НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (27.05.2020)

ПРЕДСЕДАТЕЛИТЕ НА БЛС И БАПЗГ ПОЗДРАВИХА СПЕШНИТЕ МЕДИЦИ ПО СЛУЧАЙ ПРАЗНИКА ИМ

Днес отбелязваме Световния ден на спешната медицинска помощ. По този повод председателят на БЛС д-р Иван Маджаров отправи приветствие до медиците, които работят в системата на спешната помощ, информира Zdrave.net.
В поздравлението на БЛС се казва: „В тези трудни времена, всички Вие, спешните медици, отново сте на първа линия в нелеката борба с COVID-19. Вашите усилия, денонощен труд и отдаденост са видими за цялото ни общество. Важността на делото, което всеки един от Вас изпълнява ежедневно придобива все по-големи размери“. Председателят на съсловната организация изразява благодарност към всички тях за всеотдайността, непоколебимостта и високия дух. „Благодаря Ви за това, че сте избрали Спешната помощ за Ваше призвание! Поклон пред неуморната работа и надеждата, която носите!“, казва д-р Маджаров в приветствието си.
Респект към труда и благодарност за всеотдайността на спешните медици отправи и председателят на БАПЗГ Милка Василева. „Вие сте специалистите на първа линия, благодарение на които пациентите получават шанс за навременна и животоспасяваща медицинска помощ. Днес много лекари, медицински фелдшери, медицински сестри и други медицински специалисти в сферата на спешната помощ са на работните си места и въпреки напрежението и рисковете, отново дават най-доброто от себе си в името на живота!“, се казва в обръщението на асоциацията към спешните медици.

МЕДИЦИНСКА СЕСТРА ОТ ЯМБОЛ Е СРЕД НОВОЗАРАЗЕНИТЕ С COVID-19
17 от изследваните през последните 24 часа 1557 проби са с положителен резултат за COVID-19. Сред новите случаи е и медицинска сестра от Ямбол. Това съобщи секретарят на Националния оперативен щаб доц. Димо Димов, информираха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Констатираните през изминалото денонощие случаи на новия коронавирус са разпределени по области, както следва: Пазарджик – 2; София – 11; Шумен – 3; Ямбол – 1.
Общият брой на лабораторно потвърдените случаи на коронавирусна инфекция у нас е 2460. Излекуваните лица са вече 912.
217 са пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения. От тях 22-ма се намират в интензивни структури.
133 са починалите лица, при които е констатиран новият коронавирус.

ЗАПОВЕД НА МИНИСТЪР АНАНИЕВ РЕГЛАМЕНТИРА ОТПАДАНЕТО НА
ЧАСТ ОТ МЕРКИТЕ, ВЪВЕДЕНИ ЗАРАДИ COVID-19
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде нова заповед на 26.05.2020 г., свързана с противоепидемичните мерки срещу коронавируса, с която отменя заповедта си от 20.05.2020 г. Новата заповед регламентира отпадането на част от мерките, които бяха въведени в страната заради COVID-19.
Съгласно заповедта от 26-ти май т. г. се разрешават културно-развлекателни мероприятия (театри, концерти, сценични прояви, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство, както и занимални от юридически и физически лица и други), при заетост на местата до 30% от общия им капацитет на закрито и до 50% от общия им капацитет на открито и при максимален капацитет на използване на залите (читалища, детски комплекси, културни домове, младежки центрове, училищни салони и зали, частни обекти, военни клубове и други) според квадратурата на помещението при заетост на местата не повече от 20 човека за груповите занимания и не повече от 1 човек на 4 кв. м. площ. Разрешават се индивидуалните и колективни спортни занимания на закрито и на открито за деца до 18-годишна възраст, но без публика.
От 1 юни се позволява посещението на заведения за хранене в закрити площи (ресторанти, заведения за бързо хранене, кафе-сладкарници и др.), както и на детски и спортни съоръжения на закрито. От началото на юни се разрешават и всички извънкласни занимания (занимални, клубове, детски центрове и др.)
Продължава забраната за посещение на увеселителни и игрални зали, дискотеки и барове. Остават забранени и свижданията в лечебните заведения, както и провеждането на масови научни конференции и симпозиуми (конференции, симпозиуми и др.).
Министрите в различните ресори могат за издават указания за прилагането на въведените мерки след съгласуване с министъра на здравеопазването. Указанията ще се публикуват на интернет страницата на съответното министерство и на сайта на Министерството на здравеопазването. Кметовете на общини могат да издават заповед за прилагането на въведените мерки в рамките на техните правомощия, която трябва да се публикува в сайта на съответната община.

