НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (27.04.2020)

39 ПАЦИЕНТИ С COVID-19 СА В ИНТЕНЗИВНИ ОТДЕЛЕНИЯ И КЛИНИКИ
1363 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. През днешния ден са доказани още 15 нови случая, като 3 са в област София, 11 – в област Видин и 1- в област Ямбол. Лабораториите продължават да работят, съобщиха от Министерството на здравеопазването.
301 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. 39 са пациентите с COVID-19, които са в интензивни отделения и клиники. Към 27 април 684 от регистрираните у нас случаи на COVID-19 са на мъже и 679 – на жени.
Към 17:00 часа днес регистрираните случаи по справка, предоставена от Националния оперативен щаб, са в областите както следва: Благоевград – 41; Бургас – 47; Варна – 26; Велико Търново – 22; Видин – 73; Враца – 3; Габрово – 4; Добрич – 13; Кърджали – 13; Кюстендил – 59; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 24; Перник – 11; Плевен – 124; Пловдив – 46; Русе – 12; Силистра – 5; Сливен – 40; Смолян – 33; София – 683; Стара Загора – 36; Хасково – 15; Шумен – 4, Ямбол – 9.
58 са починалите лица, при които е установен COVID-19.

ОЩЕ ТРИМА НОСИТЕЛИ НА КОРОНАВИРУСА СА УСТАНОВЕНИ В ПАНИЧЕРЕВО
В рамките на деня са направени бързи тестове на 95 жители на село Паничерево. При трима от тях резултатът е положителен и е последвал PCR тест. Резултатът от тази диагностика ще е ясен утре, съобщи д-р Таня Перчемлиева от Районната здравна инспекция, информира БНР.
“Те са възрастни, двамата не са контактни на COVID-19, единият от които е контактен”.
До момента в селото с 1200 жители има установени 15 заразени с COVID-19, между които 3 деца. Всички се лекуват в Университетската болница в Стара Загора. Двама вече са оздравели“, обясни д-р Перчемлиева.
До 30 април здравните власти провеждат проучване за коронавирус сред населението на Паничерево.

АСП ИЗПРАТИ ПИСМО ДО ОБЩИНИТЕ С НАПОМНЯНЕ ДА БЪДАТ СПАЗВАНИ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИТЕ МЕРКИ В СПЕЦИАЛИЗИРАНИТЕ ИНСТИТУЦИИ
Агенцията за социално подпомагане изпрати писмо до общините с напомняне да бъдат спазвани стриктно установените от Националния oперативен щаб за борба с коронавируса и Регионалните здравни инспекции (РЗИ) противоепидемични мерки във всички специализирани институции от резидентен тип за възрастни и в центровете за настаняване от семеен тип в страната (ЦНСТ), информира Clinica.bg.
В сградите трябва да се извършвана честа дезинфекция и потребителите да спазват социална дистанция. За допълнителна информация и инструкции за поведение на потребителите и служителите на ЦНСТ, Домове за стари хора и други резидентни услуги, директорите трябва да се обръщат към РЗИ. Средства за дезинфекция и предпазни материали са предвидени в бюджетите на социалните услуги, като при липса на такива директорите им може да се обръщат към съответната община-доставчик за допълнителни количества, подчертават от АСП.
От началото на извънредното положение са преустановени настаняванията и свижданията във всички социални институции, като близките на настанените потребители могат да получават информация от директорите или от общините. Препоръчва се всички дарения да бъдат получавани чрез куриерски фирми, за да се ограничи максимално достъпа на външни лица. Центровете за социална рехабилитация и интеграция, Дневните центрове и Центровете за обществена подкрепа ще предоставят дистанционни услуги за деца и семейства по телефон, скайп, вайбър или електронна поща. Социалните работници, терапевтите, арт-терапевтите, психолозите и логопедите изготвят опростен план със задачи, който се предоставя на семействата на ползвателите.

