НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (27.11.2020)

216 МЕДИЦИ СА РЕГИСТРИРАНИ С COVID-19 ЗА ЕДНО ДЕНОНОЩИЕ
3568 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалите 24 часа. Направените PCR тестове през последното денонощие са 9093. Това показват данните в Националната информационна система, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 129; Бургас – 278; Варна – 280; Велико Търново – 115; Видин – 16; Враца – 106; Габрово – 109; Добрич – 46; Кърджали – 18; Кюстендил – 94; Ловеч – 49; Монтана – 58; Пазарджик – 98; Перник – 55; Плевен – 84; Пловдив – 386; Разград – 36; Русе – 132; Силистра – 32; Сливен – 98; Смолян – 36; София област – 114; София град – 712; Стара Загора – 213; Търговище – 22; Хасково – 113; Шумен – 64; Ямбол – 75.
В България към момента са доказани общо 136 628 случая на новия коронавирус, от които 88 224 са активни. Излекуваните лица са 44 875, като от тях 2255 са регистрирани през изминалото денонощие.
С потвърден COVID-19 в лечебни заведения за болнична помощ са настанени 6655 пациенти. 430 от тях се намират в интензивни отделения или клиники.
Според Националната информационна система при 5496 лица-медицински служители у нас е доказана коронавирусна инфекция. 216 нови случая са регистрирани през последните 24 часа. От тях 73 са установени при лекари, 69 – при медицински сестри, 30 – при санитари, 3 – при фелдшери и 41 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е бил констатиран новият коронавирус, са 3529. През последното денонощие са регистрирани нови 162 случая.

АНЕКСЪТ КЪМ НРД 2020-2022 ВЕЧЕ Е В СИЛА
Два дни след подписването на Анекса към Националния рамков договор 2020-2022 между Българския лекарски съюз и НЗОК, документът вече е в сила. Той стана факт сред обнародването му в „Държавен вестник“ днес, 27.11.2020 г., съобщиха от пресцентъра на БЛС.
От съсловната организация припомнят, че по искане на БЛС всичко, залегнало в промените, ще важи със задна дата, от 1 ноември 2020 г.
С анекса се увеличават цени на още две клинични пътеки, свързани понастоящем с лечението на коронавирусната инфекция – КП №39 и КП №48. Тяхната цена се приравни на тази на КП №104, която е 1200 лв. Очаква се тази промяна да подпомогне всички лечебни заведения, които лекуват пациенти с COVID-19.
Общопрактикуващите лекари вече могат да издават направления за PCR тестове на пациентите си. За да получат такова направление, болните трябва да имат поне два от следните единадесет симптома: новопоявила се температура; новопоявила се кашлица, предимно суха; новопоявила се отпадналост; новопоявили се загуба на вкус и/или обоняние; новопоявило се затруднено дишане или недостиг на въздух; миалгия; главоболие; диария; гадене и повръщане; гърлобол; кислородно насищане, по-малко от 92 % или по-малко от 88 % (ако пациентът е с ХОББ) при проведена пулсоксиметрия, ако има такава възможност.
Личните лекари ще могат да издават всички нужни на пациентите им направления за PCR тестове без оглед на тяхната бройка.

Министър Костадин Ангелов: В УСЛОВИЯТА НА ПАНДЕМИЯ ОТ COVID-19 ДЕЙНОСТТА НА ДЪРЖАВНИТЕ И ОБЩИНСКИТЕ БОЛНИЦИ НЕ ПОПАДА В ОБСЕГА НА ЧЛ. 7 ОТ ЗАКОНА ЗА ПУБЛИЧНИТЕ ПРЕДПРИЯТИЯ
Дейността на лечебните заведения за болнична помощ държавна и общинска собственост по отношение на мероприятията, възложени с различни заповеди на министъра на здравеопазването на Република България в условията на пандемия от COVID-19, не попада в обсега на чл. 7 от Закона за публичните предприятия (ЗПП). Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в отговор на въпрос на депутатите от БСП доц. Георги Йорданов и д-р Илиян Тимчев, информира Zdrave.net.
В ЗПП е записано, че на публичните предприятия може да бъдат възлагани задължения за извършване на обществена услуга или за изпълнение на цели на публичната политика от органите, упражняващи правата на държавата/общината, в рамките на техните компетенции, или по ред, определен със закон.
„COVID-19 е инфекциозна болест, която се причинява от тежкия остър респираторен синдром коронавирус 2 – SARS-CoV-2. Касае се за инфекциозно заболяване, предвид което възложените със заповеди на министъра на здравеопазването мероприятия на лечебните заведения за болнична помощ са във връзка с дейността, която извършват съобразно законоустановеното им предназначение, а именно: осъществяване на болнична помощ. В посочените заповеди се вменяват задължения, които не попадат в обсега на чл. 7 от Закона за публичните предприятия, тъй като хипотезата, уредена в посочената норма, се отнася за възлагане на допълнителни задължения, различни от основната дейност на съответното публично предприятие“, каза министър Ангелов.
Той отбеляза, че изложението му има характер на становище по конкретно поставения въпрос. „Указания по прилагането на Закона за публичните предприятия дава Агенцията за публичните предприятия и контрол, а съгласно Закона за нормативните актове задължително тълкуване на нормативен акт дава органът, който е издал акта“, уточни министърът.

