НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (27.02.2020)

ПАРЛАМЕНТЪТ ПРИЕ НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ ПРОМЕНИТЕ В ЗАКОНА ЗА ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ
С 93 гласа “за”, 6 “против” и 52 “въздържали се” парламентът прие на първо четене промените в Закона за лечебните заведения (ЗЛЗ), информира Zdrave.net.
Промените предвиждат акушерки, медицински сестри и фелдшери/лекарски асистенти да могат да разкриват свои кабинети или групови практики, в които да извършват самостоятелно медицински и здравни грижи. Те ще могат да правят манипулации като поставяне на инжекции, обработване на рани и др., както и да извършват дейности по промоция на здравето, превенция и профилактика на болестите.
През ЗЛЗ се променят още Закона за трансплантациите, Закона за здравното осигуряване и Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Д-р Нигяр Джафер от ДПС изрази несъгласие през преходни и заключителни разпоредби да се правят подмени в други закони.
БСП няма да подкрепи законопроекта и ще гласува с “въздържал се”, заяви и доц. Георги Йорданов, цитиран от „Фокус“. “Предлага ни се един закон, който отново има основния недостатък, че през него се променят доста други закони, които практически нямат отношение към здравеопазването. Това предполага подмяна на дебата, т.е. не достига времето за дебат”, каза той.

Доц. д-р Ангел Кунчев: ВНОСЪТ НА НОВИЯ COVID-19 Е НЕМИНУЕМ
„Времето на опазването на границите отминава. Вносът на новия коронавирус COVID-19 е неминуем. Това е ясно от доста време на всеки работещ в тази област. Оттук нататък съсредоточаването трябва да бъде върху възможностите за приемане и лекуване на болните, за да намалим щетите и загубите. Знаем, че вече в почти всички балкански страни има случаи, така че вносът е неизбежен. В историята на медицината няма страна, която да е спряла разпространение на въздушно-капкова инфекция, с предприемането на каквито и да е мерки за контрол. По-важното е да има къде да бъдат приемани и адекватно лекувани хората, така че дори този нисък праг на леталитет (смъртност) от 2% да бъде снижен максимално и да спасим колкото се може повече възрастни хора.“ Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг на Националния оперативен щаб, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Броят на полетите, които седмично пристигат от Италия в България, е 34. Повечето от тях в момента кацат на Терминал 1 и понякога това създава затруднение в обработката, тъй като трябва пътниците да попълват анкетни карти и да се преминава през термокамерен контрол. По тази причина, за да бъде улеснена обработката, е създадена нова организация. Пристигащите от Италия и кацащи на Терминал 1 на летище София ще преминават по отделен коридор, за да няма смесване на потоците и да се съкрати времето за престой на летището.
„За да улесним получаването на информация от пътниците, пристигащи от други страни, анкетни карти ще бъдат раздавани и от стюардесите по време на самите полети. Днес ще тестваме онлайн форма за попълване, така че на страницата на СРЗИ хората да могат, още дори преди да тръгнат към летището, да попълват информацията. Пътниците ще получат QR код, който ще показват на летището и това ще бъде напълно достатъчно“, обясни доц. Кунчев. Той коментира, че и по този ред държавата ще разполага с база данни – информацията ще се предава съответно на регионалните здравни инспекции по местоживеене на пътника, за да бъде впоследствие предоставяна на общопрактикуващите лекари, с цел последващ контрол.
По темата за личните предпазни средства главният държавен здравен инспектор уточни, че Министерството на здравеопазването е осигурило необходимите количества за екипите, работещи по летищата и границите, екипите на центровете за спешна помощ, които имат отговорност за транспортирането на потенциални пациенти, за инфекциозните отделения, които ще работят със заразени с коронавируса, както и за служителите на гранична полиция. Там, където е наложително, може да бъдат отпуснати допълнително предпазни средства.
По отношение на 4500-те общопрактикуващите лекари в България доц. Кунчев посочи, че те са самостоятелни юридически лица, които сами обезпечават дейността си и следва да са снабдили практиките си с лични предпазни средства. Не само в България, но и в целия свят има недостиг на лични предпазни средства, каза още д-р Кунчев.

