НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (28.01.2020)

Президентът Румен Радев: ДЕТСКОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ТРЯБВА ДА СЕ РАЗВИВА УСПОРЕДНО С ДЕТСКИЯ МАСОВ СПОРТ
Детското здравеопазване трябва да преодолее липсата на оборудване и финансиране за лечение и рехабилитация, за профилактика и превенция, за специализация и повишаване на квалификацията на лекарите, а педиатрията трябва да се превърне в привлекателна специалност. Това заяви президентът Румен Радев на пресконференция днес по повод третата годишнина от встъпването си в управлението като държавен глава, информира Zdrave.net.
Държавният глава изрази благодарност на всички добродетелни, по думите му, българи, които даряват средства за „Българската Коледа“, но в същото време отбеляза, че тези хора виждат ясно контраста между това какво се постига с тези дарени в кампанията 2,5 млн. лева и това как се източва Здравната каса, как се раздават милиарди от излишъка по непрозрачен начин. По думите на президента те са в правото си да задават въпроси, а управляващите трябва да дадат отговор.
Детското здравеопазване трябва да се развива успоредно с детския масов спорт, за да имаме здраво младо поколение. Семейната политика също трябва да бъде развивана в този контекст.
Най-важна е инвестицията в хората, категоричен бе държавният глава.
„Затова в Консултативния съвет за национална сигурност ще търся решения със законодателната и изпълнителната власт и парламентарно представените партии за законови организационни и финансови механизми в три основни области – образование, детско здравеопазване и стимулиране на младите семейства“, заяви президентът Радев. По думите му един от най-съществените тревожни въпроси пред страната ни без съмнение е демографската катастрофа, но само мерки за повишена раждаемост и намалена смъртност не са достатъчни, необходимо е да се влагат усилия във всеобхватни политики за развитие на страната.

Министър Кирил Ананиев: 42% ОТ РАЖДАНИЯТА У НАС СА ИЗВЪРШЕНИ ЧРЕЗ СЕКЦИО
За периода 2015 – 2018 г. средно 42% от ражданията у нас са извършени чрез Цезарово сечение, а средно 44% от спешните раждания са завършили със секцио. Тези данни на Националния център по обществено здраве и анализи представя министърът на здравепопазването Кирил Ананиев в писмен отговор на въпрос на народния представител от БСП Георги Гьоков за причините, които са в основата на нарастващия брой оперативни раждания у нас през последните години. За това информира Zdrave.net.
При намаляващия брой раждания в страната броят на Цезаровите сечения и спешните Цезарови сечения запазва нивото си и тенденцията към увеличение е относително слаба – 1% годишно, допълва министърът.
„Индикациите за извършване на оперативно раждане, както и индикациите за прилагането на който и метод на лечение, независимо дали е оперативен или консервативен не може да подлежи на административна регулация, тъй като това е груба и некомпетентна намеса в професионалния подход на лекарите“, отбелязва в отговора си той. В него се посочва още, че причините за оперативно родоразрешение могат да се разделят най-общо на медицински и немедицински, а честотата на този подход е обект на дискусия в общността на акушер-гинеколозите от дълги години, но до момента няма задължителна норма, тъй като въпросът не е единствено медицински. В тази връзка министърът цитира консенсусното решение на XXIV Национална конференция по акушерство, според което „желанието за Цезарово сечение е допустимо“. Разбира се, безогледното прилагане на секцио е обект на критики от страна и на СЗО и на Световната федерация по акушерство и гинекология, отбелязва министър Ананиев.
„Въпросът е труден за еднозначно решение, но в България вече се наблюдават целенасочени усилия на определени водещи специалисти по акушерство и гинекология към възраждане на идеята за стриктно спазване на медицинските индикации за извършване на Цезарови сечения и снижаване на техния относителен дял до препоръчваните от СЗО 15%“, се казва в заключение на отговора на здравния министър.

ЛИЧНИ ЛЕКАРИ СЕ ОБЯБИХА СРЕЩУ НАРЕДБАТА ЗА КАСОВИТЕ АПАРАТИ
Настояваме да се премахнат безсмислените ограничения в Наредба Н-18, защото те пречат на работата ни като лекари. За това настояват в отворено писмо до институциите общопрактикуващи лекари от София- област, информира Zdrave.net.
Лечението не е продажба и лекарите не са оператори на продажби в търговски обекти, защото тяхната дейност е специфична, регулирана от специални закони и наредби и засяга живота на хората, подчертават медиците. Прилагането в практиката както на базовия вариант, така и на специално регламентирания за лекарите вариант на СУПТО ще доведе до листи на чакащите на всички нива на здравеопазването, до писане на нов амбулаторен лист при всяко влизане в кабинета, да увеличена бумащина и затруднен лечебен процес, а при прекъсване на връзката с НАП лекарската дейност също ще трябва да бъде прекъсната, допълват те.
Повече болни хора, повече уморени лекари, по-недоволни пациенти, невъзможна защита на чувствителни лични данни, непосилни глоби, по-малко време за преглед и общуване с пациента, за сметка на повече писане – така личните лекари описват очакваните последици от наредбата.
Те предлагат няколко мерки за решаване на проблемите, свързани с Наредба 18. На първо място според тях е важно да отпадне изискването да се вписват в базата данни номерата на касовите бележки, защото по този начин скъпо струващият лекарски труд се използва за безсмислено писане на „цифрички“, вместо за оказване на медицинска помощ. Друго тяхно искане е да отпадне забраната за съхранение на медицинската информация от прегледите на всички пациенти, включително неосигурените, в медицинския софтуер по чл. 52а ал. 2 и да се отложи влизането в сила на Наредба 18 до решаването на проблемите, които създава или да се отмени изцяло относно медицинската дейност. Медиците призовават да престанат опитите на управляващите да регламентират в сектора задължения, които не могат да бъдат изпълнявани, защото след 10 години в България няма да има работещи български лекари, ако сегашната политика не се промени.