Вицепремиерът Николова: ОСНОВНАТА ФУНКЦИЯ НА ДЪРЖАВНИТЕ И ОБЩИНСКИТЕ ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ ЗА БОЛНИЧНА ПОМОЩ Е ОСИГУРЯВАНЕ НА ДОСТЪПНА И КАЧЕСТВЕНА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ ЗА НАСЕЛЕНИЕТО
Основната функция на държавните и общинските лечебни заведения за болнична помощ е осигуряване на достъпна и качествена медицинска помощ за населението на страната. Независимо че са създадени като търговски дружества, дейността им е различна от тази на останалите стопански субекти, тъй като функциите, които осъществяват, са социално ориентирани, като основната им дейност е предоставяне на медицински услуги, а не реализиране на най-изгоден за дружеството търговски резултат. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на днешния парламентарен контрол, информира Zdrave.net.
Вицепремиерът Николова отговори на питане на група народни представители от БСП кога ще бъде готов анализът на държавните предприятия, създадени със специални закони на основание чл. 62, ал. 3 от Търговския закон за изясняване на характера на осъществяваната от тях дейност – предимно търговска или предимно публични функции и политики, тъй като тези, които са с предимно търговска дейност, се преобразуват в търговски дружества, а останалите – в административни структури, или стават част от консолидирания бюджет.
Законът за публичните предприятия е в сила от 1 януари и се отнася за дружества с над 50% държавно и общинско участие и за държавните предприятия. С допълнение, направено преди второто четене, от действието на закона беше изключена само ББР, припомни здравния портал. Законът трансформира Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол в Агенция за публичните предприятия и контрол, която ще разработва стратегически документи, извършва координация и мониторинг и ще дава оценка за управлението на държавните фирми.
Според вицепремиера Николова обаче анализът се отнася само за държавните предприятия, създадени със специални закони с правно основание по Търговския закон, и не се отнася за лечебните заведения, които са регистрирани като търговски дружества.

МЗ съобщи: ПРОЦЕДУРАТА ПО ЗАКУПУВАНЕ НА МЕДИЦИНСКИ ХЕЛИКОПТЕР Е В ХОД И НЕ Е ПРЕУСТАНОВЯВАНА
Процедурата по закупуване на медицински хеликоптер, оборудван с необходимата медицинска техника и обзавеждане, за осигуряване на спешна медицинска помощ по въздух, е в ход и не е преустановявана, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването във връзка с постъпили журналистически запитвания.
Проектът за покупка на минимум 1 брой медицински хеликоптер е одобрен на 24.09.2020 г. Стойността на проекта е близо 20 млн. лв. (19 999 990, 62 лв.). Средствата са отпуснати по Оперативна програма „Региони в растеж“, управлявана от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
Проектът е в процес на изпълнение. Срокът за изпълнението му е 36 месеца. Към настоящия момент пазарното проучване е финализирано и вече се изготвят техническите спецификации за обществената поръчка, уточниха от МЗ.
Освен експертен екип от Министерството на здравеопазването, в работната група, подготвяща процедурата, участват и експерти от Авиоотряд 28, командването на ВВС, Специализиран отряд “Въздушно наблюдение”, “Гражданска въздухоплавателна администрация”, “Военномедицинска подготовка и осигуряване” към ВМА.