Доц. д-р Любомир Киров: НЕОБХОДИМО Е ДА СЕ ВЗЕМЕ ОФИЦИАЛНО РЕШЕНИЕ ЗА БОЛНИЧНИТЕ ЗАРАДИ КОРОНАВИРУСА
В момента личните лекари няма как да издават болнични листове за карантина на хора, завърнали се от страни с разпространение на коронавируса. Необходимо е да се вземе официално решение. Това коментира пред Радио София – БНР председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България доц. д-р Любомир Киров.
“Вариантите са известни – ако здрав човек иска да не ходи на работа заради „доброволна карантина“, може да си вземе платен или неплатен отпуск. Не сме ние, които можем да решим какво и как се прави в тази ситуация”, допълни доц. Киров. Още на ГКПП-тата са дава информация и инструкции, но хората не богат да бъдат принудени.
„Притеснява ни още нещо – че изчезнаха всякакви предпазни средства. Маски няма, да не говорим за костюми за лекарите“, изтъкна д-р Киров. „Ако при мен, личния лекар, дойде човек, който е бил в Италия, все едно и аз съм бил там. И сигурно ще попадна в графата с хората, които подлежат на карантина“, каза още д-р Киров и подчерта, че в тази извънредна ситуация мерките и средствата трябва да са отговорност на държавата.

Д-р Хасан Адемов: НЕ Е ДЕФИНИРАН КРЪГЪТ НА ЛИЦАТА, КОИТО ПОДЛЕЖАТ НА КАРАНТИНА
„Проблем е, че не е ясно дефиниран кръгът на лицата, които подлежат на карантинирани. Бюджетните аргументи трябва да бъдат доминиращи. Важно е да се съобразят и медицинската целесъобразност, и финансовата стабилност при вземането на окончателно решение“. Това каза пред БНР д-р Хасан Адемов, председател на парламентарната комисия по труда и социалната политика.
По думите му ситуацията с коронавируса създава впечатление за противоречие между медицинската и финансовата целесъобразност. Според него медицинските аргументи не бива да бъдат пренебрегвани за сметка на финансовите и в същото време трябва да бъдат карантинирани само тези, които биха били най-податливи на тази инфекция – хора с хронични, с тежки онкологични заболявания.
В предаването „Нещо повече“ Адемов д-р подчерта, че коронавирусът не в групата на особено опасните инфекции, за които се изискват крайни и драстични мерки за изолация: „Смъртността от коронавируса е дори по-ниска от тази при популярните вирусни и грипни инфекции. Трябва да запазим хладнокръвие и да не всяваме паника и страх. Различните мнения формират такъв страх… Масовата психоза няма да свърши работа в борбата с разпространението на коронавируса“.

ПРЕИЗБРАХА ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА ДЪРЖАВАТА В НЗОК
Правителството избра представителите на държавата в Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса, като на практика препотвърди досегашните членове на НС. Причината за решението на МС е изтичането на мандата на Надзора на 23 февруари 2020 г. , информира Clinica.bg.
В състава на Надзорния съвет за следващия 5-годишен мандат са определени зам. -министърът на здравеопазването Жени Начева, зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков, зам.-министърът на финансите Росица Велкова и Галя Димитрова в качеството ѝ на изпълнителен директор на Националната агенция за приходите. Това са членовете на съвета от квотата на държавата и сега.
В Надзорния съвет на НЗОК влизат още един представител на пациентските организации, двама на работниците и служителите и двама на работодателите.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ РЕГУЛИРА ЦЕНИТЕ НА ЛЕКАРСТВАТА БЕЗ РЕЦЕПТА
Надценката на лекарствата без лекарско предписание не може да е по-висока от процента от статистически отчетената инфлация за периода на действие от последната регистрирана цена. Това реши правителството на днешното си заседания. Промените са заложени в Постановление за допълнение на Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти.
„Цените на лекарствените продукти, отпускани без лекарско предписание, не подлежат на регулация, тъй като за тях е въведен регистрационен режим. Предвид това, по правилата на Наредбата притежателите на разрешения за употреба, можеха да заявяват увеличение на цените на тези продукти без ограничение във времето и без да бъдат ограничавани в размера на това увеличение. В този смисъл и доколкото лекарствата без рецепта са продукти, които се използват масово, честите увеличения на цените им се отразяваха неблагоприятно върху възможностите на населението за закупуването им, респективно ограничаваше достъпа до тези продукти“, пише в мотивите на МС.
От Министерския съвет уточняват, че целта на предложената промяна е да се предотврати увеличение на цените на лекарствените продукти за масова употреба. „Създаването на разпоредбата има за цел да осигури лекарствени продукти, отпускани без лекарско предписание, на достъпни цени за българските граждани, съобразени с покупателните им възможности. В резултат от приемане на постановлението ще се ограничи възможността за увеличение на цените на тези продукти“, допълват от правителството.