ОСИГУРЯВАТ ПСИХОЛОЗИ В ГРАДИНИТЕ ПРИ НЕОБХОДИМОСТ
Общини и градини да имат готовност да осигурят допълнителен медицински персонал, в това число и психолози, в случай на необходимост. Целта е в детските заведения да има максимално безопасна среда, а хлапетата да се чувстват спокойни и подкрепяни. Това гласи една от инструкциите от процедурата за извършване на инспекция в детските градини и ясли в условията на COVID-19, информира Clinica.bg.
Детските заведения вече могат да отварят врати, но при спазване на редица мерки от страна на директори, учители и родители.
Правилата за дейност на забавачките в условия на епидемична обстановка включват немалко допълнителни задължения. В тази връзка от Столичната РЗИ призовават общините и градините да имат готовност да осигурят допълнителен медицински персонал, включително и психолози от училищата, които да спомогнат процеса по осигуряване на безопасна среда за децата.

БЪЛГАРСКАТА БОЛНИЧНА АСОЦИАЦИЯ НАСТОЯВА В АНЕКСА КЪМ НРД 2020-2022 ДА СЕ ЗАПИШЕ, ЧЕ ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ НЯМА ДА ОТРАБОТВАТ ИЛИ ВРЪЩАТ ПАРИ НА ЗДРАВНАТА КАСА
Страните по НРД 2020-2022 г. да предприемат действия по подписване на Анекс към НРД, с който да изменят всички текстове в него и в индивидуалните договори на лечебните заведения, които създават предпоставки за двусмислено тълкуване относно връщане или прихващане на пари, отпуснати по време на извънредното положение, като изрично се посочи, че „няма да се отработват или връщат пари на НЗОК от договорените 85%“, каквото съгласие вече е постигнато устно. За това настояват от Българска болнична асоциация (ББА) в отворено писмо до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, председателя на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева, управителя на Здравната каса проф. Петко Салчев и председателя на БЛС д-р Иван Маджаров. Копие на писмото е изпратено и до председателя на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова, информира Zdrave.net.
Поводът за писмото е „противоречивата информация във връзка с изплатените средства на лечебните заведения по време на обявена епидемична обстановка в страната“, казват от ББА. „Видно от стенограмата от заседанието на НС на НЗОК, проведено на 27 април тази година, Управителят на НЗОК – проф. Петко Салчев и Председателят на НС на НЗОК г-жа Жени Начева, независимо един от друг са изразили мнение, че който е получил средства по Методиката „после той ще възстанови тези средства“. Запознахме се и с публикация на Интернет сайта на БЛС, в която се казва, че „на среща в Министерство на здравеопазването между председателя на БЛС, зам.-председател на БЗС, министъра на здравеопазването – Кирил Ананиев, Жени Начева – зам.-министър на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК – проф. Петко Салчев – управител на НЗОК, е постигнато съгласие, че „Няма да се отработват или връщат пари на НЗОК от договорените 85%.“ Последното беше потвърдено от министър Ананиев и от трибуната на Народното събрание, в отговор на питане на депутати“, пишат от ББА, но уточняват, че няколко текста от Анекса към НРД 2020-2022 г. с който е конкретизирана в съгласуваната Методика за определяне на размера на сумите, заплащани от НЗОК при неблагоприятни условия по повод на обявена епидемична обстановка, създават предпоставка за подобно недоразумение.
„В случай, че по технологични причини подписване на анекс към НРД 2020-2022 г. ще бъде по-сложно, то молим на основание чл. 51 от Закона за нормативните актове, да дадете задължително тълкуване на приетите с Анекса от 6.04.2020 г. текстове на НРД 2020- 2022 г., в контекста на изложените в това писмо аргументи“, пишат още от ББА.

ЩЕ СТРОЯТ НОВА СГРАДА ЗА НАЦИОНАЛНАТА МНОГОПРОФИЛНА ДЕТСКА БОЛНИЦА
„С много любов искаме да направим новата детска болница. Нещо, което е заченато в проблем, каквото и да направим, и златна да я направим тази болница, винаги ще има недоволни от нея. Затова решихме да я съборим старата сграда, но мястото е много добро, в клъстер от други болници, в паркова среда”. Това заяви министър-председателят Борисов по време на среща с представители на протестиращи срещу дострояването на стар строеж за Национална многопрофилна детска болница в карето на УМБАЛ „Александровска“, информира Zdrave.net.
В срещата участваха и вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, представители на различни организации.
По време на разговора премиерът Борисов подчерта, че постройката, проектирана през 70-те години на миналия век, ще бъде съборена и на същото място ще се изгради нова модерна педиатрична болница, в която ще бъде гарантиран достъпът на специалисти и от съседните високоспециализирани лечебни заведения. Той посочи, че очаква от представителите на организациите в хода на работните процедури да му предоставят предложенията си и архитектурните решения. Представителите на различни организации благодариха на премиера Борисов и правителството за взетото решение за построяване на модерна специализирана болница за малките пациенти.