИ
За изминалото денонощие за новия коронавирус у нас са изследвани 1273 проби. 17 от тях са дали положителен резултат. Това съобщиха от Националния оперативен щаб за борба с COVID-19, информираха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Случаите, потвърдени през последните 24 часа, са разпределени по области, както следва: Видин – 2; Пазарджик – 4; Сливен – 1; София – 6; Хасково – 1; Шумен – 2; Ямбол – 1.
Към момента регистрираните случаи на COVID-19 в България са 2477, от които активни са 1378. 965 са излекуваните лица.
В лечебни заведения се намират 198 пациенти, при които е констатирана коронавирусна инфекция, като 20 от тях са настанени в интензивни отделения или клиники.
Лицата-медицински персонал с доказан COVID-19 са 255. Установен е един нов случай при медицинска сестра в Ямбол.

НАД 71 МЛН. ЛЕВА ЩЕ ПЛАТИ НЗОК ЗА МЕДИЦИНСКИ ДЕЙНОСТИ ПРЕЗ АПРИЛ
26 милиона лева ще бъдат платени на лечебните заведения за извънболнична помощ според методиката за работа при неблагоприятни условия по повод обявена епидемична обстановка. Това е решил Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса на вчерашното си заседание.
От тях около 3,5 милиона са за първичната извънболнична помощ (ПИМП). Други близо 9,3 милиона са за специализираната извънболнична помощ (СИМП). 9.9 милиона ще са за денталните лекари, а за МДД са около 4 милиона лева. Това съобщи за Zdrave.net управителят на здравната каса проф. д-р Петко Салчев.
Управителят на Касата обясни, че след дискусия в Надзора е взето решението на 55 специализирани болници за рехабилитация (СБР) също да бъдат изплатени средства по Методиката и Анекса на НРД 20-22 г.
Общо средствата, които ще бъдат доплатени на болниците за месец април, надвишават 45 милиона лева, добави проф. Салчев. За извършените медицински дейности общо Надзорният съвет на НЗОК е разпределил над 71 млн. лв.
На заседанието е взето и решението за всички лечебни заведения да се приложи методиката и да се изплатят 85% от планираните средства за месеците в извънредно положение. Около 80 болници са отчели дейност над въпросните 85% и при тях е заплатено всичко, добави проф. Салчев.

НАЦИОНАЛНАТА ПАЦИЕНТСКА ОРГАНИЗАЦИЯ ПРЕДСТАВИ ИНИЦИАТИВАТА COVID АЛИАНС ЗА ПАЦИЕНТИ С ХРОНИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ В УСЛОВИЯТА НА ПАНДЕМИЯ
Пациентите с хронични заболявания се оказаха в параграф 22 по време на пандемия. От една страна те са хората, които са жертви на инфекцията с COVID-19 и за да не се инфектират, трябва да се изолират, но в същото време системата се е оказа недостатъчно ефективна, за да се погрижи за тях, що се отнася до основните им заболявания. Това каза председателят на Националната пациентска организация (НПО) д-р Станимир Хасърджиев на пресконференция днес, информира Zdrave.net.
По думите му вече е станало ясно, че най-застрашени са хората с диабет, респираторни, сърдечносъдови, трансплантирани, автоимунни заболявания.
„Втората застрашена група са медиците. Затова трябва да се осигури възможност тези две групи да бъдат защитени. Пациентът е преносител на документи, за да си получи нужните лекарства, като междувременно се среща с твърде много хора. Това може да се промени като част от документите на хартия преминат в електронен вариант. Така поне при хронично болните пациенти, може да бъде въведена някаква форма на електронно отчитане на документацията и дори на рецептите“, каза още д-р Хасърджиев.
Той представи инициативата COVID Алианс, която е подкрепена от водещи медицински дружества, пациентски организации, фармацевтичната индустрия и ИТ сектора. Тя има за цел да предложи нормативни, социално-здравни и дигитални решения за пациенти с хронични заболявания в условията на COVID-19, а в дългосрочен план да улесни дигиталното здравеопазване чрез прилагането на ИТ продукти, които да улеснят лекарите и пациентите в стабилно състояние по отношение на достъпа до терапия и лечение.

