НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (26.12.2020)

ПЪРВИТЕ ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19 ВЕЧЕ СА У НАС
„9750 дози вече са разположени във фризера в сградата на Бул Био. Всичко с хладилната верига до този момент е спазено. Оттук нататък започва логистиката по разпределението на дозите ваксини за българските граждани на територията на шестте региона в страната. След по-малко от час тръгва първият лъч по посока Пловдив и Бургас“, това съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов тази сутрин след пристигането на първите ваксини срещу COVID-19 у нас.
По думите му в зависимост от жителите в отделните шест региона ще бъдат разпределени различни количества ваксини, като е създадена пълна организация от утре да започне ваксинацията в няколко болници в София, Пловдив и Бургас. Имунизацията в останалите региони ще започне на 28 и 29 декември, като Враца и Велико Търново ще ги получат от София на 28 декември, информираха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Проф. Ангелов заяви, че ще бъде първият ваксиниран българин и посочи, че това ще се случи утре. Той допълни, че заедно с ваксините са пристигнали и информационни материали, насочени както към българските лекари, така и към пациентите, за да могат всички български граждани да бъдат информирани за същността на ваксините и за целия процес на имунизация.
Здравният министър обясни, че през месец януари се очакват допълнителни пратки от ваксините до достигане на 62 500 дози.
„Хубавото е, че броят на желаещите да се ваксинират се увеличава. Постоянно има лекари и сестри, които заявяват желанието си да се включат в първата фаза на ваксинацията. Оптимисти сме, че ако продължим с представянето на цялата информация по отношение на ваксините и необходимостта от тях, ще постигнем желания резултат – 70 % ваксинирани българи,“ отбеляза министър Ангелов.

80 976 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 В БЪЛГАРИЯ
257 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последните 24 часа. 153 от тях са установени с PCR тестове, а 104 – с бързи антигенни тестове. Общо 2072 теста са направени през изминалото денонощие, като 1060 от тях са PCR тестове, а 1012 – антигенни. Това показва Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 7; Бургас – 15; Варна – 33; Видин – 2; Враца – 8; Добрич – 12; Кюстендил – 7; Ловеч – 11; Пазарджик – 9; Перник – 2; Плевен – 3; Пловдив – 22; Русе – 13; Силистра – 3; Сливен – 12; Смолян – 11; София област – 12; София град – 65; Стара Загора – 3; Търговище – 5; Ямбол – 2.
196 915 са общо доказаните случаи на новия коронавирус у нас. От тях 80 976 са активни. 108 866 са излекуваните лица, от които 1186 са регистрирани през последното денонощие.
5580 са пациентите с потвърден COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ. В интензивни отделения или клиники се намират 512 от тях.
Според Националната информационна система медицинските служители, при които е констатирана коронавирусна инфекция, са 8677. През изминалите 24 часа са регистрирани шест нови случая. Три от тях са установени при лекари, един – при медицинска сестра и два – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е бил доказан новият коронавирус, са 7073. Нови 50 случая са регистрирани през изминалото денонощие.

УВЕЛИЧАВА СЕ БРОЯТ НА ЖЕЛАЕЩИТЕ ДА СЕ ВАКСИНИРАТ
45 хиляди са вече желаещите да се ваксинират медицински лица срещу COVID-19, каза председателят на ваксинационния щаб д-р Красимир Гигов, който заедно със здравният министър Костадин Ангелов посрещна първите ваксини при пристигането им, съобщи БНР. „Сега остава другата по тежка задача, именно логистиката. В момента ще бъдат разпределени по 1100 дози по основните направления – това са Варна, София, Пловдив, а за Бургас са малко по-малко – 450. Желаещите към момента са 45 хиляди и техният брой постоянно нараства. Ние казваме, че това са 33 процента, но този процент вече изостава, доста повече са. Между другото имаме постоянно заявки от различни други структури – от хранителната промишленост, от адвокатурата, от нотариусите, от Съюза на артистите. Информираното съгласие е готово, основно ще бъдат извършени в самите болници, както и в РЗИ-тата“, каза д-р Гигов.
Общо 180 млн. лв. е отпуснало правителството до този момент за закупуването на ваксини срещу COVID-19, подготвят се и допълнителни 50 млн. лв. Увеличава се броят на желаещите да се ваксинират, което е радостно и оптимистично. Това докладва министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на министър-председателят Бойко Борисов, информира Zdrave.net като се позова на правителствената пресслужба. Премиерът и здравният министър посетиха, РЗИ-Пловдив, където по-рано днес пристигна първата пратка ваксини срещу COVID-19. Логистиката по разпределението на дозите ваксини за шестте региона в страната е вече в ход. С първия лъч днес ваксини се доставят в София, Пловдив, Бургас и Варна, а през следващите дни и в останалите региони.
Министър-председателят Бойко Борисов изрази специално благодарност към Европейската комисия и председателя й Урсула фон дер Лайен за добрата организация и синхронната логистика по доставката на ваксините за всички страни от Европейския съюз. „Сигурен съм, че с помощта на ваксините българските и другите европейските граждани ще можем да преодолеем пандемията”, добави Борисов.
Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов изтъкна, че дозите от ваксината в РЗИ–Пловдив ще се съхраняват в хладилник, на температура от 2 до 8 градуса, което е допустимо за следващите пет дни, в рамките на които ваксините ще бъдат използвани. „Готови са пакетите за всяка болница и информационните материали“, отбеляза Ангелов. Той изтъкна, че на всеки пациент следва да се поставят две дози от ваксината, след което информационната система, която е подготвена, може да издаде удостоверение на всеки ваксиниран. Министърът на здравеопазването напомни, че ваксинирането е безплатно и доброволно.
Министър Ангелов посочи още, че до този момент отпуснатите от правителството средства за ремдесивир са около 35 млн. лв. Същевременно на месец се отпускат по 83 млн. лв. в подкрепа на работещите на първа линия. Наред с това по линия на НЗОК средствата за първа линия за месец за общопрактикуващите лекари са 5 млн. лв. и 1,2 млн. лв. за сестрите при общопрактикуващите лекари. Министърът на здравеопазването напомни още, че правителството отпусна над 22 млн. лв. за дейности на БулБИО.
Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който също беше на място в РЗИ-Пловдив, заяви, че лекарите и медицинските служители от армията също са включени в първата фаза от процеса на ваксиниране.

