НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (27.03.2020)

293-МА ДУШИ СА ЗАРАЗЕНИТЕ С СOVID-19 У НАС
У нас са регистрирани 17 нови случая на коронавирус, с което общият брой на заразените става 293. Това съобщи на редовния следобеден брифинг началникът на Националния оперативен щаб за борба с СOVID-19 ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, информира БНТ.
13 от новозаболелите са в Софи и по един във Варна, Пловдив, Сливен и Пазарджик.
4 пациенти вече са изписани от ВМА, все още не са с отрицателни проби, но състоянието им е добро и са поставени под домашна карантина. 8 пациенти са в тежко състояние и са интубирани, като пет от тях се намират в УМБАЛСМ “Пирогов”.
Най-малкият пациент е 3-годишен, най-възрастният е на 81 години.
В момента разполагаме с около 7 000 теста, предстои да получим още 10-15 000 теста, които са платени, уточни проф. д-р Мутафчийски. Той подчерта, че към момента няма никакви индикации и данни за промяна на ситуацията, за да се говори за отмяна на извънредното положение или въвеждане на по-леки мерки.
Той коментира и въпроса дали магазините на главната улица в Пловдив трябва да работят, като заяви, че според приетите мерки право да работят имат аптеките, хранителните магазини и фирмите за плащания на ток, парно, вода и т. н.
Медицинските лаборатории са на регистрационен, а не на разрешителен режим. За целта пред РЗИ те трябва да посочат, че имат апаратура и медицински персонал, и могат да започнат работа. Важното е лабораторията да работи със сертифицирани тестове, подчерта в отговор на журналистически въпрос началникът на Националния център по заразни и паразитни болници проф. д-р Тодор Кантарджиев.

ПРАВИТЕЛСТВОТО ЩЕ ЗАКУПИ ОТ КИТАЙ НАД 1 МЛН. ПРЕДПАЗНИ МАСКИ И 50 РЕСПИРАТОРА
Над 1 млн. маски и 50 респиратора ще закупи правителството по междудържавен договор с Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от правителствения пресцентър. Договорът е бил одобрен на извънредно заседание на Министерския съвет чрез видеоконферентна връзка. Предвижда се със средства, предоставени по Оперативна програма „Региони в растеж“, Министерството на здравеопазването да закупи 1 176 770 броя предпазни маски на стойност 1 412 124 евро и 50 респираторни апарата на стойност 1 500 000 евро.
Личните предпазни средства, които ще пристигнат по линия на договора с Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия, ще бъдат предоставени на служителите на регионалните здравни инспекции в страната, органите на МВР и МО, Агенция „Митници“, както и на служители на други институции, работещи на граничните контролно-пропускателни пунктове. Респираторните апарати ще бъдат предоставени на лечебни заведения, които осигуряват лечението на пациенти с COVID-19.
Очакванията на Министерството на здравеопазването са в кратки срокове договорът да бъде подписан и доставката да пристигне в България.
По време на брифинга след заседанието началникът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски се включи в извънредна среща на премиера Борисов с китайския премиер Ли Къцян. Тогава е била договорена и голяма поръчка от по 1 млн. броя хроматографски тестове и бързи тестове, като вторите ще бъдат използвани в края на епидемията. Премиерът е поел ангажимент да изпрати самолет, с който да бъде доставена поръчката.