Проф. д-р Борис Богов: ЗДРАВНАТА СИСТЕМА Е НА РЪБА НА СИЛИТЕ СИ
„Здравната система е на ръба на силите си.“ Това заяви пред bTV директорът на УМБАЛ „Александровска“ проф. д-р Борис Богов в коментар за влизащите в сила тази вечер нови мерки, информира Zdrave.net.
Според специалистът новите ограничения не са закъснели. Той допълни, че се очаква рязък спад на заболеваемостта и смъртността след около две седмици вследствие на по-строгите мерки.
„Отпускането на мерките ще бъде плавно след 21 декември, но отново ще призоваваме за дистанция и носене на маски“, заяви проф. Богов. Според него най-голямо разпространение на вируса идва от децата. По думите му лекарите и останалите граждани се заразяват най-вече от училищата, защото децата заразяват родителите. Затова и той определи като грешка отварянето на училищата. „Няма медик, който да се е заразил в работната си среда“, изтъкна специалистът.
Относно за състоянието на системата в контекста на идеите за обособяване на отделни лечебни заведения само за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция и проваления опит с МБАЛ „Св. Мина“-Пловдив, проф. Богов коментира: „Липсват кадри, липсват лекари, липсват медицински сестри, липсват санитари. Леглова база има много, може да се отдели цяла една болница, но няма кой да работи“.
По отношение на ситуацията в Александровска болница директорът ѝ обясни, че тя е сложна и динамична, но за момента успяват да се справят. “Има лекари на първа линия в борбата с вируса, които не са се прибирали от месец вкъщи“, сподели проф. Богов и допълни, че в помощ на лечебното заведение са се включили доброволци. Нужда от подкрепа обаче има и в момента.
„Не бих казал, че лекарите се страхуват, по-скоро са уморени“, каза още той в отговор на въпрос дали медиците се страхуват да влязат на първа линия срещу COVID. Много са и болните лекари, само в Александровска болница техният брой надхвърля 85. Ежедневно в болницата битката с вируса губят между двама и четирима души, но в никакъв случай не може да се говори за пропуски в лечението, стана ясно още от думите на проф. Богов.

ЛИЧНИ ЛЕКАРИ И СПЕЦИАЛИСТИ ОТ ИЗВЪНБОЛНИЧНАТА ПОМОЩ ПОМАГАТ В НЯКОЛКО БОЛНИЦИ
„Лични лекари и специалисти от извънболничната помощ помагат в няколко болници.“ Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на парламентарния контрол днес, информира Zdrave.net.
Здравният министър изнесе данни в отговор на въпрос от опозицията как ще се отрази командироването на лекари и специалисти на извънболничната помощ и доколко ефективна ще е тя. Засега лекарите от извънболничната помощ, които помагат в болници са малко. Една от основната причина, поради която малко лекари се отзовават е страхът да не се заразят с COVID-19, смята министър Ангелов.
Много малко лекари се заразяват в COVID-отделенията за разлика от всички други отделeния на лечебните заведения и извън тях, изтъкна здравният министър. Той допълни, че се провеждат обучения за работа в COVID-отделенията предвид правилно използване на предпазни средства.
По време на контрола отново бе повдигната темата за липсата на кадри, а министър Ангелов бе категоричен, че не само инфекционисти и пулмолози могат да лекуват пациенти с коронавирусна инфекция, а и специалисти по вътрешни болести, по кардиология, по анестезиология и реанимация. За децата до 18 години пък се грижат педиатри.
По думите на министър Ангелов като цяло у нас има специалисти, недостиг се среща на някои места и той се компенсира по различни начини – един от тях са финансовите стимули.

