НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (27.12.2020)

ЗАПОЧНА ИМУНИЗАЦИОННАТА КАМПАНИЯ СРЕЩУ COVID-19 У НАС
„Ваксинирам се днес, защото вярвам, че благодарение на ваксините светът е такъв, какъвто го познаваме. Сигурен съм, че учените са си свършили работата, така че ваксината да бъде спасението, което ние очакваме. Вярвам също така, че много скоро ще започнем да надделяваме над COVID-19 и ако трябва да бъда честен, нямам търпение да се видя със 70-годишния си баща, без да се притеснявам, че мога да го заразя с коронавирусна инфекция. Днес България заедно с почти всички европейски държави се изправяме в едновременни усилия за повеждане на победоносна битка срещу COVID-19. Уверен съм, че така ще победим тази пандемия и ще се върнем към нормалния си живот.“ Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в УМБАЛ „Света Анна“ в София днес, след като стана първият българин, ваксинирал се срещу коронавирусна инфекция. С това той постави началото на имунизационната кампания срещу COVID-19 у нас, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Веднага след проф. Ангелов ваксина беше поставена и на Негово Преосвещенство Тивериополски епископ Тихон, викарий на Негово Светейшество Неофит Патриарх Български и митрополит Софийски. От 1978 г. до 1981 г. епископ Тихон учи в средно медицинско училище, а след това започва работа като фелдшер в болница в Щутгарт. „Аз помолих министър Ангелов да ми разреши да го подкрепя. Като се ваксинирам, изразявам благодарността си към невероятните усилия на всички, които направиха възможно тази ваксина да бъде достъпна за всички ни. Аз самият съм ваксинирам срещу всичко. Днес е Стефановден. Свети Стефан е първият дякон. Това е онзи, който служи на християните. И ние като него ще служим на християните с това да ги предпазим от тази болест. На тези светли празници с този жест искам да запаля една светлинка в тунела за всички, които се грижат за болните, както и за всички християни в България, че най-накрая ще можем спокойно да видим близките си хора, от които толкова дълго време сме били разделени,“ обясни символиката на днешния ден епископ Тихон, както и решението си да бъде сред първите ваксинирани у нас.
„Реших да се ваксинирам, защото съм жена със семейство и вярвам в личния пример. Считам, че както в едно семейство деца се възпитават с личен пример, а не с приказки, така и в обществото, ние сме тези, които трябва да дадем личен пример, за да може всички да ни последват. Единственият начин сегашната ситуация да се промени през 2021 г. е да има масова ваксинация, за да можем да прекратим инфекцията от коронавирус и да заживеем по нормален начин,“ каза д-р Рада Прокопова, която също се ваксинира в УМБАЛ „Света Анна“ днес. Тя е началник на Отделението по кардиология към Клиниката по вътрешни болести на УМБАЛ „Света Анна“, но в момента ръководи COVID отделенията в лечебното заведение.
След министъра на здравеопазването в Окръжна болница в столицата днес се ваксинираха още изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Славчо Близнаков, Ани Кирова, медицинска сестра в КАИЛ и други медицински служители.
Освен в София, имунизационната кампания срещу COVID-19 в страната започна синхронно в още два града – Пловдив и Бургас.
В УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив първи срещу коронавирусна инфекция се имунизира председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.
“Правя го първо, защото вярвам в постиженията на медицинската наука. Второ, защото е крайно време да заживеем както преди епидемията и трето – за да дам пример на пациентите”, подчерта д-р Маджаров след като му беше поставена ваксината.
Само през днешния ден доза от препарата срещу COVID-19 ще приемат 163 лица от медицинския персонал на 12 болници в град. В следващите дни ще бъдат имунизирани още 440 медици.
В Бургас имунизацията срещу COVID-19 започна при засилен интерес от страна на медицинския персонал. В „УМБАЛ – Бургас“ първа беше ваксинирана 59-годишната Златина Парушева, която е медицинска сестра с 40-годишен трудов стаж, последните 10 от които работи в Спешното отделение на лечебното заведение. От първия ден на разкриване на триажната зона тя е в графика на първа линия с пациентите с COVID-19. За да се ваксинира е останала след нощно дежурство.
Втори в „УМБАЛ – Бургас“ срещу коронавирусна инфекция се ваксинира д-р Владислав Русинов, специалист по образна диагностика с 25-годишен трудов стаж. След него, във времето за почивка между натоварените им дежурства, имунизации предпочетоха да си направят и Надежда Попсавова, медицинска сестра в ОАИЛ с 25-годишен стаж, Димитрина Обретенова, медицинска сестра в ОАИЛ, д-р Данаил Вълчев, ревматолог, към момента работещ в COVID отделение на болницата, както и педиатърът д-р Мария Ирикова.
Всички медицински служители, които бяха ваксинирани днес срещу коронавирусна инфекция в „УМБАЛ – Бургас“, изразиха убеждението си, че ваксинацията е пътят за справяне с пандемията от COVID-19 и връщането към живота и близостта с любимите хора.