СТАРТИРА ИНИЦИАТИВА ЗА СЪЗДАВАНЕ НА НОВА ПРОЦЕДУРА ЗА ПОЛУЧАВАНЕ НА ИНФОРМИРАНО СЪГЛАСИЕ ЗА МЕДИЦИНСКИ ИНТЕРВЕНЦИИ
Процедурата за получаване на информирано съгласие при медицински интервенции е един от аспектите на здравните права, с който често пациентите не са добре запознати. Самата процедура има нужда от промяна, която да защити по-добре правата и на двете страни в процеса, тъй като в последно време зачестяват случаите, при които след гинекологични операции, пациенти търсят обезщетение от лекарите.
Данните са на Фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“, а темата ще бъде акцент на предстоящата кръгла маса, посветена на пациентските права, информира Puls.bg.
По време на форума водещи АГ специалисти и представители на пациентски организации ще започнат работа по предложение за нова процедура за получаване на информирано съгласие при медицински интервенции от пациенти. Събитието ще се състои на 3 февруари от 16:00 часа в офиса на Националната пациентска организация (гр. София, ул. „Любен Каравелов“ №3).
Експертната работна група се събира по инициатива на Фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве”. Основни партньори в инициативата за създаване на нова процедура за получаване на информирано съгласие за медицински интервенции са НПО и адвокат Мария Петрова. Работата на експертната група е отворена и за представители на други медицински сектори и организации, извън акушеро-гинекологичната грижа.

В УМБАЛ “АЛЕКСАНДРОВСКА” СЕ ПРАВИ БЪРЗ ТЕСТ ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ГРИПНИЯ ВИРУС
Само за 10 минути в УМБАЛ „Александровска” откирват вида на респираторните вируси. Изследването не се покрива от НЗОК и е на цена от 35 лева, които пациента заплаща. за това информира Clinica.bg.
Тестът е бърз, неинвазивен и не изисква предварителна подготовка от страна на пациента, обясняват от лечебното заведение. Всеки гражданин, по собствено желание или с направление от лекар, би могъл да се изследва за респираторни вируси (грип тип А и тип B, RSV- респираторно синцитиален вирус и аденовирус) в Лабораторията по микробиология на Александровска болница. Изследва се назофарингиален секрет на място в лабораторията, който се взима със стерилен тампон към съответния кит. Най-подходящият период за провеждане на изследването е в рамките на 48 часа от началото на първите симптоми. Доказването на грипния вирус ориентира лекаря за последващ терапевтичен подход.

1292 УЧИЛИЩА ЗАТВОРИХА ВРАТИ ЗАРАДИ ГРИПНАТА ЕПИДЕМИЯ
1292 училища в страната са затворени, заради грипна епидемия. В 13 области е преустановен учебният процес, съобщават от Министерството на образованието и науката. Няма да учат децата в областите Благоевград, Бургас, Варна, Габрово, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Перник, Смолян, София-град, София-област, Хасково и Ямбол, информира Clinica.bg.
В останалите 6 области на страната учебните занятия са преустановени само в отделни училища. От утре грипна епидемия е обявена в област Пловдив. Също от утре Регионална здравна инспекция – Кюстендил обявява грипна епидемия на територията на общините Кюстендил, Рила, Бобошево, Невестино и Трекляно. Продължава грипната епидемия в общините Дупница, Бобов дол, Кочериново.
Днес РЗИ – Кюстендил отмени грипна епидемия за Община Сапарева баня. Въпреки това почти една трета от страната е покосена от заразата. Преобладаващият грипен щам в момента е H3N2, коментират експертите. Той засяга предимно децата от 5 до 14-годишна възраст. Здравните власти призовават да не се провеждат масови мероприятия, а учениците да избягват посещения на места, на които се събират много хора. До второ нареждане се ограничават плановите операции и свижданията в лечебните заведения. Преустановяват се женските и детските консултации.

ДВАМА МЕДИЦИ ПОДАДОХА ЗАЯВЛЕНИЯ ЗА НАПУСКАНЕ ЗАРАДИ ОБЩЕСТВЕН НАТИСК
Двама лекари от Комплексния онкологичен център в Русе – д-р Катерина Генова и д-р Людмил Станев – вече не са част от екипа на лечебното заведение. Вчера двамата специалисти са подали заявления на напускане, които са били приети от управителя на КОЦ-Русе д-р Камен Кожухаров, съобщи регионалният сайт Ruse.info.
Причина за решението са многобройните обвинения в социалните мрежи, че д-р Генова и д-р Станев се държат лошо с пациентите. Поради силния обществен натиск от страна на група русенци, бе направена проверка и управителят на лечебното заведение подписа документите за освобождаването на двамата лекари. От КОЦ-Русе са категорични, че лечебният процес за всички пациенти на напусналите лекари няма да бъде нарушен и те ще бъдат пренасочени към други специалисти.