НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (27.10.2020)

2 243 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ ЛИЦА У НАС С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ, ОТ ТЯХ 65 СА МЕДИЦИНСКИ ЛИЦА
2 243 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последните 24 часа. Направените PCR тестове през изминалото денонощие са 7 659. Това показва Националната информационна система, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 130; Бургас – 77; Варна – 106; Велико Търново – 35; Видин – 2; Враца – 37; Габрово – 34; Добрич – 14; Кърджали – 44; Кюстендил – 20; Ловеч – 20; Монтана – 28; Пазарджик – 40; Перник – 46; Плевен – 28; Пловдив – 209; Разград – 28; Русе – 87; Силистра – 4; Сливен – 43; Смолян – 22; София област – 52; София град – 913; Стара Загора – 60; Търговище – 27; Хасково – 34; Шумен – 60; Ямбол – 43.
Към момента у нас са доказани 40 132 случая на новия коронавирус. 20 346 от тях са активни. 18 650 са излекуваните лица. От тях 296 са регистрирани през изминалите 24 часа.
Пациентите с потвърден COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са 2 130. От тях 149 се намират в интензивни отделения или клиники.
Според Националната информационна система коронавирусна инфекция е констатирана при 1 948 лица-медицински служители. Новите случаи, регистрирани през изминалото денонощие, са 65. От тях 27 са установени при лекари, 17 – при медицински сестри, 6 – при санитари и 15 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е бил доказан новият коронавирус, са 1 136. 42 от случаите са от последните 24 часа.

Министерството на здравеопазването: ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТТА НА КАРАНТИНАТА ВАЖИ ЗА ВСИЧКИ
Няма да има изключения за продължителността на карантината при конкретни длъжностни лица. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването във връзка с публикации в медиите, че продължителността на карантината ще бъде намалена за конкретни лица, информира Zdrave.net.
„В заповедта няма да има промяна, позволяваща отпадане на карантината за определени длъжностни лица. Карантината е с еднаква продължителност (10 дни) за всички български граждани. Правилата са за всички”, казва министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.
От МЗ отново обръщат внимание, че отрицателният лабораторен резултат от PCR изследване не е основание за преустановяване на карантината и/или намаляване на нейния срок.

ЗАПЪЛНИХА СЕ COVID ОТДЕЛЕНИЯТА В БЛАГОЕВГРАДСКА ОБЛАСТ
COVID отделенията в шестте болници в Благоевградска област са запълнени, медицинските екипи са на ръба на възможностите си. Студенти от Факултета по обществено здраве, здравни грижи и спорт в Югозападния университет „Неофит Рилски“ се включват като доброволци в помощ на лечебните заведения, съобщи БНР.
130 са новите случаи на заразени с коронавирус в областта за последното денонощие, като немалка част от хората с положителни проби са приети в болница. Д-р Веселка Мончева от РЗИ-Благоевград обясни:: “Разпространението на COVID-19 е дифузно. Най-много за днес са установените случаи в Благоевград – 56. Другите са разпръснати в много населени места. В интензивните сектори има все още легла, но липсват лекари-специалисти, които да лекуват”.
Лечебните заведения имат готовност да разкрият нови COVID отделения и да пренасочат медицински персонал към тях, тъй като от вчера са преустановени плановите операции.
Студенти, които се обучават за медицински сестри и акушерки в Югозападния университет, започнаха работа като доброволци в болниците в Благоевград.
“Много са отговорни студентите ни и всеки, който може да вземе участие, го прави, естествено, с абсолютна загриженост към здравето на студентите, но и с отговорност за необходимостта това, че държавата в момента се нуждае от помощта на всеки”, обясни зам.-ректорът доц. д-р Ицка Дерижан. Засега въведените рестриктивни мерки в областта няма да се променят, засилен е обаче денонощният контрол по спазването им.

ПЕТА ГРАДСКА БОЛНИЦА В СОФИЯ ТЪРСИ ДОБРОВОЛЦИ СРЕД СТУДЕНТИТЕ ПО МЕДИЦИНА И ЗДРАВНИ ГРИЖИ
30 са пациентите с положителен резултат, настанени към настоящия момент COVID отделението на Пета градска болница в София. Осем лекари, от които четирима специализанти, осем медицински сестри и осем санитари полагат денонощна грижа за болните. За екипа на болницата е изключително важно, че специализантите се включват доброволно и дават своя важен принос за борбата с пандемията, информира БНР.
Д-р Борил Петров, ръководител на общинската Пета градска болница, призова всички специализанти, стажант лекари – 6 курс, медицински сестри, които са завършили трети курс на своето обучение, да преодолеят своите притеснения и страхове и да дадат приноса си в борбата с COVID-19. Д-р Петров посочи, че болницата ще направи всичко възможно за увеличаване на броя на леглата и на екипите, които да работят в COVID отделението. Той поясни, че при заразените лекари от лечебното заведение, установени досега, не е имало тежки случаи.

