НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (27.07.2020)

БАПЗГ апелира: ИЗВЪРШИТЕЛИ НА ВАНДАЛСКИ ПРОЯВИ ДА ПОЛАГАТ ОБЩЕСТВЕНОПОЛЕЗЕН ТРУД В БОЛНИЦИТЕ
„Уважаеми д-р Иванов, Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи се присъединява към Вашия апел и остро осъжда вандалската проява от страна на посетител в МБАЛ „Св. Иван Рилски“, който си е позволил да счупи копчетата и изтръгне кабелите в един от асансьорите на болницата“. С тези думи започва отворено писмо на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи до управителя на болницата в Горна Оряховица, където беше изпочупен асансьор, информира Zdrave.net.
„С тази своя хулиганска постъпка злосторникът не само е посегнал на обществено имущество в болнично заведение по време на коронавирусната криза, но е показал неуважение към лекуващите и болните в лечебното заведение и е застрашил живота на персонала, пациентите и посетителите“, отбелязват от БАПЗГ и апелират служителите на МВР да издирят човека, който е постъпил по този недопустим начин и той да получи адекватно наказание.
„Смятаме, че освен глоба, извършителите на подобни вандалски прояви би трябвало да полагат обществено полезен труд в лечебните заведения, за да разберат огромната отговорност, която носят медицинските специалисти за своите пациенти, както и да осъзнаят грешката си, за да не извършват в бъдеще постъпки, които са в ущърб на обществото и общественото здраве“, завършва писмото, подписано от председателя на УС на БАПЗГ Милка Василева.

НАД 300 МЛН. ЛВ. ДОПЪЛНИТЕЛНО ЩЕ ВЛЯЗАТ В ЗДРАВНИЯ СЕКТОР
Над 300 млн. лв. допълнително ще влязат в здравния сектор. Това стана ясно по време на извънреден брифинг на правителството днес. Средствата ще финансират нови мерки в сектора във връзка с коронакризата у нас, информира Zdrave.net
В добавка, извънредната епидемична обстановка ще бъде удължена с месец, стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов. Той обясни, че това е необходимо, за да могат да продължат да се прилагат останалите мерки в страната.
На брифинга министър-председателят представи новите социално-икономически мерки, които правителството ще предприеме. За тях ще бъдат отпуснати над 1 млрд. лв., а всички, които засягат здравната система, влизат в сила от 1 август 2020 г.
Сред тях са увеличаване на разходите за персонал с 30% на органи и администрации, които са натоварени с дейности по овладяване на пандемията и последствията от COVID-19, в това число за служители на първа линия; увеличаване на ставката за положен нощен труд, както и допълнителни разходи за извънреден труд, в размер на 92 млн. лв.
„Средствата са предвидени за структури от системите на Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и социалната политика, Министерството на вътрешните работи, НЗОК, НОИ и др. Това са РЗИ, това са социалните работници, които, знаете, работят на минималните работни заплати, а изнесоха и изнасят едни от най-тежките мерки, които приемаме“, коментира премиерът Борисов.
Сред мерките също така е увеличаване на стандартите по делегираните от държавата дейности за училищното и детското здравеопазване и здравните кабинети за достигане на заплащането до определеното по Колективния трудов договор в отрасъл „Здравеопазване“, както и стандартите в социалната сфера – домовете за възрастни хора, домове за хора с увреждания, домове за резидентни услуги, дневни центрове за деца, центрове за настаняване от семеен тип и др., в размер на 24,6 млн. лв.
Също така е предвидено увеличаване на средствата за субсидии на лечебните заведения – търговски дружества, за медицинските дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, субсидирани от МЗ – за пациенти с инфекциозни болести, с туберкулоза и с неспецифични белодробни заболявания; за пациенти с психични заболявания и за лечебни заведения за болнична помощ в отдалечени и труднодостъпни райони, в размер на 17,3 млн. лв.
„Средствата се предоставят за достигане на капацитет за обслужване на болни с COVID-19 и за достигане на нивата на работна заплата до нивата в КТД“, уточни премиерът.
Друга от мерките е увеличаване на стойността на здравноосигурителните плащания за медицинска и дентална помощ с 10%, в размер на 126,3 млн. лв.
„Ще предложим на договарящите се страни по НРД средствата да бъдат предназначени единствено за разходи за медицински персонал за достигане на минималните нива на Колективния трудов договор“, посочи министър-председателят.
Средствата за тези мерки ще дойдат от държавния бюджет.
Друга социална мярка, осигурена чрез пренасочване на средства от европейски програми, е осигуряването на 67 млн. лв. нетна субсидия за работещите на първа линия медицински специалисти до края на 2020 г.

