НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (28.03.2020)

331 СЛУЧАЯ НА ЗАРАЗЕНИ С COVID-19 У НАС
Общият брой на регистрираните с COVID-19 у нас стана 331. Това заяви началникът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, информира Zdrave.net.
В болници са 122 души, от които 8 са интубирани. В София хоспитализирани са 59 души, от които 6 са интубирани.
Трети човек е починал днес от коронавирусна инфекция и общо починалите у нас стават 6 души, съобщи ген. Мутафчийски. По-рано днес починаха пациенти от „Пирогов“ и Благоевград. „Мъжът, починал в Благоевград е от Банско. На тестовете е показал един положителен и един отрицателен резултат и макар, че е бил с мозъчен оток и уголемено сърце, го смятаме за случай на короновирус“, каза началникът на националния оперативен щаб. По думите му останалите новоустановени случаи в града не са свързани с него.
„Още не сме започнали, положението се удържа, карантината явно дава резултати. Не са малко, но няма бум. Това не значи, че отиваме към плато, още по-малко към пик на заболяването. Единственото успокояващо е, че нямаме смъртност. Труповете не могат да се скрият“, каза още ген. Мутафчийски.
За деня има и двама изписани от лечебни заведения пациенти , които са с по два отрицателни тест – един от УМБАЛСМ „Пирогов”, друг – от ВМА,
По-рано премиерът Бойко Борисов заяви, че първата грижа на правителството е живота и здравето на хората, затова е възложил на щаба и на МЗ да прегледат всички, които са работили със заразени с коронавирус лица от лекарите до шофьорите на линейки, за да няма нито един пропуснат човек с допълнителните 1000 лв.
Стана ясно, че Националният оперативен щаб вече ще дава брифинг само веднъж дневно в 17:00 часа от Министерски съвет. „Ще се групират въпросите, така че да няма незададен въпрос. За здравето на всички нас, е по-добре”, обясни премиерът Бойко Борисов преди началото на заседанието на МС, информира БНТ.

И В БЪЛГАРИЯ СЕ РАБОТИ ПО ВЪПРОСА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА COVID-19 С КРЪВНА ПЛАЗМА
На редовния брифинг за разпространението на коронавирусната инфекция у нас ръководителят на Националния щаб за борба със заболяването ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски коментира съобщенията за терапевтична практика за лечение на COVID-19 с кръвна плазма от преболедували, вече здрави пациенти, които имат изградени антитела. По думите на проф. Мутафчийски този метод е добре познат, съобщи БНР
„Залагат се известни надежди, че може да помогне и в този случай (на коронавирусната инфекция – бел.ред.). Първите съобщения, които бяха направени в Китай са, че значително облекчава симптоматиката, но все още няма достоверни сведения, че може да бъде заложено като панацея за лечението на вируса“, коментира началникът на Националния оперативен щаб.
„В България има една държавна фирма, която е собственост на Министерство на здравеопазването – казва се БУЛ БИО – НЦЗБП и заради това ще го кажа (името на компанията – бел.ред.), защото е държавна фирма, която работи по този въпрос. И в България се работи по този въпрос“, обясни Венцислав Мутафчийски.

28 ДНИ ЗАДЪЛЖИТЕЛНА КАРАНТИНА ЗА ЛИЦА С COVID-19, ЛЕКУВАНИ В БОЛНИЦА
На задължителна домашна изолация (карантина) подлежат следните потвърдени случаи на COVID-19 – лица без симптоми, т.е. такива, които са контактни или установени в хода на епидемичното проучване, както и лица с леки клинични оплаквания (телесна температура < 38℃, кашлица, неразположение, хрема, възпалено гърло, стомашно-чревни симптоми като гадене, повръщане и/или диария, без промени в психичния статус, т.е. объркване или летаргия, и без придружаващи хронични заболявания или имунокомпрометиращи състояния и др.), информира Zdrave.net.
На карантина за срок от 28 дни, считано от датата на изписването от лечебно заведение, подлежат и всички, при които е бил потвърден случай на COVID-19 и заради това са били настанени в болница.
Такива са нарежданията на здравния министър Кирил Ананиев, разписани в Заповед № РД-01-165 от 27.03.2020 г., с която се изменя Заповед № РД-01-129/16.03.2020 г. В новата заповед на здравния министър се казва още, че на основание чл. 60, ал. 1, във връзка с чл. 74 от Административно-процесуалния кодекс се разпорежда предварително изпълнение на заповедта с цел осигуряване живота и защитата здравето на гражданите. Мерките, посочени в настоящата заповед, се предприемат с цел ограничаване разпространението на епидемията от COVID-19.

