НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (28.04.2020)

ЗАЩИТНИ ОЧИЛА И ПРЕДПАЗНИ ШЛЕМОВЕ ПОЛУЧИХА ПРОФЕСИОНАЛИСТИ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ В ХАСКОВО
Защитни очила и предпазни шлемове получиха професионалисти по здравни грижи в Хасково. Те са осигурени от регионалната колегия на БАПЗГ в града и от дарители. Предпазните средства са предоставени във всички лечебни заведения в региона, които обслужват пациенти с COVID-19, съобщи Clinica.bg.
Това са „МБАЛ – Хасково” „МБАЛ – Харманли”; „МБАЛ – Свиленград”, МБАЛ „Св. Екатерина” – Димитровград, Център за психично здраве – Хасково. Осигурихме известни количества лични предпазни средства и за СБАЛО – Хасково, предстои да изпратим още”, обясни Кресимирка Петева-Янева, председател на РК на БАПЗГ – Хасково. Предпазни средства са получили и специалисти по здравни грижи от манипулационните, рентгеновите и клинични лаборатории в ДКЦ 1, Трета поликлиника и „Санус Педиатрикус”, където колеги работят с деца, добави тя.
Регионалната колегия е в процес на подготовка да предостави предпазни маски на медицинските специалисти, които работят в петте социални дома за възрастни със заболявания в областта с приоритет за общините Ивайловград , село Радовец – Тополовград и село Пъстрогор – Свиленград. Ще бъдат проучени и нуждите от лични предпазни средства на работещите медици в детското и училищното здравеопазване, когато се върнат на работните си места. „Благодарили сме на инициативата “За доброто”, за тяхното разбиране и съдействие в момент когато нямаше възможност за изработка и доставка на шлемове”, каза г-жа Петева-Янева.
Председателят на РК на БАПЗГ – Хасково изтъкна, че медицинските специалисти оценяват високо застрахователното покритие, което осигурява БАПЗГ за всички свои членове, на които се наложи да се лекуват в болница заради COVID-19. „Още повече, че в нашия регион три медицински сестри бяха хоспитализирани заради коронавирусна инфекция. Към 26-ти април можем да изразим нашата радост, че една от тях вече е излекувана и изписана. С всички тях сме разговаряли по телефона, разяснена им е възможността да ползват застраховка и сме заявили готовността си за съдействие. Искрено се надяваме за бързото оздравяване и на останалите две медицински сестри”, сподели Кресимирка Петева – Янева.

1399 СА ПОТВЪРДЕНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС
1399 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. През днешния ден са доказани още 12 нови случая, като 3 са в област София и 9 в област Видин. Лабораториите продължават да работят, съобщиха от Министерството на здравеопазването.
287 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. 39 са пациентите с COVID-19, които са в интензивни отделения и клиники.
По отношение на общата картина към 28 април: 697 от регистрираните у нас случаи на COVID-19 са на мъже и 702 на жени.
Към 28 април, 17.00 часа, регистрираните случаи по справка, предоставена от Националния оперативен щаб, са в областите както следва: Благоевград – 42; Бургас – 47; Варна – 26; Велико Търново – 22; Видин – 82; Враца – 3; Габрово – 5; Добрич – 13; Кърджали – 13; Кюстендил – 63; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 26; Перник – 11; Плевен – 125; Пловдив – 50; Русе – 12; Силистра – 5; Сливен – 42; Смолян – 33; София – 694; Стара Загора – 36; Хасково – 16; Шумен – 4, Ямбол – 9.
150 са медицинските служители, при които е потвърдена коронавирусна инфекция.
Починалите лица, при които е установен COVID-19, са 58.

ПРЕМИЕРЪТ БОЙКО БОРИСОВ ОТЧЕТЕ МЕРКИТЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО СРЕЩУ COVID-19 ПРЕД ПАРЛАМЕНТА
7403 заявления са подадени досега по мярката 60/40 и от нея са се възползвали над 101 хил. работници, а до края на месеца ще станат – 120 хил. Това каза днес премиерът Бойко Борисов от парламентарната трибуна. По искане на БСП беше свикано извънредно заседание, на което премиерът да даде информация за актуалното състояние в страната във връзка с пандемията от COVID-19, информира Clinica.bg.
“Вие искате – изваждаме и раздаваме парите за един месец, но после дали бизнесът ще се отзове, като няма пари за пенсии, за заплати на учители, на армия, полиция и лекари. Малко Ви завиждам, вие може да обещавате всичко на всички”, обяви още Борисов. Той каза, че не е ясно колко ще продължи кризата. Накрая призова БСП за реалистични идеи, които да бъдат подкрепени.
Министър-председателят изтъкна, че страната ни има едни от най-ниските показатели за разпространение на COVID-19 и най-ниска смъртност от болестта в Европа. И допълни, че извънредните мерки и без разхлабване са по-либерални от тези в други страни. Той припомни, че са възстановени женските консултации и имунизации, отворени са парковете, а българите могат да ходят до магазин и банка без да бъдат следени.
Към момента страната ни разполага 60 хил. теста, обяви премиерът Бойко Борисов. В последните дни се изследват между 300 и 1000 души на денонощие. По думите на премиера щабът много внимателно подбира групите, които ще се тестват. “Преди месец и половина сме поръчали от ЕК един милион теста, досега няма нито един”, обясни Борисов. Той каза, че Турция има тестове, но те не са сигурни.
“Ако някъде имаше план, който да гарантира икономическото развитие, щяхме да го препишем”, каза още премиерът Борисов. Той припомни, че селското стопанство, строителството и IT сектора работят, а другата седмица се очаква да pdпочнат да работят и автомобилни заводи. „Най-големият проблем е туризмът, обсъжда се в Европа, но трябва да се внимава хотелите да не бъдат превърнати в болници”, подчерта премиерът.
След заседанието пред журналисти премиерът каза, че няма да има парад на 6-ти май, участие ще вземе само авиацията, за да се отбележи празника.