Проф. Николай Витанов: РЕАЛНО ЗАРАЗЕНИТЕ В СТРАНАТА СА ОКОЛО 320 ХИЛЯДИ ДУШИ
„Оптимистичната прогноза е 68 500 регистрирани COVID-19 случая в края на ноември. Както знаете обаче, оптимистичните прогнози досега винаги се надхвърлят.“ Това каза пред Нова телевизия математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов, информира Zdrave.net.
Според него има числа, които не бива да се казват и карти, които не бива да се показват, за да не се паникьосват хората. „Ситуацията вече е трудно контролируема, над 2000 случая на ден са сериозна тежест за здравната система“, каза проф. Витанов.
Той обясни, че при достигане на тези 68 500 случая, 8000 легла за COVID-19-болни все още ще бъдат достатъчни. Притеснително е обаче е базовото репродуктивно число, което вече е 1,56 – т.е. 100 души оздравяват, 156 души се заразяват.
“Сега активни са де факто 160 000 случая – 20 000 активни по официална статистика, умножени по 8. А средно един такъв човек е контактен със 7-8 души. Реално заразените в страната са около 320 хиляди души, като официалните регистрирани са около 40 хиляди. Това означава, че човек трябва да се пази”, каза проф. Витанов.
Той коментира и наложените в страната мерки срещу разпространението на заразата. “Мярката за маските навън е по-скоро добра”, заяви проф. Николай Витанов.
„Дори да бъдат наложени и по-строги мерки, ще са нужни няколко седмици преди това да има ефект. И всичко това при положение, че никой не излиза от дома си. А това е невъзможно. Трябва да внимаваме с контактите между хората в затворените пространства“, напомни още веднъж специалистът.
Проф. Витанов изрази мнение, че присъственият старт на учебната година не е бил грешка. Важно според него е учениците да използват предпазни средства, а учителите да се пазят.

ВЪВЕЖДАТ ОЩЕ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ В ДОБРИЧ
Нови ограничителни противоепидемични мерки се налагат в област Добрич от днес със заповед на директора на Регионалната здравна инспекция, информира БНР.
Забранява се провеждането на обществени мероприятия на закрито до 15 ноември, въвежда се еднопосочно движение на пазарите и тържищата в областта, а в груповите празненства на открито могат да присъстват до 30 души.
Мерките се налагат заради влошената епидемична обстановка в областта през последните две седмици. За периода от 19 до 25 октомври в област Добрич са регистрирани общо 52 случая на заразени с коронавирус, от които 12 са хоспитализирани, а един е в Интензивно отделение, обясни директорът на РЗИ-Добрич д-р Светла Ангелова.
Седем от случаите са при медицински лица – трима лекари, 3 медицински сестри и 1 санитар. Положителни резултати при изследване има и в сферата на образованието – 1 учител в училище, трима учители в детска градина и трима възпитатели в детска градина, както и трима ученици.

ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ЗА ПРЕМИНАВАНЕ КЪМ ОНЛАЙН ОБУЧЕНИЕ В УЧИЛИЩЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ВЗЕТО ОТ ПЕДАГОГИЧЕСКИЯ СЪВЕТ И ДА Е СЪГЛАСУВАНО С ОБЩЕСТВЕНИЯ СЪВЕТ И С РОДИТЕЛИТЕ
След издадена вчера заповед на просветния министър Красимир Вълчев училищата в т. нар. „оранжеви“ и „червени“ COVID зони в страната ще могат да предлагат на МОН да преминават към електронно обучение, като за тази цел във въпросните учебни заведения трябва да има увеличаващ се брой отсъстващи деца, нарастващ брой положителни проби или много случаи с грипоподобни симптоми, информира БНР.
Предложението за преминаване към онлайн обучение трябва да бъде взето от педагогическия съвет и да е съгласувано с Обществения съвет и с родителите. Последната дума – дали дадено училище трябва да премине към обучение в електронна среда, е на просветния министър. Препоръката на МОН е, когато се налага, електронното обучение да влиза в действие първо в гимназиален етап, след това в прогимназиален и в краен случай при учениците от 1 до 4 клас. Продължителността му ще зависи от регионалните здравни инспекции.
„Заповедта на просветния министър е правилна. Сред повечето директори има притеснения за нужда от консултиране кога и какви мерки да вземат. Надявам се до дни да имаме по-голяма яснота за праговете, при които да предприемаме тези мерки“. Това каза пред БНР Асен Александров, директор на 51-во училище „Елисавета Багряна“ в София. В учебното заведение в момента има пет карантинирани класа.
„Не предвиждаме цялото училище да премине онлайн, защото сме го разделили на четири, сравнително независими части – прогимназията учи сутрин, гимназията – следобед, началният етап учи на първия и на втория етаж, по-големите – на третия и на четвъртия. Те не се срещат, влизат през различни входове“, обясни Александров.
Според него е по-добре да се затегнат повече мерките и доколкото е възможно повече време да се издържи на присъствено обучение.
Според Яна Алексиева, изпълнителен директор на асоциация „Родители“: „Звучи като добър вариант това всяко едно училище само да прецени и да не се чувства притиснато от различни мерки. Това би позволило една много по-силна комуникация между училището и семейството, да може да преценят и родители, и учители какво е най-добре“.

СТОЛИЧНИЯТ КМЕТ ЗАЩИТИ РЕШЕНИЕТО НА МЕСТНАТА ВЛАСТ ЗА ЗАТВАРЯНЕТО НА НОЩНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ В СОФИЯ
Столичният кмет Йорданка Фандъкова защити решението на местната власт за затварянето на нощните заведения в София за две седмици като мярка срещу разпространението на коронавируса, съобщи БНР.
Фандъкова се обяви за диалог с бранша, който по-рано поиска нейната оставка.
“Надявам се на диалог, зам.-кметът Барбалов има тази задача. Да подчертая, че за разлика от ресторантите и кафенетата, където има обективна възможност да се спазва дистанция, в нощните клубове и барове такава възможност няма“.

ПЕТИМА ЛЕКАРИ ОТ ЦСМП-СОФИЯ СА ДИАГНОСТИЦИРАНИ С COVID-19
Петима лекари от Спешната помощ в София са диагностицирани с COVID-19 само за ден. Това съобщи пред БНР говорителят на столичния ЦСМП Катя Сунгарска, информира Zdrave.net.
„Всички лекари полагат извънреден труд. Работят в абсолютна организация. Идват и помагат да работните смени. Взимат се всички мерки за безопасност. Спешна помощ е първата линия на първата линия“, отбеляза тя.
Не липсват обаждания от пациенти, които крият COVID-симптоми, което подлага на риск екипите, посочи Сунгарска. „Много често гражданите не ни казват истината – съзнателно или не“, коментира тя
Голяма част от болничните легла, определени за пациенти с COVID в столицата, вече са изчерпани. Това допълнително забавя екипите, които са в постоянна връзка с центъра за триаж на пациенти, който започна да работи от началото на септември в Инфекциозна болница. Докато линейката пристигне в болница със свободни легла за пациенти с коронавирус, се случва мястото вече да е заето.
„Това също ни затруднява, защото всяко ходене от болница на болница с пациента вътре е време… И вчера се случи с наш екип – от 9.00 часа сутринта успя да хоспитализира пациента едва в 13.30 часа. Този екип и тази линейка бяха извън възможността да се отзовават на сигнали“, каза говорителят на ЦСМП София.
„Молим хората да имат търпение. Даваме всичко от себе си с ресурса, с който разполагаме“, заяви още Сунгарска.