В ПЛОВДИВ ЩЕ ПОСТАВЯТ АВТОМАТИЧНИ ВЪНШНИ ДЕФИБРИЛАТОРИ НА ОБЩЕСТВЕНИ МЕСТА
Пловдив ще бъде първият град в България, в която ще бъдат поставени автоматични външни дефибрилатори на обществени места, съобщиха от общината на Града под тепетата. Първите устройства ще бъдат монтирани в сградата на Община Пловдив и общинските лечебни заведения. Те ще се използват, за да бъде оказана спешна помощ на място на хора в тежки животозастрашаващи състояния, предвиждат се и обучения за прилагането им. Новината бе съобщена на кръгла маса, но която бе представени Програмата на общината за внедряване на обществени автоматични външни дефибрилатори, информира Zdrave.net.
Повече от 400 000 души умират всяка година в Европа от внезапен сърдечен арест, а жертвите в България са над 10 000 души, представи данните от статистиката директорът на Дирекция „Здравеопазване“ в Община Пловдив д-р Калин Калинов. По думите му тревожната статистика се допълва и от данни на Американската сърдечна асоциация, според които случаите в САЩ на внезапно спиране на сърцето са 320 000 на година. Във Великобритания всяка седмица 12 души под 35 години умират от сърдечен арест, сочат данните на Британската сърдечна фондация и Британския съвет по ресусцитация, допълни д-р Калинов.
Според проф. д-р Иво Петров, член на Експертния съвет по кардиология към Министерството на здравеопазването, без помощ на практика след 10-та минута от началото на сърдечната атака човекът има минимални шансове да оцелее. Той представи данни от проучвания, според които незабавно оказаната първа помощ и ранната дефибрилация повишават шансовете за спасяване до над 65%. Проф. Петров припомни, че повечето инциденти се случват в присъствието на свидетели, които биха могли да помогнат, ако имат необходимите средства за това. Кардиологът коментира, че използването на автоматичен външен дефибрилатор (АВД) може да върне сърцето към нормалния му ритъм и е част от официално издадения алгоритъм за оказване на първа помощ от Европейския съвет по ресусцитация.
От Фондация „Първите 3 минути” направиха нагледна демонстрация как функционират външните автоматични дефибрилатори и обещаха, че ще обучат желаещите да работят с устройството. Според тяхно проучване сред повече от 3000 пловдивчани над 90% са изразили готовност да получат знания и умения за работа с устройството.

БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ ЩЕ СИ СЪТРУДНИЧАТ В ОБЛАСТТА НА ТРАНСПЛАНТАЦИЯТА
България и Румъния ще могат да обменят органи за трансплантация, когато няма подходящи нуждаещи се пациенти в съответната страна или при спешно търсене на органи за пациенти, които са в състояние, застрашаващо живота им. Това е записано в проект на Споразумение за сътрудничество в областта на донорството и трансплантацията между двете страни, одобрен от правителството, информира Clinica.bg.
Споразумението определя формите и методите на сътрудничество – обмен на информация, посещения на специалисти, обучение на медицински персонал, обмен на органи от трупни донори в съответствие с националното законодателство, съвместни проекти, организиране на семинари, работни срещи, конференции и др. Предвижда се страните да съдействат за развитие на пряко сътрудничество между техните лечебни заведения с цел квалификация на медицинските кадри и съвместни дейности чрез подписване на планове за сътрудничество в съответствие с професионалните им интереси и финансови възможности, поясняват от правителството.
Според Министерскиs съвет по този начин ще се подобри достъпът на нуждаещите се български граждани до съвременните постижения на медицината в областта на трансплантацията. Обменът на органи ще се извършва в съответствие с националните законодателства на двете държави и правото на ЕС в тази област, подчертават от МС.

УЧЕНИЦИ ОРГАНИЗИРАТ БЛАГОТВОРИТЕЛЕН КОНЦЕРТ ЗА НЕДОНОСЕНИТЕ БЕБЕТА
Ученици, обединени в сдружение „Екип Вдъхновителите”, организират благотворителен концерт в зала “Универсиада” на 29 февруари т. г. Приходите от дарителската входна такса, която е 5 лева, ще бъдат предоставени на фондация “Нашите недоносени деца”, информира БНР.
В деня на спектакъла ще бъдат поставени урни, в които ще може да се направи допълнително дарение за подпомагане на дейността на фондацията.
Спектакълът е под режисурата на Иван Иванов – Дядо. Ще участват Искрен Тончев – Искрата, професионалните танцьори от Dance Station Bulgaria, Нели Рангелова, Национална школа за атракционни изкуства, фолклорен ансамбъл “Светлина”.
В „Екип Вдъхновителите” са се обединили 16 младежи на възраст между 14 и 18 години, от VIII до XII клас. “Всяко добро си заслужава”, убедена е Ребека Янева от сдружението, според която помощта за недоносените бебета засега е каузата, която са приели присърце. Тя уточнява, че 9 ученици от екипа са били недоносени бебета: “Съдбата ни събра заедно. Стана наша кауза, понеже това е нещо, което много от нас са преживели“, сподели Ребека в предаването „Нощен хоризонт“.