НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (27.08.2020)

Председателят на УС на БАПЗГ Милка Василева: НАЙ-НАЛЕЖАЩО СЕГА Е УВЕЛИЧЕНИЕТО НА ЗАПЛАТИТЕ
“Най-ниската заплата за медицински сестри у нас е чисто 720 лв. За най-високата знам, че е чисто около 1500 лв. Направихме много протести и обществото трябва да разбере, че имаме и ще имаме недостиг на професионалисти, тъй като заплатите са ниски и не могат да достигат дори договорените от синдикатите нива. Не се спазват и финансовите стандарти на здравното министерство.” За това алармира в предаването „Здравей, България” на Нова телевизия председателят на УС на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева, информира Zdrave.net. По думите ѝ сме загърбили добри традиции като женските и детските консултации, участъковите сестри, и всички те ще се завърнат с практиките по здравни грижи, но това е една по-далечна перспектива. Належащото в момента е увеличението на заплатите. Тя припомни, че в развитите европейски страни заплащането на професионалистите по здравни грижи е в пъти по-високо отколкото в България и това е причината български медицински сестри да търсят работа в чужбина.
Милка Василева предупреди, че на места ситуацията е трагична, а недостигът като цяло в страната се задълбочава. Най-тежко по думите й е положението в Североизточна България, където само преди дни в една болница сестри предупредиха, че няма да работят повече в инфекциозно отделение при тези условия. Василева припомни още, че тези, които остават, са в предпенсионна възраст и са изтощени, а се налага да работят поне на длъжност и половина.
Председателят на БАПЗГ потвърди, че здравният министър проф. Костадин Ангелов е поел ангажимент да търси средства за увеличение на заплатите с новия бюджет.
„През последните 15 години непрекъснато алармирахме какво ще се случи и то се случи. Недостигът на медицински сестри и акушерки обаче е глобален проблем. Не случайно 2020 година е обявена от СЗО за година на медицинската сестра и акушерката – така е, защото в света има разбиране, че постигането на целта „Здраве за всички“ е немислимо без тези професионалисти.”, изтъкна Милка Василева. Тя уточни обаче, че у нас не се забелязва чужденци да имат желание да практикуват професиите на медицинската сестра, фелдшера и акушерката. Имало само единични случаи, например на украинци с български произход.
Милка Василева потвърди, че БАПЗГ ще участва със свои представители в работни групи на здравното министерство, чиято задача е да предложат решения на проблемите на съсловието.

МИНИСТЪР АНГЕЛОВ ВЛЕЗЕ В COVID-РЕАНИМАЦИЯТА НА УМБАЛСМ „ПИРОГОВ“
Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов е влязъл днес в COVID-реанимацията на УМБАЛСМ „Пирогов“, където в момента са съпругата и синът на д-р Муса Вакльов от с. Краище, който преди броени дни загуби битката с коронавируса. Това съобщи директорът на лечебното заведение проф. Асен Балтов във фейсбук.
„И двамата са лекари, с положителни проби за COVID-19 и в момента колегите в реанимация се борят за живота им. Запознах министъра със състоянието им и лечението, което прилагаме. Полагаме всички усилия, за да помогнем на нашите пациенти“, написа още проф. Балтов.

Проф. Ивайло Търнев: РЕГЛАМЕНТИРАНЕТО НА ПРОФЕСИЯТА “ЗДРАВЕН МЕДИАТОР” Е СЕРИОЗНО ПОСТИЖЕНИЕ
“Регламентирането на новата за България професия на здравните медиатори е много сериозно постижение. Вече има наредба за тяхната дейност”, каза пред БНР проф. Ивайло Търнев – началник на Клиниката по неврология в УМБАЛ “Александровска”, ангажиран в социални каузи, наричан “баща” на тази нова професия.
“Тази наредба е само междинна, защото не покрива социалната дейност на здравните медиатори, а повече от 50% от тяхната дейност е социална. Здравното министерство няма прерогативите да изготвя наредба за социални услуги. По-нататъшните ни цели е координация между социалното и здравното министерства, за да се създаде наредба, която да регламентира интегрираните здравни и социални услуги, които се изпълняват от здравните медиатори”, коментира проф. Търнев в предаването “Преди всички”. Той посочи, че епидемиите през последните десетилетия са “помогнали” за утвърждаването на тази професия:
“Още епидемията от морбили през 2009-а година показа ефективността на здравните медиатори. Сега, по време на пандемията от коронавируса, здравното министерство призна, че медиаторите са на най-първа линия”.