Директорът на УМБАЛ „Александровска“: ОБМИСЛЯМЕ КЛИНИКАТА ПО АЛЕРГОЛОГИЯ ДА БЪДЕ РЕНОВИРАНА ЗА ИНФЕКЦИОЗНО ОТДЕЛЕНИЕ
„Организацията в „Александровска“ болница е стабилна. С възможности сме, когато се наложи да реагираме спрямо съответната епидемична обстановка. Това, което ръководството на болницата обмисля в дългосрочен план, е съществуваща сграда на Клиниката по алергология да бъде реновирана за Инфекциозно отделение.“ Това каза на брифинг днес директорът на университетската болница проф. Борис Богов, информира Zdrave.net.
„От вчера имаме разкрити нови 11 легла. Настанени са пациенти там. Заради липсата на жива сила, от вчера сме въвели т.нар. COVID дистанционна електронна система, чрез която се проследяват определени показатели на пациентите. Засега са мониторирани трима души, като показателите им се изпращат онлайн в един контролен център и ако някой от пациентите излезе от параметри, на момента реагира колега. Тези пациенти са относително леки, те не са интубирани и при тях не се налага кислородолечение“, обясни проф. Богов. Той уточни, че под липсваща „жива сила“ има предвид недостиг на специалисти, сред които най-голям е недостигът на анестезиолози. „Въпреки че доброволците не могат да заместят специалистите, ако има такива желаещи, винаги са добре дошли“, допълни той и каза, че засега има записани 8 доброволци.
Общият брой на заразения медицински персонал в УМБАЛ „Александровска“ е 14 души, от които петима лекари, а останалите са медицински сестри и санитари.
„Прави впечатление, че по-чести са средно тежките форми, които се налага да бъдат в болница и изискват кислородотерапия“, каза инфекционистът д-р Тома Томов.
По думите му възможно е това да се дължи на дифузното разпространение, на факта, че вирусът е придобил по-голяма устойчивост, на факта, че пациентите по-късно се диагностицират и идват, когато вече заболяването е напреднало. Специалистът допълни, че се увеличава броят на пациентите в млада възраст без придружаващи заболявания.

ЛЕКАРИ И МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ ОТ ДРУГИ ОТДЕЛЕНИЯ НА „УМБАЛ-БУРГАС“ ВЕЧЕ ДАВАТ ДЕЖУРСТВА ПРИ ПАЦИЕНТИ С COVID
Лекари и медицински сестри от други отделения на „УМБАЛ-Бургас“ вече дават дежурства при пациенти с COVID. Крайната мярка се наложи заради нуждата от помощ на персонала в Инфекциозно отделение, който не е в състояние да се грижи за толкова много болни, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от болницата.
Изготвен е график, според който лекари и медицински сестри от други отделения се командироват в Инфекциозното отделение. Въпреки първоначалния отказ да помогнат на колегите си, част от тях все пак ще го направят. Първите дежурства са на лекари от Отделение по ревматология, които от вчера застъпиха на поста. Пример даде началникът на отделението д-р Иван Казмин, който е в пенсионна възраст, но без колебание прекара целия вчерашен ден в COVID-сектора. Всички лекари от Ревматологията също ще дежурят, както и медицински сестри. Някои от тях също наближават 60-те години, но споделят, че макар и да не подлежат на мобилизация заради възрастта си, ще поемат риска и призовават по-младите колежки също да помогнат.
Кардиологичното отделение на болницата също ще отдели лекари и медицински сестри за дежурства. Въпреки командироването, персоналът все още не е достатъчен, за да обслужва всички 60 легла, разкрити за пациенти с COVID. Трудности създава и фактът, че те се намират в две отделни сгради на болницата – в Инфекциозно отделение и на 10-я етаж в Терапевтичния корпус, на мястото на Отделението за долекуване. Още 10 легла продължават да работят и за пациенти с други инфекциозни заболявания, които също се нуждаят от лекар-инфекционист.
От днес Спешно отделение вече е с разширен изолатор, в който ще изчакват прием докараните с линейки съмнителни пациенти, докато излязат тестовете им за COVID, съобщават още от лечебното заведение.

COVID СЕКТОРЪТ В БОЛНИЦАТА ВЪВ ВЕЛИКИ ПРЕСЛАВ ОСТАВА БЕЗ МЕДИЦИ
„Персоналът на МБАЛ – Велики Преслав масово напуска. В COVID сектора от вчера работим само аз и една медицинска сестра. В момента пиша докладна, в която информирам за критичната ситуация директора на РЗИ и кмета на Велики Преслав“. Това заяви директорът на общинската болница в старата столица д-р Йошенка Ненчева, информира Zdrave.net като се позова на БНР.
Над 70 години е средната възраст на лекарите, работещи в общинската болница във Велики Преслав. Средната възраст на медицинските сестри е 68 години.
„Ще се боря болницата да остане да работи по досегашните клинични пътеки с болни, отрицателни за COVID-19“, каза кметът инж. Янко Йорданов. Той заяви, че е информирал за патовата ситуация общинските съветници.