3260 СА ДОБРОВОЛЦИТЕ, КОИТО СА СЕ ОБЪРНАЛИ КЪМ НАЦИОНАЛНИЯ ОПЕРАТИВЕН ЩАБ
„В Националния оперативен щаб всекидневно пристигат все повече на брой предложения за включване на физически лица като доброволци. В момента те са около 3260, обучени, подготвени и екипирани”, обясни началникът на логистичния център към щаба и директор на Главна дирекция “Защита и безопасност на населението” главен комисар Николай Николов. Той уточни, че се провеждат акции за разнасяне на топли напитки по всички КПП-та, има дарения на защитни маски. Осигурени са и зелени коридори, информира БНТ.
Утре предстои среща при вицепремиера Томислав Дончев с представители на Националното сдружение на общините в България, за да се мобилизират доброволци. „Ще направим обиколки в големите областни градове, за да видим с какво точно можем да помогнем”, изтъкна главен комисар Николов.
Доброволците ще бъдат насочени за подкрепа на медицинските заведения, социалните служби и регионалните здравни инспекции. Ще има и доброволци за подкрепа на службите за реда – ГКПП, областни КПП-та и др., допълни комисар Николов.
Премиерът съобщи, че днес с вицепремиера Дончев, финансовия министър Горанов и социалния министър Сачева са провели разговор с шефа на МВФ, за да се запознаят с мерките, които се предприемат по света.
„Към този момент България се дава за пример за адекватни, бързи и точни мерки”, подчерта Борисов. Той допълни, че светът се готви и реално има пари за около 3 месеца. Ако разрастването на пандемията продължи 6 месеца, ще се търсят варианти как да се разпределят парите във времето.
„Канцлерът Меркел ми се обади да ме поздрави, че пръв съм реорганизирал производството за най-необходимото – маски, шлемове, защитни облекла”, заяви Борисов. Той увери, че у нас се произвеждат хиляди тонове спирт, така че няма да има липса на този продукт на пазара и дори ще можем да изнасяме спирт в други държави.
Премиерът коментира и ситуацията с тировете на граничен пункт “Капитан Андреево”, като заяви, че след отварянето на буферния паркинг на летище Узунджово, опашки от камиони вече няма. Той призова да се спазват стриктно мерките.

ОТМЕНИХА КАРАНТИНАТА В БОЛНИЦАТА В ПЕЩЕРА
Отмениха карантината във Вътрешното отделение на болницата в Пещера, където от седмица са изолирани 22-ма медицински работници и 13 пациенти. Това реши на извънредно заседание Областният кризисен щаб в Пазарджик, съобщи БНР.
На онлайн брифинг областният управител на Пазарджик Стефан Мирев съобщи, че всички повторни проби на поставените под карантина били отрицателни: “С оглед на което Щабът взе решение Вътрешното отделение на болницата в Пещера да бъде освободено от карантина и хората, които са в него, да бъдат изпратени в къщи, където да продължи тяхната карантина”.
Вътрешното отделение на болницата в Пещера бе поставено под изолация заради 4 положителни проби с коронавирус на пациенти, които се лекували там, както и на три заразени медицински лица.

НАЦИОНАЛНИЯТ СЪВЕТ ЗА ТРИСТРАННО СЪТРУДНИЧЕСТВО С КОНСЕНСУС ЗА КОМПЕНСИРАНЕ НА КОМПАНИИТЕ, ЗАСЕГНАТИ ОТ КРИЗАТА
Днес в Националния съвет за тристранно сътрудничество беше обсъден актуализиран вариант на проекта на Постановление на МС относно компенсиране на работодатели, засегнати от кризата с коронавирус. Представителите на работодателските и синдикалните организации принципно подкрепиха новия вариант на постановлението, като изразиха определени резерви по отношение приложимостта му, информира БНТ.
В новия вариант на постановлението се предвижда компенсацията от страна на държавата в размер на 60% върху брутното трудово възнаграждение на работниците и служителите да имат право да ползват работодатели от всички сектори на икономиката, чиито приходи от продажби са намалели с най-малко 25%, поради напълно или частично преустановена работа вследствие на извънредното положение. Приложеният към постановлението списък със сектори, подлежащи на компенсации, ще се отнася само за работодателите, спрели работа вследствие на заповед на държавен орган (в случая министъра на здравеопазването).
В хода на днешната дискусия, министърът на труда и социалната политика Деница Сачева се съгласи с предложението на социалните партньори прагът за право за обезщетение да бъде свален от 25 на 20% спад в приходите от продажби.
Спорен беше въпросът към кой период да се отчита този праг. Според заложеното в проекта на ПМС, спадът трябва да е към осреднените приходи от продажби за месеците януари и февруари 2020 г. Част от социалните партньори предложиха за референтен период да се взимат съответните месеци на предходната година (например, март 2019 г. спрямо март 2020 г.), а другото предложение беше спадът да се изчислява на база 1/12 от приходите от продажби през 2019 г. Сред спорните въпроси беше и каква документация ще е необходима за доказване на спада в продажбите. В крайна сметка, беше възприет подходът съпоставката да се прави спрямо същия период на предходната година.
Социалните партньори бяха единодушни по няколко ключови предложения и тези:
1. Че е необходима промяна в Закона за извънредното положение, където е заложена мярката 60/40 – съотношение, което прави ПМС неприложимо за огромната част от българските фирми, особено за микро-, малките и средните предприятия;
2. Да се създаде публичен регистър на компаниите, които ще бъдат подкрепени по силата на постановлението;
3. Да се облекчи максимално обемът документация, необходим за кандидатстване за компенсации;
4. Да се прецизират част от текстовете в постановлението, така че да няма възможности за странични тълкувания;
5. Постановлението е само една от антикризисните мерки, затова е необходимо спешно разработване и приемане на цялостен антикризисен план, комплекс от мерки в подкрепа на икономиката, в средносрочен и дългосрочен план.
До обяд на утрешния ден (29 март, неделя) членовете на НСТС ще изпратят писмените си бележки и предложения, с цел прецизиране на текстовете в Постановлението, а в понеделник (30 март) на извънредно заседание на Министерския съвет, то ще бъде окончателно прието, за да може максимално бързо фирмите да имат възможност да се възползват от възможностите за компенсиране на техните загуби, породени от кризата.