ЛЕКАРИ ОТ ВМА ОБМЕНИХА ОПИТ СЪС СВОИ КОЛЕГИ ОТ ИТАЛИЯ
“Италианските лекари извършват количествен анализ на нивото на антителата – нещо, което във ВМА разработваме. Колегите са отчели, че при преболедували от COVID-19 най-добра наситеност на антитела има в първия месец на заболяването и се наблюдава рязък спад до третия месец. Това е в унисон и с твърденията на някои изявени учени за краткотраен имунитет на преболедувалите новия коронавирус”, каза ген.-майор Венцислав Мутафчийски и обясни, че специалисти от ВМА са били на еднодневно посещение в Университетската болница „Сан Матео” в град Павия, на 20 км от Милано.
„Това е един от най-старите университети в Европа. Съставът на делегацията бе конструиран по препоръка на италианската страна – двама инфекционисти, двама хемотрансфузиолози и един вирусолог. Нашите специалисти бяха посрещнати от целия борд на директорите и ръководителите на департаментите, които са се занимавали пряко с COVID-19″, поясни проф. Мутафчийски. Италианските лекари са споделили своя опит от приемането на първия пациент с новия коронавирус на 21-ви февруари. Той е постъпил в спешното звено на болницата. От презентацията на ръководителя на този департамент професор Стефано Берлини става ясно, че организацията на отделението наподобява на тази във ВМА – с двоен триаж.
В „Сан Матео” е създадена перфектна организация за диагностицирането – за около час и половина излиза резултатът на PCR-теста. Вирусологичната им лаборатория е с огромен потенциал, с трета степен на защита и със собствена технология за произвеждане на тестове. Обменени са идеи в тази насока и предстои ВМА да подпише договор за взаимен обмен на технологии и идеи с италианската университетска болница.
Цялата концепция на „Сан Матео” за лечение с плазма и антитела е разкрил пред българската делегация ръководителят на департамента по имунохематология проф. Чезаре Пероти. Оказва се, че при лечението на пациентите италианските специалисти използват прясно замразена плазма, а не прясна плазма, както у нас. Във ВМА през подобно лечение са преминали вече 7 души.
„Всички протоколи са ни предоставени, вече работим по някои от тях и ще ги споделим и с останалите колеги“, заяви още началникът на ВМА.

ТЕСТВАТ СИСТЕМА ЗА АРХИВИРАНЕ НА ОБРАЗИТЕ ПРИ КОМУНИКАЦИЯ МЕЖДУ БОЛНИЦИТЕ, ЛЕКУВАЩИ ПАЦИЕНТИ С COVID-19
Създаден е прототип на национална система за архивиране на образите при комуникация между болниците, лекуващи COVID-19. Системата е в тестови период. Това каза в интервю по програма “Хоризонт” на БНР проф. Димитър Чаръкчиев от Медицински университет в София, главен координатор на Националната научна програма „Електронно здравеопазване“.
„Нашите болници партньори имат възможност да поставят тези свои рентгенови образни изследвания, след което други болници от България и чужбина могат да ги консултират с цел провеждане на лечението и обучение на персонала. В момента е практически в тестов период. Ние ще я предоставим на цялата българска лекарска общност за тестово ползване от здравната система“, обясни проф. Чаръкчиев.
Работи се и по медицински диктофон без аналог в световната практика, който да се използва от медицинските лица, облечени в предпазни облекла до болния пациент в интензивния сектор. Прави се набор от 20 милиона думи, който апаратурата да идентифицира, уточни той.
„За да разпознава диктовката при болни, да разпознава текста, автоматично да го записва в компютъра, когато вие сте в костюма и сте до болния в интензивното отделение. За първи път в световната практика е направена такава система“, обясни проф. Димитър Чаръкчиев в предаването “Хоризонт до обед”.
Електронното здравеопазване предполага събиране и обработка на големи обеми клинична информация. По-късно те биха могли да се свържат със системи за изкуствен интелект. В тази насока България работи, като създава своята стратегия и учените участват активно в частта за създаването на изкуствен интелект в медицината и здравеопазването, стана ясно от думите на Чаръкчиев. Много страни в Европа вече имат такива стратегии, допълни той.