469 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С COVID-19 ЛИЦА У НАС ЗА ЕДНО ДЕНОНОЩИЕ
469 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалото денонощие. От тях 316 са установени с PCR, а 153 – с бързи антигенни тестове. Тестовете, направени през последните 24 часа, са общо 2973, 1759 от които PCR, а 1214 – антигенни. Това показват данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 28; Бургас – 19; Варна – 47; Велико Търново – 17; Видин – 6; Враца – 9; Габрово – 14; Добрич – 15; Кюстендил – 14; Ловеч – 7; Монтана – 2; Пазарджик – 7; Перник – 11; Плевен – 21; Пловдив – 56; Разград – 7; Русе – 24; Силистра – 6; Сливен – 1; Смолян – 7; София област – 14; София град – 95; Стара Загора – 7; Търговище – 4; Хасково – 7; Шумен – 13; Ямбол – 11.
Общо 197 384 са доказаните случаи на новия коронавирус в България. 80 519 от тях са активни. 109 742 са излекуваните лица, 876 от които са регистрирани през последното денонощие.
В лечебни заведения за болнична помощ се намират 5545 пациенти с потвърдена коронавирусна инфекция. 523-ма от тях са настанени в интензивни структури.
Националната информационна система показва, че у нас новият коронавирус е доказан при 8694 лица-медицински служители. 17 нови случая са регистрирани през изминалите 24 часа. От тях 4 са установени при лекари, 8 – при медицински сестри, 1 – при санитар и 4 – при друг медицински персонал.
7123 са починалите лица, при които е бил констатиран COVID-19. 50 са новите случаи, регистрирани през последното денонощие.

Проф. Асена Сербезова: ЧЕТЕТЕ ВНИМАТЕЛНО ЛИСТОВКАТА ЗА ВАКСИНАТА
Следващата пандемия да бъде пандемия от емпатия – това пожелание отправи пред БНР председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова. В предаването на БНР „Политически НЕкоректно“ тя коментира започналата ваксинация срещу коронавирусна инфекция.
„Това е действително съкратена процедура, която се прилага в случаи, когато е от изключителна важност факторът време, тоест колкото по-бързо се справим, толкова повече животи ще бъдат спасени“, отбеляза Сербезова относно бързо разработените ваксини срещу коронавируса, някои от които вече се прилагат.
От самото начало регулаторът беше с фармацевтичните компании, които разработваха ваксините, за да им дава научни консултации – за дизайна на клиничните изпитвания, какви крайни точки да заложат, колко хора да бъдат включени и в момента, в който „наръч“ от документация ставаше готов, те го подаваха, което в останалите случаи не е точно така, поясни проф. Сербезова.
„За всеки лекарствен продукт съществува риск. Има крехко съотношение полза – риск, но при приема на всеки лекарствен продукт има рискове“, заяви тя, запитана за възможните рискове при ваксините за COVID-19.
„Ако искаме да повишим ваксиналното покритие, трябва да направим кампания, базирана на обективна информация в достъпен вид“, подчерта проф. Сербезова. Българският фармацевтичен съюз е заявил пред председателя на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов готовността си да се включи в разяснителната кампания за ваксините, изтъкна тя.
Относно преведената на български език информация от листовката за ваксината на „Пфайзер“ и „Байонтех“ Асена Сербезова посъветва всеки да прочете предупрежденията и ако попада в някоя от тези групи (което не означава абсолютно противопоказание), внимателно да обсъди със своя лекар ползите и рисковете от поставянето на ваксината.
„Пред мен не стои като въпрос дали да се ваксинирам, а с какъв продукт“, каза проф. Сербезова.

