НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (26.11.2020)

3712 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ ЛИЦА У НАС С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ ЗА ЕДНО ДЕНОНОЩИЕ
3712 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалото денонощие. За последните 24 часа са направени 8820 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система, съобщиха от пресцентъра на Министерствотго на здравеопазването.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 155; Бургас – 221; Варна – 301; Велико Търново – 83; Видин – 22; Враца – 89; Габрово – 84; Добрич – 34; Кърджали – 12; Кюстендил – 113; Ловеч – 29; Монтана – 64; Пазарджик – 88; Перник – 72; Плевен – 102; Пловдив – 408; Разград – 26; Русе – 158; Силистра – 59; Сливен – 89; Смолян – 7; София област – 100; София град – 929; Стара Загора – 185; Търговище – 18; Хасково – 118; Шумен – 53; Ямбол – 93.
Общо 133 060 са потвърдените случаи на COVID-19 в България. От тях 87 073 са активни. 42 620 са вече излекуваните лица. 2518 от тях са регистрирани през последното денонощие.
В лечебни заведения за болнична помощ се намират 6548 пациенти с доказана коронавирусна инфекция, от които 410 са настанени в интензивни отделения или клиники.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е потвърден при 5280 лица-медицински служители. 154 са новите случаи, регистрирани през изминалото денонощие. От тях 58 са установени при лекари, 37 – при медицински сестри, 16 – при санитари, 4 – при фелдшери и 39 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е бил констатиран COVID-19, са 3367. Нови 141 случая са регистрирани през изминалите 24 часа.

ДЕПУТАТИТЕ ЩЕ ГЛАСУВАТ НА ЗАКРИТО ЗАСЕДАНИЕ ЗАКУПУВАНЕТО НА ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19 С ПОМОЩТА НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ
Парламентарната здравна комисия, а след това и парламентът ще гласуват на закрито заседание участието на България в сключените предварителни договори от Европейската комисия с производителите на лекарства AstraZeneca, Sanofi и Pfizer Inc. и BioNTech Manufacturing GmbHand за покупка на ваксини във връзка с пандемията от COVID-19, както и предприемането на действия за сключване на договор за купуване на ваксини от Janssen Pharmaceutica NV. Това става ясно от проекта за решение, внесен в деловодството на парламента от Министерския съвет, информира Zdrave.net.
Причината за гласуването на закрито заседание е в „естеството на проекта на решение, както и изискванията за конфиденциалност“, пише в предложението на министър-председателя.
ЕК предлага на държавите-членки да сключи от тяхно име два вида предварителни споразумения: такива, даващи право за придобиване на дози ваксини и такива, които съдържат задължение за придобиване на дози ваксини. До момента има едно предложено споразумение, даващо право за придобиване на ваксини. Всички останали споразумения обвързват държавите членки със задължение да придобият заложените количества ваксини, определени на база на процент от населението.
От МС са предложили България да заяви участие във всички категории ваксини, на базата на наличната към онзи момент медицинска информация, с която е разполагало МЗ.
Споразуменията предвиждат възможност при определени условия участващите държави да дарят, както и да препродадат количества ваксини на други държави или публични институции със съгласието на Изпълнителя. Препродажбата следва да е на цената, която е платена за ваксината. Ако се извърши препродажба на която и да е трета държава, участващата държава, която препродава дози, има задължение да възстанови на Комисията авансовото плащане за доза, платена от Комисията на Изпълнителя.
Досега България е заявила участие в договорите с AstraZeneca (аденовирусна ваксина) и Sanofi (антигенна ваксина), производители на две от разработваните категории ваксини.
На 18 ноември 2020 г. е изтекъл предвиденият 5-дневен срок за изричен отказ от участие в споразумението за ваксината на Pfizer – Biontech. България е заявила и изричен отказ от включване в споразумението за закупуване на ваксина от производителя на лекарства Janssen Pharmaceutica. След изтичане на крайния срок за изричен отказ обаче от ЕК била получена информация, че само България се е отказала от договор с Janssen Pharmaceutica. Заради общоевропейската визия за осигуряване на равен достъп до ваксини на гражданите на ЕС, правителството е одобрило протоколно решение за осигуряване на доставки от ваксината, предлагана от Janssen.