ГЕН. ВЕНЦИСЛАВ МУТАФЧИЙСКИ ПОЛУЧИ ЗАПЛАХИ ЗА СМЪРТ
Началникът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски е заплашван със смърт. Това съобщи той в интервю за „Дойче веле“, информира Zdrave.net.
„Отдалечавам се от образа на добрия. Моят образ твърде често вече се сатанизира. В смисъл, че действията и упоритостта на щаба разрушавали икономиката, което всъщност изобщо не е вярно. Проблемът е глобален“, казва той. „Вече получавам заплахи, включително за живота ми. Такива идват с имейли, есемеси или по вайбър. Аз, разбира се, ги предавам на полицията“, допълни специалистът.
„Категорично има смъртни заплахи, даже съм ги запазил в телефона си. Мога дори да цитирам едно от последните такива послания: „Искам да бъдеш усмихнат, когато ти пусна куршума”“, казва още той.
Заплахите са както анонимни, така и с имена, но без да е ясно дали имената са реални. „Аз не мога да преценя реална ли е заплахата или не. Да, правя много жертви за работата си, но чак пък да загубя живота си…“, казва ген. Мутафчийски. „Да оставим полицията да си свърши работата. Работи се по изясняването на поредния такъв случай. Смъртните заплахи се броят на пръстите на едната ръка. Много повече са гневните вербални послания. Наложи се дори да деактивирам един имейл“, допълва началникът на щаба.
Ген. Мутафчийски споделя, че всъщност мнозинството от хората подкрепят мерките, но има и едни други хора, които все не са съгласни.

Според проучване на „Активни потребители“: ОТ 21 ТЕСТВАНИ ДЕЗИНФЕКТАНТИ НА БЪЛГАРСКИЯ ПАЗАР САМО 3 ОТГОВАРЯТ НАПЪЛНО НА ИЗИСКВАНИЯТА НА СЗО
От 21 проби на препарати за дезинфекция за ръце, само 3 съответстват напълно на препоръките на Световната здравна организация за концентрацията на алкохол. Това показва проучване на „Активни потребители“, информира Clinica.bg.
В същото време цената на дезинфектантите варира от 15 лв. до 259 лв. за литър, подчертават от организацията.
В изследването са тествани 21 продукта. Установени са редица пропуски в етикетите. При един продукт не е изписан производителят, пропуснато е и активното вещество. При други 6 препарата отсъства информация за концентрацията на активното вещество (% алкохол). Празнини има и при описанието на помощните съединения. В 6 продукта те отсъстват напълно. При 2 търговски марки не са поставени задължителните надписи и пиктограми за опасност (риск от запалимост). Ако обобщим, само при 8 от 21 продукта етикетите поднасят достатъчно информация на потребителите, заявяват от организацията.
Интересна информация се получава от анализа на цените. Ако се преизчисли цената за 1 литър, се виждат огромни разлики при различните продукти, като цената варира от 15 до 259 лева за литър, обявяват от „Активни потребители“. Според тях няма и ясна корелация между цена и качество. Някои от евтините продукти съответстват на критериите за дезинфектанти за ръце, а при скъпи марки се установява недостатъчна концентрация на алкохол, но пък има безмислени добавки от масла и парфюми.
“Основен критерий за качеството на търговските продукти е концентрацията на активната база, т.е. спирта. Съгласно препоръките на СЗО и ЕС, в препаратите за дезинфекция на ръце трябва да има 70 тегловни или 80 обемни процента етилов или пропилов/изопропилов алкохол. Това не е изпълнено при мнозинството от продуктите на нашия пазар. Само при 3 от 21 препарата се установява концентрация на алкохола от 70% (маса/маса)”, подчертават от потребителската организация.
При 16 препарата измереното количество на алкохола е в диапазона от 50 до 69,9%. Това означава, че способността им да убиват микроорганизмите е по-малка в сравнение с оригиналната рецепта на СЗО. Допълнително всичките 21 проби са анализирани за наличието на токсичния за хората метилов алкохол. През последните години върху неговата употребата за технически и медицински цели бяха наложени редица забрани. “Резултатите от нашия анализ показват ниски нива на замърсяване с метанол. Само при една проба беше установена концентрация от 0,5% м/м метилов алкохол, което е относително ниско и не може да предизвика интоксикация при външна употреба”, смятат изследователите.
В проучването са включени 21 марки закупени от магазини, аптеки и бензиностанции в София през месец април 2020 г., съобщават от организацията.

ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ, В КОИТО СЕ ИЗВЪРШВА АСИСТИРАНА РЕПРОДУКЦИЯ, ТРЯБВА ДА ПРЕДСТАВЯ НА МЕДИЦИНСКИЯ НАДЗОР ПРАВИЛА ЗА БЕЗОПАСНА РАБОТА
В срок до 4-ти май 2020 г. всички лечебни заведения, които осъществяват дейности по асистирана репродукция, трябва да представят за утвърждаване от изпълнителния директор на ИА „Медицински надзор“ (ИАМН) правила за безопасна работа в условия на разпространение на COVID-19, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от агенцията.
Писмото на изпълнителния директор на ИАМН Росен Иванов е изпратено до ръководителите на 40 лечебни заведения и центрове в страната, в които се извършват дейности по асистирана репродукция. Повод за него е заповедта на министър Ананиев, с която се възобновяват ин витро процедурите, като се възлага на лечебните заведения да прилагат стриктно мерки за максимална защита на пациентите и медицинския персонал, както и недопускане на разпространението на COVID-19. Центровете за асистирана репродукция следва да адаптират работата си съобразно новите условия. В Стандартната оперативна процедура (СОП), трябва да са описани конкретните дейности и мероприятия, свързани с контрола върху възможното възникване на заболяването и неговото ограничаване. Необходимо е, също така, да се снема подробна епидемиологична анамнеза от двойките, на които им предстоят ин витро процедури.
ИАМН препоръчва всяко лечебно заведение, извършващо асистирана репродукция, освен изготвянето на специалните правила, да предприеме и действия по допълнително обучение на персонала за работа в епидемична обстановка и в частност COVID-19 инфекция; прилагане на гъвкави работни графици; сключване на споразумения с други лечебни заведения, извършващи асистирана репродукция, с оглед гарантиране на непрекъсваемост на процедурите в случай на възникване на спешна ситуация.
При изготвянето на СОП се препоръчва да бъдат спазени актуалните насоки на Европейското дружество по човешка репродукция и ембриология (ESHRE – European Society of Human Reproduction and Embryology), както и заповедите на министъра на здравеопазването. Инспектори на ИАМН ще следят за изпълнението заповедта на министъра на здравеопазването.

СПОРЕД ИЗСЛЕДВАНЕ ПОЛОВИНАТА ОТ МЛАДИТЕ ХОРА У НАС НЕ ПОЗНАВАТ СИМПТОМИТЕ НА СЪРДЕЧНАТА НЕДОСТАТЪЧНОСТ
Близо 64 млн. души в света са диагностицирани със сърдечна недостатъчност, което я определя като глобална пандемия и причина № 1 за хоспитализация на хора на възраст над 65 години, а според статистиката до 5 години от поставянето на диагнозата близо половината пациенти ще починат вследствие на заболяването. За това информира Zdrave.net.
Тези данни бяха представени по време на виртуален семинар за журналисти, организиран от Дружеството на кардиолозите в България съвместно с фармацевтичната компания АстраЗенека. Проявата е част от информационната кампания за превенция и лечение на сърдечно-съдовите заболявания „Сърцето помни“.
„В България близо 170 000 души страдат от сърдечна недостатъчност, а над 90 000 са хоспитализациите по тази причина. Тревожен факт е и повторният прием в рамките на година за 17% от тази пациенти“, поясни проф. Гацов. Той поясни, че сърдечната недостатъчност е съпроводена и с много други съпътстващи заболявания. Така например, тя се установява при над 40% от пациентите с хронично бъбречно заболяване (ХБЗ), а захарен диабет тип 2 имат между 20 и 40% от хоспитализираните поради сърдечна недостатъчност.
По време на семинара бяха представени данни от проведеното през април т.г. национално представителното проучване с 1000 респондента, според което 21% от всички пълнолетни българи имат личен или косвен опит с диагнозата сърдечна недостатъчност. Изключително малко (2%) са хората, които споделят, че никога не са чували за сърдечна недостатъчност, като българите на възраст до 29 години най-често не знаят нищо по темата, следвани от живеещите в малки градове и села, сочат данните на социологическа агенция „Естат“, провела проучването.
Другите изводи от него са няколко. Симптомите на сърдечната недостатъчност, като недостиг на въздух, лесна умора и/или подути глезени, се разпознават като характерни за заболяването от 61% от всички пълнолетни българи. Същевременно, анализът по възрастови групи показва съществено непознаване на симптоматиката сред най-младите – едва 45% от тях вярват, че описанието отговаря на диагнозата сърдечна недостатъчност, а не на белодробно заболяване (42%). Това означава, че над половината от младите хора – 55%, не познават симптомите на сърдечната недостатъчност.