4620 БЕБЕТА СЕ РОДИХА В ДВЕТЕ ОБЩИНСКИ АГ БОЛНИЦИ В СОФИЯ
Увеличава се броят на родените близнаци в Първа АГ болница “Света София” в столицата. 2360 бебета са се родили от началото на годината в общинската АГ болница “Шейново”, 2260 бебета са проплакали в Първа АГ болница “Света София”, съобщи БНР.
“Ние ще завършим годината с един голям брой раждания, най-голям от последните 9 години, които сме имали. На Коледа специално се родиха 6 дечица, всички нормални раждания”, казва директорът на АГ “Шейново” д-р Румен Велев.
“Като се има предвид, че годината беше много тежка, изпълнена с всякакви кризи, с всякакви ситуации, но смея да кажа, че се справихме не лошо и че завършваме много добре тази година. 13 майки с COVID-19 родиха здрави бебета, едно детенце само имаше антитела. Успяхме да опазим себе си, много малко хора от персонала на болницата изкараха COVID инфекцията и то доста леко. Успяхме да запазим всички останали пациенти, защото ние не можехме да спрем да работим. Всичко това ни изпълва с оптимизъм за следващата година. Разбира се, със започването на ваксинацията нещата ще стоят по доста различен начин”, допълни д-р Велев.
Той си пожела по-здрава 2021 година и бейби бум.
“Българинът в условия на тежки кризи и на национални катастрофи винаги е излизал с повишена раждаемост, с повече раждания, за да можем да се изправим отново и да продължим напред. Жилав народ сме и мисля, че и това нещо ще преживеем”. Това каза д-р Гергана Коларова е директор на общинската Първа АГ болница “Света София”. Щастие за родилния дом е увеличаването на броя на близнаците. Тази година, на 8 декември, в болницата се роди втора двойка близнаци на семейство от София, които са заченати по естествен път и са пето и шесто дете в семейството.
Това се случва много рядко в световен мащаб.
“Ние бяхме късметлиите, в частност, благодарение на професионализма и на високата подготовка на д-р Томи Попмарков. Всичките 6 деца са родени при него. Безкрайно много се радваме когато семействата, близките, родителите на новородените бебчета са щастливи”, споделя д-р Коларова.
“Годината беше тежка, много хора загубиха живота си и аз бих се радвала на още повече деца. Винаги новото и това, което предстои, трябва да бъде очаквано с надежда, с добри мисли, с очакване, че ще се случи нещо по-добро. Това добро обаче зависи от нас, до каква степен ще се случи. Зависи от това колко много са богати мечтите ни, колко искаме да дойде добро и при всички случаи тази промяна трябва да започне от нас самите. Трябва да направим следващата си година по-щастлива, по-добра, по-успешна. Станахме достатъчно силни за да се преборим с предизвикателствата”, оптимист е д-р Гергана Коларова.

МЕДИЦИТЕ ОТ МБАЛ-ПАЗАРДЖИК ИЗЛЕКУВАХА ОТ КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ БЕБЕ НА 2 МЕСЕЦА
Излекуван е най-малкият до момента пациент с COVID-19 – в Многопрофилната болница в Пазарджик. Той е двумесечно бебе, което е било 11 дни на кислородна терапия в интензивния сектор, съобщи БНР.
Малкият Любомир е бил приет в болница тежко състояние, с висока температура, дихателна недостатъчност и с прояви на септичен шок.
Лекарите обясняват усложнената вирусна инфекция с все още неизградения имунитет.
В продължение на 20 дни малкият Любомир е бил изолиран от своите родители и те са получавали информация за него само по телефона. На моменти Любомир е хранен чрез сонда. Тежкото му състояние наложило вливане на плазма и биопродукти, комбинирани с антибиотична терапия.
Малкият Любомир е напълно излекуван. По време на престоя си в болницата той е наддал с 600 грама.
Двумесечният пациент вече е при родителите си, а благодарността им е за целия екип, който е спасил детето им.