ЕДИНСТВЕНИЯТ ДОСТОВЕРЕН НАЧИН ЗА ДОКАЗВАНЕ НА COVID-19 ЗАСЕГА ОСТАВА PSR ТЕСТА
Има три основни начини за установяване на заразени от коронавирус, заяви председателят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген. –майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски на брифинг в Министерския съвет, съобщи БНТ. На брифинга, който бе излъчен директно по БНТ1, участие взеха още премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на вътрешните работи Младен Маринов.
Председателят на щаба показа графика, която онагледява как се извършва идентифицирането на един коронавирус заразен. „Според СЗО и SDS Atlanta единственият достоверен начин за установяването на коронавирус заразен е с real time PCR, който е бавен, изисква апаратура и много добре обучен персонал, но въпреки това няма друг метод, който да е доказал повече своята надеждност”, изтъкна ген. Мутафчийски и обясни, че този начин в България има възможност да се извършва при пълен капацитет на лабораториите, които работят в размер на около 1000 – 1200 случая дневно. Това означава, че около 30 000 теста месечно. Изразено като цени това е около 930 000 лв. на месец, заяви той.
Вторият начин е чрез флуоресцентен имунохроматографски анализ. “Тези тестове ще дадат възможност за бързо изследване и откриване на заразени. От тях може да се правят между 10 000 и 20 000. Около 10 млн. ще струва това ако се правят по 300 000 теста месечно”, уточни Мутафчийски.
По думите му т. нар. бързи тестове установяват колко хора са заболели без да са разбрали. “40 000 такива тестове могат да се правят на ден на стойност от 20 млн. на месец”, изчисли председателят на щаба.
Министър Младен Маринов обясни, че към момента има над 24 000 карантинирани жители, като по-голямата концентрация е в София и големите градове – Варна, Пловдив, Бургас, Велико Търново. Към момента има образувани над 200 досъдебни производства под ръководството на компетентните прокуратури. “Продължаваме работа, за да гарантираме спазването на тези мерки, защото и щабът казва, че това е най-основното нещо, което най-добре рефлектира и забавя разпространението на вируса”, допълни министърът.

ОСИГУРЕНИ СА 8820 ЛЕГЛА ЗА ПАЦИЕНТИ С COVID-19 В НАД 200 БОЛНИЦИ У НАС
Министерството на здравеопазването обяви списъкът с лечебните заведения, в които ще се полагат грижи за болни от COVID-19, информира Clinica.bg. Болниците са разделени в две основни групи – едната е за лечение на пациенти в неусложенено състояние, а другата за тежките случаи, които се нуждаят от интензивно лечение. За първата група са предвидени 7473 легла, а за втората – 1347. Така общият брой на леглата е 8820, те са разпределени в около 206 болници в страната.
Във всички 28 области на страната има болници с готовност да лекуват пациенти с коранавирус, става ясно от справката на МЗ. В списъка присъстват както държавни, така и общински и частни лечебни заведения.
В първата група болници, които могат да приемат пациенти, които нямат тежки усложнения, леглата са предвидени във вътрешните и инфекциозните отделения, както и в отделенията по пневмология и фтизиатрия. Броят на болниците с готовност да приемат пациенти варира в различните области. В София те са 27, а в Разград и Шумен – по две.
В заповедта на министър Кирил Ананиев болниците са разделени по региони. Спуснато е и указание на МЗ за преструктуриране на инфекциозни клиники и отделения за болниците, които не разполагат с такива звена. Това вече се случи в някои от големите университетски болници, например в УМБАЛ „Александровска”. В споменатите болници леглата за пациенти с коронавирус трябва да бъдат минимум между 10 и 30, като 6% от общия брой на леглата трябва да са за оказване на интензивна грижа. За функционирането на такова отделение са необходими поне двама лекари.
Справката за готовността на лечебните заведения у нас да приемат пациенти с коронавирус бе поискана от МЗ по указание на Националния оперативен щаб за борба с COVID-19.