В БЪЛГАРИЯ СА ПОТВЪРДЕНИ 10 427 СЛУЧАЯ НА НОВИЯ КОРОНАВИРУС
115 са новодиагностицираните с COVID-19 лица през последното денонощие. Направените PCR тестове за изминалите 24 часа са 3502. Това показва Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 20; Бургас – 5; Варна – 13; Габрово – 8; Добрич – 4; Кърджали – 1; Кюстендил – 1; Пазарджик – 4; Перник – 1; Пловдив – 23; Русе – 2; Смолян – 2; София област – 4; София град – 23; Стара Загора – 1; Хасково – 1; Шумен – 2.
Към момента в България са потвърдени 10 427 случая на новия коронавирус. 4 732 от тях са активни. 5 355 са излекуваните лица, от които 49 са регистрирани през изминалото денонощие.
682-ма са пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ. В интензивни структури се намират 34 от тях.
Според Националната информационна система у нас COVID-19 е констатиран при 607 лица-медицински служители. През последните 24 часа е регистриран един нов случай на медицинска сестра.
Починалите лица, при които е бил потвърден новият коронавирус, са 340. Новите случаи от изминалото денонощие са два.

НОВИЯТ ЗДРАВЕН МИНИСТЪР ЗАПОЧНА ОБИКОЛКА В ОБЩИНСКИТЕ БОЛНИЦИ
Да обиколи болниците в Сливен, Ямбол и Чирпан, е била първата работа на новия здравен министър проф. Костадин Ангелов. Той иска да се запознае със състоянието им и способността да поемат вълната от болни от COVID-19, стана ясно от постове на лекари в социалните мрежи. Проф. Ангелов започнал обиколките в общински болници, защото те поемат основния удар при всяка криза, но щял да се срещне и с работещите в други структури на здравната система, информира Zdrave.net като се позова на в. „24 часа“.
Основните теми в разговорите с екипите в Сливен, Ямбол и Чирпан били готовността за реакция при нарастване на болните от COVID-19, необходимостта от апаратура и лекарства, както и кадровата обезпеченост и проблемите на всяко лечебно заведение.
“Проф. Ангелов искаше да знае как сме структурирали работата, от какво имаме нужда”, каза д-р Васислав Петров, директор на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“. Сега болницата била обезпечена с лекарства, дезинфектанти, защитни облекла, но вече почти нямало дарения и всички разходи се поемат от самите лечебни заведения.
“Поставихме въпроса да се подобри финансирането. Проф. Ангелов отлично знае колко струва лечението на един пациент с COVID, защото идва от болница на първа линия. Новата цена на клиничната пътека 1200 лв., която очакваме да влезе в сила, е доста по-адекватна като заплащане спрямо сегашната”, обясни д-р Петров.

МОН ЩЕ ФИНАНСИРА НАУЧНИ ПРОЕКТИ ЗА COVID-19
11 проекта за български научни изследвания върху проблеми, причинени от коронавируса ще бъдат финансирани с милион и 700 хиляди лева от Министерството на образованието, съобщи БНР.
Изследванията са в два дяла – единият са експерименти, засягащи медико-биологични проблеми, причинени от COVID-19. А вторият – социално-икономическите и образователни аспекти на кризата с коронавируса.
По проектите ще бъдат подкрепени изследвания на различни университети и болници в страната. Продължителността им е до 2 години.

Проф. д-р Асен Балтов алармира: ЛИПСВА КОМУНИКАЦИЯ МЕЖДУ ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ И БОЛНИЦИТЕ
Причините едва 10% от пациентите на апаратна вентилация да оцеляват са, че повечето от тях търсят помощ много късно, някои се самолекуват, масово се лекуват вкъщи и дори нямат рентгенова снимка на белите дробове. Това коментира изпълнителният директор на УМБАЛСМ „Пирогов“ проф. д-р Асен Балтов пред Bulgaria on AIR, информира Zdrave.net
Пропускът в системата пък е в това, че липсва комуникация между личните лекари и болниците, алармира проф. Балтов. „Засега личните лекари се опитват да ги лекуват вкъщи, а самите пациенти, когато видят, че вече не са добре, тогава търсят помощ в болница“, добави той. По думите му, редно е когато един личен лекар поема такъв пациент, той да поддържа ежедневна телефонна връзка със заболелия, за да оценява състоянието му. „Този момент се изпуска, личните лекари като цяло не довършват нещата както трябва“, заяви проф. Балтов, с уговорката, че може би има и много съвестни лични лекари, но общата му оценка е такава.
„COVID-19 не може да се лекува по телефона. Затова моят апел е, когато пациентите усетят влошаване, което не е в лека форма, веднага да се търси помощ през ЦСМП, да бъдат закарани в лечебно заведение, което отговаря за COVID-пациенти, да бъде направена клинична оценка, която освен преглед включва ПКК, рентгенова снимка, а когато има и по-сериозни проблеми в белите дробове, тогава задължително се прави и скенер“, посочи директорът на „Пирогов“.
Хората трябва да се стегнат и да разберат, че нищо не е отминало, предупреди той в коментар на системното неспазване на мерките. „Тази система на здравеопазването все пак не е пригодена да лекува само инфекциозни заболявания“, отбеляза той и посочи, че ако има пренатоварване с болни от коронавирус, ще изостане лечението на другите заболявания, които са не по-малко важни.