БЛС И НЗОК ПОДПИСАХА АНЕКСА КЪМ НРД 2020-2022
Българският лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса подписаха Анекса към Националния рамков договор 2020-2022, информира Zdrave.net.
Семейните лекари ще могат да издават направление за PCR тест при наличие на поне два от симптомите, характерни за заболяването, каквото и бе искането на медиците. Те обаче няма да издават направление за PCR на вече хоспитализирани пациенти или такива, насочени за хоспитализация по повод влошено общо състояние, както и за контролни или скринингови изследвания на безсимптомни контактни лица. Направление няма да се издава и на хора, при които болестта е доказана чрез бързите антигенни тестове. То ще може да се издава и електронно, като личният лекар ще предоставя национален референтен номер на пациента, с който той ще може да се изследва в лаборатория, сключила договор с НЗОК, става ясно от анекса.
Цената, която ще заплаща Касата за PCR тест, остава 60 лв.
НЗОК и БЛС се договориха и за увеличение на цената на две клинични пътеки – 39 и 48, свързани с лечение на белодробни заболявания, при доказан COVID, като сумата се увеличава до 1200 лв., колкото е и цената на КП 104.
Създава се възможност и след решение на РЗИ болниците да могат да преструктурират и увеличат броя на разкритите легла за лечение на COVID. Приети са и изменения в Методиката за плащане на изпълнителите на медицинска помощ в условията на епидемична обстановка, свързани с допълнителното заплащане от 1000 лв. не само на всяка джипи-практика, но и на лекарите, работещи в съответното лечебно заведение. Условието е обаче информацията да за тях да е представена при сключване на договор с НЗОК за 2020 г.

„УМБАЛ – БУРГАС“ ОЧАКВА ДАРИТЕЛИ НА КРЪВНА ПЛАЗМА
„УМБАЛ Бургас“ започва да взема кръв от дарители, преболедували коронавирусна инфекция за създаване на лечебна – рековалесцентна плазма, информира БНР.
Вече не е необходимо бургазлии да пътуват до други градове, за да даряват, което ще улесни и ускори процедурата по получаването на плазма от нуждаещите се пациенти тук. Това ще се случи и без никакви разходи за дарителите – не е необходимо предварително да си правят тестове за антитела, които да заплащат. Нужно е само да разполагат с документи, че са преболедували COVID-19 – PCR тест или други документи.
Два са методите за получаване на рековалесцентна плазма – първият е плазмофереза – чрез извличане директно на плазма от дарител, без да се ползва останалата част от кръвта му. Вторият начин е чрез стандартно кръводаряване, което трае по-малко от 20 минути, предварителни изследвания не са необходими – кръвта се изследва после.
Кръвонабирането от преболедували COVID-19 ще започне в Бургас от 2 декември. Осигурен е коридор с предимство на тези дарители.
Три детски градини в община Бургас отварят извънредно, за да поемат от понеделник грижата за децата на бургаските лекари и медицински лица. Това става със заповед на кмета Димитър Николов.

В МБАЛ „СВЕТИ МИНА” – ПЛОВДИВ ВЕЧЕ ИМА РЕФЕРЕНТНА ЛАБОРАТОРИЯ ЗА PCR ТЕСТОВЕ
МБАЛ „Свети Мина” в Пловдив от тази сутрин е с референтна лаборатория за PCR тестове, съобщи БНР.
Директорът на болницата проф. Петър Петров уточни, че лабораторията ще заработи активно от петък, 27 ноември. Тя ще бъде предназначена основно за пациенти на общинските здравни заведения.
„С откриването на лабораторията ще улесним значително работата на лекарите и диагностиката на вирусното заболяване”, заяви д-р Калин Калинов, директор на дирекция „Здравеопазване”.
Продължава оборудването на лечебното заведение в борбата за ограничаване разпространението на COVID-19. Днес пристигна още един респиратор, дарение от фирма BTL, която произвежда медицинско оборудване на територията на община Пловдив.
Към настоящия момент има 59 заети легла с болни от коронавирус от общо 137.
Асоциацията на студентите по медицина откликна на апела на община Пловдив и студенти по медицина се включват като доброволци, за да помагат. В момента в МБАЛ „Свети Мина” вече работят 8 студенти. Всички са разпределени по график и дават дневни и нощни дежурства. „Студентите доброволци ще получат и финансово обезпечение, а часовете положен труд ще им се зачита за трудов стаж”, посочи проф. Петър Петров.