В ПЛОВДИВ Е СЪЗДАДЕНА ОРГАНИЗАЦИЯ ЗА СТАРТА НА ВАКСИНАЦИЯТА НА МЕДИЦИТЕ
В утрешния ден е предвидено да бъдат имунизирани 163 медицински лица от болниците в Пловдив и областта с ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“, съобщи БНР.
А в следващите 4 дни – още 440 медици, съобщиха от Областния кризисен щаб.
Първата ваксина ще бъде поставена в 10 часа в неделя в УМБАЛ „Свети Георги“, където са и най много желаещите да бъдат имунизирани. Това са 200 лекари, медицински сестри и санитари, като там ваксинацията ще продължи пет дни.
В другите лечебни заведения, в които утре започва имунизирането са „УМБАЛ-Пловдив“, двете общински болници „Света Мина“ и „Свети Пантелеймон“ и болниците в Раковски и Асеновград.
През петдневния период в имунизационния кабинет в пловдивската здравна инспекция срещу COVID-19 ще бъдат ваксинирани медици от Спешна помощ, доболничната помощ и лекари от инспекцията.

450 ДОЗИ ОТ ВАКСИНАТА СРЕЩУ COVID-19 ВЕЧЕ СА В РЗИ-БУРГАС
Общо 450 дози от ваксината срещу COVID-19 пристигнаха при засилени мерки за сигурност в сградата на РЗИ-Бургас, съобщи БНР.
Завеждащият COVID сектора в Комплексния онкологичен център в Бургас д-р Теодор Попов, както и д-р Николай Киселков, лекар в отделението ще бъдат първите ваксинирани медици от общинската болница в Бургас.
Имунизацията от утре ще се извършва във всички болници в града.
250 са лекарите, посочени в предварителните списъци, на които ще бъде поставена ваксина. В първия ден от имунизационната кампания ще бъдат ваксинирани 15 медицински лица, уточниха от пресцентъра на КОЦ Бургас.

Доц. д-р Любомир Киров: НЕКА ВСИЧКИ ДА СТЪПИМ МАЛКО ПО-ЗДРАВО НА ЗЕМЯТА
Отива си една трудна година, през която много хора се опитваха и направиха, това, което беше полезно. Има и хора, които не го направиха съвсем. Това заяви пред Zdrave.net председателят на Националното Сдружение на общопрактикуващите лекари в България доц. д-р Любомир Киров в коментар за отминаващата 2020 година, белязана от пандемията COVID, и в навечерието на новата 2021 година.
На фона на това, което се случва, някак си не изчезнаха несъществуващите недостатъци в системата като мудност по отношение на взимане на правилните решение от страна на администрацията. Но пък тези нови времена подействаха като катализатор за някои процеси, които от години бяха бавени, каза още той и даде пример с въвеждането на електронното здравеопазване и по-конкретно електронната рецепта.
Доц. Киров обърна внимание и на многото медици, които загубиха живота си в борбата с епидемията. „Много ме боли от това, че загубихме колеги. Не само от новата болест, но и от други болести, които сякаш бяха забравени, но те също отнемат животи. Поклон пред паметта им”, заяви доц. Киров.
„На тези, които останахме, желая здраве, това е най-важното“, пожела доц. Киров.
„Когато има креативност нещата се случват, нека всички да стъпим малко по-здраво на земята. Да бъдем земни, човечни, за мен велики и по-велики хора няма, няма хора, които са маловажни, на всеки по своему му е даден живот, за да бъде с нещо полезен“, допълни той.
Доц. Киров се спря и на условията пред бъдещите медици, които ще останат в България.
„Нека да се постараем да пожелаем на младите колеги една по-комфортна и по-примамлива среда, за да останат тук“, посочи той и отбеляза, че това е проблем, който през годините е бил „замитан“. Едно е да говориш, че има проблем, друго е да намериш неговото решение. Това също си пожелавам през Нова годината – говоренето да е по-малко, а правенето и решаването на проблемите да е повече“, допълни председателят на НСОПЛБ.

43% ОТ ЖИТЕЛИТЕ НА ПЛАНЕТАТА СА ОПТИМИСТИЧНО НАСТРОЕНИ ЗА НАБЛИЖАВАЩАТА 2021 Г.
43% от жителите на планетата са оптимистично настроени за наближаващата 2021 г., докато 26 на сто не очакват значителни промени. Данните са от глобално изследване на „Индекса на щастието“, проведено от асоциацията на независимите изследователски агенции в 41 държави, съобщи БНР.
Според него други 24 процента са песимисти, а на 7 процента им е трудно да отговорят на въпроса. Световният индекс на оптимизъм достига 19 процента, най-висок резултат през последните три години.
Най-оптимистичните страни тази година се оказаха Нигерия, Индонезия и Азербайджан. Сред страните с най-песимистично настроени граждани за настъпващата година традиционно са Италия и Хонконг, а тази година към тях се присъединява и България.