162 СА ПОЛОЖИТЕЛНИТЕ ПРОБИ ЗА COVID-19 У НАС
162 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица за последните 24 часа. През изминалото денонощие са направени 3 844 PCR теста. Това показва Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 22; Бургас – 1; Варна – 10; Велико Търново – 1; Враца – 1; Добрич – 7; Кърджали – 1; Кюстендил – 1; Ловеч – 1; Монтана – 5; Пазарджик – 12; Перник – 1; Плевен – 2; Пловдив – 13; Разград – 1; Русе – 5; Силистра – 7; Сливен – 1; Смолян – 9; София област – 1; София град – 28; Стара Загора – 7; Търговище – 5; Хасково – 5; Шумен – 6; Ямбол – 9.
У нас към момента са доказани общо 15 751 случая на новия коронавирус, от които 4 415 са активни. Излекуваните лица са 10 750. От тях 149 са регистрирани през последното денонощие.
С потвърден COVID-19 в лечебни заведения за болнична помощ са настанени 741 пациенти. 60 от тях се намират в интензивни структури.
Националната информационна система показва, че в България коронавирусна инфекция е констатирана при 859 лица-медицински служители. За изминалите 24 часа са регистрирани нови 10 случая, 6 от които са установени при лекари, 2 – при медицински сестри, 1 – при санитар и 1 – при друг медицински персонал.
586 са починалите лица, при които е бил доказан новият коронавирус. 14 са новите случаи от последното денонощие.

БЛИЗО 4.5 МЛН. ЛЕВА Е ИЗПЛАТИЛА НЗОК ЗА ЛЕЧЕНИЕТО НА ПАЦИЕНТИ С COVID-19
Близо 4,5 млн. лв. е струвало на Националната здравноосигурителна каса лечението на пациенти с COVID-19 от март до август 2020, информира Zdrave.net като се позова на данни от здравния фонд.
Най-голям дял от разходите се пада на заплащането по клинични пътеки – около 3,1 млн. лв. От тях пък най-много са платени по КП 104, която доскоро струваше 610 лв., а от началото на август с подписването на Анекс към НРД 2020 – 2022 бе остойностена на 1 200 лв. По тази пътека НЗОК е изплатила 2,4 млн. лв. за лечението на 3 866 случая. По клинични процедури пък са преминали общо 414 случая, като за тях е платена сума в размер на близо милион лева. За 623 лица, поставени под карантина в болниците при открит случай с коронавирус в отделенията, Здравната каса е изплатила 352 хил. лв.

Доц. Михаил Околийски: КОРОНАВИРУСЪТ ГУБИ СВОЯТА МОЩ, НО ХОРАТА ТРЯБВА ДА СПАЗВАТ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИТЕ МЕРКИ
“Корованирусът губи своята мощ, но в момента сме свидетели на липсата на внимание и едно формално спазване на правилата”. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ представляващият Световната здравна организация в България доц. Михаил Околийски.
“В София и други градове виждам хора с маски на брадичката. Достатъчно е да се спазват старите мерки, не да се правят нови”, добави още доц. Околийски.
Новата учебна година да започне при спазване на всички противоепидемични мерки. Повечето училища имат дезинфектанти, но трябва да има спазване на дистанция. Децата да не се смесват като потоци, а учениците над 12 години е препоръчително да са с маски, отбеляза специалистът.
Училищното ръководство трябва да прецени дали да се носи маска в час. Дистанционната форма трябва да е краен случай, изтъкна доц. Околийски. “Но най-вероятно няма да се носят в час, по-скоро от учители в напреднала възраст. Най-важното е да се предпазят децата с хронични заболявания, тежка форма на диабет”, каза той.
“Децата биха били по-уязвими към ранни сексуални контакти, алкохол, стрес при липса на контакти с връстниците си. От друга страна, загубата на рутина, като това да подготвяш раницата си за училище, изолира детето от околния свят”, коментира Околийски. Той изтъкна, че СЗО препоръчва при най-малки съмнения детето да не бъде пускано на училище. Специалистът припомни и значението на ваксинацията срещу сезонния грип.
Доц. Околийски каза още, че днес генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус
е казал, че ако се създаде надеждна ваксина човечеството ще се справи с пандемията
до края на 2021 г. По думите му СЗО прави усилия всички страни да имат достъп до ваксината, която трябва да е безплатна и хората да имат готовност да си я сложат.

ОБЩИНА СЛИВЕН ОТПУСКА 25 000 ЛЕВА ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА PCR ЛАБОРАТОРИЯ В ОБЛАСТНАТА БОЛНИЦА
Целева субсидия от 25 000 лева ще отпусне община Сливен на областната болница МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ за изграждане на лаборатория за диагностика на COVID-19 с PCR метод. Това решиха днес общинските съветници по време на редовното си заседание.
Одобрен бе Колективният трудов договор подписан между общината, КНСБ, КТ „Подкрепа“ за увеличение на заплатите на медицинските работници в общинското здравеопазване със задна дата от 1 юли.