ВЪВ ВМА МОЖЕ ДА СЕ ДАРИ КРЪВНА ПЛАЗМА БЕЗ PCR ТЕСТ
Желаещите да дарят кръвна плазма за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция могат да го направят във Военномедицинска академия (ВМА) без PCR тест. Лечебното заведение е едно от малкото места, в които не се изисква документ като доказателство за прекарано заболяване. В болницата е разположена нова апаратура, която е собственост на УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов”.
На фона на все по-големия брой заразени и преболедували от COVID-19 расте и броят на желаещите да дарят плазма за лечение на други пациенти. За да го направят, дарителите трябва да отговарят на определени условия, казва д-р Мария Савчева, трансфузионен хематолог в Университетска болница Н. И. Пирогов”: “Процедурата е следната – трябва да са минали поне 28-30 дни от последните симптоми, които са имали желаещите да дарят плазма. Правят се съответно изследвания за наличие на антитела от клас IgG, които са характерни за преболедувалите от COVID-19, съответно кръвна картина с някои биохимични показатели, които са необходими и C-реактивен протеин, който показва евентуално наличие на някакво останало възпаление. Ако дарителят няма отклонения в цитираните показатели, няма проблем да се осъществи даряването на реконвалесцентна плазма”.
Дарителите трябва да са от 18 до 65 години, да нямат сериозни заболявания – сърдечно-съдови, онкологични.
Националният център по трансфузионна хематология се е заел със задачата да бъде попълнена Национална банка с реконвалесцентна плазма за лечение на пациенти с COVID-19.

ДЕПУТАТИ ПРЕДЛАГАТ ПАЦИЕНТИТЕ ДА МОГАТ ДА СМЕНЯТ ПО СОБСТВЕНО ЖЕЛАНИЕ В АПТЕКАТА ИЗПИСАНИТЕ ИМ ЛЕКАРСТВА С ПО-ЕВТИНИ
Пациентите да могат да сменят по собствено желание в аптеката изписаните им лекарства с по-евтини, когато това е възможно. Това предлагат депутати от „Обединени патриоти” начело със зам. председателя на парламента Валери Симеонов с промени в Закона за лекарствата, съобщи Clinica.bg.
По искане на пациента, магистър-фармацевтът да може да заменя предписания лекарствен продукт с друг, който е с най-ниска цена, със същото международно непатентно наименование, гласят предлаганите промени. Ако пациентът смени медикамента, той ще трябва да уведоми лекаря си. Замяна няма да е възможна за лекарства със специфични критерии за прилагане и предписване, определени в списък от Националния съвет по цени и реимбурсиране. Замяна няма да е възможна и ако
лекарят изрично я е забранил на гърба на рецептата и с посочени причини за това.
Във всички държави в ЕС, освен България, Малта и Австрия, генеричната субституция е задължителна, мотивират се вносителите.
В Германия 75% от лекарствата, които се продават, са генерици, които са по-евтини. Във Франция здравните каси реализират мерки, с които предписващите и отпускащите по-голям процент генерични медикаменти лекари и фармацевти получават бонуси, допълват депутатите.
У нас хората плащат над 50% от цената на лекарствата от джоба си, а с промяната в закона това ще се промени, смятат вносителите на предложението. Те напомнят, че разрешаването на генеричната замяна е част от програмата за управление на управляващата коалиция, но досега не е реализирана. За нея отдавна настояват и фармацевтите.

260 СА ДОСТАВЕНИТЕ ДО МОМЕНТА ЛИНЕЙКИ ПО ПРОЕКТА ЗА СИСТЕМАТА НА СПЕШНАТА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ
Доставките на три от договорите по проекта за обновяване на спешна помощ са изпълнени. За финализиране остават тези по договора за доставка на медицинско оборудване от недиагностичен тип. Това отчете от парламентарната трибуна здравният министър проф. Костадин Ангелов, който отговори на въпроси, свързани с проекта “Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ“, информира Zdrave.net.
Част от мащабния проект предвижда закупуването на 400 санитарни автомобили за нуждите на спешна помощ, припомнят от здравния портал.
„До края на октомври са подсигурени 240 линейки, а до края на ноември ще се осигурят още 20“, поясни здравният министър.
Така на практика от общата процедура остава за изпълнение само доставката на високопроходимите линейки, обществената поръчка за които беше атакувана в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от един от участниците в конкурса. Днес проф. Ангелов припомни, че процедурата е спряна на 13 ноември, след което Комисията е оставила без уважение искането на фирмата за налагане на временна мярка „спиране на процедурата“. На 16-ти ноември от МЗ в КЗК е внесено становището по жалбата, стана още ясно от думите му. Министър Ангелов увери, че въпреки създалата се усложнена ситуация, породена от COVID, екипът на МЗ полага всички усилия да изпълни проекта в срок и пълен обем.
„Нямам никакви притеснения относно реализацията на проекта. Обявени са всички процедури, свързани със строителството, строителния надзор, те текат по план, сключват се договори. Започват строежите на отделните филиали на спешната медицинска помощ в отделните градове, както и ремонтът на отделения“, увери здравният министър в отговор на друг въпрос по проекта.