184 МЕДИЦИ ОТ СЛИВЕН СЕ ЗАРАЗИХА С COVID-19
184 души, работещи в системата на здравеопазването в област Сливен, са диагностицирани с COVID-19 от началото на април досега, информира БНР като се позова на Областния кризисен щаб.
Данните сочат, че от началото на месеца досега заболеваемостта сред работещите в здравеопазването тревожно расте. През ноември са диагностицирани 23-ма от общия брой заболели лекари от началото на епидемията до момента, 19 медицински сестри, 11 санитари и 2 фелдшери. От установения с COVID медицински персонал 49 са лекарите, повечето от болничната помощ, и трима стоматолози, съобщават още от Областния кризисен щаб, цитирайки данни на РЗИ.
Десет са инфектираните медицински фелдшери, повечето от Центъра за спешна медицинска помощ. Заболелите медицински сестри през периода са 67, санитарите – 52-ма.Положителен резултат са дали изследванията на две акушерки от болничната помощ и лаборантка от извънболнична структура. Двама лекари-специалисти от болничната помощ са починали, след заразяване с COVID-19.

ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР ЩЕ ПРЕДЛОЖИ УЛИЦА В СОФИЯ ДА НОСИ ИМЕТО НА ПРОФ. АЛЕКСАНДЪР ЧИРКОВ
Улица в София да бъде кръстена на името на починалия проф. Александър Чирков, ще предложи здравният министър. Това стана ясно от думите на проф. Костадин Ангелов при посещението му във Варна, след като се поклони пред тленните останки на починалия във вторник бележит кардиохирург, информира Zdrave.net.
Министърът уточни, че е разговарял по този въпрос с кмета на столицата Йорданка Фандъкова. Той допълни, че предлага улица да бъде кръстена на покойния професор, за да може всички хора, когато преминават оттам, да знаят, че той е бил велик лекар.
„България загуби един от най-добрите си лекари – проф. Чирков, който е основоположник на кардиохирургията в България“, каза още министър Ангелов, цитиран от БТА. Според него целият живот на проф. Александър Чирков “е учебник, който всеки български лекар трябва да прочете и изучава много внимателно”.
Пред починалия кардиохирург се поклониха още областният управител на Варна Стоян Пасев, кметът на града Иван Портних, бившият ректор на Медицински университет – Варна проф. Красимир Иванов, приятели на проф. Чирков, граждани.

120 ДЕЦА СА БИЛИ ЛЕКУВАНИ В ЧУЖБИНА ПРЕЗ 2020 Г. С ОБЩЕСТВЕНИ СРЕДСТВА
120 деца са били лекувани в чужбина тази година на обща стойност 1 337 668 лв. Това става ясно от отговора на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на питане на депутата от БСП Кристина Сидорова относно броя на лекуваните в чужбина деца след прехвърлянето на Център „Фонд за лечение на деца“ (ЦФЛД) в НЗОК, информира Zdrave.net.
За периода 1 април 2019 г. – 31 декември 2019 г. са били лекувани в чужбина 132 деца, като за тях са били заплатени 1 115 981 лв.

З0 УЧЕНИЧЕСКИ ПРОЕКТА ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА СА ОТЛИЧЕНИ В КОНСУРСА „ПОСЛАНИЦИ НА ЗДРАВЕТО“
30 проекта на ученици от 1-ви до 12-ти клас от цялата страна са наградени в XII-то издание на Националния ученически конкурс „Посланици на здравето” за учебната 2019/2020 г., съобщиха от пресцентъра на МЗ.
Конкурсът се организира в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г. по инициатива на Министерството на здравеопазването, в партньорство с Министерство на образованието и науката, Министерство на културата, Министерство на младежта и спорта, Министерство на околната среда и водите, Офиса на СЗО в България и Българския Младежки Червен кръст.
Националният ученически конкурс „Посланици на здравето“ обхваща трите възрастови групи: 1-4 клас, 5-7 клас и 8-12 клас и включва две тематични области: „Ограничаване на тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол“ и „Здравословно хранене и физическа активност“. В проектите са реализирани интерактивни дейности за ограничаване на рисковите за здравето фактори. Тези дейности включват спортни прояви като състезания, турнири по футбол, баскетбол и др.; туристически и еко походи; ролеви игри; дебати и дискусии; сътрудничество и работа в екип между поколенията с цел запазване на българските традиции; разработване на сайтове и електронни книги за здравословен начин на живот и хранене, почистване на замърсени райони в различни населени места в страната и др.
Във връзка с обявеното извънредно положение и въведените противоепидемични мерки за ограничаване пандемията COVID-19 тази година няма да се проведе официално награждаване. Отличените участници ще получат грамоти и предметни награди, изпратени до директорите на техните училища.