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО СЕ НАДЯВА, ЧЕ „БУЛ-БИО” ЩЕ ЗАПАЗИ ПАЗАРИТЕ СИ ПО ВРЕМЕ НА ЕПИДЕМИЧНАТА ОБСТАНОВКА
Към момента в „Бул Био – НЦЗПБ“ са прекратени три договора на служители, с продължителност между една и три години, а един е в процес на предизвестие за прекратяване. Реално предприятието работи, съобразено с обявеното извънредно положение и епидемичната обстановка. Това казва министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в отговор на въпрос на депутатите от ДПС Адлен Шевкед и д-р Нигяр Джафер относно начина на работа на дружеството, информира Zdrave.net.
Министерство на здравеопазването остава с увереност, че въпреки създалата се кризисна ситуация, свързана е ограниченията, породени от епидемичната обстановка, дружеството „Бул Био – НЦЗПБ“ ще съумее да запази пазарите си и качеството на предлаганите продукти, изтъква министър Ананиев. Той допълни, че заради създалата се кризисна ситуация трима служители на дружеството вече са с прекратени договори за период от една до три години и към тях ще се присъедини още един служител.
Предприятието разполага с актуални досиета на ваксини и други лекарствени продукти, въз основа на които те притежават разрешения за употреба от Изпълнителната агенция по лекарствата за територията на Република България, както и за териториите на други държави, като Турция, Колумбия, Хонг Хонг, Република Северна Македония, Пакистан и др., обясни министър Ананиев От думите му стана ясно, че през 2018 г. дружеството „Бул Био – НЦЗПБ“ е спечелило търговете за доставка на ваксини за нуждите на УНИЦЕФ за периода 2019 – 2021. Последният спечелен търг е от 2019 г. за доставка от 1 000 000 флакона Тетадиф 20 дози за 2020 г. и 350 000 флакона Тетадиф 20 дози за 2021 г.. Договорът предстои да бъде сключен до края на този месец.

ДОСЕГА СА СЪЗДАДЕНИ 20 МОДЕЛА ЗА ВАКСИНА СРЕЩУ НОВИЯ КОРОНАВИРУС
Създаването на ваксина е един много дълъг процес, който изисква убедителни и ясно потвърдени данни за безопасността ѝ, за способността ѝ да предизвика имунен отговор, който да е достатъчно добър, за да може да ни предпази. Това заяви пред БНТ тази сутрин вирусологът проф. д-р Радостина Александрова. Тя прогнозира, че по-рано от година, година и половина едва ли ще имаме отговор на въпроса дали ще се увенчаят с успех търсенията на учените, които сега са съсредоточени върху създаването на ваксина срещу новия коронавирус.
„Става въпрос за едни авангардни ваксини, така наречените РНК-ваксини, при които не се въвежда цял вирус или части от него, както беше досега, а се въвежда нуклеинова киселина, която да предизвика в организма онзи сблъсък, срещу, който трябва да се образуват антитела”, обясни специалистката по вирусология. По думите ѝ това, което отличава новия коронавирус е, че е доста добре приспособен да се разпространява и поради това е предизвикал пандемия.
„Засега, въз основа на генетичния анализ на вируса науката приема, че той има естествен произход”, заяви проф. Александрова. По думите й има много прилики с коронавируса при прилеп и при пенгулин, а най-вероятно има прилики и с други бозайници, но още не са установени.
За два месеца, откакто е разчетен геномът на вируса, са създадени много модели ваксина, като поне 20 модела проявяват доста обещаващи качества и два от тях вече са вече в първа фаза на клинични изпитвания – за безопасност, едната се изследва в САЩ, другата в Китай, обясни още проф. Александрова и подчерта, че за първи път сме свидетели на такава безпрецедентна скоростна реакция от страна на научния свят.

УЧЕНИТЕ ОТ БАН РАБОТЯТ ВЪРХУ СЪЗДАВАНЕТО НА НОВИ ЗАЩИТНИ МАСКИ
Учените от БАН активно работят върху създаването на нови защитни маски, които да пазят от коронавирус. По техния модел вече е стартирал процесът по производство на активен въглен от 20 тона костилки от кайсии. Съставката е ключова за филтрите на маските, защото има доказан антивирусен ефект, също както и сребърните наночастици, които също са обект на вниманието на учените от БАН. Това разказа за Clinica. bg проф. д-р. Павлина Долашка от Института по химия и биофизика на протеини и ензими към Българската академия на науките.
Изследователите от БАН бяха включени официално от властта в борбата с COVID-19. Те разработват математически модели за развитието на епидемията у нас, както и участват в разработването на надеждни маски със специален филтър.
„Няколко варианта на филтри бяха направени. Когато няма филтър, вирусът преминава през маската, най-ефикасни се оказаха тези, в които е разположен активен въглен”, обясни проф. Долашка. Филтрите вече са тествани в лабораторията по вирусология към Биологическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” от екипа на проф. Стоян Шишков. Тестовете са доказали, че се наблюдават 50 часа, през които вирусът не може да преминава през маската. Затова и набавянето на активен въглен се оказва от такава важност.
Учените на БАН разработват и друг вид филтри със сребърни наночастици, които също имат антивурисен ефект. Там обаче процесът е в начална фаза.