РАСТЕ БРОЯТ НА БОЛНИЧНИТЕ ЗАРАДИ КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ
24 500 е броят на болничните листове към 26-и октомври за карантина, предписана от районите здравни инспекции по повод коронавируса, съобщи БНР.
Статистиката се води от месец март насам, а вчерашният ден бележи рекорд – 734 болнични. За сравнение миналия понеделник броят им е бил 400. Ръстът за седмица е 2 800 броя.

ОБЯВИХА ОЩЕ ДВЕ ЧЕРВЕНИ ЗОНИ У НАС ЗАРАДИ ПОВИШЕНА ЗАБОЛЕВАЕМОСТ ОТ COVID-19
Още две области у нас стават червени зони – Разград и Монтана, информира Clinica.bg като се позова на данни на местните щабове.
В Разград заболеваемостта е 180 на 100 000 население средно за период от две седмици, а в Монтана – 185 на 100 000. За влизане в най-високата зона на опасност е нужно заразените да са над 120 на 100 000. В червените зони се спират плановия прием и операции.
Общо регистрираните случаи от COVID в област Разград са 480, като активни са 276, от които на домашно лечение са 203 души.
Областният медицински съвет в Монтана обаче реши дискотеките в региона да могат да работят, но без да канят гостуващи изпълнители, защото това ще намали броя на посетителите и вероятността от заразяване с COVID. Проверка в съботната нощ е установила, че по това време в дискотека в Берковица е имало 60 души, в друга във Вършец – 50 души, в трета в Монтана – 40 души.
В Добрич пък се забраняват обществени събития на закрито. На частни събирания могат да присъстват до 30 души. В Плевен е въведена подобна мярка.

БЪЛГАРСКОТО ДРУЖЕСТВО ПО РЕВМАТОЛОГИЯ ПОДГОТВИ ПРЕПОРЪКИ КЪМ ПАЦИЕНТИТЕ С РЕВМАТОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ ПО ВРЕМЕ НА СOVID-ПАНДЕМИЯТА
Българското дружество по ревматология подготви препоръки към пациентите с ревматологични заболявания по време на пандемията от коронавирус. Те са базирани на изводите и наблюденията на двете основни ревматологични организации: Еuropean League Against Rheumatism (EULAR) и American College of Rheumatology (ACR). Това съобщи проф. Румен Стоилов от най-голямата Клиника по ревматология в България в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от пресцентъра на лечебното заведение.
Специално внимание се обръща на пациентите със системни ревматични заболявания (активен лупус, активен васкулит, активна системна склероза), лекувани с циклофосфамид или глюкокортикостероиди.
С новите препоръки Българското ревматологично дружество дава възможност на комисиите за издаване на протоколи за биологични лекарства и JAK инхибитори да издават документите за срок до 12 месеца. Условието е да има писмена консултация от лекуващия ревматолог за продължаване, спиране или промяна на лечението.
„Най-важното ни послание към пациентите е, че консултацията с лекуващия ревматолог не може и не бива да бъде отлагана за повече от половин година. При този тип заболявания дори и 2-3 месеца без медицински надзор могат да доведат до тежки усложнения“, обяснява проф. Стоилов, който е и председател на Българското ревматологично дружество.

ПРАВОЗАЩИТНИ ОРГАНИЗАЦИИ ПОИСКАХА СРЕЩА СЪС ЗДРАВНИЯ МИНИСТЪР
Три правозащитни организации, които работят в сферата на защитата на правата на хората с увреждания – Българският хелзинкски комитет, Гражданска инициатива „Екип Лайкучка“ и Сдружение „Общност Мостове“ – искат среща с министъра на здравеопазването по повод специфичните потребности на хората с увреждания при въвеждането на противоепидемичните мерки, информира БНР.
Трите организации огласиха апел, в който заявяват, че има нужда обществото, журналистите и най-вече управляващите да обърнат внимание на факта, че има лица, които не могат да носят предпазни средства. Това не е каприз, това е абсолютно невъзможно за някои хора и те имат право да бъдат чути, се казва в призива.
„Този апел не бива да се тълкува като опит да се дискредитира мярката носене на маски“, подчерта пред БНР Надежда Цекулова от Българския хелзинкски комитет.
„Има една, не много голяма група от хора, които не могат да го направят. Много държави са отчели този факт и тази група от хора е изрично упомената в техните документи, с които се обяснява кои са групите, които са изключени от дадена мярка.“