ПРЕПОРЪЧВАТ ОЩЕ ДВА МЕДИКАМЕНТА В РЪКОВОДСТВОТО ПО АНЕСТЕЗИОЛОГИЯ
Препоръки за употребата на още два медикамента – анеститик и антидот, са прибавени към фармако-терапептичното ръководство по анестезиология и интензивно лечение. Това сочи проект за промени в наредбата на здравно министерство за утвърждаване на съответното ръководство, информира Clinica.bg.
Става дума за препарата за спинална анестезия Prilocaine (Takipril) 20mg/ml, amp.5ml и Sugammadex (Bridion) за възстановяване от невромускулна блокада. В обновеното ръководство са описани показанията и начинът за прилагането им, дозировката
и противопоказанията.
Фармако-терапевтичните ръководства във всички медицински специалности имат задължителен характер за лечението по линия на НЗОК. Те се изготвят от Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти, а целта им е да се прилага единен терапевтичен подход при аналогични клинични случаи гарантира оптимален ефект при пациентите.

ЙОНИЗИРАНЕТО НА ВЪЗДУХА ОГРАНИЧАВА РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА КОРОНАВИРУСА
“Ние знаем, че нямаме специфично антивирусно средство срещу COVID-19 и най-вероятно така ще бъде. В нашия опит ние използваме едно класическо средство, което е отдавна познато, но което се оказва доста ефикасно в ранните фази на заболяването и това е йонизиране на въздуха, йонизиране на водата. И неслучайно започнаха да излизат и международни ръководства за обеззаразяване на средата. От тази гледна точка ние в България разполагаме с едни от най-добрите средства благодарение на един от най-големите изобретатели на нашето съвремие – проф. Ганев, и аз смятам, че трябва да се обърне повече на внимание на такива средства, които биха могли да защитят огромни групи от хора. Това обясни в Сутрешния блок на БНТ кардиологът проф. д-р Иво Петров.
Той припомни, че има няколко съществени физиологически нарушения, до които COVID-19 води, не поради някакво въздействие на самия вирус, а по-скоро като реакция на нашия организъм. И то е свързано както с намаляване на кислородното съдържание, така и с повишена склонност към тромбообразуване и повишена склонност към възпаление, т.нар. възпалителна буря, една тригерирана реакция на нашия имунитет.
“Още в началото забелязвахме известно разминаване между намаляването на вирусното число и покачването на възпалителните и тромботичните усложнения, което в страни с много повече случаи от нас се доказа”, обясни специалистът и изтъкна, че вече е ясно, че има после-ефект на инфекцията. “Дори в България станаха популярни някои случаи, включително и на колеги, които бяха изписани от болницата негативирани по вирус, а се оказа след това, че имат усложнения, някои за съжаление фатални в по-късната фаза. Трябва много да се внимава както от клинична, така и от лабораторна гледна точка”, допълни проф. Петров.
По думите му епидемията е дала повод и за немалко болезнени изводи. Станало е ясно например, че през март и април 30%-40% от острите кардиологични случаи не са потърсили помощ, а по-късно са били необходими още месеци, за да бъдат те обхванати с толкова необходимата им медицинска помощ. Закъснелият контакт между лекар и пациенти се е дължал на определени причини, каквато например е страхът на болния да търси лекар, а също и липса на достатъчно предпазни средства за медиците. Затова и вече са разработени препоръки за поведение, които да се прилагат в подобни ситуации. Проф. Петров подчерта, че притесненията на пациентите, че могат да се заразят, отивайки в болница и в лечебно заведение са необосновани. По думите му болничната среда е абсолютно сигурна и безопасна, защото там мерките за дезинфекция са ежеминутни и ежечасни. Трябва обаче да се избягват зоните със струпвания на много хора. Проф. Петров изтъкна, че е много важно да стартира електронното здравеопазване, защото това ще позволи да не се струпват пациенти и придружители в чакалните за направление или рецепта.
“Въпреки че има съпротива, електронното здравеопазване трябва да бъде въведено, дори ако е нужно – да бъде системно наложено”, смята специалистът.