ВЪВ ВТОРА ГРАДСКА БОЛНИЦА СЛЕДЯТ СЪСТОЯНИЕТО НА ПАЦИЕНТИТЕ С COVID-19 В РЕАЛНО ВРЕМЕ С ПОМОЩТА НА ТЕЛЕМЕДИЦИНАТА
Медиците в столичната Втора градска болница, лекуващи пациенти с COVID-19, от днес разполагат с високотехнологична система за телемедицина. Специални устройства, поставени върху пациентите, следят в реално време техните физиологични показатели. Това съобщи във Фейсбук кметът на София Йорданка Фандъкова, информира Clinica.bg.
Данните освен на монитори при лекарите в болницата ще се получават и в Медицинския център на „Сити Клиник”, откъдето при нужда лекарите ще оказват помощ от своите колеги.
Двата физиологични монитора са произведени от българската компания „Чек Пойнт Кардио” и са закупени с дарение от ГЕРБ и СДС. Урeдитe cлeдят 8 жизнeни пoкaзaтeля в рeaлнo врeмe – пулc, кръвнo нaлягaнe, пулcoвo нaлягaнe, caтурaция нa кръвтa, дишaнe, тeмпeрaтурa и пoзициятa/aктивнocттa нa пaциeнтa в момента. Cпeциaлният coфтуeр прaви триaж нa пaциeнтa в рeaлнo врeмe. При прoблeм нeгoвитe дaнни в цeнтърa зa нaблюдeниe cвeтвaт в чeрвeнo и тoвa дaвa възмoжнocт зa бързa и тoчнa рeaкция нa лeкaрcкитe eкипи.

КРИЗИСНИЯТ ЩАБ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПРИЗОВА МЕДИЦИТЕ ДА ПОМАГАТ В БОЛНИЦИТЕ
Областният кризисен щаб във Велико Търново призова кметовете на десетте общини в региона при възможност да включат медиците от здравните кабинети в училищата и детските градини в помощ на лечебните заведения и центровете за спешна медицинска помощ, съобщи БНР.
Предстои да бъде проучено колко от медиците от неработещите в момента училища и детски градини биха пожелали да се включат в помощ на петте болници в областта, където ще се лекуват пациенти с коронавирус. Желание за оказване на помощ са заявили студенти от последните курсове на Медицинския колеж във Велико Търново.
В областната болница с COVID-19 се лекуват двама медици.
В региона леглата за лечение и наблюдение на пациенти с COVID-19 в неусложнено положение са 286, интензивните легла са 24. Под карантина са поставени 472-ма, а за 175 граждани карантината вече е приключила.

В ОБЩИНСКАТА БОЛНИЦА В КАРНОБАТ ПОДГОТВЯТ 40 ЛЕГЛА ЗА ПАЦИЕНТИ С COVID-19
След указанието на Националния оперативен щаб всяка болница в страната да обособи отделение, в което да се настаняват заразени с коронавирус, общинската болница в Карнобат бързо мобилизирала медици и граждани за справяне с проблема, информира Zdrave.net като се позова на Нова телевизия. Очаква се до 5 дни напълно неизползваеми до момента помещения в общинската болница в Карнобат да бъдат обособени и оборудвани отделения, които при необходимост да приемат пациенти с коронавирус. Общината и дарители се опитват да изпълнят изискванията в максимално кратък срок, като строителните и довършителните работи са осигурени напълно безвъзмездно от частна фирма. Има и хора, които помагат с материали, други се включват с безвъзмезден труд, защото смятат, че в този тежък момент това е дълг на всеки българин.
„Приехме инициативата на РЗИ да разкрием определен брой легла за лечение. Подготвяме 40 легла, които ще се намират в две отделения. Там ще се настаняват по двама души в стая. Смятам, че ако ситуацията наложи, лекари ще се намерят. Имаме уверението на РЗИ -Бургас, че ще бъдат изпратени и други медици, които да помагат“, заяви директорът на МБАЛ-Карнобат д-р Николай Колибаров. Кметът на града Георги Димитров съобщи, че с организираната от общината дарителска кампания само за 24 часа са били събрани много средства, необходими за болницата. Очаква се в близките дни да се съберат още около 35 000 лева, с които ще стане възможно довършването на дейностите по реорганизацията.