Министър Кирил Ананиев: ПРЕДСТОЯТ АНАЛИЗИ ЗА ВЛИЯНИЕТО НА КОРОНАВИРУСА ВЪРХУ СМЪРТНОСТТА
През 2018 г. от болести на дихателната система са починали общо 4866, от които 2878 са били мъже и 1988 – жени. Умиранията по причини болести на дихателната система нарастват с възрастта и при мъжете и жените, като за възрастовите групи от 80 до 84 год. и над 85 г. смъртността е най-висока. Това става ясно от отговора на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев на въпрос на депутата от БСП Георги Гьоков относно сравнителни данни за заболявания и смъртност през периода 1-ви януари 2005 г. – 10-ти април от 2020. Данните са от електронната страница на Националния статистически институт „Умирания по причини за смъртта през 2018 година по пол и възрастови групи“, информира Zdrave.net.
Министърът уточнява, че МЗ и в частност НЦОЗА, не разполагат с поисканите данни за смъртност по възраст и причини за посочения времевия период, които съгласно Националната статистическа програма се произвеждат от Националния статистически институт. „Същите ще бъдат изискани и предоставени допълнително за целите на информационно-аналитичната дейност по опазване на общественото здраве“, пише министър Ананиев.
През 2010 г. умиранията по причини за смъртта „Болести на дихателната система“ са общо 4069, от които 2558 са мъже и 1511 са жени, като при възрастовите групи умиранията нарастват с възрастта и при мъжете е водеща възрастовата група от 75 до 79 г., а при жените – над 85 г., допълва министърът.
По отношение на заразяването с коронавирус и влиянието му върху смъртността, министърът подчертава, че анализите тепърва предстоят. „След приключване на епидемичната ситуация ще бъдат обработени съответните статистически данни и ще бъдат подготвени коректни сравнителни анализи. На този етап, по предоставени данни от НЦОЗА, умрелите по причини за смъртта от грип, предизвикан от идентифициран вирус на грипа и от неидентифициран вирус, съгласно МКБ – X ревизия, през 2005 г. са били общо 33, а през 2018 г. са били 8“, пише Кирил Ананиев.
В отговор на допълнителния въпрос дали въвежданите ограничителни мерки се базират на анализи и научнообосновани прогнози, министър Ананиев казва, че правомощията на министъра на здравеопазването, разписани в Закона за извънредното положение, имат ясна нормативна регламентация за осигуряване на общественото здраве и са в съответствие с ескалацията на разпространение на коронавирусна инфекция, определена като пандемия от Световната здравна организация (СЗО). „В тази връзка се проучва и анализира опита в други държави като Китай, Италия, Турция и т.н., в които сериозността и притеснителните нива на разпространение предоставят сведения за неблагоприятни/благоприятни практики, свързани основно със степента на изолация и противоепидемичните мерки“, казва той.

Доц. д-р Добрин Василев: ЩЕ ЗАПОЧНЕМ ДА ЖИВЕЕМ НОРМАЛНО, КОГАТО СЕ НАМЕРИ ЛЕЧЕНИЕ ЗА ТЕЖКИТЕ ФОРМИ НА COVID-19 И МЕДИКАМЕНТОЗНА ПРОФИЛАКТИКА ЗА ХОРАТА В КОНТАКТ СЪС ЗАРАЗЕНИ
Малко вероятно е коронавирусът да се самоограничи и да изчезне, вследствие на затоплянето на времето. В момента в Сингапур температурата е 37 градуса, а там след разхлабването на първоначалните мерки, направиха доста сериозен втори пик. Това каза в интервю за Zdrave.net началникът на Клиниката по кардиология на „Александровска“ болница доц. д-р Добрин Василев.
По думите на специалиста ще започнем да живеем нормално, когато се намерят ефективни лечения за тежките форми и ефективна медикаментозна профилактика за хората, които са в контакт със заразени.
„Да видим какво ще излезе с лечението, с различните препарати, които в момента се тестват. Факт е, че за 17 години от първата епидемия от SARS досега, ваксина няма. Всички ваксини, които до момента са тествани, са се провалили. Да не забравяме, че за СПИН знаем от 1980 г. и ваксина все още няма, но има лечение. Няма имунитет срещу коронавирусите, няма имунитет вируса на СПИН, няма имунитет срещу вируса на хепатит С, но това, което ни пази от тях е трудното им предаване. А този вирус се предава изключително лесно. Така че идеята за изграждане на „стаден“ имунитет срещу COVID-19, е изключително наивна, не почиваща на никакви научни данни до настоящия момент“, каза още доц. Василев.

