НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (27.01.2020)

МИНИСТЪР АНАНИЕВ СФОРМИРА МЕЖДУВЕДОМСТВЕНА РАБОТНА ГРУПА ВЪВ ВРЪЗКА С ОПАСНОСТТА ОТ РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА ОПАСНИЯ КОРОНАВИРУС
От днес със заповед на здравния министър е сформирана оперативна междуведомствена работна група, която има за задача да следи разпространението на коронавируса 2019-nCoV, както и да предприеме мерки за ограничаване възможността от пренос и разпространение на вируса у нас.Членове на щаба са представители на Министерството на здравеопазването, Националния център по заразни и паразитни болести, Експертния съвет по инфекциозни болести към министъра на здравеопазването, Министерството на външните работи, Главна дирекция „Гранична полиция“ към Министерството на вътрешните работи и Държавна агенция „Национална сигурност“. Това посочи главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев по време на брифинг в Министерството на здравеопазването, информираха от пресцентъра на МЗ.
Д-р Кунчев посочи, че според оценката на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията бъдещето разпространение на коронавируса 2019-nCoV е много вероятно, като заплахата за внос в Европейския съюз е средна, а предприеманите от държавния здравен контрол на страните-членки мерки, са адекватни.
„Въпреки ниската вероятност за внос на вируса у нас, е създадена необходимата организация, за да бъдем в готовност – няколко пъти вече е проиграна процедурата за реакция при съмнение за лице, носител на коронавирус 2019-nCoV“, обясни директорът на Столична РЗИ д-р Данчо Пенчев.
В момента на летище София се осъществява засилен контрол, включително с термометриране чрез инфрачервени термокамери, като особено внимание се обръща на пътниците, пристигащи от Москва, Истанбул и Лондон – градовете, в които има прекачване на пътуващи от Китай.
Министерството на здравеопазването предоставя в сайта си препоръки към лицата, пътуващи до Китай и пристигащи от Китай.

ИНТЕНЗИВНОТО ОТДЕЛЕНИЕ В ПЕДИАТРИЯТА ОТВАРЯ ВРАТИ НА 3-ТИ ФЕВРУАРИ
Интензивното отделение на Педиатрията отваря врати на 3 февруари след основен ремонт. Щатът с лекари вече е попълнен, има и анестезиолог, а до няколко седмици ще бъде назначен и още един. Това обяви ръководството на детската болница при представянето на реновираните помещения. Ремонтите бяха направени благодарение на дарителската кампания „За доброто”, информира Clinica.bg.
Събрани са 22 000 лева, отделно са дарени климатици, хладилници, щори, закупена е нова медицинска апаратура. Заради кризата с кадри в края на ноември миналата година интензивното спря работа, а най-тежките случаи се пренасочваха към три други лечебни заведения. Причина за това стана напускането на анестезиолози и педиатри, след обвиненията към тях във връзка с починалото 3-годишно момченце.
„Интензивното се състои от 12 легла. Тази седмица ще работи само като клиника по пулмология, а от следващия понеделник ще възстановим и интензивната дейност, ще бъдат приемани деца в тежки състояния, няма да ги изпращаме в кардиологичната болница или в „Пирогов”, ще си ги лекуваме сами. Имаме назначен анестезиолог и това е условие, за да работи интензивното. Попълнен е щатът с лекари, имаме трудности със сестрите, но и това ще се стремим да решим”, посочи зам.-директорът на болницата доц. д-р Димитър Калайков.

Министър Деница Сачева: НУЖНИ СА ДОСЪДЕБНИ ПРОИЗВОДСТВА ПРИ ЗЛОУПОТРЕБА С БОЛНИЧНИ
Засилването на контрола по отношение издаването на болнични е стъпка, около която няма спорове и още в първата седмица на февруари Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) ще обсъжда предложенията за ограничаване на злоупотребите в тази сфера. Това заяви пред БНР министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Тя уточни, че 15 февруари е срокът, в който правителството трябва да утвърди мерките, които ще приеме НСТС, информира Zdrave.net.
„Мерките, които предложи Главната инспекция по труда – да има възможност за дисциплинарни наказания, нещо, което в момента липсва в Кодекса на труда. Мисля, че всички се консолидират около това, че трябва да има по-сериозен контрол. И че всеки път, когато има конкретен сигнал, трябва да има съответно участие не само от страна на лекарските комисии и на службите по трудова медицина, службите на НОИ, но трябва да има и сигнали за досъдебни производства. Без участието на правораздавателните органи, в някои от случаите ще се въртим в омагьосан кръг“, каза тя.
Всеки четвърти човек, боледувал в работните дни около коледните и новогодишните празници, е бил бюджетен служител, подчерта министърът. В същото време, изтъкна тя, в социалното министерство болните са били само четирима. Министър Сачева призова ръководителите на държавните и общинските администрации да направят свой анализ на проблема, който очевидно съществува.
На този етап не се обсъжда премахване на ангажимента на бизнеса да плаща първите 3 дни боледуване, категорична бе Деница Сачева.

ОБЩИНА ВАРНА ОТПУСКА СРЕДСТВА ЗА ДВОЙКИ С РЕПРОДУКТИВНИ ПРОБЛЕМИ
Община Варна отпуска близо 239 хил. лева, с които ще бъдат подпомогнати двойки с репродуктивни проблеми през 2020 година, информира Clinica.bg като се позова на съобщение на общината.
От началото на кампанията през 2015 г. в морската столица са родени 52 бебета. В програмата е заложено финансиране в размер на 2 хиляди лева на двойки с репродуктивни проблеми за изследвания и манипулации или пък за ин витро процедури със собствен генетичен материал.
До 3500 лева ще бъдат отпуснати за изследвания, манипулации и ин витро процедури с донорски генетичен материал (йцеклетка, сперматозоиди или ембрион) при възраст на жената до 48 години. Дирекция „Здравеопазване” предлага възможност за консултации на двойки, желаещи да кандидатстват за финансиране на дейности по асистирана репродукция, след предварително записване на телефон: 052 820 239.