ЛИПСВАТ СПЕЦИАЛИСТИ И АПАРАТУРА В БОЛНИЦАТА В ЕЛХОВО
Общинската болница в Елхово разполага с помещения за прием на пациенти с корона вирус, но липсват апаратура и медицински персонал, съобщи БНР.
Лечебното заведение обслужва жителите на общините Елхово, Болярово и частично Тополовград . Тук функционират само три отделения – детско, вътрешно и неврологично.
„Имаме предвидено помещение с 10 легла за пациенти с коронавирус“, обясни кметът на Елхово Петър Киров. Стана ясно обаче, че болницата разполага само с един респираторен апарат и един анестезиолог. От няколко години общинската болница е финансово стабилна и няма задължения, но средствата, заделяни от общинския бюджет, са недостатъчни за закупуването на достатъчно съвременна апаратура.

ОБЩИНСКАТА БОЛНИЦА В КАВАРНА Е ПРЕД ФАЛИТ
Общинската болница в Каварна е изправена пред тежки финансови затруднения, които се задълбочават поради ситуацията с разпространението на коронавируса. Това заяви пред БНР временно изпълняващият длъжността управител на лечебното заведение д-р Хамза Велиев.
Болницата има задължения за 800 000 лв., а работещите в нея на са получавали заплати от три месеца, каза управителят и уточни, че 300 000 лв.от дълговете са формирани от неразплатени трудови възнаграждения, останалата сума представлява неразплатени задължения към доставчици на консумативи и услуги. Лечебното заведение работи с намален капацитет поради епидемичната обстановка, като в момента са заети едва 30% от леглата.
През последните 5 месеца Община Каварна е подпомогнала болницата си само с 30 000 лв. Желаещи да дойдат на работа в града няма, а дълговете продължават да се трупат, което увеличава вероятността от фалит на лечебното заведение, подчерта д-р Велиев пред БНР.

ИЗВЪНРЕДНА ДЕЗИНФЕКЦИЯ В РОМСКИТЕ МАХАЛИ В ПЛОВДИВ
Извънредна дезинфекция е направена тази сутрин в ромските квартали „Столипиново” и „Шекер махала”в Пловдив, съобщи БНТ.
Всички мерки в етническите квартали се изпълняват по заповед на кмета Здравко Димитров, тъй като незаконните сметища там са потенциални огнища на зарази. Още по-опасни са те в епидемичната обстановка заради коронавируса. Дезинфекцията в двата квартала ще продължи и в предстоящите два почивни дни. Основните пловдивски булеварди също ще бъдат обработени извънредно в събота и неделя, а от понеделник машинното миене с дезинфектант ще продължи по график във всички райони.

ВЕЧЕ СА НАПРАВЕНИ ПЪРВИТЕ ДАРЕНИЯ ЗА УМБАЛ „СВЕТА МАРИНА”
Вече са направени първите дарения в отговор на апела на УМБАЛ „Света Марина“- Варна за подпомагане закупуването на апаратура, консумативи и медикаменти с оглед справяне с епидемията от коронавирус (COVID-19). В обявената дарителска сметка започнаха да постъпват финансови средства за каузата от фирми, организации и граждани, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от лечебното заведение. Днес болницата получи като дарение от Синдикалната федерация на служителите в министерство на вътрешните работи лични предпазни средства – защитно работно облекло, дезинфектанти, шлемове, маски и ръкавици.