СТОЛИЧНА ОБЩИНА ЩЕ КОМАНДИРОВА 24-МА СВОИ СЛУЖИТЕЛИ ДА ПОМАГАТ В РЕГИОНАЛНАТА ЗДРАВНА ИНСПЕКЦИЯ
Столична община ще командирова 24-ма свои служители, които да помагат на Столичната регионална здравна инспекция, информира Clinica.bg като се позова на съобщение от общината.
Инициативата е на кмета на София Йорданка Фандъкова. Служителите, които ще помагат, са от “Правен и административен контрол” и “Общинска администрация” и през следващите няколко седмици ще работят съвместно с екипите на здравната инспекция и ще изпълняват техни задачи като анкетиране на карантинирани лица.
Вече трета седмица служители на Столичния инспекторат подпомагат работата на екипите на СРЗИ като въвеждат данни на контактни лица и разнасят с автомобил предписания до адреси на карантинирани лица. Трима служители на инспектората въвеждат резултати от изследвания в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”, за да облекчат работата на лекарите и медицинските специалисти.
Два екипа на дирекция „Аварийна помощ и превенция” също подпомагат работата на СРЗИ от началото на пандемията, като разнасят предписания на контактни лица и извършват дезинфекции на места по искане на здравните власти.
В 11-те COVID кабинета в столичните ДКЦ-ове за вчерашния ден са били прегледани 434 пациенти и са тествани 429. От откриването на специализираните кабинети на 12 ноември т. г. до днес са прегледани общо 4350 души, допълват от общината.

ТРИМА ЛЕКАРИ И МЕДИЦИНСКА СЕСТРА ОТ БОЛНИЧНАТА ПОМОЩ В СЛИВЕНСКА ОБЛАСТ СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ
Трима лекари и медицинска сестра от болничната помощ са сред новодиагностицираните с коронавирусна инфекция. 98 жители на Сливенска област също са с положителни тестове за COVID-19 през последното денонощие. За това информира БНР като се позова на съобщение от Областния кризисен щаб.
Към момента активните случаи в Сливенска област са 1 112. Излекуваните през последното денонощие са 36 души, а починалите петима.
Най-много случаи на коронавирус има в община Сливен – 812, в община Нова Загора те са 153 , в община Котел – 83 и в община Твърдица – 64.
Болните са жители на 82 населени места, като най-голям е броят им в град Сливен – 682-ма души.

В УСЛОВИЯТА НА ИЗВЪНРЕДНИ МЕРКИ ЩЕ НАСТАНЯВАТ В СОЦИАЛЕН ДОМ САМО ПО СПЕШНОСТ И С ОТРИЦАТЕЛЕН PCR ТЕСТ ЗА КОРОНАВИРУС
Агенцията за социално подпомагане е изпратила инструкции към социалните домове, че настаняването в специализираните институции и в социалните услуги за резидентна грижа е само в случай на доказана спешност, съобщи БНР.
Нуждаещият се трябва да представи отрицателен PCR тест за коронавирус, направен 48 часа преди постъпване в социалната институция. При липса на тест човекът трябва да бъде изолиран за 14 дни, гласят инструкциите на агенцията.
В извънредната епидемиологична обстановка спират груповите занимания в центровете за рехабилитация и личностна подкрепа.

24 ДУШИ ОТ СОЦИАЛНИЯ ДОМ В ПЪСТРОГОР СА С КОНОРАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ
24 души – потребители и персонал от Дома за възрастни хора с психически разстройства в Пъстрогор, са с положителен резултат за COVID-19, съобщи БНР. Сред заразения персонал са четири медицински сестри, трима санитари и четирима служители. Положителните лица са отделени в самостоятелно помещение. В сградата ще бъде направена крайна дезинфекция.
През последното денонощие в Хасковска област са регистрирани 113 нови положителни случая на коронавирус, сочат данните на Единния информационен портал. Починалите са шестима и само един е оздравял.