ОГНИЩЕ НА COVID–19 В СОЦИАЛНИЯ ДОМ В ДЖУРКОВО
Три жени от Дома за хора с физически увреждания в село Джурково, община Лъки, са дали положителна проба за COVID–19, съобщи БНР.
Заразените са на възраст между 30 и 40 години, настанени са за лечение в Инфекциозното отделение на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив и са в добро състояние.
Взети са проби на всички 40 обитатели на Дома, както и на медицинския и обслужващ персонал. резултатите от близо 60-те проби се очакват до края на деня или най- късно утре.
В дома са прави пълно епидемиологично проучване. Сградата е дезинфекцирана, персоналът е информиран за мерките за безопасност. Ако бъдат установени нови случаи на коронавирус, заразените ще бъдат настанени в МБАЛ „Асеновград“, стана ясно след инспекцията на областния управител Дани Каназирева и на РЗИ в здравното заведение. Тя се наложи след получен сигнал от Спешна помощ, че общинската болница е отказала да приеме трите заразени жени, което е наложило транспортирането им в УМБАЛ „Св. Георги”.
COVID-отделението в Асеновград разполага с 22 легла. В момента там са настанени 7 души, като при пристигането на трите жени във всяка една стая е имало по един пациент. Дежурният екип е трябвало да направи организация за разместване на болните, но това е изисквало време, обясни управителят на болницата д-р Иван Червенков и подчерта, че в момента в отделението има свободни места.

Проф. Петко Салчев: БОЛНИЦИТЕ ПОЧТИ СА ВЪЗСТАНОВИЛИ ОБЕМА НА РАБОТАТА СИ ОТПРЕДИ COVID-ЕПИДЕМИЯТА
Болниците вече почти напълно са възстановили обема на работата си отпреди епидемията от коронавируса. За последните месеци намалението на обема дейност е около 2,6-3% в болничната помощ. В извънболничната е около 4% е по-нисък обема. Проблемът остава в денталната медицина, където все още се движат в рамките на 30% по-нисък обем. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ управителят на НЗОК проф. Петко Салчев. По думите му, до момента за лечението на пациенти с COVID-19 са изплатени 4, 453 млн. лева.
По клинични пътеки са минали 4 800 пациенти, а по клинични процедури – 414 пациенти. Това са директни плащания за пациенти, които са хоспитализирани.
“С Анекса, който подписахме, за който преговорите бяха трудни, се вдигнаха с 10% всички пътеки, които трябва да заплаща НЗОК, като се добавиха по 20 лв. на пътека. Говорихме увеличението на клиничните пътеки да е предимно за заплати на персонала, но ние не можем да кажем как да стане това. Не можем да администрираме този процес”, каза той.
1200 лв. е средно себестойността на един пациент при 10-дневен престой в болницата.
“Плащаме по 2300-2500 PCR теста на ден, когато РЗИ реши да се правят такива във връзка с противоепидемичната обстановка. По няколко направления можем да заплатим такива тестове. Имаме фиксираност – 60 лева за PCR, като в сумата е включена цената на самия тест и труда”, обясни проф. Салчев.

СЪЗДАДОХА КАТЕДРА ПО РЕВМАТОЛОГИЯ КЪМ МЕДИЦИНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ – СОФИЯ
Към Медицински университет – София вече функционира Катедра по ревматология. Тя ще бъде базирана към Клиниката по ревматология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, а нейн ръководител, до провеждането на конкурс, ще бъде проф. Рашо Рашков, който оглавява Клиниката в болницата, съобщиха от лечебното заведение, информира Zdrave.net.
За първи път най-голямата специалност в рамките на вътрешните болести е обособена като самостоятелна единица. Досега тя беше включена към Катедрата по пропедевтика на вътрешните болести, а впоследствие към Катедрата по вътрешни болести на Медицински университет-София.
Клиника по ревматология към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ е най-голямата в България. Разполага със стационар от 70 легла. В нея се обучават ревматолози от цялата страна и чужбина. Екипът се състои от 22-ма лекари – 7 хабилитирани лица, 3-ма главни асистенти, 2-ма асистенти и 10 лекари – ординатори, специализирали във Франция, Великобритания и Холандия. Клиниката е основна база за обучение и придобиване на специалност “Вътрешни болести и ревматология” за Република България. В нея се прилагат най-съвременни методи за системно и локално лечение на ревматичните болести, в това число и автоимунни заболявания като системен лупус, ревматоиден артрит, болест на Бехтерев, синдром на Сьогрен, псориатичен артрит и др.