82 СИГНАЛА ЗА ЛИПСА НА ЛЕКАРСТВА ОТ НАЧАЛОТО НА ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ
82 сигнала са подадени от 13-ти март до 27 април 2020 от пациенти на онлайн платформата за сигнали за липси и недостиг на лекарства. С тях общият брой нараства до 922 от началото на функционирането на системата. Това съобщиха от Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТЛ) във връзка с междинно отчитане на резултатите от пациентски сигнали, информира Zdrave.net.
Водеща причина са неразрешените у нас и дерегистрираните продукти, заради които са подадени 81% от сигналите на интернет страницата на БАРПТЛ и горещата телефонна линия. Немалка част от тях (32%) са за коментирани в публичното пространство препарати в процес на клинични проучвания при лечение на коронавирусна болест. Останалите обаче са терапии при хронични заболявания. Тези лекарства до момента са били купувани от съседни държави от самите пациенти, тъй като лекарствата или не са регистрирани у нас, или са били, но са изтеглени и заличени от българския пазар. 27 са сигналите за лекарства са за лупус и ревматоиден артрит. С по-малък брой сигнали са неразрешени за употреба в България и съответно по-голямата част дерегистрирани продукти за епилепсия, хормонозаместващи лекарства и др.
По повод недостига на лекарствата от Български пациентски форум настояват износът на важни медикаменти за хронични заболявания за чужбина временно да спре.
От БАЛТПЛ пък искат промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина и на Наредба 10 от 2011 г. за условията и реда за лечение с неразрешени за употреба в България лекарствени продукти, тъй като тази наредба е приложима само за пациентите, приети в болница.

ВНЕСОХА ПЕТИЦИЯ В МС ЗА ОТМЯНА НА СТРОЕЖА НА НАЦИОНАЛНАТА ДЕТСКА БОЛНИЦА И ЗА ОСТАВКА НА МИНИСТЪР АНАНИЕВ
17 684 подписа са подкрепили петицията за отмяна на договора за строеж на Националната детска болница в двора на УМБАЛ „Александровска“ и за оставка на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, съобщиха организаторите. Искането е внесено в Министерски съвет заедно с отворено писмо до премиера Бойко Борисов, информира Zdrave.net.
Според организаторите на петицията Кирил Ананиев е злоупотребил с извънредното положение в страната, като е подписал в разгара на епидемията и социалната изолация на обществото договор за близо 100 млн. лв. за „негоден и потенциално опасен 40-годишен строеж“.
„Въпреки многократните уверения, че процесът ще бъде прозрачен и публично отчетен, продължава да няма отговор на въпросите как така се ангажират милиони от държавния бюджет за негоден и потенциално опасен строеж, който спокойно може да струва повече и да отнеме повече време от изграждането на истинска Детска болница. И тъй като отговорност за това не се пое от Министерство на здравеопазването, сега въпросът е дали правителството ще я поеме и ще поиска отговори за детското здравеопазване в България“, пишат те.
Зад каузата „За истинска детска болница“, организирала петицията, стоят Камарата на архитектите, част от педиатрите, родители, хора от всякакви професии, неорганизирани и организирани в сдружения.